Zakończenie najmu okazjonalnego lokalu.

Mam parę pytań dotyczących zakończenia najmu okazjonalnego lokalu. Zarówno wynajmujący, jak i najemca mogą wypowiedzieć najem w wypadkach określonych w umowie.
Pytanie 1. Czy chęć wprowadzenia się któregokolwiek z członków rodziny wynajmującego do lokalu może być takim powodem ? Czy taki zapis jest skuteczny w przypadku wypowiedzenia powołującego się na ten punkt ?
Pytanie 2: Jaki może być najkrótszy okres w tym wypadku ?
anonim cytuj
03-11-2023
1. Nie masz obowiązku udostępnić jakiemukolwiek członkowi rodziny wynajmującego lokalu, jeśli umowa tak nie stanowi. Wtargnięcie możesz zgłosić jako naruszenie miru domowego i żądać interwencji policji w celu usunięcia intruza.
2. Moim zdaniem w tym wypadku zgodnie z 664 §2 KC.

anonim cytuj
03-11-2023
Pytasz czy wprowadzenie się kogoś do lokalu może być powodem wypowiedzenia - odpowiedź brzmi NIE. jeśli umowa zezwala takiej osobie się wprowadzić. Jeśli nie zezwala, to najemca nie ma obowiązku tej osoby wpuścić, a jeśli taka osoba wtargnie do lokalu za zgodą wynajmującego to moim zdaniem jest to powód do wypowiedzenia umowy.

anonim cytuj
03-11-2023
Chodzi o warunek iż umowa zostaje rozwiązana z zachowaniem okresu wypowiedzenia jeżeli sam właściciel (lub rodzina właściciela) zamierza zamieszkać w lokalu który wynajmuje.
Pytam czy w przypadku gdy w umowie jako jeden z warunków rozwiązania/wypowiedzenia umowy jest właśnie taki warunek to czy rozwiązanie umowy przez wynajmującego jest skuteczne ?

anonim cytuj
03-11-2023

Sugerowane Tematy

Zakłócanie miru domowego
Witam grupowiczów. Mam problem z sąsiadem, którego syn od trzech lat robi sobie tor wyścigowy między budynkami mieszkalnymi, jeżdżąc dzień w dzień na kładzie. Rozmawiałam z jego matką ostatnio interweniowałam u jego ojca, jednak usłyszałam że jeździ po swojej posesji i mam się wynosić. Zgłosiłam sprawę do dzielnicowego powołując się na zakłucanie spokoju w dzień. Usłyszałam że jest to trudne do udowodnienia mimo że mam nagrania z kamery co chłop...
Umowa użyczenia.
Bardzo proszę o poradę w kwestii wynajmu mieszkania. 1) Wynajmuję bratu mieszkanie. Po jego stronie są wszystkie opłaty (czynsz, woda, prąd).Nie mam z tego żadnych korzyści materialnych. Czy muszę taką sytuację zgłosić do US? 2) Czy mój brat będąc zameldowany w mieszkaniu ,które mu wynajmuję na podstawie ustnej umowy ,nie posiada do niego żadnego tytułu prawnego może występować o dodatek mieszkaniowy?...
Podział majątku, spłata na raty.
Dzień dobry. Z byłym mężem jesteśmy po rozwodzie kilka lat. Mamy dom w którym on mieszka, w końcu chce mnie dobrowolnie spłacić, ale po 1000zl miesięcznie. Za nim on mnie spłaci nieruchomość będzie warta więcej a pieniądze, które odłożę np. ze spłaty będą warte mniej. Nie wiem jak to ogarnąć.. był ktoś w podobnej sytuacji?...
Czy mam prawo wypowiadać się w kwestiach dotyczących wspólnoty.
Dzień dobry. Mam pytanie dotyczące osoby zamieszkującej w lokalu wspólnoty mieszkaniowej. Czy jako taki mam prawo wypowiadać się w kwestiach dotyczących wspólnoty. Proszę nie mylić kwestii decydowania lokatora z kwestią wypowiadania się lokatora-partnera życiowego właścicielki stale zamieszkującego lokalu własnościowym wchodzącym w skład wspólnoty mieszkaniowej. Moje pytanie wynika z faktu że wpólnota mieszkaniowa odmawia mi prawa wypowiada...

Wyszukiwarka