Zakończenie najmu okazjonalnego lokalu.

Mam parę pytań dotyczących zakończenia najmu okazjonalnego lokalu. Zarówno wynajmujący, jak i najemca mogą wypowiedzieć najem w wypadkach określonych w umowie.
Pytanie 1. Czy chęć wprowadzenia się któregokolwiek z członków rodziny wynajmującego do lokalu może być takim powodem ? Czy taki zapis jest skuteczny w przypadku wypowiedzenia powołującego się na ten punkt ?
Pytanie 2: Jaki może być najkrótszy okres w tym wypadku ?
anonim cytuj
03-11-2023
1. Nie masz obowiązku udostępnić jakiemukolwiek członkowi rodziny wynajmującego lokalu, jeśli umowa tak nie stanowi. Wtargnięcie możesz zgłosić jako naruszenie miru domowego i żądać interwencji policji w celu usunięcia intruza.
2. Moim zdaniem w tym wypadku zgodnie z 664 §2 KC.

anonim cytuj
03-11-2023
Pytasz czy wprowadzenie się kogoś do lokalu może być powodem wypowiedzenia - odpowiedź brzmi NIE. jeśli umowa zezwala takiej osobie się wprowadzić. Jeśli nie zezwala, to najemca nie ma obowiązku tej osoby wpuścić, a jeśli taka osoba wtargnie do lokalu za zgodą wynajmującego to moim zdaniem jest to powód do wypowiedzenia umowy.

anonim cytuj
03-11-2023
Chodzi o warunek iż umowa zostaje rozwiązana z zachowaniem okresu wypowiedzenia jeżeli sam właściciel (lub rodzina właściciela) zamierza zamieszkać w lokalu który wynajmuje.
Pytam czy w przypadku gdy w umowie jako jeden z warunków rozwiązania/wypowiedzenia umowy jest właśnie taki warunek to czy rozwiązanie umowy przez wynajmującego jest skuteczne ?

anonim cytuj
03-11-2023

Sugerowane Tematy

Czy jest możliwość wstrzymania płatności alimentów ?
Płacę od 2 lat alimenty na dwójkę dzieci, nigdy nie było opóźnienia. Niestety wylądowałem w szpitalu, będę tu jeszcze długo i po przebytej chorobie przez długi czas nie będę zdolny do pracy. Nie mam płatnego chorobowego. Zdiagnozowano u mnie gruźlicę a moje płuca były w dużym niedotlenieniu. Czy jest możliwość wstrzymania płatności alimentów ?...
Chcę dokonać zakupu w sklepie internetowym. Nie mogę znaleźć nigdzie danych właściciela. Czy można tak funkcjonować?
Cześć. Chcę dokonać zakupu w sklepie internetowym. Chcąc sprawdzić ich wiarygodność szukałam ich w KRS oraz CEIDG ale nic nie znalazłam. Dopiero po REGON znalazłam ich w wyszukiwarce regon jako JEDNOSTKA ORGANIZACYJNA NIEMAJĄCA OSOBOWOŚCI PRAWNEJ. Ta firma prowadzi sklep internetowy i stacjonarny. 019 - SPÓŁKI CYWILNE PROWADZĄCE DZIAŁALNOŚĆ NA PODSTAWIE UMOWY ZAWARTEJ ZGODNIE Z KODEKSEM CYWILNYM rodzaj rejestru lub ewidencji PODMIOTY NIE POD...
jak odroczyc nakaz zapłaty?
Witam. Pytanie znajomego. Dostał nakaz zapłaty (którego jeszcze nie odebrał, ale sprawdził w e-sadzie) kwota nie duża bo około 700 zł. Nie stać go na spłatę całości od razu. Czy może wpłacić połowę tej kwoty i zaskarżyć nakaz tak aby wierzyciel nie mógł z nim iść do komornika? On resztę chce spłacić w kolejnym miesiącu. Proszę o poradę....
Rachunek za zabiegi rehabilitacyjne
Witam, miałam zabiegi rehabilitacyjne prywatne. Przed rozpoczęciem prosiłam o wystawienie mi końcowej faktury lub imiennego rachunku. Miałam 5 zabiegów , koszt każdego zabiegu to 100 zł , na które się zgodziłam przed rozpoczęciem rehabilitacji. Kiedy zabiegi zostały zakończone , rehabilitant stwierdził, że jeżeli chcę otrzymywać jakikolwiek rachunek muszę mu dopłacić 23 % podatku, więc od 500 będzie to 115 zł, powiedziałam że dam znać. Po tyg...

Wyszukiwarka