Wstrzymanie wypłaty na L4 / niewykorzystany urlop

Witam wszystkich!
Mam dwa pytania:
- Czy pracodawca moze wstrzymać wynagrodzenie jeśli pracownik jest na zwolnieniu lekarskim?
- Złożyłem wypowiedzenie umowy o pracę a mam nie wykorzystany urlop za rok poprzedni i dwa lata wstecz. Czy pracodawca winien wypłacić ekwiwalent za wcześniejsze lata?
anonim cytuj
08-12-2020
1. co to znaczy wstrzymać wynagrodzenie ? za czas choroby należy się wynagrodzenie chorobowe, pierwsze 33 dni płaci pracodawca, potem zależnie od wielkości firmy ZUS lub pracodawca w imieniu ZUSu (po tych 33 dniach może wyglądać więc że pracodawca "wstrzymał" wypłaty)
Może też być wstrzymane wypłata wynagrodzenia chorobowego jeśli np. ZUS sprawdza zasadność.
2. Urlop wypoczynkowy przedawnia się z upływem 3 lat, od kiedy stał się wymagalny. Jeśli obecnie następuje rozwiązanie umowy o pracę to tak, powinien wypłacić ekwiwalent (o ile nie udzieli tego urlopu w okresie wypowiedzenia)

anonim cytuj
08-12-2020
Termin wypłaty wynagrodzenia jest zawarty w umowie ( do 10 każdego miesiąca) szef stwierdził że wypłaci dopiero po powrocie ze zwolnienia. Nie jest to zwolnienie dłuższe niż 33 dni... Dziękuję serdecznie za odpowiedź

anonim cytuj
08-12-2020

Sugerowane Tematy

"remont" drogi wojewódzkiej
Witam, droga wojewódzka jest "w remoncie" od 3 lat. Przez pół roku rozkopali, a teraz od ponad dwóch nikt nic nie robi. Dziury okropne, teraz jak taka pogoda woda stoi praktycznie na całej drodze. Czy ktoś odpowiada za zepsucie samochodu lub wypadek rowerzysty na tej drodze?...
Znak Zakaz wyprowadzania psów, czy jest legalny?
Pod blokiem oraz w całej okolicy znajdują się znaki na trawnikach „zakaz wyprowadzania psów” i zawsze obok tego znaku jest postawiony specjalny śmietnik na psie odchody. Tak samo jak dużo jest znaków - tak samo dużo jest śmietników i zawsze są postawione obok siebie (z reguły na środku danego trawnika). Sąsiad regularnie zwraca mi uwagę, ze mój pies chodzi po tym trawniku (tak, chodzi, nigdy nie złapał mnie na tym, żeby mój pies się tam załatwił)...
współwłaściciel blokujący sprzedaż
Witam czy może mi ktoś podpowiedzieć co można zrobić w sytuacji gdy jest 3 właścicieli nieruchomości z czego jeden współwłaściciel uparcie nie chce sprzedać swojej części i nie podaje powodu ???...
Dziedziczenie a separacja.
Witam jestem z mężem od 2 lat po ślubie mamy córkę, tego roku odziedziczyłam dom po tacie lecz z mężem nie mamy podpisanej rozdzielności jeśli sprzedam nieruchomość i kupię za te środki inną to będzie wliczać się do majątku małżeństwa czy w dalszym ciągu pozostanie jako dziedziczenie i mąż nie będzie miał do tego prawa ?? Proszę o rady i ewentualna pomoc jakie mogę zastosować druki prawne dodam również że z mężem jesteśmy w trakcie załatwiania sp...

Wyszukiwarka