Prawo Karne 04-03-2024 1 odpowiedź

ponowny wniosek o dozór elektroniczny

Pytanie użytkownika
wiem że złożenie ponownego wniosku o dozór elektroniczny przed upływem 3 miesięcy od wydania odmownej decyzji zostaje bez rozpatrzenia. Gdzieś jednak usłyszałam iż warto złożyć na dwa tygodnie przed upływem tych 3 miesięcy aby nadać bieg sprawie - czy to prawda?
1 odpowiedź
Odpowiedź
10 dni temu
Nie, składanie „dwa tygodnie wcześniej” nie nada sprawie skutecznego biegu, jeżeli wniosek wpłynie przed upływem 3 miesięcy.
Przepis jest dość jednoznaczny: ponowny wniosek skazanego albo jego obrońcy o dozór elektroniczny, złożony w tej samej sprawie przed upływem 3 miesięcy od dnia wydania postanowienia odmownego, pozostawia się bez rozpoznania — art. 43ll kkw.
Czyli problemem nie jest to, kiedy sąd realnie zajmie się wnioskiem, tylko kiedy wniosek zostanie złożony. Jeżeli zostanie złożony za wcześnie, sąd może go po prostu zostawić bez rozpoznania. Nie ma sensu robić sobie takiego ryzyka tylko po to, żeby „ruszyć kolejkę”.
Najbezpieczniej złożyć ponowny wniosek po upływie pełnych 3 miesięcy. Przy liczeniu terminu trzeba brać pod uwagę datę wydania postanowienia odmownego, a nie własne przypuszczenia czy termin doręczenia, chyba że w konkretnej sprawie jest inna sytuacja procesowa wymagająca doprecyzowania.
Warto też pamiętać, że drugi wniosek nie powinien być kopią pierwszego. Trzeba pokazać, co się zmieniło albo czego poprzednio sąd nie ocenił prawidłowo, np. warunki techniczne, zgody domowników, praca, sytuacja rodzinna, zachowanie skazanego, cele kary. Same zdanie „wnoszę ponownie” zwykle nic nie daje.
Jeżeli odmowa jest świeża, właściwą drogą może być zażalenie na postanowienie odmowne, bo na odmowę zezwolenia na SDE przysługuje zażalenie — art. 43lk kkw. To jednak zależy od tego, czy termin na zażalenie jeszcze nie minął.

Twoja odpowiedź

Dodaj odpowiedź do wątku

Przeglądaj forum

Podobne pytania

Wątki z tej samej kategorii

Prawo karne 2 dni temu
Dozór elektroniczny.

Mam pytanie mój mąż ma jutro rozprawę na dozór elektroniczny. Gdy wyrok zapada pozytywnie. To co się potem dzieje. Czy on wychodzi...

9 odpowiedzi 03-07-2026