Wstrzymanie wypłaty na L4 / niewykorzystany urlop

Witam wszystkich!
Mam dwa pytania:
- Czy pracodawca moze wstrzymać wynagrodzenie jeśli pracownik jest na zwolnieniu lekarskim?
- Złożyłem wypowiedzenie umowy o pracę a mam nie wykorzystany urlop za rok poprzedni i dwa lata wstecz. Czy pracodawca winien wypłacić ekwiwalent za wcześniejsze lata?
anonim cytuj
08-12-2020
1. co to znaczy wstrzymać wynagrodzenie ? za czas choroby należy się wynagrodzenie chorobowe, pierwsze 33 dni płaci pracodawca, potem zależnie od wielkości firmy ZUS lub pracodawca w imieniu ZUSu (po tych 33 dniach może wyglądać więc że pracodawca "wstrzymał" wypłaty)
Może też być wstrzymane wypłata wynagrodzenia chorobowego jeśli np. ZUS sprawdza zasadność.
2. Urlop wypoczynkowy przedawnia się z upływem 3 lat, od kiedy stał się wymagalny. Jeśli obecnie następuje rozwiązanie umowy o pracę to tak, powinien wypłacić ekwiwalent (o ile nie udzieli tego urlopu w okresie wypowiedzenia)

anonim cytuj
08-12-2020
Termin wypłaty wynagrodzenia jest zawarty w umowie ( do 10 każdego miesiąca) szef stwierdził że wypłaci dopiero po powrocie ze zwolnienia. Nie jest to zwolnienie dłuższe niż 33 dni... Dziękuję serdecznie za odpowiedź

anonim cytuj
08-12-2020

Sugerowane Tematy

Jak odzyskać kaucję?
Witam, piszę tutaj z zapytaniem o mieszkanie, które wynajmujemy z chłopakiem. Nasza sprawa wygląda tak: -rok temu dostaliśmy mieszkanie w średnim stanie (stare sprzęty agd, ściany w słabym stanie, zasikane przez zwierzęta kanapy itp.) -zgłaszaliśmy sprawę do pośrednika, bo z właścicielem nie było kontaktu o wymianę kanapy, bo najzwyczajniej w świecie śmierdziała, ale mimo kilku próśb nikt nic nie zrobił. Problemem była także spłuczka, którą wy...
Kontakt dziecka z ojcem.
Dziecko nie chce jechać do ojca czy w takim wypadku musi gdy kontakty są ustanowione sądownie. Wiem, że kiedyś matka miała obowiązek zachęcać dziecko, ale chyba coś się zmieniło w TK. Nie do końca wiem co......
Zaniżone wynagrodzenie.
Hej, moja dziewczyna zatrudniła się w sklepie spożywczym na umowie zlecenie, jest studentką i na umowie ma 23,50 za godzinę. Pracuje od połowy lipca, więc pierwsza wypłata była niższa ponad 250 zł miała mniej godzin więc przymknęliśmy oko na to, w tym miesiącu dostała 3010 zł wypłaty, a przepracowała 170 godzin, szef jej powiedział że ma wypłatę za 120 + za przepracowane soboty Najniższa krajowa w tej chwili dla studenta to 3600 bez podatków, co...
Nabycie nieruchomości z licytacji komorniczej.
Witam, kupiłem dom na licytacji komorniczej, (całą sprawą zakończona przysądzenie własności, zdanie budynku od dłużnika za mną) gdy chciałem uprawić część ogródka przyszedł sąsiad i powiedział, że ma umowę dzierżawy tego kawałka gruntu. Co zrobić ? Gdzie sprawdzić ? Komornik nie wspominał, że jest tam umowa dzierżawy, w sądzie na licytacji też nie było informacji, informacji z urzędu gminy również zero. Pytanie gdzie udać się żeby sprawdzić czy ...

Wyszukiwarka