Ubezpieczenie od kosztów rezygnacji.

Sytuacja miała miejsce w sierpniu 2020. Zostałem pobity kilka dni przed wylotem. Policja, karetka i obdukcja. Kilka dni później miałem wylatywać na wycieczkę. Ze względu na zły stan zdrowia (obrażenia głowy) postanowiłem skorzystać z ubezpieczenia od kosztów rezygnacji (TU Europa). Po bardzo długim procesie, odwołaniach itd itd. Środki nie zostały zwrócone. Powód? Policja wykazała że w momencie zderzenia byłem pod wpływem alkoholu.
Uważam że nie było to powodem rezygnacji a jedynie uraz głowy. Dodatkowo zostałem przebadany dopiero po wyjściu ze szpitala.
Minęło już bardzo dużo czasu. Czy coś jeszcze można w tej sprawie "ugrać"?
anonim cytuj
26-10-2023
Zacytuj punkt z warunków ubezpieczenia na jaki się powołuje ubezpieczyciel. Albo podaj link do OWU. Byleś badany alkomatem?
Byłem badany alkomatem. Po wyjściu ze szpitala czyli jakieś 2-3 godziny po zdarzeniu.

Cytuję fragment odmowy:

"Zgodnie z § 38 ust. 2 pkt. 1) OWU, TU Europa S.A. nie ponosi odpowiedzialności, jeżeli zdarzenie
ubezpieczeniowe nastąpiło na skutek lub w związku z pozostawaniem ubezpieczonego, osoby
bliskiej ubezpieczonemu, współuczestnika podróży, osoby bliskiej współuczestnikowi podróży
po użyciu alkoholu lub w stanie nietrzeźwości w rozumieniu przepisów o wychowaniu w
trzeźwości i przeciwdziałaniu alkoholizmowi lub w stanie po użyciu środków odurzających lub
substancji psychotropowych albo środków zastępczych, w rozumieniu przepisów o
przeciwdziałaniu narkomanii, lub w stanie po użyciu lekarstw lub innych środków wyłączających
świadomość, z wyjątkiem sytuacji, gdy spożycie tych środków nastąpiło w celach medycznych i
po zaleceniu lekarza."

anonim cytuj
26-10-2023
Czy osoby które cię pobiły zostały ujęte?
Pisałeś o procesach i odwołaniach? Na jakim etapie się zakończyły i czy masz uzasadnienie wyroku?
Wszystkie osoby zostały ujawnione, ale ze względu na ogólny "jakoś" wszystko zostało podpięte jako zbiorowa bójka i kilkanaście osób zostało uznanych za sprawców (w tym ja). Brak kasy na adwokatów, wszyscy to przyjęliby, zapłacili karę pieniężną.
Wszystkie odwołania do ubezpieczyciela zostały odrzucone, a powód ten sam: że byłem pod wpływem alkoholu. Nie biorą pod uwagę opisywanej przeze mnie sytuacji ani dokumentacji medycznej.

anonim cytuj
26-10-2023
Nie masz szans. OWU jest tu bardzo jasne w tej sprawie. Tym gorzej, ze dodatkowo byleś "sprawca" a nie poszkodowanym.

anonim cytuj
26-10-2023

Sugerowane Tematy

Rozwód
W 2018 r. moi rodzice przekazali mnie i mojemu mężowi dom umową o dożywociu. Niestety, prawdopodobnie wkrótce się rozwiedziemy. Co z domem? Jest majątkiem wspólnym, tyle że mąż nigdy nie poczuwał się za bardzo do obowiązków z nim związanych, zainwestowaliśmy w niego niewiele wspólnych pieniędzy, a wiadomo, że po rozwodzie mąż nie będzie spełniał obowiązków, wynikających z umowy o dożywocie. Nie stać mnie, aby go spłacić i on o tym wie. Z drugi...
Czy przysługuje mi zasiłek opiekuńczy na zdrowe dziecko
Zasiłek opiekuńczy na zdrowe dziecko Czy przysługuje mi zasiłek opiekuńczy na dziecko 6letnie (chodzące do klasy 0) jeżeli drugi z opiekunów został powołany na 2 tygodnie rezerwy do wojska a ja nie jestem w stanie sprawować wtedy opieki nad dzieckiem gdyż pracuje w godzinach np. 4-12, 14.30-22.30 a kierownik nie zgodzi się na pracę w godzinach pracy świetlicy?...
Czy komornik może zająć rozliczenie PIT?
Witam. Jeśli rozliczam się z Urzędem Skarbowym z Pit-11 to czy Komornik może zabrać cała kwotę rozliczenia czy jak to wygląda? Czy ma takie prawo? Nie znam się zbytnio na tym więc stąd to pytanie...
Zaległości alimentacyjne.
Zmarł mój ojciec który żył w konkubinacie z moją mamą, miał zasądzone alimenty nade mną, przez długi czas nie płacił i narosło mu około 20 tysięcy polskich złotych zaległości, część komornik zajął z tej kwoty około 300zł + bieżące alimenty. Wiem że spadkobiercy przejmują długi, lecz zobowiązania alimentacyjne już nie. Spadkobiercami są dwaj bracia którzy mają wysokie emerytury górnicze (5-7tyś zł) + dorabiają, więc żyją dość zamożnie. Dodatkow...

Wyszukiwarka