Obniżenie alimentów.

Ojciec dziecka wystąpił o obniżenie alimentów aż o połowę kwoty, argumenty to umowa na najniższej krajowej i że mu się urodziło dziecko. Naszym synem się nie interesuje od urodzenia, prawie 3 lata. Kiedyś powiedział że zacznie się interesować jak będzie duży. Czy ma szansę na takie obniżenie?
anonim cytuj
03-02-2024
Argument urodzenia się mu dziecka i niska pensja nie jest dla Sądu powodem do obniżenia alimentów. Skoro ma już dziecko na które ma zasadzone alimenty to mógł się wcześniej zastanowić czy stać go będzie na kolejne. Poza tym Sąd bierze pod uwagę jego możliwości zarobkowe, a nie ile on zarabia. Zazwyczaj obniżają alimenty komuś, kto np. ze względu na pogorszony stan zdrowia nagle nie ma możliwości odpowiedniego zarobkowania (np. uległ wypadkowi i jest osobą niepełnosprawną)...

anonim cytuj
03-02-2024
Moim zdaniem nie ma szans, ale będziesz musiała udowodnić ile wydajesz na dziecko. Ja musiałam złożyć od nowa cały kosztorys + faktury+ wyciąg z konta + ew. Zasiłki (decyzje) tj. 800 plus, miałam taką samą sytuację ojciec się nie interesował, dodatkowo nie płacił, chciał obniżki z 1500 na 500, sąd odrzucił jego wniosek.

anonim cytuj
03-02-2024
Złóż pozew o podwyższenie i dobrze uargumentuj. Dziecko rośnie, większe potrzeby, a zero pomocy.

anonim cytuj
03-02-2024

Sugerowane Tematy

Korepetycje a zwrot pieniędzy.
Udzielam korepetycji. Klientka rozpisała ze mną harmonogram, za który zapłaciła z góry. Zgodnie z regulaminem czekam 15 minut po rozpoczęciu zajęć i jeśli uczeń nie pojawi się to są one automatycznie odwołane. Czy klientka prawidłowo rości sobie zwrot pieniędzy za zaplanowane zajęcia, na których nie pojawiły się jej córki? ...
Wynajem mieszkania, wyłudzanie pieniędzy na naprawę.
Problem z właścicielką wynajętego mieszkania. 23 grudnia zakończyłam wynajem - rozwiązany z za porozumieniem stron, podpisane oświadczenie, że właściciel odbiera lokal w stanie niepogorszonym, zaakceptowanym. Zgodziłam się na zatrzymanie kaucji w całości. 27 właściciel nagle wysyła zdjęcia z uszkodzeniami - które pierwszy raz na oczy widzę i żąda ode mnie pieniędzy na naprawy, pomimo, że ma 3000 zł kaucji. Oczywiście nie zgodziłam się, jak dl...
Wplywy na rachunek bankowy
Dzień dobry, niestety w pewnym momencie wpadłem w problemy finansowe. Na moje konto wpłynęło od osób prywatnych w okresie 4 miesięcy około 50 tysięcy złotych. Chciałem zapytać, czy skarbówka może wziąć to do kontroli, zauważyć takie wpływy i przyczepić się skąd się one wzięły na moim koncie? #Podatki #Prawo Cywilne...
pracownik na zwolnieniu lekarskim nie dostarcza zwolnienia
Pracownik jest na zwolnieniu lekarskim od przeszlo 180 dni (minelo 5 dni temu). Nie donosi kolejnego zwolnienia, nie zjawia sie do pracy. Na mozliwosc jego zwolnienia odpowiada szantazem, ze jesli to nastapi, on wtedy doniesie na pracodawce do urzedu (bo, jak twierdzi, MA zwolnienie. Ale jednak od 5 dni go nie dostarcza). Pytanie: Czy mozna go spokojnie zwolnic, czy trzeba sie faktycznie czegos obawiac ze strony Urzedu? Pracownik zartudniony n...

Wyszukiwarka