Czy mogę sprzedać mieszkanie?

Witam
Zakupiłem dla lata temu nowe mieszkanie od dewelopera na umowę deweloperska ,za 1.5msc mają być odbiory tego lokalu i tu pytanie,czy mogę teraz sprzedać to mieszkanie i jak formalnie to wygląda?
anonim cytuj
18-10-2021
Nie jesteś właścicielem mieszkania, bo nie podpisano aktu notarialnego. Masz ewentualnie umowę deweloperską w formie aktu notarialnego, czyli przyrzeczenie zawarcia z Tobą aktu notarialnego przenoszącego własność mieszkania na Ciebie. Według mnie nie możesz sprzedać mieszkania, którego nie masz. Ale może ktoś mądrzejszy wypowie się jeszcze poza mną.

anonim cytuj
18-10-2021
Dokładnie tak jest. Dopiero po odbiorze jest przeniesienie własności. Gdyby było inaczej, deweloper wykańczałby w tym momencie już twoje mieszkanie, potrzebowałby twojej zgody na różne rzeczy, a nie pyta o nią, bo mieszkanie jest jego prawnie do czasu przeniesienia własności.

anonim cytuj
18-10-2021

Sugerowane Tematy

Jak pozbawić rodzeństwo zachowku?
Witam mam pytanie. Jest nas 4 z mamą. Mamą chce swój udział domu przepisać na mnie oraz na 1 z braci, 2 brat się nie zgadza za swój udział i żąda sporo spłaty. Ale pytanie brzmi jak mama może przepisać swój udział z opcją, żeby brat w przyszłości nie mógł dostać zachowku? Czy brat o takim przepisie musi być poinformowany? Oraz czy zapisek u notariusza, że ja będę mamie płacił dożywotnią rentę uchroni mnie kiedyś przed zachowkiem? Proszę o konk...
Naliczanie godzin nadliczbowych.
W zakładzie pracy funkcjonuje elektroniczny system rejestracji czasu pracy, który jak mniemam pozwala na dokonywanie różnego rodzaju zestawień. Pracownicy często kończą pracę z przekroczeniem regulaminowego czasu. W ciągu dnia są to minuty - od kilku do nawet kilkudziesięciu, jednak w skali miesiąca (okres rozliczeniowy), po podsumowaniu, byłyby to już godziny. Pracodawca nie wypłaca rekompensaty z tytułu pracy w godzinach nadliczbowych ani nie ...
Świadczenia dla opiekuna osoby niepełnosprawnej.
Szanowni Państwo, proszę o informację czy istnieją lub w jaki sposób mógłbym zebrać dane na temat dostępnych świadczeń dla opiekuna osoby niepełnosprawnej BEZ KRYTERIUM DOCHODOWEGO. Krótki opis: - opiekun opiekuje się osobą niezdolną do samodzielnej egzystencji, bezterminowo z orzeczeniem o niepełnosprawności, - osoba niepełnosprawna ma męża, lecz >75 lat, stąd nie jest w stanie się nią opiekować, - opiekun nie podejmuje pracy ze względu ...
Opinia rzeczoznawcy.
Jestem w trakcie podziału majątku. Na skutek braku porozumienia z byłym mężem w ustaleniu wartości mieszkania i samochodu (jedno niebotycznie zawyżone przez niego drugie nierealnie niskie). Sąd powołał rzeczoznawców, których wycena jest zbieżna z wartościami podawanymi przeze mnie. Strategia mojego eks - to wykończenie mnie kosztami sądowymi, on pieniądze ma. Czy zawsze Sąd kosztami opinii obciąża strony po połowie? Postawa drugiej strony jest ni...

Wyszukiwarka