Zaginiona paczka

Witam, proszę o poradę prawną.
Wysłałem paczkę przez Pocztę Polską do USA w której znajdowały się drogie limitowane buty. Paczka była ubezpieczona na kilka tysięcy złotych. Przesyłka w Nowym Yorku się zgubiła.
Po złożeniu podania o zwrot pieniędzy poczta prosiła od podesłanie rachunku lub dokumentu potwierdzającego tak wysoką wartość paczki. Jednak jest to nie możliwe ponieważ te buty są kilka razy obecnie droższe na rynku wtórnym niż podczas premiery. Nadesłałem cały opis, wyjaśnienie, wraz ze stronami internetowymi potwierdzającymi większą wartość butów. Nic to nie dało.
Co zrobić w takim przypadku kiedy buty wzrosły na wartości? A nie mam jak tego udowodnić jakiemuś urzędnikowi Poczty Polskiej.
Mam na odpowiedź 7 dni.
anonim cytuj
23-09-2020
7. W przypadku, gdy szkoda polega na zaginięciu lub uszkodzeniu zawartości przesyłki lub zaginięciu
części składowych zawartości przesyłki w takim stopniu, że nie nadaje się ona do naprawy,
wysokość szkody ustala się na podstawie:
1) umowy kupna-sprzedaży,
2) rachunku lub faktury zakupu lub
3) wyceny rynkowej wartości uszkodzonego mienia dokonanej np. przez rzeczoznawcę lub serwis.

anonim cytuj
23-09-2020
Wskaż, iż nie posiadasz dokumentu zakupu gdyż kupowałeś to dawno.
Załącz do reklamacji oferty zakupu tych butów jakie aktualnie są, udowodnić również iż w paczce faktycznie znajdowały się buty (np. dokument w którym ustalasz z kimś że te buty mu wyślesz bo X, bo sprzedajesz, bo się tam wybierasz czy coś, bo jak rozumiem po coś te buty wysyłałeś?).

anonim cytuj
23-09-2020
jeśli tak zrobi, poczta polska może narzucić mu amortyzację.

anonim cytuj
23-09-2020
musieliby to udowodnić, a tutaj dowód jest odwrotny - rzecz zyskała w czasie..

anonim cytuj
23-09-2020
a jak on udowodni,że buty były nieużywane ? To działa w dwie strony niestety.

anonim cytuj
23-09-2020
np zdjęciami,.które zapewne posiada, a poczta nie.

anonim cytuj
23-09-2020
Tak właśnie zrobiłem w pierwszym mailu do poczty. Opisałem że nie są to zwykle buty. Tylko limitowane itd. Podesłałem stronę internetową sklepu do którego były wysyłane buty oraz ich adres w USA. Dołączyłem rachunek z dnia zakupu i wysłałem podobne oferty z internetu. Na co dostałem odpowiedź wczoraj że „nadesłane dokumenty nie potwierdzają wartości paczki”.

anonim cytuj
23-09-2020
no to odwołanie, a potem proces.

anonim cytuj
23-09-2020

Sugerowane Tematy

Kto zajmie się dziećmi po śmierci matki
Czy matka może wskazać osobę, która miałaby przejąć opiekę nad dziećmi po jej śmierci lub w przypadku np przebywania w śpiączce lub bez świadomości? Czy jest to wiążące? Co w przypadku, kiedy dzieci mają ojca ale matka chce, aby w takiej sytuacji opiekę przejęły inne osoby np jej matka (babka dzieci) lub siostra? Jak to wygląda od strony prawnej?...
Rozwiązanie umowy najmu.
Witam. Czy można rozwiązać umowę najmu przed okresem jej wygaśnięcia bez konsekwencji dla najemcy tzn. po 3-6 miesiącach? Umowa jest na 12 miesięcy po tym czasie przechodzi na czas nieokreślony z jednomiesięcznym okresem wypowiedzenia. Została by rozwiązana ze strony najemcy bez jakichkolwiek szczególnych powodów....
Po Decyzji o zmianie imienia
Witam, posiadałem dwa imiona używałem tego drugiego i złożyłem wniosek do urzędu stanu cywilnego o zmianę na te drugie imię jako jedyne i otrzymałem już decyzję o zmianie imienia w profilu zaufanym zaktualizowały mi się dane i mam tylko drugie imię byłem także wyrobić sobie nowy dowód osobisty i co powinienem jeszcze zaaktualizować i ile mam na to czasu? Czy powinienem prawo jazdy? nabycie samochodu? ubezpieczenie OC samochodu? czy jakieś dane zm...
Uzasadnienie wyroku.
Witam dziś minęło 14 dni od momentu złożenia wniosku o uzasadnienie wyroku. Do dnia dzisiejszego nie mam uzasadnienia. Co dalej Drodzy Państwo ?...

Wyszukiwarka