Zniesienie współwłasności.

Potrzebuje porady w takiej sytuacji.
Jestem współwłaścicielem mieszkania razem z siostrą.
Nie mieszkam tam, mieszkanie zajmuje siostra. Od ok 3 lat nie płaci czynszu, otrzymałam pozew oraz nakaz zapłaty.
Chce znieść współwłasność żeby nie musieć więcej odpowiadać za jej długi.
Siostra nie będzie w stanie mnie spłacić, i pewnie nie będzie miała środków na zakup mieszkania przy ewentualnej sprzedaży obecnego, ma dwójkę dzieci.
Czy w takiej sytuacji sąd może odmówić zniesienia współwłasności?
anonim cytuj
30-10-2023
Jesteś zameldowana w tym mieszkaniu?
Nie, nie jestem.

anonim cytuj
30-10-2023
Od ok 3 lat nie płaci czynszu, otrzymałam pozew oraz nakaz zapłaty.

Jeżeli nie złożysz sprzeciwu od wydanego nakazu zapłaty w postępowaniu upominawczym, wtedy tenże nakaz zapłaty będzie miał moc prawomocnego wyroku sądowego. Wierzyciel wystąpi wtedy do sądu o nadanie mu klauzuli wykonalności, a następnie rozpocznie egzekucję należności z udziałem komornika sądowego.
Informacje o złożeniu sprzeciwu masz na otrzymanym nakazie zapłaty.
Tak, to wszystko wiem.
W kwestii długu porozumiewam się już że spółdzielnią.
Moje pytanie dotyczy takich sytuacji w przyszłości i zniesienia współwłasności z tego powodu.

anonim cytuj
30-10-2023
Każdy ze współwłaścicieli ma prawo złożyć wniosek o zniesienie współwłasności w dowolnej chwili. Czy się to komuś podoba, czy nie. I sąd takim wnioskiem zajmie się. Czytaj art. 210 kc i dalsze.
Opłaty za mieszkanie z tytułu prawa własności - odpowiadasz w sposób solidarny z siostrą. Jeśli spełnisz roszczenie za nią, możesz to rozliczyć przy rozpatrywaniu wniosku o zniesienie współwłasności. Trzeba tylko o to zawnioskować.

anonim cytuj
30-10-2023

Sugerowane Tematy

Wypadek w pracy.
Potknięcie w pracy. Pracodawca chce przenieść całą winę na pracownika. Sytuacja wygląda następująco - podczas przemieszczania się w zakładzie nastąpiło potknięcie o drewniany element czego następstwem była utrata równowagi i uderzenie kciukiem o metalowy przedmiot. Pracodawca twierdzi, że miejsce było dobrze oświetlone oraz czyste ( oprócz drewnianego przedmiotu) i jedynie moja nieuwaga jest wina wypadku. Czy jest jakaś szansa obrony pracownika?...
Zakupy przez internet.
Mąż kilka dni temu zrobił zakupy przez internet na stronie sklepu. Z niewiadomych przyczyn sklep naliczył bardzo duże rabaty. Mąż przed dokonaniem zakupu zadzwonił do sklepu, oni jednak nie widzieli u siebie problemu i byli zdziwieni sytuacją. Mąż dokonał zakupu za ponad 500 zł, został mu naliczony rabat na całą kwotę, z czego musiał jedynie zapłacić za przesyłkę. Teraz pytanie, bo w cuda nie wierzę. Czy mamy farta i przez dziwny błąd na stroni...
Rozwiązanie umowy o pracę.
Witam. Mam zamiar zrezygnować z pracy tylko jest mały problem. Z końcem 23r skończyła mi się umowa zlecenie która podpisałam. Od stycznia 24r jestem na umowie o pracę na pół etatu. Do fizycznego podpisania umowy nie doszło do dnia dzisiejszego, umowa jest tzw. Słowna. Zgłoszona do ZUS-u jestem. Czy w momencie gdy będę chciała odejść z pracy obowiązuje mnie jakiś okres wypowiedzenia? Czy mogę z dnia na dzień odejść? Za porozumieniem stron wątpię ż...
Przedłużenie umowy wynajmu mieszkania. (aneks pospisywany co roku)
Witam. Dnia 17 sierpnia kończy się nam umowa najmu mieszkania. Kontaktowałam się już z właścicielką mieszkania czy przedłużamy umowę, odpowiedziała że nie ma żadnych przeciwwskazań, że możemy dalej mieszkać. Tylko musimy podpisać aneks ,który podpisujemy co roku. Wynajmuje u tej Pani mieszkanie już 4lata jest to najem okazjonalny. Do tej pory się nie odezwała w sprawie aneksu,czy się przypomnieć jeszcze raz czy czekać? Nie chce żeby się potem oka...

Wyszukiwarka