Witam, czy dyrektor przedszkola niepublicznego może zlikwidować przedszkole?
1.Witam, czy dyrektor przedszkola niepublicznego może zlikwidować przedszkole informując o tym rodziców 3 dni przed ? (Wszyscy mieli umowy do 31.08.2023)
2. W lutym trzeba było zapłacić wyprawkę 250 zł deklarując przy tym że dziecko będzie uczęszczać do przedszkola w roku szkolnym 2023/2024, czy ta wyprawka podlega zwrotowi skoro rok szkolny jeszcze się nie zaczął ?
3. Od 1.09.2022 do tej pory czesne zostało podwyższone dwa razy o łączną kwotę 50 zł , w umowie nie ma zapisu o tym że czesne może zostać podwyższone w ciągu roku szkolnego. Czy tak można?
1. Może a skoro mieliście umowy do 31sierpnia to w żaden sposób nie jest związany z Wami umowa od 1 września.
2. O ile wyprawka była na rok szkolny 23/24 to tak.
3. Skoro nikt nie kwestionował podwyżki i płaciliście ową kwotę to znaczy ze się zgodziliście na tę podwyżkę.
anonim cytuj
30-08-2023
Prawo oświatowe nie zezwala na zamknięcie placówki z dnia na dzień (a nawet z miesiąca na miesiąc).
Procedurę reguluje ustawa z 14 grudnia 2016 r. - Prawo oświatowe w art. 94, art. 172 ust. 4 i 5.
Aby możliwe była likwidacja przedszkola organ (nie dyrektor, on nie ma takich uprawnień) musi poinformować, m.in., rodziców 6 miesięcy przed planowanym terminem likwidacji. Bez tego nie ma prawa do likwidacji, a placówka nie zostanie wykreślona z ewidencji. Ciężar dowodu o skutecznym poinformowaniu spoczywa na organie prowadzącym. Wywieszenie ogłoszenia na tablicy nie jest skutecznym poinformowaniem.
Czyli przypomnij organowi prowadzącemu o jego obowiązkach. Jednocześnie zgłoś skargę do organu rejestrującego i kuratora.
Czy jeśli jestem na L4 bo jestem w ciąży a moje brutto wynosi powiedzmy 3700, to ile może zabrać mi komornik? A ile powinien zostawić wypłaty? L4 w ciąży jest sto procent płatne więc, czy nie powinno mi zostać najniższą krajowa ???...
Niedawno zostałam oszukana na portalu olx. Kupiłam od jednej pani towar za 50 zł którego do dnia dzisiejszego nie dostałam a minęły już prawie 2 miesiące. Kobieta podała mi fikcyjne dane do przelewu bo taki adres nie istnieje myślę że imię i nazwisko tez jest zmyślone. Zastanawiam się czy jest sens zgłaszać to na policje bo co jej w sumie mogą zrobić? 50zl to niewielka kwota a może za fałszywe dane mogą ją ukarać?...
Mam budynek gospodarczy (stodoła), przez który mniej więcej w połowie przebiega granica działek.
Jedna działka jest moja, druga to współwłasność z siostrą.
Czy siostra jako współwłaściciel tej drugiej działki jest także współwłaścicielem budynku gospodarczego?? Jeśli tak to w jakiej części??...
Płace alimenty od wielu lat, wysokość była ustalona jak dziecko było niepełnoletnie, nie mam zadłużenia.
Teraz jest już duże, chyba zaczęło drugie studia, niebawem kończy 25 lat.
Gdy skończyło 18 lat to chciałem płacić bezpośrednio na konto.
Nie zgodziło się, chciało żeby płacić mamie, wielokrotnie chciałem jej płacić jednak zawsze odmawiało. Wszystko było ustalane na słowo.
Nie wiem czy mama przekazuje pieniądze.
Od jakiegoś czasu zerwało z...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: