Odsetki z alimentów a uszczerbek na zdrowiu.

Dzień dobry,
Bardzo proszę o pomoc.
Mąż spłaca odsetki z alimentów. W sierpniu przeszedł zawał i jest na L4. Jak wygląda teraz sprawa z ich płaceniem jeśli po 30-stu dniach przejmuje ZUS?
Kto wtedy płaci, mąż na konto komornika?
Nigdy nie był na tak długim L4 więc nie mamy już takiej wiedzy, a chciałby być na bieżąco z opłatami.
Z góry dziękuję za odpowiedź.
anonim cytuj
30-08-2023
Z reguły odbywa się to tak, że po dłuższym nieotrzymaniu zajęcia, komornik wzywa pracodawcę do wyjaśnienia dlaczego zajęcie nie jest realizowane. Pracodawca wyjaśnia że, dłużnik przebywa na L4 wypłacanym przez ZUS, wtedy komornik kieruje zajęcie do zasiłku wypłacanego przez ZUS.

anonim cytuj
30-08-2023

Sugerowane Tematy

Darowizna między małżonkami.
Cześć. Jestem po ślubie 12 lat. Sprzedałam nieruchomość, która była moim majątkiem osobistym (darowizna od rodziców) i chciałabym teraz te pieniądze przeznaczyć na zakup domu. Z różnych powodów jedynym właścicielem i kredytobiorcą będzie mój mąż. Czy mogę mu zrobić przelew z mojego konta na jego bez konsekwencji? I wtedy on może tymi pieniędzmi rozporządzać? Czy - jeśli to jakiś problem, to mogę po prostu wziąć kredyt razem z mężem? W zasadzie pl...
Oskarżony o kradzież.
Pracowałem prawie 3 lata na stacji paliw. Niedawno szefowa oskarżyła mnie i zmiennika o kradzież pieniędzy. Nasza kradzież miała polegać na tym że z faktur które zostały wystawione dla klientów po pewnym czasie były poprawiane niby przez nas tak aby kasą nie trafiała do kasy kasjerów a kasy głównej ( każda transakcja trafia do lasy kasjerów a kasa główna to wszystko co wypłacaliśmy szefowej) oskarżyła nas że te pieniądze zabraliśmy my. Te faktur...
Jak odzyskać zaliczkę?
W tym tygodniu we wtorek zostawiłam zaliczkę za towar w sklepie, sprzedawca wypisał mi druczek z nazwą towaru i kwotą zaliczki. Niestety jednak nie mogę sfinalizować transakcji bo najprościej mówiąc powinęła mi się noga. W piątek poszłam do sklepu wyjaśnić sytuację i odebrać zaliczkę - nie udało się. Dodam że wcześniej w sklepie nie wspomniano, że "w razie W" zaliczkę tracę. Podpowiedzcie, czy jest jakieś prawo mówiące o tym, że sklep m...
Komornik nie przekazuje mi alimentów na dziecko.
Dzień dobry, mam pytanie daLam ojca dziecka do komornika, a w sumie moja pani Adwokat to załatwiała. w zeszłym miesiącu komornik sciagna pieniądze od ojca, nie dostalam z tego ani złotówki, bo niby bierze pierwsze pieniądze on a później dla mnie sciaga. czy takie jest prawo, zeby zabrał cala sumę? w tym miesiącu tez juz sciagna pieniądze od ojca dziecka i nie przekazal. co zrobic w takiej sytuacji? dziekuje za pomoc ...

Wyszukiwarka