Zniesienie współwłasności.

Potrzebuje porady w takiej sytuacji.
Jestem współwłaścicielem mieszkania razem z siostrą.
Nie mieszkam tam, mieszkanie zajmuje siostra. Od ok 3 lat nie płaci czynszu, otrzymałam pozew oraz nakaz zapłaty.
Chce znieść współwłasność żeby nie musieć więcej odpowiadać za jej długi.
Siostra nie będzie w stanie mnie spłacić, i pewnie nie będzie miała środków na zakup mieszkania przy ewentualnej sprzedaży obecnego, ma dwójkę dzieci.
Czy w takiej sytuacji sąd może odmówić zniesienia współwłasności?
anonim cytuj
30-10-2023
Jesteś zameldowana w tym mieszkaniu?
Nie, nie jestem.

anonim cytuj
30-10-2023
Od ok 3 lat nie płaci czynszu, otrzymałam pozew oraz nakaz zapłaty.

Jeżeli nie złożysz sprzeciwu od wydanego nakazu zapłaty w postępowaniu upominawczym, wtedy tenże nakaz zapłaty będzie miał moc prawomocnego wyroku sądowego. Wierzyciel wystąpi wtedy do sądu o nadanie mu klauzuli wykonalności, a następnie rozpocznie egzekucję należności z udziałem komornika sądowego.
Informacje o złożeniu sprzeciwu masz na otrzymanym nakazie zapłaty.
Tak, to wszystko wiem.
W kwestii długu porozumiewam się już że spółdzielnią.
Moje pytanie dotyczy takich sytuacji w przyszłości i zniesienia współwłasności z tego powodu.

anonim cytuj
30-10-2023
Każdy ze współwłaścicieli ma prawo złożyć wniosek o zniesienie współwłasności w dowolnej chwili. Czy się to komuś podoba, czy nie. I sąd takim wnioskiem zajmie się. Czytaj art. 210 kc i dalsze.
Opłaty za mieszkanie z tytułu prawa własności - odpowiadasz w sposób solidarny z siostrą. Jeśli spełnisz roszczenie za nią, możesz to rozliczyć przy rozpatrywaniu wniosku o zniesienie współwłasności. Trzeba tylko o to zawnioskować.

anonim cytuj
30-10-2023

Sugerowane Tematy

Obowiązek alimentacyjny.
Jestem teraz w 4 klasie liceum, mam zamiar iść na studia medyczne, ale obawiam się, że nie uda mi się w tym roku i będę chciała uczyć się przez rok do matury, aby potem na te studia rzeczywiście się dostać, czy w takim przypadku jeśli mój ojciec płaci alimenty to one przepadną tylko na ten rok nazwijmy to ,,gap year,, czy niezależnie już od tego czy dostane się rok później na studia to alimenty tracę na zawsze tak czy siak?...
Czy sąd może zasądzić odszkodowanie za wypadek komunikacyjny, jeśli nie jestem pewien, kto jest winny?
Mam pewien problem związany z wypadkiem drogowym, który miałem kilka miesięcy temu. Wtedy auto, którym jechałem, uderzyło w inne pojazdy na skrzyżowaniu, ale cała sytuacja była dosyć chaotyczna. Byłem przerażony i zdenerwowany, więc nie zwróciłem wtedy uwagi na to, czy to ja czy inny kierowca był winny tego incydentu. Niestety, teraz otrzymałem wezwanie na rozprawę sądową od drugiego kierowcy za uszkodzenie jego pojazdu. Okazuje się, że uważa ...
Wniosek o ubezwłasnowolnienie - jakie dokumenty?
Witam, Z gory przepraszam za brak znakow polskich (pisze z zagranicy). Jakie dokumenty musze zalaczyc do wniosku o ubezwlasnowolnienie mamy, z ktora nie ma kontaktu? Mama ma chorobe psychiczna i juz od paru lat przebywa w domu opieki. Na chwile obecna nie ma z nia kontaktu, nie poznaje nikogo i jast osoba lezaca. Uzyskalam informacje ze musze dolaczyc do wniosku nastepujace dokumenty: - skrocony akt urodzenia mamy, - moj skrocony akt urodz...
Naruszenie tajemnicy korespondencji.
Niedawno kupiliśmy mieszkanie. Parę dni temu w skrzynce pocztowej pojawił się list na obce nazwisko, ale adres nasz. Z ciekawości otworzyliśmy, bo to nie nazwisko poprzednich właścicieli, ani nawet w księdze wieczystej nie znaleźliśmy tego nazwiska. A tam ponaglenie do zapłaty pożyczki, zaciągniętej przez Internet, w dniu 19.12.2023, więc dopiero co, jak już tu mieszkaliśmy niecały miesiąc. Takiej osoby zupełnie nie znamy. Dziś kolejny list, odse...

Wyszukiwarka