Witam wszystkich!
Mam dwa pytania:
- Czy pracodawca moze wstrzymać wynagrodzenie jeśli pracownik jest na zwolnieniu lekarskim?
- Złożyłem wypowiedzenie umowy o pracę a mam nie wykorzystany urlop za rok poprzedni i dwa lata wstecz. Czy pracodawca winien wypłacić ekwiwalent za wcześniejsze lata?
1. co to znaczy wstrzymać wynagrodzenie ? za czas choroby należy się wynagrodzenie chorobowe, pierwsze 33 dni płaci pracodawca, potem zależnie od wielkości firmy ZUS lub pracodawca w imieniu ZUSu (po tych 33 dniach może wyglądać więc że pracodawca "wstrzymał" wypłaty)
Może też być wstrzymane wypłata wynagrodzenia chorobowego jeśli np. ZUS sprawdza zasadność.
2. Urlop wypoczynkowy przedawnia się z upływem 3 lat, od kiedy stał się wymagalny. Jeśli obecnie następuje rozwiązanie umowy o pracę to tak, powinien wypłacić ekwiwalent (o ile nie udzieli tego urlopu w okresie wypowiedzenia)
anonim cytuj
08-12-2020
Termin wypłaty wynagrodzenia jest zawarty w umowie ( do 10 każdego miesiąca) szef stwierdził że wypłaci dopiero po powrocie ze zwolnienia. Nie jest to zwolnienie dłuższe niż 33 dni... Dziękuję serdecznie za odpowiedź
Witam, piszę tutaj z zapytaniem o mieszkanie, które wynajmujemy z chłopakiem.
Nasza sprawa wygląda tak:
-rok temu dostaliśmy mieszkanie w średnim stanie (stare sprzęty agd, ściany w słabym stanie, zasikane przez zwierzęta kanapy itp.)
-zgłaszaliśmy sprawę do pośrednika, bo z właścicielem nie było kontaktu o wymianę kanapy, bo najzwyczajniej w świecie śmierdziała, ale mimo kilku próśb nikt nic nie zrobił. Problemem była także spłuczka, którą wy...
Dziecko nie chce jechać do ojca czy w takim wypadku musi gdy kontakty są ustanowione sądownie. Wiem, że kiedyś matka miała obowiązek zachęcać dziecko, ale chyba coś się zmieniło w TK. Nie do końca wiem co......
Hej, moja dziewczyna zatrudniła się w sklepie spożywczym na umowie zlecenie, jest studentką i na umowie ma 23,50 za godzinę. Pracuje od połowy lipca, więc pierwsza wypłata była niższa ponad 250 zł miała mniej godzin więc przymknęliśmy oko na to, w tym miesiącu dostała 3010 zł wypłaty, a przepracowała 170 godzin, szef jej powiedział że ma wypłatę za 120 + za przepracowane soboty
Najniższa krajowa w tej chwili dla studenta to 3600 bez podatków, co...
Witam, kupiłem dom na licytacji komorniczej, (całą sprawą zakończona przysądzenie własności, zdanie budynku od dłużnika za mną) gdy chciałem uprawić część ogródka przyszedł sąsiad i powiedział, że ma umowę dzierżawy tego kawałka gruntu. Co zrobić ? Gdzie sprawdzić ? Komornik nie wspominał, że jest tam umowa dzierżawy, w sądzie na licytacji też nie było informacji, informacji z urzędu gminy również zero. Pytanie gdzie udać się żeby sprawdzić czy ...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: