Szkoła wystąpiła do Sądu Rodzinnego.

Witam mam pytanie, jeśli szkoła wystąpiła do sądu rodzinnego o nienależycie wykonywaną władzę rodzicielską ponieważ dziecko jest problemowe ( nazywając rzecz po imieniu Pyskate) i sąd nie znalazł przesłanek dla tego wniosku. Uznał że nie widzi tu żadnego argumentu który wskazywała by na winę rodziców. Czy w takim przypadku mogę wystąpić przeciwko szkole o " szykanowanie " mojej rodziny, czy też bezpodstawne pomówienia? Śmiem twierdzić że pani dyrektor uwzięła się na dziecko i robi wszystko aby mi i dziecku utrudnić zycie .
Ps. Uprzedzę wszystkie wypowiedzi , tak wychowuje jak najlepiej i tłumacze dziecku że ma mieć szacunek do starszych i w domu z takim zachowaniem nie mamy problemu .
anonim cytuj
26-10-2023
Przepraszam ale nie wierzę że „pani dyrektor uwzięła się na dziecko”. Bezpodstawnie szkoła nie zgłasza takich spraw.

anonim cytuj
26-10-2023
Tez mi się tak wydaje. Jeśli dziecko utrudnia nauczycielom prace to szkoła musi jakoś reagować bo nauczyciel nie ma tylko tego jednego pod opieka a cala klasę. Stawianie w kątach i klęczenie na grochu to stare czasy. Teraz trzeba działać prawnie. Jeśli dziecko nie słucha nauczyciela i nie ma autorytetu w szkole to można założyć ze nie słucha tez rodziców i nie ma autorytetu w domu. Sad i psychologowie maga to wyjaśnić. To co rodzic widzi i mówi bardzo często mija się z prawda.

anonim cytuj
26-10-2023
Wyślij dziecko do psychologa, do poradni dowiesz się co tak dziecku naprawdę jest ,skoro szkoła sprawę dała do sądu to musiała mieć powód, nie pasuje ci ucz dziecko sama w domu lub szkołę zmień.

anonim cytuj
26-10-2023
Witam mam pytanie, jeśli szkoła wystąpiła do sądu rodzinnego o nienależycie wykonywaną władzę rodzicielską ponieważ dziecko jest problemowe ( nazywając rzecz po imieniu Pyskate) i sąd nie znalazł przesłanek dla tego wniosku. Uznał że nie widzi tu żadnego argumentu który wskazywała by na winę rodziców. Czy w takim przypadku mogę wystąpić przeciwko szkole o " szykanowanie " mojej rodziny, czy też bezpodstawne pomówienia?

W odniesieniu do Pańskiego pytania:

Skoro Sąd Rodzinny nie znalazł podstaw do zarzutów niewłaściwego wykonywania władzy rodzicielskiej, wówczas można podjąć kroki przeciwko instytucji, która wystąpiła z takim wnioskiem. Może to być podstawa do wystąpienia z roszczeniem o naprawienie szkody, która została wyrządzona na skutek niesłusznego wniosku.

Można rozważyć podjęcie kroków prawnych w oparciu o art. 23 Kodeksu cywilnego, który mówi o ochronie dóbr osobistych, a w szczególności dobra osobistego w postaci dobrego imienia.

Wskazane byłoby zgromadzenie dowodów potwierdzających, że działało to na szkodę Państwa i Państwa dziecka oraz że skutkowało konkretnymi negatywnymi konsekwencjami dla rodziny.

Ważne jest, aby pamiętać, że składanie doniesienia do sądu rodzinnego nie jest samo w sobie bezprawne, jeżeli było dokonane w dobrej wierze i w celu ochrony dobra dziecka. Jednakże, jeżeli można udowodnić, że miało to charakter szykanujący, bezpodstawny lub wynikało z innych nieuprawnionych powodów, istnieje podstawa do wystąpienia przeciwko szkole.

Mam nadzieję, że przedstawione informacje przyniosą pewność co do możliwości podjęcia dalszych kroków prawnych w tej sprawie.

anonim cytuj
28-10-2023

Sugerowane Tematy

Zwolnienie z obowiązku świadczenia pracy.
2.03 rozwiązano ze mną umowę o pracę na czas nieokreślony. Tego samego dnia dostałem "zwolnienie z obowiązku świadczenia pracy". Oba dokumenty podpisane przez kierownika lokalu. 6.04 (wczoraj) zadzwoniono do mnie z tej firmy i nakazano wrócić do pracy, bo ten, który dał mi rozwiązanie umowy i zwolnienie z obowiązku nie miał upoważnienia do wystawienia mi takiego zwolnienia. Powiedziano mi, że jeśli nie przyjdę do pracy, to mi nie zapł...
Renta dla dziecka
Czy jeżeli nie byłam w związku małżeńskim a moj partner zmarł. Dziecku należy się po nim renta ? Były zrobione testy na ojcostwo sądownie- jest ojcem....
W jaki sposób można odebrać zgromadzone środki z PPK?
Deklaracja o rezygnacji z ppk złożona do pracodawcy w terminie. Pracodawca zapomniał dopełnić formalności i poszła ona dalej. Pobierane były składki. W tym momencie osoba której to dotyczy chce odejść z pracy. W jaki sposób można odebrać zgromadzone środki?...
Wymiar etatu, a czas pracy.
Jestem zatrudniony na 0,5 etatu czyli tak na logikę powinienem pracować 4 godziny dziennie. Po raz kolejny w nowym grafiku na listopad ani razu nie mam dnia z czterema godzinami w pracy. Ja rozumiem: jestem zatrudniony w równoważnym systemie czasu pracy, ale czy to nie jest przesada ? A może wręcz mobbing: bo to wpływa na moje życie bo już kilka lat temu odrzuciłem z przyczyn właśnie osobistych propozycję przejścia na 0,75 etatu....

Wyszukiwarka