Witam, czy dyrektor przedszkola niepublicznego może zlikwidować przedszkole?

1.Witam, czy dyrektor przedszkola niepublicznego może zlikwidować przedszkole informując o tym rodziców 3 dni przed ? (Wszyscy mieli umowy do 31.08.2023)
2. W lutym trzeba było zapłacić wyprawkę 250 zł deklarując przy tym że dziecko będzie uczęszczać do przedszkola w roku szkolnym 2023/2024, czy ta wyprawka podlega zwrotowi skoro rok szkolny jeszcze się nie zaczął ?
3. Od 1.09.2022 do tej pory czesne zostało podwyższone dwa razy o łączną kwotę 50 zł , w umowie nie ma zapisu o tym że czesne może zostać podwyższone w ciągu roku szkolnego. Czy tak można?
anonim cytuj
30-08-2023
1. Może a skoro mieliście umowy do 31sierpnia to w żaden sposób nie jest związany z Wami umowa od 1 września.
2. O ile wyprawka była na rok szkolny 23/24 to tak.
3. Skoro nikt nie kwestionował podwyżki i płaciliście ową kwotę to znaczy ze się zgodziliście na tę podwyżkę.

anonim cytuj
30-08-2023
Prawo oświatowe nie zezwala na zamknięcie placówki z dnia na dzień (a nawet z miesiąca na miesiąc).
Procedurę reguluje ustawa z 14 grudnia 2016 r. - Prawo oświatowe w art. 94, art. 172 ust. 4 i 5.
Aby możliwe była likwidacja przedszkola organ (nie dyrektor, on nie ma takich uprawnień) musi poinformować, m.in., rodziców 6 miesięcy przed planowanym terminem likwidacji. Bez tego nie ma prawa do likwidacji, a placówka nie zostanie wykreślona z ewidencji. Ciężar dowodu o skutecznym poinformowaniu spoczywa na organie prowadzącym. Wywieszenie ogłoszenia na tablicy nie jest skutecznym poinformowaniem.
Czyli przypomnij organowi prowadzącemu o jego obowiązkach. Jednocześnie zgłoś skargę do organu rejestrującego i kuratora.

anonim cytuj
30-08-2023

Sugerowane Tematy

Zasiłek dla bezrobotnych
Osoba planuje się zarejestrować w urzędzie pracy jako osoba bezrobotna z dniem 28 grudnia 2022 r. Z dniem 27 grudnia 2021 roku wyrejestrowała się z up ze względu na podjęcie zatrudniania ( prawo do zasiłku dla bezrobotnych). W okresie od 27 grudnia 2021 do 26 marca 2022 była zatrudniona na pełen etat, następnie była 91 dni na zasiłku chorobowym z ZUS i kolejno do 22 grudnia na świadczeniu rehabilitacyjnym. Licząc od dnia 28 grudnia 2022 wstecz 18...
Pytania dotyczące zachowku (ewentualne uzupełnienie zachowku)
Witam Proszę o poradę, 15 lat temu rodzice kupili mi małe używane mieszkanie w bloku 29,6 M2. Brat dołożył do niego 90 tyś. A w zamian dostał dom rodzinny z wielkim ogrodem i hektary pola. W tym domu mieszkali rodzice, tata zmarł dawno, mama rok temu. Brat mieszka w kamienicy żony ulicę obok domu rodzinnego. Jest jeszcze siostra, której wcześniej niż mi też kupili malutkie mieszkanko w innym mieście. Myślę, że nic więcej nie dostała. Ja m...
Pod koniec lipca złożyłam wypowiedzenie w pracy. Dostałam L4, które pewnie będzie wydłużone. Czy po zakończeniu będę musiała znowu je złożyć?
Dzień dobry, Pod koniec lipca złożyłam wypowiedzenie w pracy (miesięczny okres wypowiedzenia), które kończy się ostatniego sierpnia. Wczoraj okazało się ze mam dość duże problemy zdrowotne, dostałam L4 na 3 miesiące, które pewnie będzie wydłużone. Po okresie L4 na pewno nie chce wracać do tamtej pracy. Czy jeżeli za 3 miesiące lub dłużej skończy się czas trwania L4 to będę musieć znowu składać wypowiedzenie? Czy będę zatrudniona tylko do mom...
Czy rzecz wystawioną przed furtkę uważa się za wystawioną do oddania?
Mam pytanie, czy zgodnie z prawem istnieje definicja, że "rzecz wystawioną przed furtkę uważa się za wystawioną do oddania"?...

Wyszukiwarka