Obniżenie alimentów.

Ojciec dziecka wystąpił o obniżenie alimentów aż o połowę kwoty, argumenty to umowa na najniższej krajowej i że mu się urodziło dziecko. Naszym synem się nie interesuje od urodzenia, prawie 3 lata. Kiedyś powiedział że zacznie się interesować jak będzie duży. Czy ma szansę na takie obniżenie?
anonim cytuj
03-02-2024
Argument urodzenia się mu dziecka i niska pensja nie jest dla Sądu powodem do obniżenia alimentów. Skoro ma już dziecko na które ma zasadzone alimenty to mógł się wcześniej zastanowić czy stać go będzie na kolejne. Poza tym Sąd bierze pod uwagę jego możliwości zarobkowe, a nie ile on zarabia. Zazwyczaj obniżają alimenty komuś, kto np. ze względu na pogorszony stan zdrowia nagle nie ma możliwości odpowiedniego zarobkowania (np. uległ wypadkowi i jest osobą niepełnosprawną)...

anonim cytuj
03-02-2024
Moim zdaniem nie ma szans, ale będziesz musiała udowodnić ile wydajesz na dziecko. Ja musiałam złożyć od nowa cały kosztorys + faktury+ wyciąg z konta + ew. Zasiłki (decyzje) tj. 800 plus, miałam taką samą sytuację ojciec się nie interesował, dodatkowo nie płacił, chciał obniżki z 1500 na 500, sąd odrzucił jego wniosek.

anonim cytuj
03-02-2024
Złóż pozew o podwyższenie i dobrze uargumentuj. Dziecko rośnie, większe potrzeby, a zero pomocy.

anonim cytuj
03-02-2024

Sugerowane Tematy

Nękanie pracownika na zwolnieniu chorobowym.
Od półtora tygodnia przybywam na L4 . Wydzwania do mnie przełożona z pytaniami na co jestem chora i czy zwolnienie będzie przedłużone . Ciągle powtarza jak to beze mnie sobie nie radzą . Czy jest to już nękanie pracownia ? Poszłam na L4 od psychiatry z tego tytułu , że zostałam obarczona nadmiernymi obowiązkami , cięgle niesłusznie słyszę pretensje w swoim kierunku , zmieniono mi godziny pracy ... Nie dość, że sama siebie mam doszkalać to jeszc...
Jak wynająć mieszkanie bez ryzyka?
Jak zabezpieczyć się przed lokatorami? Będę wynajmować mieszkanie i nie chciałabym znaleźć się w sytuacji ze ktoś nie będzie płacić i zajmować mieszkanie. Czy można np. spisać taka umowę ze jeśli osoba nie będzie płacić to wyraża zgodę na eksmisję z mieszkania? Czy to będzie poprawne prawnie i obroni mnie?...
pomoc spadek
Moja matka mieszka na wsi w domu jednorodzinnym, który jest jej własnością. Z racji, że jest alkoholiczką i nie radzi sobie z odpowiednim utrzymaniem nieruchomości, muszę wziąć kredyt na kawalerke, żeby ją przenieść do miasta. Dom chcemy sprzedać i spłącić ów kawalerke. Dodatkowym problem jest zadłużenie rodzicielki w postaci kredytów gotówkowych na kwote 190 000. Z raccji podeszłego wieku do kredytów było wysokie ubezieczenie lecz bank nie chce ...
Jak wyegzekwować alimenty od osoby, która przebywa w zakładzie karnym.
Witam . Od 5 lat zbieram się o podanie matki mojego obecnie 8 letniego syna o alimenty. Tydzień temu poszła siedzieć, jest w więzieniu. Nie wiem za co ale nie interesuje mnie to. Pytanie: jak w takiej sytuacji sąd rozstrzyga wysokość alimentów skoro rodzic jest w zakładzie karnym?...

Wyszukiwarka