Dzień dobry.
Umarł mój wujek zostawiając w spadku część domu oraz nie znane zadłużenie (z przejrzanych dokumentów to duża kwota). Moja mama, jako spadkobierca, chce odrzucić spadek po bracie bo nie jest w stanie ustalić zadłużenia i boi się tej sumy.
1 Czy jeśli zadłużenie jest wyższe niż wartość nieruchomości to ja - syn będę musiał spłacić różnicę jeśli przyjmę spadek.
2 Co zrobić żeby spadek został zrealizowany na korzyść wierzyciela do wysokości wartości mieszkania i nie było możliwości spłaty przeze mnie lub moje dzieci spłaty pozostałości długu
3. Jeśli ja i moje dzieci zrzekniemy się spadku to czy sprawa dla nas zakończona?
4 Od kiedy biegnie czas dla mnie i jak zostanę poinformowany
1. Nie. Od 18.10.2015 r. domyślnie przyjmuje się spadek z dobrodziejstwem inwentarza, czyli (w skrócie) odpowiada się za długi spadkowe do wartości odziedziczonych aktywów (majątku).
2. Zlecić komornikowi sporządzenie spisu inwentarza, albo samodzielnie przygotować wykaz inwentarza i złożyć w sądzie spadku.
3. Jeśli odrzucicie spadek, to dla was sprawa się co do zasady zakończy. Gdyby wierzyciel dochodził roszczeń, będziecie musieli powołać się na fakt odrzucenia spadku.
4. Czas na odrzucenie spadku (6 miesięcy) biegnie od chwili gdy dowiesz się , ze zostałeś do spadku powołany - w Twojej sytuacji od chwili gdy dowiesz się, ze Twoja mama odrzuciła spadek.
W przypadku dziedziczenia ustawowego spadkobiercy dziedziczą proporcjonalnie, przy czym małżonka zmarłego dziedziczy nie mniej niż 1/4.
anonim cytuj
03-11-2023
Z kolei dla Pana dziecka/dzieci biegnie od dnia kiedy Pan złoży oświadczenie o odrzuceniu spadku (u notariusza lub przed sądem). Na odrzucenie spadku przez dzieci potrzebna jest zgoda sądu rodzinnego. Wniosek o wyrażenie przez sąd zgody na odrzucenie spadku w imieniu dziecka/dzieci najlepiej złożyć od razu po złożeniu własnego oświadczenia o odrzuceniu spadku. Gdy sąd wyda zgodę trzeba niezwłocznie (np. przed notariuszem) złożyć oświadczenie o odrzuceniu w imieniu dziecka/dzieci.
anonim cytuj
03-11-2023
Czy jeśli śmierć spadkodawcy miała miejsce 03.2012r to też wszyscy spadkobiercy dziedziczą proporcjonalnie - bo gdzieś znalazłem informację iż do 2016r małżonka dziedziczy 1/2 a reszta proporcjonalnie. Ale nie wiem czy liczy się data śmierci czy ustalenia spadku a odbywało by się to teraz?
Witam mam pytanie i proszę o pomoc... Mam 1/2 i 3/4 domu zapisana i wszystko prawnie uregulowane ale drugą część domu czyli 1/4 maja dzieci zmarłego właściciela no i niestety moi wspólni właściciele postanowili dom sprzedać mimo mojej chęci wykupu ale niestety wykluczyli mnie i czy jest szansa zmuszenia ich prawnie do takiego postępowania , czy jest szansa wykupić drugą niecałą polowe domu bez zgody właścicieli a właściwie współwłaścicieli...
Witam.
Jakie mam prawo, gdyż pracuje ogólnie od poniedziałku do piątku. Nagle w sytuacji musze przyjść w sobotę i w niedzielę do pracy ale za te dni mi nie zapłacą. Czy też z automatu należą mi się za te dni dwa dni wolne?? Też forma pracy na orzeczeniu niepełnosprawności....
Witam. Odbyła się sprawa o podział majatku. 2 strona podpisała ugodę że będzie spłacana w ratach miesięcznych i że jednorazowo otrzyma większą kwotę. Ale sędzia nic nie wspomniała kiedy ta osoba ma się wyprowadzać. Pytanie jak to będzie wygladac? Czy jak przyjdzie wyrok to tam będzie napisane? I jeszcze pytanie jak tą osobę wymeldować?...
Dzień dobry, mam następujący problem.
W lutym 2023 złożyłam wniosek o ograniczenie władzy rodzicielskiej ojcu dziecka. Głównie chodzi o to, iż ojciec nie wyraża zgody na diagnozstykę i leczenie (terapię) dziecka pod kątem spektrum, aspergera, adhd, nie wyraża zgody na szczepienia. Nie wyraża też zgody na wyjazd za granicę, ale najważniejsze jest to leczenie. Dodatkowo dziecko jest uzależnione od grania na telefonie (telefon jest od ojca, do gru...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: