Rozwiązanie umowy najmu na czas określony.

Dzień dobry,
Posiadam umowę najmu (jestem Najemcą) lokalu na czas określony (do 31.07.2024 r.). Z przyczyn osobistych (przeprowadzka do innego miasta) musimy zakończyć najem przed czasem.
W umowie mamy zapis dotyczący kary umownej:
"W przypadku wypowiedzenia lub rozwiązania umowy przez Najemcę z przyczyn leżących po stronie Najemcy, Wynajmujący zażąda od Najemcy kary umownej w wysokości dwumiesięcznego czynszu, o którym mowa w §4. ust.1."
Wstępnie z wynajmującym umówiliśmy się, że będziemy mieszkać do końca września 2023 i dodatkowo uiścimy opłatę w wysokości dwumiesięcznego czynszu.
Chciałbym zapytać czy zapis dot. kary umownej jest wiążący (biorąc pod uwagę, że na ogół nie można zerwać/wypowiedzieć umowy na czas określony)?
Dodatkowo czy ten zapis pozwala nam np. na zerwanie umowy, opuszczenie lokalu i zapłacenie kary umownej z końcem bieżącego miesiąca (31.07.2023 r.)?
W umowie, w żadnym innym miejscu nie są poruszane terminy "zerwanie umowy", "wypowiedzenie umowy".
anonim cytuj
03-11-2023
Zasadniczo zapisy umowy nie rozumie się dosłownie, a raczej tak, jaka była intencja stron umowy. Tutaj można powiedzieć, że wynajmujący zgadza się rozwiązać umowę za porozumieniem stron (skoro nie można jej wypowiedzieć dosłownie) za zapłatą dwumiesięcznego czynszu. Nie widzę w tym nic nieprawidłowego. Zawsze możesz się wyprowadzić i płacić do końca umowy.

anonim cytuj
03-11-2023
Ok, dziękuję za odpowiedź, chciałem się tylko upewnić, że wynajmujący nie zacznie nagle zasłaniać się ogólnymi przepisami i jednak nie będzie chciał przystać na porozumienie stron z zapłatą dwumiesięcznego czynszu.

anonim cytuj
03-11-2023

Sugerowane Tematy

Podwójne obciążenie karty płatniczej.
Dobry wieczór, zatankowałam auto i po sprawdzeniu konta (po dwóch dniach) okazało się że pobrało dwa razy pieniądze z karty co powinnam zrobić aby odzyskać pieniądze?...
czy muszę wysłać pracownika na badanie lekarskie?
Czy jako pracodawca musze wyslac przyszlego pracownika na badanie lekarskie? ...
wyrok za nieodrobienie godzin
Prawomocny wyrok 180 dni wiezienia, za nieodrobienie godzin. Osoba nie wiedziała, ze toczy sie postepowanie karne, zmieniała miejsce zamieszkanka 3 razy. Zatrzymanie na ulicy. Proszę mi powiedzieć, czy jest jakaś szansa na dozor elektroniczny? Czy jest szansa na zaskarżenie wyroku? Dodam jeszcze, ze jeden adwokat twierdzi, ze tak, drugi, ze nie ma sensu sie w to bawic. Co mozna zrobic?...
Podział majątku po zmarłym.
Dzień dobry. Podczas trwania podziału majątku po osobie zmarłej, w tym wypadku między moją babcia, a córka po jej drugim mężu, gdzie został powołany przez sąd rzeczoznawca do wycenienia nieruchomości to czy w takim wypadku, kiedy babcia zaczęła przeprowadzać remont który obecnie przerwaliśmy, będzie miał wpływ na podniesienie ceny nieruchomości? Czy w takim wypadku kiedy tylko ona tam mieszka i chce odnowić sobie dom - rzeczoznawca sądowy uwzględ...

Wyszukiwarka