Ponad 20 lat temu kupiłem 50% udział w domu z działką. Pozostali współwłaściciele nie żyją. Część działki była nie ogrodzona (z niewiadomych przyczyn ogrodzenie było poprowadzone przez środek działki), co jakiś czas kosił ją nasz sąsiad. Po pewnym czasie sąsiad ogrodził od drogi asfaltowej swoja i jednocześnie część mojej działki, na której zasadził świerki. Teraz przyszedł do mnie i oświadczył, że będzie chciał ją zasiedzieć. Z tego co dowiedziałem się, sąsiad mieszka tu tylko 8 lat wcześniej niż ja. Czy w chwili obecnej ja mogę jeszcze wytyczyć prawidłową granicę naszych działek i poprowadzić ogrodzenie, tak żeby sąsiad nie miał już dostępu do mojej działki (chodzi mi o przerwanie biegu jego zasiedzenia)? Ewentualnie jakie inne czynności przedsięwziąć, aby zapobiec zasiedzeniu części mojej działki przez sąsiada?
Przy czym nie możesz samowolnie naruszać posiadania, więc nie możesz demontować mu ogrodzenia i usuwać świerków. Wezwanie z art. 222 KC o zwrot użytkowanego gruntu i ewentualnie potem pozew - to przerwie bieg zasiedzenia.
Witam serdecznie.
Chciałabym zapytać czy umowa podpisana w ten sposób czyli przez internet ( podpis w edytorze myszką) jest zgoda z prawem pracy?
I czy faktycznie syn zrywając tą umowę ma zapłacić 1 tysiąc kary?
Będę wdzięczna za odpowiedź jak zerwać taka umowę aby prawnie było wszystko w porządku....
Muszę przedstawić do adwokata plan kontaktów. Wiem mniej więcej, jak to ma wyglądać, ale czy ktoś mógłby mi pokazać przykładowy plan, na którym będę się wzorować?...
Zakupiłem dom w zabudowie szeregowej od dewelopera. Zauważyłem, że przez całą moją działkę przebiega pod ziemią kabel energetyczny, który również w jej obrysie rozgałęzia się w dwóch miejscach i zasila kolejne 4 domy. Projekt spowodował, iż w szerokości 3m biegną równolegle 2 nitki kabli. Czy w przypadku takiego rozwiązania, gdzie wszystkie rozgałęzienia leżą w obrębie mojej działki przysługuje mi jakiekolwiek odszkodowanie? Czy przy zakupie od d...