Podjęliśmy decyzję o sprzedaży nieruchomości. Jakie kroki prawne mogę poczynić, aby kobieta ta opuściła nasz dom?
Jeśli partnerka dziadka mieszka w domu bez prawnego tytułu, to jest na tzw. "nietytułowanym pobycie". W świetle prawa, jeżeli ktoś mieszka w nieruchomości bez prawnego tytułu (np. umowy najmu), właściciel ma prawo żądać jego opuszczenia. W takim przypadku można:
Zaproponować zawarcie umowy najmu na określony czas z możliwością wypowiedzenia jej z zachowaniem odpowiedniego terminu, co da obu stronom pewność prawną.
Jeśli nie dojdzie do zawarcia takiej umowy lub zostanie ona wypowiedziana, a kobieta nie opuści nieruchomości, można wystąpić z pozwem o jej eksmisję do sądu. Eksmisja z nieruchomości może jednak być czasochłonna i kosztowna, zwłaszcza gdy mówimy o osobie starszej, która ma ograniczone możliwości znalezienia innego lokum.
Tak, ale nie wiem jak to załatwić, a chciałabym jej pomóc.
Chcąc pomóc kobiecie w znalezieniu miejsca w Domu Pomocy Społecznej (DPS), warto:
Skontaktować się z lokalnym ośrodkiem pomocy społecznej, który ma obowiązek pomocy osobom w trudnej sytuacji życiowej. Mogą pomóc w skierowaniu kobiety do DPS.
Jeśli Ośrodek Pomocy Społecznej nie jest skłonny do współpracy, warto skonsultować się z radcą prawnym lub adwokatem specjalizującym się w prawie rodzinno-opiekuńczym, aby dowiedzieć się, jakie prawa ma kobieta i jakie obowiązki spoczywają na OPS.
Można też samodzielnie poszukać DPS, który miałby wolne miejsce i byłby chętny przyjąć osobę w podeszłym wieku, a następnie przedstawić to jako propozycję kobiecie.
Próbowałam rozmawiać z OPS, nie chcą mi żadnej informacji udzielić. 'JEST PANI WŁAŚCICIELEM POWINNA ZNAĆ PANI SWOJE PRAWA JAKO WŁAŚCICIEL'
Jeśli OPS nie udziela informacji, warto przemyśleć złożenie oficjalnego wniosku do ośrodka o wsparcie w znalezieniu miejsca w DPS dla kobiety. W odpowiedzi na taki wniosek ośrodek powinien przedstawić swoje stanowisko w sposób pisemny. Jeśli nadal nie uzyskasz odpowiedzi lub wsparcia, rozważ konsultację z radcą prawnym lub adwokatem w celu otrzymania pełnej informacji o prawach i obowiązkach zarówno właściciela nieruchomości, jak i osoby w podeszłym wieku mieszkającej bez umowy.