Zniesienie współwłasności.

Potrzebuje porady w takiej sytuacji.
Jestem współwłaścicielem mieszkania razem z siostrą.
Nie mieszkam tam, mieszkanie zajmuje siostra. Od ok 3 lat nie płaci czynszu, otrzymałam pozew oraz nakaz zapłaty.
Chce znieść współwłasność żeby nie musieć więcej odpowiadać za jej długi.
Siostra nie będzie w stanie mnie spłacić, i pewnie nie będzie miała środków na zakup mieszkania przy ewentualnej sprzedaży obecnego, ma dwójkę dzieci.
Czy w takiej sytuacji sąd może odmówić zniesienia współwłasności?
anonim cytuj
30-10-2023
Jesteś zameldowana w tym mieszkaniu?
Nie, nie jestem.

anonim cytuj
30-10-2023
Od ok 3 lat nie płaci czynszu, otrzymałam pozew oraz nakaz zapłaty.

Jeżeli nie złożysz sprzeciwu od wydanego nakazu zapłaty w postępowaniu upominawczym, wtedy tenże nakaz zapłaty będzie miał moc prawomocnego wyroku sądowego. Wierzyciel wystąpi wtedy do sądu o nadanie mu klauzuli wykonalności, a następnie rozpocznie egzekucję należności z udziałem komornika sądowego.
Informacje o złożeniu sprzeciwu masz na otrzymanym nakazie zapłaty.
Tak, to wszystko wiem.
W kwestii długu porozumiewam się już że spółdzielnią.
Moje pytanie dotyczy takich sytuacji w przyszłości i zniesienia współwłasności z tego powodu.

anonim cytuj
30-10-2023
Każdy ze współwłaścicieli ma prawo złożyć wniosek o zniesienie współwłasności w dowolnej chwili. Czy się to komuś podoba, czy nie. I sąd takim wnioskiem zajmie się. Czytaj art. 210 kc i dalsze.
Opłaty za mieszkanie z tytułu prawa własności - odpowiadasz w sposób solidarny z siostrą. Jeśli spełnisz roszczenie za nią, możesz to rozliczyć przy rozpatrywaniu wniosku o zniesienie współwłasności. Trzeba tylko o to zawnioskować.

anonim cytuj
30-10-2023

Sugerowane Tematy

kolizja - nowe dowody
Brałam udział w kolizji, w której policja stwierdziła moje sprawstwo i zarzuciła mi wykroczenie z art. 86 par. 1 k.w. Nie przyjęłam mandatu. Dzień później pozyskałam nagranie z kamery monitoringu, z którego wynika wina tego drugiego kierowcy. Złożyłam nagranie na Policji i złożyłam wyjaśnienia. Policja stwierdziła, że faktycznie popełnili błąd, ale nic nie może już zrobić i i tak musi skierować sprawę do Sądu, który mnie uniewinni. Co mogę zrobić...
Zniesienie współwłasności.
Dzień dobry. Mam partnera, z którym nie mamy ślubu. Wybudowaliśmy dom wyceniony przez bank na 1mln 200 tys. Działkę, na której stoi dom i kredyt mamy wspólny. Chcemy się rozstać, ale ja chce sprzedać dom i podzielić się pieniędzmi a partner wyklucza sprzedaż. Moje pytanie brzmi jak wygląda spłata drugiej osoby w takim przypadku, kiedy jedna osoba zostaje w tym domu? Od czego zacząć? Od przepisania działki i kredytu na partnera z pisemną gwarancją...
L4 a własna działalność gospodarcza.
Prowadzę moją działalność od 1 września 2023. Jestem w tej chwili na małym ZUSie. Cały czas pracuję, bo muszę się jakoś utrzymać. Jestem teraz w 30 tygodniu ciąży i myślę o przejściu na L4. Nie wiem jednak, na jaką kwotę mogę liczyć w tym przypadku? Moje miesięczne opłaty są w okolicach 800 zł bez podatku dochodowego. Na jaką kwotę chorobowego mogę liczyć w moim przypadku? Będę wdzięczna, za odpowiedzi osób, które były w podobnej sytuacji do...
Zgoda wspólnoty mieszkaniowej.
Potrzebuje pomocy w pewnej sprawie. Wspólnota mieszkaniowa, która liczy dziewięciu członków dostała propozycje od inwestora. Sprzedaż strychu czyli części wspólnej w zamian za częściowe finansowanie remontu klatki schodowej. Nie zgadzają się na to tylko dwie osoby, które mieszkają na najwyższym piętrze i bezpośrednio sąsiadują ze strychem oraz stale z niego korzystają. Pytanie brzmi czy zgoda na sprzedaż części wspólnej wspólnoty mieszkaniowej mu...

Wyszukiwarka