Sprawy alimentacyjne

Cześć!
Czy ktoś może rozeznaje się w zakresie spraw alimentacyjnych?
Ojciec zawsze robił problem z płaceniem, mamie potrafił przesłać pieniądze po kilku miesiącach, spóźniał się, robił wyrzuty, ze „skoro jej płaci, to niech załatwia wszystko wokół dziecka”, a przecież to nie są pieniądze dla matek, tylko dla dzieci.
Na rozprawie o podwyższenie alimentów przyniósł jakiś żałosny PIT, ze zarabia 180zł miesięcznie i jest zatrudniony u brata. Od jakiegoś czasu nawet nie przesyła, tylko robi wielkie sceny dawania gotówki do ręki.
Teraz koleżanka dostała się na studia do innego miasta i chyba każdy rodzic powinien dawać normalnie kwotę alimentów co miesiąc? Czy nie? Czy rodzic może sobie manewrować kwotą i czasem, kiedy ma sądowy nakaz płacenia alimentów co miesiąc?
Pojawił się taki problem, ze koleżanka miała urodziny i kiedy poprosiła ojca o kupienie butów, to powiedział, ze kupi sobie sama, bo da jej 4 tysiące na swoje wydatki i może sobie z tym zrobić co chce. Powiedziała, ze jeśli to ma być zamiast alimentów, to nie chce tych pieniędzy.
Ojciec dał te 4 tysiące mamie, kiedy znajomej nie było w domu (oczywiscie w gotowce, żeby zrobić super scenę, jaki jest wspaniały) ze to na początek studiów itp. Nie są określone jako alimenty, ale mogłyby w ogóle być? Że zamiast płacenia co miesiąc 800zł, osoba może sobie manipulować tą kwotą, dać 4 tysiące, a potem przez 5 miesięcy nie płacić?
anonim cytuj
17-10-2020
Skoro jest zobowiązany płacić określoną kwotę do danego dnia miesiąca to tak czynić powinien. Jeżeli zaś popadnie w zwłokę to trzeba klauzulę wykonalności uzyskać i do komornika wniosek złożyć.

anonim cytuj
17-10-2020
A co to jest ta klauzula i jak ją uzyskać?

anonim cytuj
17-10-2020
to jest w formie pieczęci albo Postanowienia stwierdzenie Sądu że tytuł uprawnia do egzekucji.

anonim cytuj
17-10-2020
wniosek o jej nadanie składa się do Sądu który wyrok dotyczący alimentów wydał.

anonim cytuj
17-10-2020
Dzięki:)

anonim cytuj
17-10-2020

Sugerowane Tematy

Pytanie odnośnie wypracowanych godzin.
Witam, pracuje w pewnej firmie na pół etatu. W umowie mam napisane praca od pon-pt. Godziny mam wypracowane, jak i nadliczbowe. Teraz moje pytanie jest następujące. Czy mogę zrobić sobie nieodpłatne wolne, jeśli mam godziny wyrobione ? Niby według k.p pracownik powinien wyrobić 20 godzin w tygodniu. Natomiast zastanawia mnie zapis w umowie, odnośnie pracy pon-pt. Proszę o szybką odpowiedź, najlepiej też z podanym artykułem....
Skarga na adwokata.
Chcialbym zlozyc skarge na adwokata za nieuzasadnione wypowiedzenie pelnomocnictwa. Zaplacilem za calosc ponad 11 lat temu za sprawe o podzial czesci wspolnych to jest suteren i poddasza w budynku. Posiadam emaile w ktorych adwokat domaga sie oplaty w calosci bo inaczej nie podejmie sie tej sprawy. Na dzien dzisiejszy sprawa poszla do Sadu Okregowego poniewaz zlozylem pismo odwolawcze od postanowienia wstepnego a moj adwokat zlozyl wypowiedzenie...
Brak wypłaty za niewykorzystany urlop.
Absolutnie przypadkowo zostałam uświadomiona, że prawdopodobnie była pracodawczyni nie wypłaciła mi wynagrodzenia za niewykorzystany urlop. Pracowałam na stacji paliw od grudnia 2021 do kwietnia 2022. W tym czasie z urlopu nie korzystałam. Czy jestem jeszcze w stanie te pieniądze wyegzekwować? Dodatkowo chciałabym zapytać o pracę w dni świąteczne. Jeżeli pracowałam w pierwsze święto Bożego Narodzenia czy pomimo, iż pracowałam na stacji czynne...
Potencjalna próba przejęcia mieszkania.
Mam trochę nietypowy, ale dość poważny problem. Mam babcię, która ma już 90 lat. Z racji wieku nie funkcjonuje już w pełni sprawnie intelektualnie; ma już pierwsze objawy demencji starczej. I jest mały problem: w bloku, w którym mieszka moja babcia mieszka jedna kobieta, która w ostatnim czasie bardzo zbliżyła się do babci, zaczęła nagle udawać jej wielka przyjaciółkę, wyprowadzać jej pieska na spacer itp. Nie byłoby w tym może nic złego gdyby...

Wyszukiwarka