Alimenty na dorosłe dziecko.

Witam, moje pytanie dotyczy alimentów na dorosłe dziecko. Dorosły syn składa wniosek o alimenty od rodziców. Sąd I instancji zasądził alimenty obojgu rodzicom w kwocie po 400 zł z wyrównaniem od momentu złożenia pozwu przez dorosłe dziecko. Syn uczy rozpoczął naukę w prywatnej placówce i w momencie składania wniosku do sądu mieszkał u dziadków nie dokładał się do opłat. po wyroku syn odwołał się do Sądu II instancji i w międzyczasie zamieszkał na stancji o czym poinformował Sąd. Wtedy Sąd II instancji wydał wyrok o podwyższeniu alimentów o ponad 100% obojgu rodzicom, czyli zmiana wyroku w punktach 1i 2 .moje pytanie czy rodzice muszą wyrównać alimenty o sumę podniesionej różnicy od momentu złożenia pierwszego wniosku przez syna czyli od 2021 r., czy te wyższe alimenty muszą płacić od dnia wyroku. I czy istnieje szansa , żeby odwołać się od wyroku Sądu II instancji ponieważ syn może zmienić studia na zaoczne i pójść do pracy żeby się usamodzielnić a nie ciągnąć od rodziców i mieć taki sposób na życie. Proszę o pomoc i poradę co można w tej kwestii zrobić
anonim cytuj
06-11-2023
Moje pytanie czy rodzice muszą wyrównać alimenty o sumę podniesionej różnicy od momentu złożenia pierwszego wniosku przez syna czyli od 2021 r., czy te wyższe alimenty muszą płacić od dnia wyroku.

Z wyrównaniem od dnia złożenia pozwu w kwocie określonej w wyroku sądu II instancji, chyba że co innego wynika wyraźnie z wyroku.
I czy istnieje szansa , żeby odwołać się od wyroku Sądu II instancji ponieważ syn może zmienić studia na zaoczne i pójść do pracy żeby się usamodzielnić.

Przejście na zaoczny system nauki może być podstawą do obniżenia lub uchylenia obowiązku alimentacyjnego - rodzice w takiej sytuacji mogą złożyć pozew (obniżenie i uchylenie obowiązku alimentacyjnego mogą być zawarte w jednym pozwie jako roszczenia alternatywne).

anonim cytuj
06-11-2023
Mam jeszcze jedno pytanie czy można złożyć jakieś pismo o rozłożenie na raty kwoty wyrównania alimentów, ponieważ z jednej strony jest to bardzo duża kwota od 2021 r. do lutego 2023 r. oraz chodzi o to, że syn może szybko wydać pieniądze i będzie to pretekstem do ponownego złożenia wniosku do Sądu o podwyższenie alimentów. To sposób do tego, żeby jak ciągnąc naukę w systemie dziennym i wyciągać pieniądze przez Sąd zamiast iść do pracy i usamodzielnić się.

anonim cytuj
06-11-2023
rozłożenie na raty kwoty wyrównania alimentów

To już należy ustalać z synem, sąd się taką sprawą nie zajmie.
syn może szybko wydać pieniądze i będzie to pretekstem do ponownego złożenia wniosku do Sądu o podwyższenie alimentów

Raczej jest mało prawdopodobne by sąd uwzględnił pozew o podwyższenie oparty wyłącznie o taką przesłankę.

anonim cytuj
06-11-2023
Czy można się jakoś zabezpieczać na przyszłość, żeby nie dopuścić do tego, by dorosły syn, który może pracować i się utrzymywać lecz specjalnie podjął studia płatne w systemie dziennym by nie pracować tylko ciągnąć od nas pieniądze z nowymi pomysłami studiów w innym mieście, co już zapowiedział na sprawie i co pewnie wiązało by się z podwyższeniem alimentów i takim studiowaniem przez wiele lat i uciekania od usamodzielnienia się i pracy?

anonim cytuj
06-11-2023
Zmiana kierunku edukacji, przerwy w nauce, powtarzanie lat - każda z tych sytuacji będzie podstawą do uchylenia obowiązku alimentacyjnego. Tak na przykład Sąd Rejonowy w Kole sygn. akt III RC 59/18 z 14.06.2018 r. Treść orzeczenia III RC 59/18 - Portal Orzeczeń Sądu Rejonowego w Kole.

