Dzień dobry.
Umarł mój wujek zostawiając w spadku część domu oraz nie znane zadłużenie (z przejrzanych dokumentów to duża kwota). Moja mama, jako spadkobierca, chce odrzucić spadek po bracie bo nie jest w stanie ustalić zadłużenia i boi się tej sumy.
1 Czy jeśli zadłużenie jest wyższe niż wartość nieruchomości to ja - syn będę musiał spłacić różnicę jeśli przyjmę spadek.
2 Co zrobić żeby spadek został zrealizowany na korzyść wierzyciela do wysokości wartości mieszkania i nie było możliwości spłaty przeze mnie lub moje dzieci spłaty pozostałości długu
3. Jeśli ja i moje dzieci zrzekniemy się spadku to czy sprawa dla nas zakończona?
4 Od kiedy biegnie czas dla mnie i jak zostanę poinformowany
1. Nie. Od 18.10.2015 r. domyślnie przyjmuje się spadek z dobrodziejstwem inwentarza, czyli (w skrócie) odpowiada się za długi spadkowe do wartości odziedziczonych aktywów (majątku).
2. Zlecić komornikowi sporządzenie spisu inwentarza, albo samodzielnie przygotować wykaz inwentarza i złożyć w sądzie spadku.
3. Jeśli odrzucicie spadek, to dla was sprawa się co do zasady zakończy. Gdyby wierzyciel dochodził roszczeń, będziecie musieli powołać się na fakt odrzucenia spadku.
4. Czas na odrzucenie spadku (6 miesięcy) biegnie od chwili gdy dowiesz się , ze zostałeś do spadku powołany - w Twojej sytuacji od chwili gdy dowiesz się, ze Twoja mama odrzuciła spadek.
W przypadku dziedziczenia ustawowego spadkobiercy dziedziczą proporcjonalnie, przy czym małżonka zmarłego dziedziczy nie mniej niż 1/4.
anonim cytuj
03-11-2023
Z kolei dla Pana dziecka/dzieci biegnie od dnia kiedy Pan złoży oświadczenie o odrzuceniu spadku (u notariusza lub przed sądem). Na odrzucenie spadku przez dzieci potrzebna jest zgoda sądu rodzinnego. Wniosek o wyrażenie przez sąd zgody na odrzucenie spadku w imieniu dziecka/dzieci najlepiej złożyć od razu po złożeniu własnego oświadczenia o odrzuceniu spadku. Gdy sąd wyda zgodę trzeba niezwłocznie (np. przed notariuszem) złożyć oświadczenie o odrzuceniu w imieniu dziecka/dzieci.
anonim cytuj
03-11-2023
Czy jeśli śmierć spadkodawcy miała miejsce 03.2012r to też wszyscy spadkobiercy dziedziczą proporcjonalnie - bo gdzieś znalazłem informację iż do 2016r małżonka dziedziczy 1/2 a reszta proporcjonalnie. Ale nie wiem czy liczy się data śmierci czy ustalenia spadku a odbywało by się to teraz?
Jestem zameldowana u rodziców w ich mieszkaniu własnościowym, ale od kilku lat tam nie mieszkam. Ostatnio dowiedziałam się, że rodzice zrobili sobie spory dług nie płacąc czynszu. Wiem, że z czasem z tego powodu może zostać nałożony komornik, aby ściągnąć należność. Pytanie: czy ja również będę pociągnięta do odpowiedzialności za ten dług i będę go musiała spłacić?...
Pan X ma tendencje do zadłużania się. Sprzedał mieszkanie i została mu po spłaceniu hipoteki kwota 90 tys zł. Kwota ta zawarta jest w akcie i nic sie nie działo „pod stołem”. W związku z lekka ręka do wydawania chce przelać cała kwote ze swojego konta, na konto siostry aby uniemożliwić sobie wydawanie pieniędzy pod wpływem emocji.
Czy tak można? Czytałam ze może paść podejrzenie ze to darowizna czy pożyczka, a to ma być tylko na koncie. Podpowie...
Mam z mężem podpisaną przed ślubem rozdzielność majątkową. Mąż nabył spadek po zmarłej mamie w tym konto bankowe. W banku chce, aby pieniądze ze spadku przelali na moje konto bankowe. Mąż nie ma konta, a bank odmawia wypłaty gotówki, upierają się przy przelewie na konto.
Jak tą całą sytuację ugryźć? Wiem, że mąż musi zgłosić do US nabycie spadku. Czy jeśli pieniądze z konta zmarłej teściowej wpłyną prosto w całości na moje konto to ja również b...
Witam,
Sprzedałam na olx używany worek boxerski. Pani przyjechała , obejrzała go i kupiła. Po 5 dniach wysyła mi zdjęcie podartego worka i żąda zwrotu pieniędzy. Kiedy kupowała go worek nie miał wad. Czy ja powinnam jej oddać pieniądze?...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: