Powrót do pracy po 3 latach przerwy.

Witam, przychodzę po poradę odnośnie powrotu do pracy po 3ch latach przerwy (dwie ciąże plus macierzyński )
P.s. Aktualnie przebywam na urlopie wypoczynkowym.
Otóż korporacja w której pracuje powiadomiła mnie ,że mój dział w którym pracowałam między innymi ja i dziewczyna , którą uczyłam (to samo stanowisko) został "okrojony" i została tylko koleżanka . Chcą abym wysłała CV do działu zajmującego się rekrutacja i będą czegoś dla mnie szukać.. zastanawiam się do czego to dąży i jakie mam prawo ? Jeśli odmowie zaproponowanego stanowiska to zwolnienie już teraz ? Miałam iść na wychowawczy ale sytuacja finansowa się zmieniła i nie mogę sobie na to pozwolić .
Nie wiem w co chce zagrać firma i jak ja powinnam do tego podejść by nie zostać na lodzie.. jakieś rady ?
anonim cytuj
31-10-2023
Nie, nie mogą Pani zwolnić. Dlatego też proponują inne stanowisko. To jak najbardziej zgodne z prawem. Do czego firma dąży? Do stabilności zapewne.
Ale po powrocie mogę dostać na "twarz" , że była redukcja etatu i wypowiedzenie prawda ? Wtedy obowiązuje 3mczne wypowiedzenie ?

Tak, 3 miesięczne.

anonim cytuj
31-10-2023

Sugerowane Tematy

odmowa rety chrobowej z tytulu niezdolnosci do pracy
Mieszkam od01/09/ 2014 roku w Belgii i tam praowalam w pelnym etacie do 20/12/2019 . Wtedy zachrowalam, do pracy wrucilam ale juz pracowalam w wmiarze 1/2 etatu ,poniwarz brakowalo mi sil. Stracilam w pracy przytomnosc i od 04/10/2022 zaprzestalam prace. Bylam w belii u lekarza pracy ktody orzekl definitywny zakaz wykonywania pracy. Lekarz z mojego ubespieczenia terz sie z tym zgadza.I tu powstaje pytanie, co mam zrobic w sytuacji gdy lekarz orze...
Okres wypowiedzenia a przekształcenie firmy w trakcie trwania umowy
Chcę złożyć wypowiedzenie w nadchodzącym tygodniu, zostałam zatrudniona w firmie 28.10.2020 - NZOZ, w marcu 2022 firma przekształciła się w spółkę z o.o., nastąpiło rozwiązanie umowy z NZOZ i została zawarta ze mną nowa umowa, w związku z tym byłam pewna, że okres wypowiedzenia wynosi miesiąc, natomiast przeczytałam przed chwilą, że "do stażu pracy pracownika w firmie zalicza się okres poprzedniego zatrudnienia jeśli nastąpiło przejście zakł...
Zostałam oszukana. Odkupiłam bon turystyczny. Czy coś w tej sprawie mogę jeszcze zrobić? Czy jest sens zgłaszać to na policję?
Witam, nieświadoma konsekwencji odkupiłam bon turystyczny od osoby, która zaoferowała mi sprzedaż po okazyjnej cenie. Niestety dałam się namówić... Zbyt spontanicznie podjęłam decyzję i przelałam pieniądze. Kiedy się zorientowałam , że tego bonu nie wykorzystam i to karalne napisałam do gościa o zwrot pieniędzy. Kontakt się urwał, okazało się, że to oszust, który wyłudził ode mnie pieniądze. Czy coś w tej sprawie mogę jeszcze zrobić? Czy jest se...
Zawyżanie płacy u studenta.
Cześć. Mój poprzedni pracodawca zawyżał dość mocno mocno moją płacę. Dostawałem do ręki 3 tysie brutto=netto (mam status ucznia/studenta), ale na papierze było 6 tysi. Moje pytanie brzmi co pracodawca z tego miał? Miał większe koszta pracodawcy, ale jak on z tego korzystał? Mógł sobie odliczyć od podatku, czy coś? Jeżeli tak, to ile na tym skorzystał? Czy jeżeli by go na tym nakrył np. ZUS, albo jakakolwiek instytuacja, która na tym ucierpiała, ...

Wyszukiwarka