Ubezpieczenie od kosztów rezygnacji.

Sytuacja miała miejsce w sierpniu 2020. Zostałem pobity kilka dni przed wylotem. Policja, karetka i obdukcja. Kilka dni później miałem wylatywać na wycieczkę. Ze względu na zły stan zdrowia (obrażenia głowy) postanowiłem skorzystać z ubezpieczenia od kosztów rezygnacji (TU Europa). Po bardzo długim procesie, odwołaniach itd itd. Środki nie zostały zwrócone. Powód? Policja wykazała że w momencie zderzenia byłem pod wpływem alkoholu.
Uważam że nie było to powodem rezygnacji a jedynie uraz głowy. Dodatkowo zostałem przebadany dopiero po wyjściu ze szpitala.
Minęło już bardzo dużo czasu. Czy coś jeszcze można w tej sprawie "ugrać"?
anonim cytuj
26-10-2023
Zacytuj punkt z warunków ubezpieczenia na jaki się powołuje ubezpieczyciel. Albo podaj link do OWU. Byleś badany alkomatem?
Byłem badany alkomatem. Po wyjściu ze szpitala czyli jakieś 2-3 godziny po zdarzeniu.

Cytuję fragment odmowy:

"Zgodnie z § 38 ust. 2 pkt. 1) OWU, TU Europa S.A. nie ponosi odpowiedzialności, jeżeli zdarzenie
ubezpieczeniowe nastąpiło na skutek lub w związku z pozostawaniem ubezpieczonego, osoby
bliskiej ubezpieczonemu, współuczestnika podróży, osoby bliskiej współuczestnikowi podróży
po użyciu alkoholu lub w stanie nietrzeźwości w rozumieniu przepisów o wychowaniu w
trzeźwości i przeciwdziałaniu alkoholizmowi lub w stanie po użyciu środków odurzających lub
substancji psychotropowych albo środków zastępczych, w rozumieniu przepisów o
przeciwdziałaniu narkomanii, lub w stanie po użyciu lekarstw lub innych środków wyłączających
świadomość, z wyjątkiem sytuacji, gdy spożycie tych środków nastąpiło w celach medycznych i
po zaleceniu lekarza."

anonim cytuj
26-10-2023
Czy osoby które cię pobiły zostały ujęte?
Pisałeś o procesach i odwołaniach? Na jakim etapie się zakończyły i czy masz uzasadnienie wyroku?
Wszystkie osoby zostały ujawnione, ale ze względu na ogólny "jakoś" wszystko zostało podpięte jako zbiorowa bójka i kilkanaście osób zostało uznanych za sprawców (w tym ja). Brak kasy na adwokatów, wszyscy to przyjęliby, zapłacili karę pieniężną.
Wszystkie odwołania do ubezpieczyciela zostały odrzucone, a powód ten sam: że byłem pod wpływem alkoholu. Nie biorą pod uwagę opisywanej przeze mnie sytuacji ani dokumentacji medycznej.

anonim cytuj
26-10-2023
Nie masz szans. OWU jest tu bardzo jasne w tej sprawie. Tym gorzej, ze dodatkowo byleś "sprawca" a nie poszkodowanym.

anonim cytuj
26-10-2023

Sugerowane Tematy

Rozdzielność majątkowa a komornik.
W chwili obecnej moi rodzice nie mają rozdzielności majątkowej. Natomiast okazuje się, że moja matka ma spore długi. Nie jest w stanie ich spłacić. Jednak jest jako żona współwłaścicielem wszystkiego, co rodzice dostali pod dziadkach ze strony ojca. Konkretnie domu i ziemi. Czy sporządzenie intercyzy w tej chwili uchroni przed zajęciem komorniczym ? Jest inny sposób na zabezpieczenie majątku ?...
Przepisanie wspólnego auta na siebie.
Posiadam samochód osobowy kupiony 3 lata temu, umowa spisana jest na dwóch właścicieli, matkę (I właściciel) i syna (II właściciel). Samochód nie był zarejestrowany, w dowodzie jest poprzedni właściciel, chciałbym zrobić z tym porządek i zarejestrować samochód tylko na siebie (II Właściciel). Jaką umowę i w jaki sposób można to zrobić? Umowa kupno-sprzedaż? Darowizna? Jak to prawnie wygląda, czy możliwe jest sprzedanie, bądź darowizna w schema...
Ważność aneksów a nowa umowa o pracę
Czy zawarte wcześniej aneksy do umowy o pracę są ważne w kontekście zawarcia nowej umowy na czas określony? Z uwagi na ZUZP i negocjacje ze związkami pracodawca poinformował o przyznaniu podwyżki od 1.04 br. 11.04 zgodnie aneksowano umowę. Dokument nie wskazywał której umowy dotyczy (dobiegającej końca czy nowej od 01.05 br.). Użyto formuły: "od dnia 01.04.2025 r. wynagrodzenie wynosić będzie" oraz "pozostałe warunki umowy o pracę ...
Najem okazjonalny.
Dzień dobry, czy na podstawie umowy najmu okazjonalnego można wynająć komuś mieszkanie składające się z 2 pokoi, kuchni oraz łazienki z ustanowieniem holu jako części wspólnej, którą najemca ma prawo użytkować (hol do użytku wspólnego)? Czy stosując umowę najmu okazjonalnego trzeba wynająć CAŁE mieszkanie, bez części wspólnych?...

Wyszukiwarka