Zniesienie współwłasności.

Potrzebuje porady w takiej sytuacji.
Jestem współwłaścicielem mieszkania razem z siostrą.
Nie mieszkam tam, mieszkanie zajmuje siostra. Od ok 3 lat nie płaci czynszu, otrzymałam pozew oraz nakaz zapłaty.
Chce znieść współwłasność żeby nie musieć więcej odpowiadać za jej długi.
Siostra nie będzie w stanie mnie spłacić, i pewnie nie będzie miała środków na zakup mieszkania przy ewentualnej sprzedaży obecnego, ma dwójkę dzieci.
Czy w takiej sytuacji sąd może odmówić zniesienia współwłasności?
anonim cytuj
30-10-2023
Jesteś zameldowana w tym mieszkaniu?
Nie, nie jestem.

anonim cytuj
30-10-2023
Od ok 3 lat nie płaci czynszu, otrzymałam pozew oraz nakaz zapłaty.

Jeżeli nie złożysz sprzeciwu od wydanego nakazu zapłaty w postępowaniu upominawczym, wtedy tenże nakaz zapłaty będzie miał moc prawomocnego wyroku sądowego. Wierzyciel wystąpi wtedy do sądu o nadanie mu klauzuli wykonalności, a następnie rozpocznie egzekucję należności z udziałem komornika sądowego.
Informacje o złożeniu sprzeciwu masz na otrzymanym nakazie zapłaty.
Tak, to wszystko wiem.
W kwestii długu porozumiewam się już że spółdzielnią.
Moje pytanie dotyczy takich sytuacji w przyszłości i zniesienia współwłasności z tego powodu.

anonim cytuj
30-10-2023
Każdy ze współwłaścicieli ma prawo złożyć wniosek o zniesienie współwłasności w dowolnej chwili. Czy się to komuś podoba, czy nie. I sąd takim wnioskiem zajmie się. Czytaj art. 210 kc i dalsze.
Opłaty za mieszkanie z tytułu prawa własności - odpowiadasz w sposób solidarny z siostrą. Jeśli spełnisz roszczenie za nią, możesz to rozliczyć przy rozpatrywaniu wniosku o zniesienie współwłasności. Trzeba tylko o to zawnioskować.

anonim cytuj
30-10-2023

Sugerowane Tematy

Zadłużonie mieszkanie w spadku
Witam, jak to wyglada pod względem prawnym? Chłopak miał mamę, mama zmarła, było na nią i 2 innych członków rodziny mieszkanie. Spadek w formie mieszkania i działek przeszedl na niego, wiec ma 1/3 w tym wszystkim. Te dwie osoby wzięły pod jego niewiedzę pare lat temu, gdy chłopak był niepełnoletni, kredyt pod to mieszkanie. Obiecują, ze gdy zgodzi się na sprzedaż wszystkich działek przepiszą wyzej wymienione mieszkanie na niego, zrzekając się swo...
Rozwiązanie umowy zlecenie bez określonego okresu wypowiedzenia
Witam. Chciałabym rozwiązać umowę zlecenie ze skutkiem natychmiastowym z powodu ciężkiej sytuacji rodzinnej i zdrowotnej. Problem w tym, że w umowie nie określono okresu wypowiedzenia, godzin pracy, jedynie miejsce jej wykonywania oraz termin jej trwania. Czy grozi mi coś za rozwiązanie umowy w związku z powyższym tj. kary finansowa lub odszkodowanie dla pracodawcy? Do końca umowy zostało około 3 tygodni a została zawarta na okres 3 miesięcy. Do ...
Zwolnienie po ustaniu pracy
Dzień dobry. Byłam zatrudniona od 9 sierpnia do 18 sierpnia na umowę zlecenie i była mi odprowadzana na mój wniosek składka chorobowa. Od 21 sierpnia do 7 września byłam na umowie zastępstwo i że względu na mój stan psychiczny lekarz wystawił od dzisiaj l4 czyli od 8 września to czy ono będzie płatne? Czyli miałam odprowadzane 30 dni składkę chorobową? Czy okresy odprowadzania składki chorobowej w tej sytuacji się sumują z umowy zlecenie i um...
Wypowiedzenie umowy ubezpieczenia na życie.
Dzień dobry, mamy problem z PZU...odmówili wypłaty odszkodowania z polisy dziadka, ponieważ jedna składka nie była opłacona w wymaganym terminie... dziadek opłacał składki od 1994 roku, ale kiedy zachorował nie przekazał nam, że trzeba coś opłacić, dopiero kiedy przysłali pismo, że polisa wygasła wujek uregulował tą składkę. Odmówili również po złożeniu reklamacji - czy jest sens dalej z nimi walczyć? Czy ktoś z Was był w takiej sytuacji i może c...

Wyszukiwarka