Jak uchronić dziecko przed długami rodziców?

Pytanie do kogoś zorientowanego. Wychowuję sam syna od 4 lat, matka dziecka mimo wyroku nie płaci alimentów, synem praktycznie się nie interesuje, nie pracuje, utrzymuje ją partner. Syn ma już 16 lat i boję się ze jak dorośnie to będzie miał problem z matką gdyż ta prowadzi hulaszczy tryb życia, co powinienem zrobić żeby go od tego uchronić? Dodam tylko ze była partnerka nie ma stałego miejsca pobytu i ciężko ja namierzyć....
anonim cytuj
02-11-2023
Odebrać prawa rodzicielskie to uchroni syna w przyszłości żeby matce nie musiał płacić alimentów. A jeśli chodzi o alimenty na syna to do komornika jak komornik nic nie zdoła wtedy sprawę (oczywiście za Pana zgodzą ) składa do prokuratury.

anonim cytuj
02-11-2023
Samo odebranie praw rodzicielskich - nie, ale odebranie praw plus niealimentacja plus brak kontaktu i zaangażowania w życie dziecka są solidnymi argumentami by sąd uchylił obowiązek alimentacyjny względem rodzica.

anonim cytuj
02-11-2023
Strasznie to przykre. Pozostaje Ci wnieść o pozbawienie praw rodzicielskich w trybie pilnym (nie mylić z ograniczeniem władzy rodzicielskiej, bo to nic nie da), dobrze uargumentować i dołączyć solidne dowody. Te sprawy trwają nawet 2-3 lata, więc powinieneś już zacząć działać, by choć częściowo uchronić syna przed obowiązkiem alimentacyjnym względem matki. Po drugie, wszcząć postępowanie komornicze (koniecznie!) ewentualnie proces z urzędu o nierealizowanie zasadzonych alimentów (ale to drugie nie wcześniej niż rok przed pełnoletnością żeby matka nie zdążyła wykazać „cudownej przemiany”). Za to już grozi jej kara pozbawienia wolności. Dobrze byłoby też mieć dowody na nierealizowanie kontaktów i brak jakiegokolwiek zaangażowania matki w życie dziecka. To dobre dowody dla sądu gdyby w przyszłości matka miała roszczenia względem syna. Z takimi argumentami syn będzie mógł wnosić o uchylenie obowiązku alimentacyjnego względem matki, ale wszystko musi być na papierze. Ponadto, zbierać wszelkie dowody niealimentacji, braku kontaktów oraz zaangażowania w życie dziecka, by syn miał czym się bronić, w razie gdyby Ciebie zabrakło.

anonim cytuj
02-11-2023

Sugerowane Tematy

rozwiązanie umowy
Witam Chciałam zapytać czy firma ochroniarska ktora ochrania mi obiekt od 6 lat może nie zgodzic się na rozwiązanie umowy za porozumieniem stron w sytuacji gdy sprzedam nieruchomość? Wg umowy obowiązuje mnie 3 miesięczny okres wypowiedzenia. I nie zgodzili się na rozwiązanie umowy wcześniej. Wydaje mi się to trochę nie w porządku bo obiekt juz nie jest mój i nie będę wiedziała czy alarmy są przypadkowe czy związane z włamaniem. Polecili mi ...
Podział majątku po latach.
Witam. Mam pytanie, w trakcie trwania małżeństwa kupiłem mieszkanie z żoną 30 tys. za nie daliśmy. Przy rozwodzie nie załatwiliśmy z mieszkaniem nic, ona teraz po 5ciu latach od rozwodu chce 60 tys. za nie. Czy ma rację?...
Dziedziczenie małoletniego.
Witam, Spotkała nas ostatnio przykra sytuacja. Mianowicie, ojciec mojego dziecka zmarł. Nigdy nie sądziłam, że znajdziemy się w takiej sytuacji i będę szukać odpowiedzi na forach prawnych. Syn ma 10 lat, był jedynym dzieckiem, M. nigdy nie był żonaty. Od 8 lat mieszkał w Austrii. Jak mogę zabezpieczyć w tej sytuacji syna? Matka M. już działa w sprawach ale o młodym nie wspomina ani słowa....
Zakup garażu.
Co sprawdzić przed zakupem garażu od osoby prowadzącej działalność? Jak sprawdzić czy na nieruchomości jest obciążenie albo zajęcie? Czy sprawdzenie stanu prawnego jest obowiązkiem notariusza? Nie chciałabym wpakować się w jakieś problemy, gdyż pieniądze na garaż będą pożyczone od rodziców....

Wyszukiwarka