Rozwiązanie umowy o pracę.

Witam. Mam zamiar zrezygnować z pracy tylko jest mały problem. Z końcem 23r skończyła mi się umowa zlecenie która podpisałam. Od stycznia 24r jestem na umowie o pracę na pół etatu. Do fizycznego podpisania umowy nie doszło do dnia dzisiejszego, umowa jest tzw. Słowna. Zgłoszona do ZUS-u jestem. Czy w momencie gdy będę chciała odejść z pracy obowiązuje mnie jakiś okres wypowiedzenia? Czy mogę z dnia na dzień odejść? Za porozumieniem stron wątpię żeby się udało.
anonim cytuj
03-04-2024
Po przepracowaniu 3 miesięcy są dwa tygodnie wypowiedzenia.

anonim cytuj
03-04-2024
Czy na okres wypowiedzenia można wziąć zwolnienie l4?

anonim cytuj
03-04-2024
Już Pani wie, że będzie chora?

anonim cytuj
03-04-2024
Istnieje coś takiego jak zwolnienie od lekarza psychiatry. Może je wystawić pacjentowi gdy ten zgłosi znaczne pogorszenie stanu psychicznego.

anonim cytuj
03-04-2024
Czy ja powiedziałem tak o chorobach psychicznych? Powiedziałem tak o osobach co robią sobie ,,urlopy od lekarza", Pani taki urlop chce zaplanować, więc z doświadczenia stwierdzam, że najprawdopodobniej to ściema i wykorzystywanie systemu.

anonim cytuj
03-04-2024
W zależności jaka to jest umowa.
Różne umowy to różne sposoby rozwiązania.
W zasadzie umów na czas określony nie można rozwiązać. I tu też są różne terminy wypowiedzenia.

anonim cytuj
03-04-2024

Sugerowane Tematy

Czy mogę założyć stowarzyszenie, fundację jako sołtys?
Moi drodzy, mam pytanie. Zostałam wybrana sołtysem Postanowiliśmy w ramach sołeckiego funduszu zakupić „coś”, co postawimy na wydzierżawionym przez gminę gruncie. Coś – bo to ma być drewniany domek albo garaż ocieplony. Wyjaśnienie – grunt jest oczywiście u nas na wsi, należy do jednego z mieszkańców. Umowa dzierżawy zostala podpisana między właścicielem tego gruntu a gminą). Podobno – choć nie do końca wierzę w tę teorię – nie możemy kupić teg...
zwolnienie dyscyplinarne
Witam czy jeżeli pracodawca narzuci zbyt wiele zadań do wykonania jednego dnia i wykonam tylko jakaś część powiedzmy 70% i tak przez jakiś okres ( poprostu fizycznie nie dam rady ) to może to grozić zwolnieniem dyscyplinarnym?...
Pracodawca stosuje dwa grafiki pracy, zaplanowany i rzeczywisty. Czy to legalne?
Dzień dobry. Pracuje w firmie w której mamy okres rozliczeniowy półroczny. Od jakiegoś czasu zaczęli robić nam 2 grafiki. Jest grafik tzw zaplanowany i rzeczywisty. W grafiku zaplanowanym mamy dokładnie tyle godzin ile jest do przepracowania w danym miesiącu według godzin jakie odgórnie wypada w danym miesiącu-czyli np listopad ma 168 i tyle tam jest. W grafiku rzeczywistym mamy wszystkie zmiany na które mamy pracować tak naprawdę i różni się o...
czy zasadne jest pokrywanie urlopem wypoczynkowym niedoboru godzin?
Witam. Zastanawia mnie, czy zasadne jest pokrywanie urlopem wypoczynkowym niedoboru godzin, ktore są w danym miesiacu do przepracowania. Mam umowę o pracę na czas nieokreślony, na cały etat, pracuję 7,5godziny dziennie, 5 dni w tygodniu, a reszta pokrywana jest z urlopu wypoczynkowego. Czyli tak ok 1-2 dni miesięcznie. Czy pracodawca ma takie prawo? Czy pracodawca jest zobowiązany do zapewnienia 8 godzin pracy dziennie i 40 godzin w tygodniu?...

Wyszukiwarka