Wstrzymanie wypłaty na L4 / niewykorzystany urlop

Witam wszystkich!
Mam dwa pytania:
- Czy pracodawca moze wstrzymać wynagrodzenie jeśli pracownik jest na zwolnieniu lekarskim?
- Złożyłem wypowiedzenie umowy o pracę a mam nie wykorzystany urlop za rok poprzedni i dwa lata wstecz. Czy pracodawca winien wypłacić ekwiwalent za wcześniejsze lata?
anonim cytuj
08-12-2020
1. co to znaczy wstrzymać wynagrodzenie ? za czas choroby należy się wynagrodzenie chorobowe, pierwsze 33 dni płaci pracodawca, potem zależnie od wielkości firmy ZUS lub pracodawca w imieniu ZUSu (po tych 33 dniach może wyglądać więc że pracodawca "wstrzymał" wypłaty)
Może też być wstrzymane wypłata wynagrodzenia chorobowego jeśli np. ZUS sprawdza zasadność.
2. Urlop wypoczynkowy przedawnia się z upływem 3 lat, od kiedy stał się wymagalny. Jeśli obecnie następuje rozwiązanie umowy o pracę to tak, powinien wypłacić ekwiwalent (o ile nie udzieli tego urlopu w okresie wypowiedzenia)

anonim cytuj
08-12-2020
Termin wypłaty wynagrodzenia jest zawarty w umowie ( do 10 każdego miesiąca) szef stwierdził że wypłaci dopiero po powrocie ze zwolnienia. Nie jest to zwolnienie dłuższe niż 33 dni... Dziękuję serdecznie za odpowiedź

anonim cytuj
08-12-2020

Sugerowane Tematy

Śmierć sprzedającego
Dziś w godzinach porannych podpisany akt u notariusza zakup domu. Część środków własnych część z kredytu bankowego. Kredyt jeszcze nie uruchomiony, pieniądze nie przelane. W tym samym dniu sprzedający umiera. Co w takiej sytuacji? Umowa jest ważna? Jutro muszę dostarczyć do banku akt notarialny celem uruchomienia kredytu. W akcie jest nr rachunku osoby która już nie żyje. Co teraz?...
Prace społeczne
Odrobiłem pracę społeczne. Zakład pracy w którym je robiłem był jakimś żartem, bo przychodziłem do pracy a ci mnie odsyłali ileś razy do domu "że nie ma nic do zrobienia, że się niby spóźniłem pół godziny", przez co zamiast chodzić na wpisane dni(kazali się wpisywać) musiałem chodzić i oczywiście tracić czas na dojazdy,o tych parę dni więcej, pomijając już inne rzeczy. Inni opowiadali że wszyscy cpaja i piją ale nikt nie zwraca na t...
Pozwanie i odszkodowanie od szpitala
Witam. Zastanwiam się jaką mam szanse na pozwanie szpitala. Rok czasu chodziłam do ginekologa prywatnie (starania o 2 dziecko). Po roku zostałam skierowana przez nią na badanie hsg (jest to badanie drożności jajowodów, jeśli zrosty są małe to wstrzyknięty kontrast jest w stanie je "rozerwać", przetkać). Na wypisie mam napisane, że oba jajowody drożne (bo wedle ginekolog, która to robiła i do której chodziłam prywatnie udało się j...
Kiedy powinien mi wystawić świadectwo pracy ?
Dnia 2 września skończyła mi się umowa,dzisiaj jest 14 wrzesień,a świadectwa pracy nadal nie otrzymałam,były pracodawca nie odbiera telefonów. Kiedy powinien mi wystawić świadectwo pracy ?...

Wyszukiwarka