Zakończenie najmu okazjonalnego lokalu.

Mam parę pytań dotyczących zakończenia najmu okazjonalnego lokalu. Zarówno wynajmujący, jak i najemca mogą wypowiedzieć najem w wypadkach określonych w umowie.
Pytanie 1. Czy chęć wprowadzenia się któregokolwiek z członków rodziny wynajmującego do lokalu może być takim powodem ? Czy taki zapis jest skuteczny w przypadku wypowiedzenia powołującego się na ten punkt ?
Pytanie 2: Jaki może być najkrótszy okres w tym wypadku ?
anonim cytuj
03-11-2023
1. Nie masz obowiązku udostępnić jakiemukolwiek członkowi rodziny wynajmującego lokalu, jeśli umowa tak nie stanowi. Wtargnięcie możesz zgłosić jako naruszenie miru domowego i żądać interwencji policji w celu usunięcia intruza.
2. Moim zdaniem w tym wypadku zgodnie z 664 §2 KC.

anonim cytuj
03-11-2023
Pytasz czy wprowadzenie się kogoś do lokalu może być powodem wypowiedzenia - odpowiedź brzmi NIE. jeśli umowa zezwala takiej osobie się wprowadzić. Jeśli nie zezwala, to najemca nie ma obowiązku tej osoby wpuścić, a jeśli taka osoba wtargnie do lokalu za zgodą wynajmującego to moim zdaniem jest to powód do wypowiedzenia umowy.

anonim cytuj
03-11-2023
Chodzi o warunek iż umowa zostaje rozwiązana z zachowaniem okresu wypowiedzenia jeżeli sam właściciel (lub rodzina właściciela) zamierza zamieszkać w lokalu który wynajmuje.
Pytam czy w przypadku gdy w umowie jako jeden z warunków rozwiązania/wypowiedzenia umowy jest właśnie taki warunek to czy rozwiązanie umowy przez wynajmującego jest skuteczne ?

anonim cytuj
03-11-2023

Sugerowane Tematy

Narzędzia wpisane na stan pracownika.
Dzień Dobry, mam pytanie: skąd się bierze idea, praktyka wpisania narzędzi na stan pracownikowi (np. przełożony mówi mi, że "będzie pan miał wpisaną wiertarkę szlifierkę na stanie, tylko tutaj podpisać")? Czy mogę odmówić przyjęcia na stan narzędzi/urządzeń ? Czy przełożony może mi zapisać na stanie narzędzia/urządzenia bez mojej zgody/wiedzy? czy środki ochrony osobistej np ochronniki słuch, maski przeciwpyłowe... też mogą być wpi...
Zasiedzenie nieruchomości.
Kupiłem w 2008 r aktem notarialnym działkę rolną. Księga wieczysta czysta. Płacę podatek rolny. A tu niespodzianka, właśnie dostałem 2024r pismo sądowe o zakazie zbywania i obciążania tej nieruchomości ! I pozew o stwierdzenie nabycia przez zasiedzenie 30 lat. Czy to możliwe? Fakt jest taki, że w momencie zakupu działki w 2008r. oglądałem ją i nie było tam żadnych upraw - ziemia była porośnięta zachwaszczoną trawą. I więcej później tam nie byłe...
ojciec dziecka ma niebieską kartę
Witam mam pytanie jak wyjadę z dzieckiem do mamy maz ma niebieska kartę złożyłam o powierzenie praw do dziecka. Jak przyjedzie z policją owo mam obowiązek dać mu dziecko? Jeszcze toczy się sprawa w Rybniku o znęcanie się psychiczne i fizyczne....
Zwrot pieniędzy na złe konto bankowe.
Dzień dobry, klient zwrócił pieniądze na inne konto wpisując moje imię i nazwisko i nr konta w tytule. Pieniądze poszły nie wiadomo gdzie do Citi Bank ... Nic nie mogę w tej sprawie zrobić, bo to nie ja przesyłałem pieniądze. Czuję się oszukany z o klient twierdzi, że pieniądze wysłał przesyłając mi potwierdzenie na którym widać, że nr konta jest wpisany inny niż mój. Podobno zrobił przelew zwrotny przez bank pekao i automatycznie wystąpiło taki...

Wyszukiwarka