Sprawy alimentacyjne

Cześć!
Czy ktoś może rozeznaje się w zakresie spraw alimentacyjnych?
Ojciec zawsze robił problem z płaceniem, mamie potrafił przesłać pieniądze po kilku miesiącach, spóźniał się, robił wyrzuty, ze „skoro jej płaci, to niech załatwia wszystko wokół dziecka”, a przecież to nie są pieniądze dla matek, tylko dla dzieci.
Na rozprawie o podwyższenie alimentów przyniósł jakiś żałosny PIT, ze zarabia 180zł miesięcznie i jest zatrudniony u brata. Od jakiegoś czasu nawet nie przesyła, tylko robi wielkie sceny dawania gotówki do ręki.
Teraz koleżanka dostała się na studia do innego miasta i chyba każdy rodzic powinien dawać normalnie kwotę alimentów co miesiąc? Czy nie? Czy rodzic może sobie manewrować kwotą i czasem, kiedy ma sądowy nakaz płacenia alimentów co miesiąc?
Pojawił się taki problem, ze koleżanka miała urodziny i kiedy poprosiła ojca o kupienie butów, to powiedział, ze kupi sobie sama, bo da jej 4 tysiące na swoje wydatki i może sobie z tym zrobić co chce. Powiedziała, ze jeśli to ma być zamiast alimentów, to nie chce tych pieniędzy.
Ojciec dał te 4 tysiące mamie, kiedy znajomej nie było w domu (oczywiscie w gotowce, żeby zrobić super scenę, jaki jest wspaniały) ze to na początek studiów itp. Nie są określone jako alimenty, ale mogłyby w ogóle być? Że zamiast płacenia co miesiąc 800zł, osoba może sobie manipulować tą kwotą, dać 4 tysiące, a potem przez 5 miesięcy nie płacić?
anonim cytuj
17-10-2020
Skoro jest zobowiązany płacić określoną kwotę do danego dnia miesiąca to tak czynić powinien. Jeżeli zaś popadnie w zwłokę to trzeba klauzulę wykonalności uzyskać i do komornika wniosek złożyć.

anonim cytuj
17-10-2020
A co to jest ta klauzula i jak ją uzyskać?

anonim cytuj
17-10-2020
to jest w formie pieczęci albo Postanowienia stwierdzenie Sądu że tytuł uprawnia do egzekucji.

anonim cytuj
17-10-2020
wniosek o jej nadanie składa się do Sądu który wyrok dotyczący alimentów wydał.

anonim cytuj
17-10-2020
Dzięki:)

anonim cytuj
17-10-2020

Sugerowane Tematy

Nękanie ze strony byłej partnerki o zwrot jej własności.
Sytuacja wygląda następująco, od kilku miesięcy była partnerka nęka mnie z domaganiem się oddania jej własności, ale nie chce po to przyjechać, bo ją to będzie kosztować ponad czterokrotnie, ani też nie odbiera wysyłek za pobraniem, bo ubzdurała sobie, że ma to być na mój koszt i ostatnio praktycznie co tydzień idzie na policję w tej sprawie, że ja mam jej rzecz i jej nie wysyłam, potem policjant do mnie dzwoni i muszę mu to samo cały czas mówić,...
Utrudnianie kontaktów z dzieckiem.
Czy matka może zablokować nr telefonu ojca? Dziecko ma 5 lat. Matka zablokowała nr ojca po tym, jak ten nie zgodził się na odwołanie kolejnego kontaktu z dzieckiem, matka dziecka zasłaniała się tym, że jej matka jest w szpitalu i nie ma teraz głowy do tego a ojciec ma nie przyjeżdżać bo dziecka nie dostanie i koniec. Ojciec się nie zgodził, bo według niego to żaden powód i mógł przyjechać po dziecko. Jeśli wydarzy się coś nieoczekiwanego i ojc...
Spadek po mezu w postaci pola (ingerowanie w sprzedaż)
Dzień dobry, Po mezu odziedziczyłam m.in.spadek w postaci pola. Jest to spadek po teściu. Teść zmarł w marcu 2018r. On dziedziczył z swoim bratem gospodarstwo po rodzicach .Teraz 1/2 ma wuj a druga część jest na rodzeństwo męża na mnie i dzieci oraz teściową. Łącznie z dziećmi mamy 1/ 8 część. Po śmierci męża ( rok temu ) był nacisk rodziny aby to sprzedać. Miało się to odbyc zaraz po żniwach. Z uwagi na to że posiadam nieletnie dzie...
Nabycie spadku.
Otrzymałem postanowienie o ustawowym nabyciu spadku po rodzicach 1/3 udziału na mój wniosek. Brak testamentu. Niestety nie jestem w stanie porozumieć się z pozostałymi spadkobiercami.(rodzeństwo) Jakie powinny być dalsze kroki zachowek i wezwanie do zapłaty oraz zawarcia ugody czy dział spadku żeby sąd ustalił i podzielił spadek? Która z opcji jest prawidłowa i powinna być szybsza do zrobienia?...

Wyszukiwarka