Zakończenie najmu okazjonalnego lokalu.

Mam parę pytań dotyczących zakończenia najmu okazjonalnego lokalu. Zarówno wynajmujący, jak i najemca mogą wypowiedzieć najem w wypadkach określonych w umowie.
Pytanie 1. Czy chęć wprowadzenia się któregokolwiek z członków rodziny wynajmującego do lokalu może być takim powodem ? Czy taki zapis jest skuteczny w przypadku wypowiedzenia powołującego się na ten punkt ?
Pytanie 2: Jaki może być najkrótszy okres w tym wypadku ?
anonim cytuj
03-11-2023
1. Nie masz obowiązku udostępnić jakiemukolwiek członkowi rodziny wynajmującego lokalu, jeśli umowa tak nie stanowi. Wtargnięcie możesz zgłosić jako naruszenie miru domowego i żądać interwencji policji w celu usunięcia intruza.
2. Moim zdaniem w tym wypadku zgodnie z 664 §2 KC.

anonim cytuj
03-11-2023
Pytasz czy wprowadzenie się kogoś do lokalu może być powodem wypowiedzenia - odpowiedź brzmi NIE. jeśli umowa zezwala takiej osobie się wprowadzić. Jeśli nie zezwala, to najemca nie ma obowiązku tej osoby wpuścić, a jeśli taka osoba wtargnie do lokalu za zgodą wynajmującego to moim zdaniem jest to powód do wypowiedzenia umowy.

anonim cytuj
03-11-2023
Chodzi o warunek iż umowa zostaje rozwiązana z zachowaniem okresu wypowiedzenia jeżeli sam właściciel (lub rodzina właściciela) zamierza zamieszkać w lokalu który wynajmuje.
Pytam czy w przypadku gdy w umowie jako jeden z warunków rozwiązania/wypowiedzenia umowy jest właśnie taki warunek to czy rozwiązanie umowy przez wynajmującego jest skuteczne ?

anonim cytuj
03-11-2023

Sugerowane Tematy

Urlop na żądanie
Dzień dobry. Chciałabym się dowiedzieć jak wygląda sprawa z nadgodzinami, a mianowicie: Zostało mi jeszcze do wykorzystania 100h urlopu, pracuję w systemie 12godzinnym. W tym miesiącu z powodu braku personelu wzięłam dwie dodatkowe zmiany. Teraz byłam zmuszona wziąć urlop na żądanie, zgłosiłam odpowiednim osobom, załatwiłam zastępstwo. Pytanie moje brzmi: Czy pracodawca może nie zapłacić mi za jedną zmianę nadprogramową w zamian za urlop na żąd...
umowa zlecenie a zasiłek chorobowy
Dobry wieczór, proszę o pomoc. Pracowałam na UoP do 31.08, od 10.09 pracowałam na podstawie umowy zlecenia dla innej firmy (nowa praca), odprowadzałam dobrowolne składki chorobowe. Kilka dni temu lekarz stwierdził, że przyjmuje mnie na oddział w trybie pilnym, ponieważ niezbędna jest operacja. Umowa zlecenie została wypowiedziana przez zleceniodawcę zaraz po informacji przekazanej od lekarza. Moje pytania brzmią następująco: 1) czy należy mi si...
Odmówione dofinansowanie na panele słoneczne.
W ubiegłym roku podpisaliśmy kontrakt z firmą o panele słoneczne. Złożyliśmy wniosek o dofinansowanie. Gmina odpowiedziała że za mało było wniosków o dotację i dofinansowania nie będzie. Panele zostały założone z naszych pieniędzy. Co można zrobić w takiej sytuacji. ...
Uznanie ojcostwa.
Urodziłam dziecko w sierpniu. Zarejestrowałam dziecko w urzędzie, nadałam małej imię oraz otrzymała moje nazwisko. Mój były partner chciałby jednak dziecko uznać - między nami była wojna ale teraz obydwoje zrozumieliśmy, że to dziecko jest najważniejsze. Czy musimy kierować wniosek do sądu o uznanie ojcostwa? Czy jest może jakaś inna droga - wystarczyłoby, ze pójdzie do urzędu i się wpisze jako ojciec? Nie chce wnosić żadnych spraw o alimenty i...

Wyszukiwarka