Wstrzymanie wypłaty na L4 / niewykorzystany urlop

Witam wszystkich!
Mam dwa pytania:
- Czy pracodawca moze wstrzymać wynagrodzenie jeśli pracownik jest na zwolnieniu lekarskim?
- Złożyłem wypowiedzenie umowy o pracę a mam nie wykorzystany urlop za rok poprzedni i dwa lata wstecz. Czy pracodawca winien wypłacić ekwiwalent za wcześniejsze lata?
anonim cytuj
08-12-2020
1. co to znaczy wstrzymać wynagrodzenie ? za czas choroby należy się wynagrodzenie chorobowe, pierwsze 33 dni płaci pracodawca, potem zależnie od wielkości firmy ZUS lub pracodawca w imieniu ZUSu (po tych 33 dniach może wyglądać więc że pracodawca "wstrzymał" wypłaty)
Może też być wstrzymane wypłata wynagrodzenia chorobowego jeśli np. ZUS sprawdza zasadność.
2. Urlop wypoczynkowy przedawnia się z upływem 3 lat, od kiedy stał się wymagalny. Jeśli obecnie następuje rozwiązanie umowy o pracę to tak, powinien wypłacić ekwiwalent (o ile nie udzieli tego urlopu w okresie wypowiedzenia)

anonim cytuj
08-12-2020
Termin wypłaty wynagrodzenia jest zawarty w umowie ( do 10 każdego miesiąca) szef stwierdził że wypłaci dopiero po powrocie ze zwolnienia. Nie jest to zwolnienie dłuższe niż 33 dni... Dziękuję serdecznie za odpowiedź

anonim cytuj
08-12-2020

Sugerowane Tematy

Podwyższenie alimentów?
Złożyłam pozew o podwyżkę alimentów do sądu. Ojciec dziecka dowiedziałam się o tym przed wysłaniem pozwu i chce się porozumieć poprzez ugodę i dobrowolne ustalenie kwoty. Co w tej sytuacji mamy zrobić?...
Sprzedaż ubrań
Wystawiam rzeczy do sprzedaży na VINTED, są to rzeczy używane oraz nowe z metkami lub bez, na które nie posiadam paragonów, jednakże są zakupione w okresie dłuższym niż 6 miesięcy od dnia wystawienia do sprzedaży w serwisie VINTED. Pracuje na etacie, czy jestem zobowiązana odprowadzać podatek od sprzedaży? Jeśli tak to w jakiej formie, comiesięcznej, rocznej przy okazji zeznania podatkowego? Ubrania nowe, z metkami sprzedaję ze stratą, czyli po c...
Czy mogę zmienić nazwisko na nazwisko partnera nie biorąc ślubu
Dzień dobry, niedługo urodzę dziecko mojego partnera. Z różnych przyczyn nie mamy ślubu, ale jesteśmy razem i mieszkamy. Dziecko zostanie uznane przed narodzinami, więc będzie miało nazwisko po tacie. Nie chcę nazywać się inaczej niż moja córka, czy mogę zmienić nazwisko na jej i partnera w urzędzie, nie biorąc z nim ślubu? Dwuczłonowe nazwisko nie wchodzi w grę, bo moje mi się nie podoba. Proszę o nieocenianie, tylko o porady prawne....
Rozprawa alimentacyjna.
Wkrótce sprawa o alimenty. Mąż prowadzi JDG. Czy wszystko co wrzuca w koszty księgowej uznawane jest za zasadne ? Chodzi mi o to że mam sporo przesłanek by sadzić ze mąż sztucznie zaniża swój dochód generując „koszty”. Cel: 1. Wykazanie mniejszych dochodów przed sądem w kwestii alimentów (wiem ze liczy się tez możliwość zarobkowa, mąż działa na prowizjach wiec nie wiem jak to będzie skalowalne) 2. Być może także obniżenie opłacanych składek...

Wyszukiwarka