Sprawy alimentacyjne

Cześć!
Czy ktoś może rozeznaje się w zakresie spraw alimentacyjnych?
Ojciec zawsze robił problem z płaceniem, mamie potrafił przesłać pieniądze po kilku miesiącach, spóźniał się, robił wyrzuty, ze „skoro jej płaci, to niech załatwia wszystko wokół dziecka”, a przecież to nie są pieniądze dla matek, tylko dla dzieci.
Na rozprawie o podwyższenie alimentów przyniósł jakiś żałosny PIT, ze zarabia 180zł miesięcznie i jest zatrudniony u brata. Od jakiegoś czasu nawet nie przesyła, tylko robi wielkie sceny dawania gotówki do ręki.
Teraz koleżanka dostała się na studia do innego miasta i chyba każdy rodzic powinien dawać normalnie kwotę alimentów co miesiąc? Czy nie? Czy rodzic może sobie manewrować kwotą i czasem, kiedy ma sądowy nakaz płacenia alimentów co miesiąc?
Pojawił się taki problem, ze koleżanka miała urodziny i kiedy poprosiła ojca o kupienie butów, to powiedział, ze kupi sobie sama, bo da jej 4 tysiące na swoje wydatki i może sobie z tym zrobić co chce. Powiedziała, ze jeśli to ma być zamiast alimentów, to nie chce tych pieniędzy.
Ojciec dał te 4 tysiące mamie, kiedy znajomej nie było w domu (oczywiscie w gotowce, żeby zrobić super scenę, jaki jest wspaniały) ze to na początek studiów itp. Nie są określone jako alimenty, ale mogłyby w ogóle być? Że zamiast płacenia co miesiąc 800zł, osoba może sobie manipulować tą kwotą, dać 4 tysiące, a potem przez 5 miesięcy nie płacić?
anonim cytuj
17-10-2020
Skoro jest zobowiązany płacić określoną kwotę do danego dnia miesiąca to tak czynić powinien. Jeżeli zaś popadnie w zwłokę to trzeba klauzulę wykonalności uzyskać i do komornika wniosek złożyć.

anonim cytuj
17-10-2020
A co to jest ta klauzula i jak ją uzyskać?

anonim cytuj
17-10-2020
to jest w formie pieczęci albo Postanowienia stwierdzenie Sądu że tytuł uprawnia do egzekucji.

anonim cytuj
17-10-2020
wniosek o jej nadanie składa się do Sądu który wyrok dotyczący alimentów wydał.

anonim cytuj
17-10-2020
Dzięki:)

anonim cytuj
17-10-2020

Sugerowane Tematy

Utrudnianie kontaktów z dzieckiem.
Witam jestem po rozwodzie moja ex utrudnienia mi kontakty z dziećmi. Wszystkie decyzje podejmuje sama nie licząc się z moim zdaniem odnośnie szkoły leczenia oto nawet imię naszej młodszej córki zmieniła w ostatniej chwili żeby mi dopiec co mogę z tym zrobić . Nie mam ograniczonych praw place regularnie alimenty uczestniczę w wychowaniu dzieci a jednocześnie jestem odsunięty od wszystkich decyzji i informacji odnośnie dzieci jak to zmienić....
Zasiedzenie nieruchomości rolnej.
Potrzebuje pomocy dotyczącej zasiedzenie nieruchomości rolnej. Moja teściowa ponad 25 lat użytkuje pole po zmarłej ciotce. Płaciła ona podatek przez ponad 22 lata. Natomiast przez 3 ostatnie według nowych przepisów nie musiała tego robić bo był on znikomy (słaba klasa ziemi). Posiada większość nakazów podatków. Teraz zastanawia się czy nie uregulować tego prawnie. Wiemy, że trzeba złożyć do sądu wniosek o zasiedlenie. Ale co dalej? Czy są jakieś ...
Sprzedaż samochodu.
Około miesiąca temu sprzedałem samochód. Nabywca sprawdził to sobie na stacji kontroli pojazdów i bym podpięty pod komputer co nie wykazało żadnych jego wad. Teraz nabywca mi pisze że silnik jest do remontu i będzie chciał ode mnie pieniądze za jego remont? Jakie są moje prawa w tym przypadku? Jestem osoba fizyczna i była sporządzona jedynie umowa kupna sprzedaży....
Czy jest okres wypowiedzenia na okresie próbnym?
Mam umowę próbną z pracodawcą zawartą na czas określony 6 miesięcy. W umowie jest zapisane, że okres wypowiedzenia jest zgodny z kodeksem pracy. Normalnie jest tak, że pracując do 6 miesięcy okres wypowiedzenia wynosi 2 tygodnie, od 6 miesięcy wzwyż miesiąc. Powiedzcie mi, czy przy takiej umowie jak wyżej okres wypowiedzenia liczy się jako 2 tygodnie, czy jako miesiąc?...

Wyszukiwarka