Zniesienie współwłasności.

Potrzebuje porady w takiej sytuacji.
Jestem współwłaścicielem mieszkania razem z siostrą.
Nie mieszkam tam, mieszkanie zajmuje siostra. Od ok 3 lat nie płaci czynszu, otrzymałam pozew oraz nakaz zapłaty.
Chce znieść współwłasność żeby nie musieć więcej odpowiadać za jej długi.
Siostra nie będzie w stanie mnie spłacić, i pewnie nie będzie miała środków na zakup mieszkania przy ewentualnej sprzedaży obecnego, ma dwójkę dzieci.
Czy w takiej sytuacji sąd może odmówić zniesienia współwłasności?
anonim cytuj
30-10-2023
Jesteś zameldowana w tym mieszkaniu?
Nie, nie jestem.

anonim cytuj
30-10-2023
Od ok 3 lat nie płaci czynszu, otrzymałam pozew oraz nakaz zapłaty.

Jeżeli nie złożysz sprzeciwu od wydanego nakazu zapłaty w postępowaniu upominawczym, wtedy tenże nakaz zapłaty będzie miał moc prawomocnego wyroku sądowego. Wierzyciel wystąpi wtedy do sądu o nadanie mu klauzuli wykonalności, a następnie rozpocznie egzekucję należności z udziałem komornika sądowego.
Informacje o złożeniu sprzeciwu masz na otrzymanym nakazie zapłaty.
Tak, to wszystko wiem.
W kwestii długu porozumiewam się już że spółdzielnią.
Moje pytanie dotyczy takich sytuacji w przyszłości i zniesienia współwłasności z tego powodu.

anonim cytuj
30-10-2023
Każdy ze współwłaścicieli ma prawo złożyć wniosek o zniesienie współwłasności w dowolnej chwili. Czy się to komuś podoba, czy nie. I sąd takim wnioskiem zajmie się. Czytaj art. 210 kc i dalsze.
Opłaty za mieszkanie z tytułu prawa własności - odpowiadasz w sposób solidarny z siostrą. Jeśli spełnisz roszczenie za nią, możesz to rozliczyć przy rozpatrywaniu wniosku o zniesienie współwłasności. Trzeba tylko o to zawnioskować.

anonim cytuj
30-10-2023

Sugerowane Tematy

Oszustwo internetowe
Przez olx pani wystawiła za darmo kuchenkę drewniana. Opcilalam przelew w wysokości 40 zł. Niestety ogłoszenie anulowane. Napisałam do banku o cofnięcie przelewu - żeby cofnąć musi odbiorca się zgodzić. Co dalej? Opisałam sytuację na olxc czekam na odpowiedź. Zgłosic na policję? (raczej umorzą bo kwota mała jest ?) czy sobie podarować? Dane imię i nazwisko odbiorcy i nr konta posiadać. Nic więcej....
Wczoraj przez przypadek na starówce w mieście wszedłem na jak sie okazalo potem teren prywatny. Czy z tego powodu możliwa jest sprawa w sądzie?
Dzień dobry mam pytanie odnosnie ochroniarza Wczoraj przez przypadek na starówce w mieście wszedłem na jak sie okazalo potem teren prywatny. chyba chroniony bo ktoś wezwał ochrone przyjechala dosc szybko. Chcieli mnie wylegitmować ale nie wiedziałem ze to ochrona to podałem nie swoje danę a potem zaczeli sie awanturować to im podałem prawdziwe... coś gadali o jakiejs sprawie w sądzie przez to. Czy to możliwe? Policji zadnej nie bylo jak cos...
Pracodawca nie chce podpisać urlopu.
Szef nie chce podpisać mi urlopu na 2 tygodnie, twierdzi że nie może ponieważ w tym samym czasie bierze inna osoba urlop boi się że kolejny urlop przerwie ciągłość w pracy gdy w tym samym czasie np. jeszcze ktoś poszedł np. na L4. Moje pytanie jakich użyć argumentów kiedy mam już opłacone ferie które spędzam z 7 latkiem(tata wychowujący sam dzieci) Czytałem coś na temat tych nowych urlopów, które weszły w życie czy mogę złożyć wniosek o taki ur...
Współwłasność.
Jesteśmy para jednopłciową, partnerka odziedziczyła działkę, na której chcemy razem budować dom. Chcemy żeby zarówno działka i przyszły dom były wspólne na wzór małżeńskiej wspólnoty majątkowej. Jak do tego podejść, żeby było najkorzystniej? Darowizna połowy? Współwłasność? Założenie spółki (wiem, że to może brzmieć śmiesznie ale rozpatrujemy różne opcje)?...

Wyszukiwarka