PRZEPIS PRAWNY:
Wyrok SR w Kole sygn. akt III RC 59/18 z 14.06.2018 r. - fragmenty orzeczenia
W myśl jednak art. 133 § 3 kro, rodzice mogą uchylić się od świadczeń alimentacyjnych względem dziecka pełnoletniego, jeżeli są one połączone z nadmiernym dla nich uszczerbkiem lub jeżeli dziecko nie dokłada starań w celu uzyskania możności samodzielnego utrzymania się.
A. O. (2) ukończyła bowiem studia pierwszego stopnia na kierunku psychologia w zarządzaniu i mimo, że nie było przeszkód do podjęcia nauki na studiach magisterskich, pozwana z takiej możliwości nie skorzystała, podejmując naukę w studium informatycznym. Podejmując taką decyzję , była świadoma że ma już roku opóźnienia, co wynikało z tego, iż po pierwszym roku studiów zmieniła uczelnię i kierunek studiów. Pozwana po pół roku nauki w studium informatycznym przerwała naukę i dalsze studia ( już na obecnym kierunku ) kontynuowała z początkiem kolejnego roku akademickiego. W tym stanie rzeczy, mając na uwadze iż pozwana ma 2-letnie opóźnienie w realizowaniu obowiązku szkolnego , na podstawie cytowanego przepisu, orzeczono jak w pkt I i II wyroku.
Sąd ustalił, że obowiązek alimentacyjny wygasł z dniem 30.09.2016 r., gdyż pozwana właśnie w roku 2016 winna ukończyć studia , gdyby nauka na studiach przebiegała planowo. Sąd przyjął jako końcowy dzień obowiązku alimentacyjnego dzień 30 września a nie 30 czerwca , albowiem rok akademicki trwa od 1 października do 30 września roku następnego.

anonim cytuj
06-11-2023

Sugerowane Tematy

Kupno mieszkania obciążonego kredytem hipotecznym.
Partner chce mi sprzedać mieszkanie. W ten sposób zabieram kredyt na siebie i spłacam jego. (mieszkanie wtedy jest moje) Czy może lepiej przejąć jego kredyt hipoteczny? Czy wtedy też będę miała mieszkanie?...
Wniosek o uzasadnienie złożony w dniu ogłoszenia wyroku.
Wiem że wniosek złożony w dzień ogłoszenia wyroku ale w godzinach poprzedzających jego ogłoszenie jest nieważny. Teoretycznie więc można złożyć go tuż po tym jak wyrok został ogłoszony. Tak więc zrobiłem, wychodząc z rozprawy złożyłem wniosek na dzienniku podawczym. Na drugim egzemplarzu dostałem pieczątkę z potwierdzeniem daty wpływu. Nie ma tam jednak wpisanej godziny złożenia wniosku dlatego zacząłem obawiać się czy nie będzie później jakichś...
Odszkodowanie/Odprawa.
Witam, Miałam umowę o pracę na czas określony od 17-02-2022 do 31-10-2022 oraz następna umowa u tego samego pracodawcy od 1-11-2022 już na czas nieokreślony. Rozwiązałam w dniu dzisiejszym 25.09.2923r. umowę o pracę bez okresu wypowiedzenia z winy pracodawcy. Czy należy mi jakieś odszkodowanie albo odprawa? Jeśli tak to za ile miesięcy odszkodowanie albo odprawa?...
Naliczanie godzin nadliczbowych.
W zakładzie pracy funkcjonuje elektroniczny system rejestracji czasu pracy, który jak mniemam pozwala na dokonywanie różnego rodzaju zestawień. Pracownicy często kończą pracę z przekroczeniem regulaminowego czasu. W ciągu dnia są to minuty - od kilku do nawet kilkudziesięciu, jednak w skali miesiąca (okres rozliczeniowy), po podsumowaniu, byłyby to już godziny. Pracodawca nie wypłaca rekompensaty z tytułu pracy w godzinach nadliczbowych ani nie ...

Wyszukiwarka