Witam, czy dyrektor przedszkola niepublicznego może zlikwidować przedszkole?

1.Witam, czy dyrektor przedszkola niepublicznego może zlikwidować przedszkole informując o tym rodziców 3 dni przed ? (Wszyscy mieli umowy do 31.08.2023)
2. W lutym trzeba było zapłacić wyprawkę 250 zł deklarując przy tym że dziecko będzie uczęszczać do przedszkola w roku szkolnym 2023/2024, czy ta wyprawka podlega zwrotowi skoro rok szkolny jeszcze się nie zaczął ?
3. Od 1.09.2022 do tej pory czesne zostało podwyższone dwa razy o łączną kwotę 50 zł , w umowie nie ma zapisu o tym że czesne może zostać podwyższone w ciągu roku szkolnego. Czy tak można?
anonim cytuj
30-08-2023
1. Może a skoro mieliście umowy do 31sierpnia to w żaden sposób nie jest związany z Wami umowa od 1 września.
2. O ile wyprawka była na rok szkolny 23/24 to tak.
3. Skoro nikt nie kwestionował podwyżki i płaciliście ową kwotę to znaczy ze się zgodziliście na tę podwyżkę.

anonim cytuj
30-08-2023
Prawo oświatowe nie zezwala na zamknięcie placówki z dnia na dzień (a nawet z miesiąca na miesiąc).
Procedurę reguluje ustawa z 14 grudnia 2016 r. - Prawo oświatowe w art. 94, art. 172 ust. 4 i 5.
Aby możliwe była likwidacja przedszkola organ (nie dyrektor, on nie ma takich uprawnień) musi poinformować, m.in., rodziców 6 miesięcy przed planowanym terminem likwidacji. Bez tego nie ma prawa do likwidacji, a placówka nie zostanie wykreślona z ewidencji. Ciężar dowodu o skutecznym poinformowaniu spoczywa na organie prowadzącym. Wywieszenie ogłoszenia na tablicy nie jest skutecznym poinformowaniem.
Czyli przypomnij organowi prowadzącemu o jego obowiązkach. Jednocześnie zgłoś skargę do organu rejestrującego i kuratora.

anonim cytuj
30-08-2023

Sugerowane Tematy

Zwrot artykułu higienicznego.
Czy artykuł higieniczny, który nie ma dodatkowych zabezpieczeń lub plomb, zakupiony przez Internet. (przyszło w zwykłym pudełku bez folii) można zwrócić?...
Kara za brak OC
Witam, zakupiłam auto sprowadzane z zagranicy od polskiego komisu w dniu 01.02.2021 r. Firma ta wykupiła OC w dniu sprzedaży, więc ubezpieczenie od razu przeszło na mnie. Za radą wielu osób wypowiedziałam to ubezpieczenie (04.02.2021), gdyż byłam informowana, że pojazd niezarejestrowany w Polsce nieposiadający jeszcze właściciela w kraju ma obowiązek posiadać OC najpóźniej z dniem pierwszej rejestracji w kraju, która miała miejsce 15.02.2021 r....
Praca przy zbiorze malin.
Dzień dobry ja z zapytaniem bo nie wiem już co mam robić , pracowałam przy zbiorze malin , zarobiłam 2700, z czego wypłacili mi 1000zl a na resztę miałam zaczekać ok tygodnia .Minęło już dwa tygodnie nie odbierają telefonu nie odpisują na smsy . Czy w tej sytuacji mogę coś zrobić czy już raczej zapomnieć o pieniądzach?...
Czy mogę odzyskac niespłacone opłaty za wynajem mieszkania?
Proszę o pomoc. Kilka lat temu wynajmowałam mieszkanie, a najemca nie zapłacił mi na koniec opłat związanych z ywynajmem. Oddałam sprawę do sądu i mam prawomocny wyrok. Kilka razy komornikowi udało się uzyskać pewne kwoty. Jednakże ostatnio nie otrzymałam nic ponieważ dłużnik podobno ma umowa o pracę, gdzie widnieje najniższa krajowa i podobno nie otrzymuje żadnych dodatków ani premii. Co mogę zrobić w tej sytuacji? Bardzo proszę o pomoc....

Wyszukiwarka