Co z długiem po odrzuceniu spadku?

Dzień dobry.
Umarł mój wujek zostawiając w spadku część domu oraz nie znane zadłużenie (z przejrzanych dokumentów to duża kwota). Moja mama, jako spadkobierca, chce odrzucić spadek po bracie bo nie jest w stanie ustalić zadłużenia i boi się tej sumy.
1 Czy jeśli zadłużenie jest wyższe niż wartość nieruchomości to ja - syn będę musiał spłacić różnicę jeśli przyjmę spadek.
2 Co zrobić żeby spadek został zrealizowany na korzyść wierzyciela do wysokości wartości mieszkania i nie było możliwości spłaty przeze mnie lub moje dzieci spłaty pozostałości długu
3. Jeśli ja i moje dzieci zrzekniemy się spadku to czy sprawa dla nas zakończona?
4 Od kiedy biegnie czas dla mnie i jak zostanę poinformowany
anonim cytuj
03-11-2023
1. Nie. Od 18.10.2015 r. domyślnie przyjmuje się spadek z dobrodziejstwem inwentarza, czyli (w skrócie) odpowiada się za długi spadkowe do wartości odziedziczonych aktywów (majątku).
2. Zlecić komornikowi sporządzenie spisu inwentarza, albo samodzielnie przygotować wykaz inwentarza i złożyć w sądzie spadku.
3. Jeśli odrzucicie spadek, to dla was sprawa się co do zasady zakończy. Gdyby wierzyciel dochodził roszczeń, będziecie musieli powołać się na fakt odrzucenia spadku.
4. Czas na odrzucenie spadku (6 miesięcy) biegnie od chwili gdy dowiesz się , ze zostałeś do spadku powołany - w Twojej sytuacji od chwili gdy dowiesz się, ze Twoja mama odrzuciła spadek.
W przypadku dziedziczenia ustawowego spadkobiercy dziedziczą proporcjonalnie, przy czym małżonka zmarłego dziedziczy nie mniej niż 1/4.

anonim cytuj
03-11-2023
Z kolei dla Pana dziecka/dzieci biegnie od dnia kiedy Pan złoży oświadczenie o odrzuceniu spadku (u notariusza lub przed sądem). Na odrzucenie spadku przez dzieci potrzebna jest zgoda sądu rodzinnego. Wniosek o wyrażenie przez sąd zgody na odrzucenie spadku w imieniu dziecka/dzieci najlepiej złożyć od razu po złożeniu własnego oświadczenia o odrzuceniu spadku. Gdy sąd wyda zgodę trzeba niezwłocznie (np. przed notariuszem) złożyć oświadczenie o odrzuceniu w imieniu dziecka/dzieci.

anonim cytuj
03-11-2023
Czy jeśli śmierć spadkodawcy miała miejsce 03.2012r to też wszyscy spadkobiercy dziedziczą proporcjonalnie - bo gdzieś znalazłem informację iż do 2016r małżonka dziedziczy 1/2 a reszta proporcjonalnie. Ale nie wiem czy liczy się data śmierci czy ustalenia spadku a odbywało by się to teraz?

anonim cytuj
03-11-2023

Sugerowane Tematy

Gwarancja przedłużona po serwisie.
Mam pytanie, jak to jest z gwarancją przedłużoną po serwisie. Czy ona z automatu jest przedłużona czy jak to wygląda. Dokładnie chodzi o drzwi, a mianowicie wymieniany zamek. Był on w czasie gwarancji wymieniany kilka razy ciągle Pękala blaszka przez co drzwi się nie domykały do końca dopóki trwała gwarancja nie było problemu bo za każdym razem przyjeżdżał serwis i wymieniali na nowy. Teraz nam ta blaszka pękła tak że aż wypadła napisałam do serw...
Odrzucenie spadku po rodzicach.
Wczoraj mąż się dowiedział o śmierci swojej matki Matka mojego męża go nie wychowywała, natomiast miała zasądzone alimenty, które spłacała do samej śmierci. Mąż się zastanawia czy musi się zrzec spadku po zmarłej matce skoro wychowywany był przez ojca od 16 roku życia i nie utrzymywał z matką kontaktu. Nie wie czy miała jakieś długi prócz długu alimentacyjnego. Mamy 3 letnie dziecko i czy w jego imieniu też musimy się zrzec ? Jak to prawnie w...
majątek po rodzicach
Razem z siostrą dziedziczymy majątek po zmarłych rodzicach. Czy jeśli siostra jest dłużniczką i zrzeknie się na moją korzyść swojej części majątku to jej długi w jakiś sposób nie przejdą na mnie? Proszę o radę...
Pracodawca wzywa mnie do siebie na zwolnieniu lekarskim.
Mam problem odnoście pracodawcy. Umowa do maja 2024 aktualnie przebywam na l4. Jestem w zagrożonej ciąży kilka razy w miesiącu ląduje na oddziale patologii ciąży. W chwilach gdy jestem w domu mam za zadanie się oszczędzać. Od jakiegoś czasu pracodawca meczy mnie bym osobiście wstawiła się w miejscu pracy zdać ubrania służbowe. Nie byłoby problemem gdyby nie to ze ja za bardzo nie mogę chodzić co rusz zaczynam krwawić i ląduje na sorze jak tylko s...

Wyszukiwarka