Witam. Dnia 17 sierpnia kończy się nam umowa najmu mieszkania. Kontaktowałam się już z właścicielką mieszkania czy przedłużamy umowę, odpowiedziała że nie ma żadnych przeciwwskazań, że możemy dalej mieszkać. Tylko musimy podpisać aneks ,który podpisujemy co roku. Wynajmuje u tej Pani mieszkanie już 4lata jest to najem okazjonalny. Do tej pory się nie odezwała w sprawie aneksu,czy się przypomnieć jeszcze raz czy czekać? Nie chce żeby się potem okazało że mieszkam bezprawnie..
Jeśli chodzi o kwestię przedłużenia umowy najmu mieszkania przez podpisanie aneksu, to oto kilka kluczowych kwestii prawnych:
Umowa najmu mieszkania może być przedłużana poprzez podpisywanie aneksu do umowy, chyba że w treści umowy pierwotnej zastrzeżono inaczej. Aneks jest ważny, jeśli zmienia bądź uzupełnia postanowienia zawartej wcześniej umowy.
Jeśli aneks nie zostanie podpisany przed datą wygaśnięcia umowy, ale obie strony postępują tak, jakby umowa była nadal ważna (np. wynajmujący nie wypowiada umowy, a najemca nadal płaci czynsz), wówczas umowa jest traktowana jako przedłużona na czas nieoznaczony. Jest to zgodne z art. 674 k.c.
W kontekście najmu okazjonalnego ważne jest, aby pamiętać, że cechą charakterystyczną takiego najmu jest akt notarialny, w którym najemca poddaje się egzekucji. Zgodnie z tym, co zostało przedstawione, jeżeli nie zachodzi potrzeba zmiany istotnych postanowień umowy (takich jak wysokość czynszu), aneks do umowy wystarcza, by przedłużyć czas jej trwania.
Miałam powiedziane od początku że to najem okazjonalny, również notariusz podtwierdzil, że przy pierwszym podpisaniu umowy że nie musi być co roku podpisywany akt notarialny o poddaniu się egzekucji tylko wystarczy aneks jak nie ma zmian..rok temu był podpisywany u notariusza znow bo była zmiana czynszu..to realnie rzecz biorąc mam się czym martwić jeśli aneks nie zostanie podpisany do 17 sierpnia? Mam potwierdzenie w wiadomości od właścicielki ,że możemy dalej mieszkać..
Jeśli posiadasz potwierdzenie od właścicielki, że możecie dalej mieszkać w mieszkaniu, to nie ma podstaw do obaw. Nawet jeśli nie dojdzie do podpisania aneksu do 17 sierpnia, to zgodnie z art. 674 k.c., umowa najmu będzie traktowana jako przedłużona na czas nieoznaczony. Jeśli jednak chodzi o Twoje spokój sumienia oraz klarowność sytuacji, warto przypomnieć się właścicielce w sprawie aneksu przed wygaśnięciem obecnej umowy.