Zasiedzenie mojej działki.

Ponad 20 lat temu kupiłem 50% udział w domu z działką. Pozostali współwłaściciele nie żyją. Część działki była nie ogrodzona (z niewiadomych przyczyn ogrodzenie było poprowadzone przez środek działki), co jakiś czas kosił ją nasz sąsiad. Po pewnym czasie sąsiad ogrodził od drogi asfaltowej swoja i jednocześnie część mojej działki, na której zasadził świerki. Teraz przyszedł do mnie i oświadczył, że będzie chciał ją zasiedzieć. Z tego co dowiedziałem się, sąsiad mieszka tu tylko 8 lat wcześniej niż ja. Czy w chwili obecnej ja mogę jeszcze wytyczyć prawidłową granicę naszych działek i poprowadzić ogrodzenie, tak żeby sąsiad nie miał już dostępu do mojej działki (chodzi mi o przerwanie biegu jego zasiedzenia)? Ewentualnie jakie inne czynności przedsięwziąć, aby zapobiec zasiedzeniu części mojej działki przez sąsiada?
anonim cytuj
15-11-2023
Weź geodetę i wznów granice.

anonim cytuj
15-11-2023
Przy czym nie możesz samowolnie naruszać posiadania, więc nie możesz demontować mu ogrodzenia i usuwać świerków. Wezwanie z art. 222 KC o zwrot użytkowanego gruntu i ewentualnie potem pozew - to przerwie bieg zasiedzenia.

anonim cytuj
15-11-2023

Sugerowane Tematy

Odziedziczyłam po tacie mieszkanie. Rodzina domaga się oddania obrazu z tego mieszkania. Czy mogą się o niego upominać??
Odziedziczyłam po tacie mieszkanie. W mieszkaniu jest stary obraz - znalazłam podobny w internecie sprzedawany za ok 1000 zl. Odkąd pamiętam czyli od ok 40 lat obraz był w naszym mieszkaniu. Teraz po śmierci taty dalsza rodzina mnie dosłownie osacza ze to ich obraz i chce żebym im go oddała. straszy mnie sądem. Dla mnie obraz ma wartość sentymentalna gdyż zawsze był w domu a poza tym to pamiątka teraz. Ja nic nie wiem na temat pochodzenia tego ob...
Dzierżawa a zasiedzenie.
Witam, ponad 20 lat temu kupiłem 50% udziałów w domu z działką. Inni współwłaściciele nie żyją i nikt nie przeprowadził do tej pory postępowania spadkowego. Chciałbym oddać część działki w dzierżawę sąsiadowi (on odda mi część swojej - tak będzie nam wygodniej bo działki są wąskie i długie). Czy ta dzierżawa wpłynie na możliwość zasiedzenia przeze mnie nieruchomości za 9 lat? Czy to, że z działki będzie korzystał sąsiad nie spowoduje przerwania b...
Zasiedzenie mojej działki.
Ponad 20 lat temu kupiłem 50% udział w domu z działką. Pozostali współwłaściciele nie żyją. Część działki była nie ogrodzona (z niewiadomych przyczyn ogrodzenie było poprowadzone przez środek działki), co jakiś czas kosił ją nasz sąsiad. Po pewnym czasie sąsiad ogrodził od drogi asfaltowej swoja i jednocześnie część mojej działki, na której zasadził świerki. Teraz przyszedł do mnie i oświadczył, że będzie chciał ją zasiedzieć. Z tego co dowiedzia...
Ile mam czasu na rozwiązanie umowy?
Ile mam czasu kiedy pracodawca dopuścił się ciężkiego naruszenia obowiązków pracowniczych na złożenie rozwiązania umowy bez wypowiedzenia? Pracuje w firmie na umowę o pracę na czas nieokreślony, niestety we wrześniu pracodawca wypłacił wynagrodzenie 18 września pomimo iż w umowie mam do 10 każdego miesiąca. Chciałbym wykorzystać ten fakt, aby odejść z pracy z "dnia na dzień". Oczywiście normalnie dalej pracuje i chodzę do pracy zgodni...

Wyszukiwarka