Mam parę pytań dotyczących zakończenia najmu okazjonalnego lokalu. Zarówno wynajmujący, jak i najemca mogą wypowiedzieć najem w wypadkach określonych w umowie.
Pytanie 1. Czy chęć wprowadzenia się któregokolwiek z członków rodziny wynajmującego do lokalu może być takim powodem ? Czy taki zapis jest skuteczny w przypadku wypowiedzenia powołującego się na ten punkt ?
Pytanie 2: Jaki może być najkrótszy okres w tym wypadku ?
1. Nie masz obowiązku udostępnić jakiemukolwiek członkowi rodziny wynajmującego lokalu, jeśli umowa tak nie stanowi. Wtargnięcie możesz zgłosić jako naruszenie miru domowego i żądać interwencji policji w celu usunięcia intruza.
2. Moim zdaniem w tym wypadku zgodnie z 664 §2 KC.
anonim cytuj
03-11-2023
Pytasz czy wprowadzenie się kogoś do lokalu może być powodem wypowiedzenia - odpowiedź brzmi NIE. jeśli umowa zezwala takiej osobie się wprowadzić. Jeśli nie zezwala, to najemca nie ma obowiązku tej osoby wpuścić, a jeśli taka osoba wtargnie do lokalu za zgodą wynajmującego to moim zdaniem jest to powód do wypowiedzenia umowy.
anonim cytuj
03-11-2023
Chodzi o warunek iż umowa zostaje rozwiązana z zachowaniem okresu wypowiedzenia jeżeli sam właściciel (lub rodzina właściciela) zamierza zamieszkać w lokalu który wynajmuje.
Pytam czy w przypadku gdy w umowie jako jeden z warunków rozwiązania/wypowiedzenia umowy jest właśnie taki warunek to czy rozwiązanie umowy przez wynajmującego jest skuteczne ?
Dzień dobry, od 8 sierpnia do 18 sierpnia byłam na umowie zlecenie (odprowadzana składka chorobowa) od 21 sieprnia do 15 września byłam na umowie o pracę na zastępstwo i od 18 września do 18 października jestem na umowie zlecenie (odprowadzana składka chorobowa)
23 października mam zaplanowany zabieg i prawdopodobnie dostanę zwolnienie. Nie wiem na jak długo, ale moja pytanie jest takie czy jeżeli dostanę zwolnienie to czy będzie ono płatne?...
Dzień dobry, mam pytanie związane z prawem wojskowym.
Mój chłopak od dłuższego czasu jest oficerem w wojsku. Ze względu na jego status będzie musiał posiadać dostęp do informacji tajnych.
Jego rodzina nie miała nigdy problemów z prawem, jednak w mojej najbliższej rodzinie występowały wyroki karne (jazda po pijanemu, kradzieże, posiadanie narkotyków).
Ja sama nigdy nie byłam karana, mam "czyste konto".
Czy z punktu prawnego, zawarci...
To mój pierwszy post, dlatego chciałbym się na początek serdecznie przywitać.
Moje pytanie dotyczy umowy dzierżawy gruntu rolnego, a dokładniej, jestem dzierżawcą stawu, w którym hoduję ryby.
Umowa dzierżawy jest zawarta na czas określony do 31.12.2024 roku. Zmienił się właściciel gruntu, czyli de facto Wydzierżawiający.
Czy nowy właściciel gruntu - nowy Wydzierżawiający ma prawo wypowiedzieć mi umowę i kazać mi się wyprowadzić przed czasem 31...
Dobry wieczór wszystkim, mam pytanie.
Znam osobę pełnoletnią dotkniętą przemocą domową ze strony rodziców. Chodzi przede wszystkim o ciągłe obrażanie, szantaż emocjonalny (np. grożenie samobójstwem oprawcy), ingerowanie w prywatną korespondencję, uniemożliwianie kontaktu, wchodzenie do łazienki w trakcie mycia. Ogólnie naprawdę jest słabo.
Trwa to od klilku lat. Nie pomagały słowa otuchy, pomoc w wyprowadzce. Rozmawialiśmy z dzielnicowym, który...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: