Witam, czy dyrektor przedszkola niepublicznego może zlikwidować przedszkole?

1.Witam, czy dyrektor przedszkola niepublicznego może zlikwidować przedszkole informując o tym rodziców 3 dni przed ? (Wszyscy mieli umowy do 31.08.2023)
2. W lutym trzeba było zapłacić wyprawkę 250 zł deklarując przy tym że dziecko będzie uczęszczać do przedszkola w roku szkolnym 2023/2024, czy ta wyprawka podlega zwrotowi skoro rok szkolny jeszcze się nie zaczął ?
3. Od 1.09.2022 do tej pory czesne zostało podwyższone dwa razy o łączną kwotę 50 zł , w umowie nie ma zapisu o tym że czesne może zostać podwyższone w ciągu roku szkolnego. Czy tak można?
anonim cytuj
30-08-2023
1. Może a skoro mieliście umowy do 31sierpnia to w żaden sposób nie jest związany z Wami umowa od 1 września.
2. O ile wyprawka była na rok szkolny 23/24 to tak.
3. Skoro nikt nie kwestionował podwyżki i płaciliście ową kwotę to znaczy ze się zgodziliście na tę podwyżkę.

anonim cytuj
30-08-2023
Prawo oświatowe nie zezwala na zamknięcie placówki z dnia na dzień (a nawet z miesiąca na miesiąc).
Procedurę reguluje ustawa z 14 grudnia 2016 r. - Prawo oświatowe w art. 94, art. 172 ust. 4 i 5.
Aby możliwe była likwidacja przedszkola organ (nie dyrektor, on nie ma takich uprawnień) musi poinformować, m.in., rodziców 6 miesięcy przed planowanym terminem likwidacji. Bez tego nie ma prawa do likwidacji, a placówka nie zostanie wykreślona z ewidencji. Ciężar dowodu o skutecznym poinformowaniu spoczywa na organie prowadzącym. Wywieszenie ogłoszenia na tablicy nie jest skutecznym poinformowaniem.
Czyli przypomnij organowi prowadzącemu o jego obowiązkach. Jednocześnie zgłoś skargę do organu rejestrującego i kuratora.

anonim cytuj
30-08-2023

Sugerowane Tematy

Czy prawnie mogę starać się po takim czasie o odszkodowanie?
Witam. W lutym 2020 roku zgłosiłem szkode, zerwany dach na budynku gospodarczym po silnych wiatrach. Po oględzinach pracownika z ubezpieczalni stwierdzili , ze drzewo było zjedzone przez robaki a dach zawalił się do środka ze to podejrzane i nie wypłaca odszkodowania. Pisalem sam odwołania i nic. Czy prawnie mogę jeszcze się starać po takim czasie o odszkodowanie? Czy lepiej jakieś pismo wystosować przez prawnika ? Dodam , że po zgłoszeniu szkod...
Długi po zmarłym.
Mój tata zmarł wczoraj w szpitalu. Właśnie znalazłem w Jego telefonie smsy od dwóch banków, że zalega z płatnościami za raty kredytów. Oczywiście ani moja mama, ani ja i moje rodzeństwo nie mieliśmy o tym pojęcia i nie czerpaliśmy żadnych korzyści z tych środków, nie wydaliśmy ani grosza z tego bo po prostu o tym nie wiedzieliśmy. Co możemy z tym zrobić dalej ? Mieszkanie w którym żyli moi rodzice jest tylko mojej mamy....
Jak wygląda najem okazjonalny dla obywateli z Ukrainy?
Witam. Jak wygląda najem okazjonalny dla obywateli z Ukrainy?...
Czy jest jakis przepis, który nakazuje w tym przypadku prace w niedzielę?
Witam, przychodze z takim pytaniem. Pracuje w jednej ze znanych sieci handlowych. Od konca czerwca mam zaplanowany i oplacony wyjazd, który zaplanowalam wedlug grafiku. Wedlug niego, 16-18 mam wolne i tak tez zaplanowalam wyjazd. Oczywiście od razu kierownik został poinformowany i kazala sie tylko przypominac w razie jakiejs zmiany. Dzis sie dowiaduje, ze wpisano mnie na niedzielę, bo niby od niedzieli sklep staje sie również urzedem pocztowym. K...

Wyszukiwarka