Sprawy alimentacyjne

Cześć!
Czy ktoś może rozeznaje się w zakresie spraw alimentacyjnych?
Ojciec zawsze robił problem z płaceniem, mamie potrafił przesłać pieniądze po kilku miesiącach, spóźniał się, robił wyrzuty, ze „skoro jej płaci, to niech załatwia wszystko wokół dziecka”, a przecież to nie są pieniądze dla matek, tylko dla dzieci.
Na rozprawie o podwyższenie alimentów przyniósł jakiś żałosny PIT, ze zarabia 180zł miesięcznie i jest zatrudniony u brata. Od jakiegoś czasu nawet nie przesyła, tylko robi wielkie sceny dawania gotówki do ręki.
Teraz koleżanka dostała się na studia do innego miasta i chyba każdy rodzic powinien dawać normalnie kwotę alimentów co miesiąc? Czy nie? Czy rodzic może sobie manewrować kwotą i czasem, kiedy ma sądowy nakaz płacenia alimentów co miesiąc?
Pojawił się taki problem, ze koleżanka miała urodziny i kiedy poprosiła ojca o kupienie butów, to powiedział, ze kupi sobie sama, bo da jej 4 tysiące na swoje wydatki i może sobie z tym zrobić co chce. Powiedziała, ze jeśli to ma być zamiast alimentów, to nie chce tych pieniędzy.
Ojciec dał te 4 tysiące mamie, kiedy znajomej nie było w domu (oczywiscie w gotowce, żeby zrobić super scenę, jaki jest wspaniały) ze to na początek studiów itp. Nie są określone jako alimenty, ale mogłyby w ogóle być? Że zamiast płacenia co miesiąc 800zł, osoba może sobie manipulować tą kwotą, dać 4 tysiące, a potem przez 5 miesięcy nie płacić?
anonim cytuj
17-10-2020
Skoro jest zobowiązany płacić określoną kwotę do danego dnia miesiąca to tak czynić powinien. Jeżeli zaś popadnie w zwłokę to trzeba klauzulę wykonalności uzyskać i do komornika wniosek złożyć.

anonim cytuj
17-10-2020
A co to jest ta klauzula i jak ją uzyskać?

anonim cytuj
17-10-2020
to jest w formie pieczęci albo Postanowienia stwierdzenie Sądu że tytuł uprawnia do egzekucji.

anonim cytuj
17-10-2020
wniosek o jej nadanie składa się do Sądu który wyrok dotyczący alimentów wydał.

anonim cytuj
17-10-2020
Dzięki:)

anonim cytuj
17-10-2020

Sugerowane Tematy

Jak odzyskać pożyczone pieniądze?
Witam. Mam pytanie jak odzyskać dług. Otóż Rok temu moja partnerka pożyczyła ode mnie pewną kwotę pieniędzy. Krótko po tym rozstaliśmy się, a ona dała mi na piśmie oświadczenie, że będzie oddawała dług w ratach. Niestety przestała oddawać, zmieniła numer telefonu i nie wiem nawet gdzie teraz mieszka. W jaki sposób mogę odzyskać swoje pieniądze? Nie wiem jak się do tego zabrać. Jedyne co mam to odręcznie napisane oświadczenie z numerem dowodu i nu...
Rozwiązanie umowy o pracę a zaległy urlop.
Chciałbym zapytać czy pracodawca może mnie zmusić do wykorzystania pozostałego urlopu w pracy? Umowa o pracę wygasa z zakończeniem listopada, zostałem poinformowany o tym, że nie otrzymam nowej umowy. Nie dostałem w tym przypadku wypowiedzenia, gdyż umowa samoistnie się zakończy. Zdaję sobie sprawę z istnienia artykułu 167(1) kp, ale on nakłada obowiązek wykorzystania narzuconego urlopu w trakcie wypowiedzenia umowy o pracę. W jaki sposób mam int...
Wypowiedzenie umowy o pracę na zwolnieniu chorobowym.
Dzień dobry, chciałabym zapytać o kwestię złożenia wypowiedzenia umowy o pracę na czas nieokreślony, pow. 3 lat. na zwolnieniu lekarskim. Według typu wystawionego przez lekarza l4 mogę się poruszać, jednak sprawia to spore trudności dlatego zastanawiam się w jaki sposób mogłabym to zrobić, aby takie wypowiedzenie było w mocy a okres wypowiedzenia rozpoczął się od przyszłego miesiąca - października. Zdaję sobie sprawę z tego, że można to zrobić po...
Podział majątku wspólnego.
Mam pytanie: czekam na sprawę podziału majątku z byłą żona. Użytkuje nasz wspólny samochód, do którego wyceny była żona chce powołać rzeczoznawcę. Samochód zostanie przyznany mi zapewne. Czy gdybym w nim założył instalację gazową zwiększy to jego wartość do wyceny?...

Wyszukiwarka