Witam, czy dyrektor przedszkola niepublicznego może zlikwidować przedszkole?
1.Witam, czy dyrektor przedszkola niepublicznego może zlikwidować przedszkole informując o tym rodziców 3 dni przed ? (Wszyscy mieli umowy do 31.08.2023)
2. W lutym trzeba było zapłacić wyprawkę 250 zł deklarując przy tym że dziecko będzie uczęszczać do przedszkola w roku szkolnym 2023/2024, czy ta wyprawka podlega zwrotowi skoro rok szkolny jeszcze się nie zaczął ?
3. Od 1.09.2022 do tej pory czesne zostało podwyższone dwa razy o łączną kwotę 50 zł , w umowie nie ma zapisu o tym że czesne może zostać podwyższone w ciągu roku szkolnego. Czy tak można?
1. Może a skoro mieliście umowy do 31sierpnia to w żaden sposób nie jest związany z Wami umowa od 1 września.
2. O ile wyprawka była na rok szkolny 23/24 to tak.
3. Skoro nikt nie kwestionował podwyżki i płaciliście ową kwotę to znaczy ze się zgodziliście na tę podwyżkę.
anonim cytuj
30-08-2023
Prawo oświatowe nie zezwala na zamknięcie placówki z dnia na dzień (a nawet z miesiąca na miesiąc).
Procedurę reguluje ustawa z 14 grudnia 2016 r. - Prawo oświatowe w art. 94, art. 172 ust. 4 i 5.
Aby możliwe była likwidacja przedszkola organ (nie dyrektor, on nie ma takich uprawnień) musi poinformować, m.in., rodziców 6 miesięcy przed planowanym terminem likwidacji. Bez tego nie ma prawa do likwidacji, a placówka nie zostanie wykreślona z ewidencji. Ciężar dowodu o skutecznym poinformowaniu spoczywa na organie prowadzącym. Wywieszenie ogłoszenia na tablicy nie jest skutecznym poinformowaniem.
Czyli przypomnij organowi prowadzącemu o jego obowiązkach. Jednocześnie zgłoś skargę do organu rejestrującego i kuratora.
Napisałam opinię stomatologowi na google. Dzisiaj zadzwonił do mnie że ta opinie jest krzywdząca i że poda mnie do komisji etyki lekarskiej w Krakowie.
Moją opinia opisywała stan faktyczny - zdiagnozował u mnie 7 zębów do leczenia, podczas gdy nie mam żadnego. Zeby zdrowe, potwierdziło to dwóch stomatologów.
Dla uściślenia - nie wyzywałam go w żaden sposób. Po prostu opisałam, że być może chce na tym zarobić.
Czy naprawdę może mnie gdzieś poda...
Jestem zatrudniony w korporacji (powyżej 1tys. osób w fabryce) na umowę, na czas nieokreślony.
W ostatnim czasie uległem wypadkowi - zerwałem ścięgno Achillesa.
Moje pytania:
1. Czy za zwolnienie lekarskie wystawione przez szpital jest 100%?
2. Czy ciągłość zwolnienia lekarskiego, o ile zostanie przedłużone przez innego lekarza również jest płatne 100%? (czy zachowanie ciągłości zwolnienia daje 100% wynagrodzenia)
3. Czy podczas zwolnienia l...
Witam. Oddałem auto na bezgotówkową naprawę w autoryzowanym zakładzie. Naprawa z oc sprawcy. Podpisana cesja, samochód zastępczy itp. sporządzony kosztorys zaakceptowało TU sprawcy. Na wykazie dużo części sklasyfikowanych do wymiany + malownie + robocizna. Mam uwagi co do koloru położonego na wymieniony element- różni się od karoserii, ale tez wiem na 100% ze uszkodzona część objęta wymianą na nowy element została nie wymieniona i dalej jest usz...
Ojciec mojego dziecka, co miesiąc robi przekaz w agencji bankowej. Ja dostając pieniążki dla dziecka mam widoczne w czyim imieniu zostały wpłacone, oraz w tytule: alimenty dla -imie i nazwisko dziecks- miesiąc i rok, za ktory są pieniążki.
W tym miesiącu dosta)am pieniążki, w tytule "alimenty dla -imie i nazwisko" (bez daty) zaś wpłacone w imieniu babki dziecka, czyli matki ojca.
Proszw o poradę, jak to potraktować? Bo nie ukrywam że...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: