Dzień dobry,
Posiadam umowę najmu (jestem Najemcą) lokalu na czas określony (do 31.07.2024 r.). Z przyczyn osobistych (przeprowadzka do innego miasta) musimy zakończyć najem przed czasem.
W umowie mamy zapis dotyczący kary umownej:
"W przypadku wypowiedzenia lub rozwiązania umowy przez Najemcę z przyczyn leżących po stronie Najemcy, Wynajmujący zażąda od Najemcy kary umownej w wysokości dwumiesięcznego czynszu, o którym mowa w §4. ust.1."
Wstępnie z wynajmującym umówiliśmy się, że będziemy mieszkać do końca września 2023 i dodatkowo uiścimy opłatę w wysokości dwumiesięcznego czynszu.
Chciałbym zapytać czy zapis dot. kary umownej jest wiążący (biorąc pod uwagę, że na ogół nie można zerwać/wypowiedzieć umowy na czas określony)?
Dodatkowo czy ten zapis pozwala nam np. na zerwanie umowy, opuszczenie lokalu i zapłacenie kary umownej z końcem bieżącego miesiąca (31.07.2023 r.)?
W umowie, w żadnym innym miejscu nie są poruszane terminy "zerwanie umowy", "wypowiedzenie umowy".
Zasadniczo zapisy umowy nie rozumie się dosłownie, a raczej tak, jaka była intencja stron umowy. Tutaj można powiedzieć, że wynajmujący zgadza się rozwiązać umowę za porozumieniem stron (skoro nie można jej wypowiedzieć dosłownie) za zapłatą dwumiesięcznego czynszu. Nie widzę w tym nic nieprawidłowego. Zawsze możesz się wyprowadzić i płacić do końca umowy.
anonim cytuj
03-11-2023
Ok, dziękuję za odpowiedź, chciałem się tylko upewnić, że wynajmujący nie zacznie nagle zasłaniać się ogólnymi przepisami i jednak nie będzie chciał przystać na porozumienie stron z zapłatą dwumiesięcznego czynszu.
Dzień dobry.
Czy jeżeli osoba zatrudniona na trzy różne umowy zlecenie zostanie wysłana na kwarantanne należy jej się jakiś zasiłek na ten okres? Osoba nie opłaca składek chorobowych od 3 miesięcy, ponieważ do końca września pracowala na podstawie umowy o pracę....
Dzień dobry.
Jestem emerytką. Mój mąż z którym faktycznie już tylko mieszkamy w jednym domu, tzw. pożycie dawno ustało, gospodarstwa też prowadzimy osobne chociaż pod jednym dachem ma problem alkoholowy i to duży co było jedną z przyczyn naszego rozstania. Formalnie jednak pozostajemy małżeństwem i mamy wspólnotę majątkową. Mąż też jest emerytem. Ostatnio dowiedziałam się, że mąż trafił w dziwne towarzystwo z którym pije i pod jego wpływem zaczą...
Czy na odrzucenie spadku po dziadkach jest 6 miesięcy od śmierci czy 6 miesięcy po odrzuceniu spadku przez rodziców? Czytam w Internecie różne artykuły i jest różnie napisane....
Posiadam mieszkanie własnościowe (spółdzielnia mieszkaniowa)i płace za czynsz wraz z wodą i centralnym 650zl plus do tego fundusz remontowy i eksploatacji 570zl co daje na miesiąc prawie 1200zl. Czy ten fundusz nie jest za wysoki? Co roku sobie podwyższają o 80zl jak tylko jest jakaś podwyżka. Moim zdaniem fundusz jest za wysoki. Co mogę w takim wypadku zrobić? Można jakoś zrezygnować z tego funduszu?...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: