Ojciec dziecka wystąpił o obniżenie alimentów aż o połowę kwoty, argumenty to umowa na najniższej krajowej i że mu się urodziło dziecko. Naszym synem się nie interesuje od urodzenia, prawie 3 lata. Kiedyś powiedział że zacznie się interesować jak będzie duży. Czy ma szansę na takie obniżenie?
Argument urodzenia się mu dziecka i niska pensja nie jest dla Sądu powodem do obniżenia alimentów. Skoro ma już dziecko na które ma zasadzone alimenty to mógł się wcześniej zastanowić czy stać go będzie na kolejne. Poza tym Sąd bierze pod uwagę jego możliwości zarobkowe, a nie ile on zarabia. Zazwyczaj obniżają alimenty komuś, kto np. ze względu na pogorszony stan zdrowia nagle nie ma możliwości odpowiedniego zarobkowania (np. uległ wypadkowi i jest osobą niepełnosprawną)...
anonim cytuj
03-02-2024
Moim zdaniem nie ma szans, ale będziesz musiała udowodnić ile wydajesz na dziecko. Ja musiałam złożyć od nowa cały kosztorys + faktury+ wyciąg z konta + ew. Zasiłki (decyzje) tj. 800 plus, miałam taką samą sytuację ojciec się nie interesował, dodatkowo nie płacił, chciał obniżki z 1500 na 500, sąd odrzucił jego wniosek.
anonim cytuj
03-02-2024
Złóż pozew o podwyższenie i dobrze uargumentuj. Dziecko rośnie, większe potrzeby, a zero pomocy.
Chciałbym się dowiedzieć jak to jest z odpowiedzialnością za awarię w wynajmowanym mieszkaniu. Zgadzam się, że nie jestem zbyt biegły w kwestiach prawnych, ale staram się jakoś poradzić w tej sytuacji.
Wynajmuję mieszkanie od pół roku, i od początku mieliśmy problemy z instalacją wodno-kanalizacyjną. Właściciel mieszkania, kiedy podpisaliśmy umowę, zapewniał, że wszystko jest w porządku i nic nie trzeba naprawiać. Ale po paru miesiącach, rury ...
Dobry wieczór,
Jak wyglądą taka sytuacja od strony prawnej?
Żona znajomego zakupiła mieszkanie w 2015 z własnych środków co zaznaczyła w akcie notarialnym. Przez te lata znajomy zrobił remont mieszkania za około 40 tysięcy. Na dzień dzisiejszy mieszkanie jest warte ze 150 tysięcy.
Formalnie nadal są małżeństwem, ale planują rozwód. Czy w przypadku rozwodu znajomy ma jakieś prawa do tego mieszkania?...
Witam, mój tata dostał pismo z Urzędu skarbowego o pobraniu kwoty z tytułu braku opłacania abonamentu za TV, kwota naliczona jest za okres 09.2015 do 09.2021. czyli za 5 lat. Tylko że kwota została naliczona za okres kiedy mój tata pod tym adresem już nie mieszka od 10 lat, czyli od 2011 r. Pismo dostał na adres gdzie teraz mieszka.
Pytanie czy można się od tego odwołać? Jeśli tak gdzie kierować takie pismo, do Urzędu skarbowego czy do Poczty po...
Jestem prawnym właścicielem mieszkania (mama ma dożywotkę). Było to wcześniej mieszkanie mamy i taty. Tato był alkoholikiem, był też pozbawiony praw rodzicielskich do mnie i był w separacji z mamą. Aby uchronić mieszkanie przed komornikiem, zostało one przepisane ( Przepisanie mieszkania lub domu ) na mnie. Nie mieszkam w tym mieszkaniu już kilka lat. Mieszka w nim moja mama i dwóch braci. Jeden z braci nie pracuje i w żaden sposób nie dokłada si...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: