Postępowanie spadkowe

Dzień dobry,
Sytuacja wygląda następująco:
Babcia zostawiła spisany u notariusza testament. Przepisała wszystko na jedno dziecko.
Testament został odczytany u notariusza. Jeden z członków rodziny się z nim nie zgadza.
Testament był odczytany już miesiąc temu.
Czy jest jakiś termin kiedy ta niezgadzajaca się osoba może się odwołać?
Czy jest coś takiego jak uprawomocnienie się testamenu?
Co robić dalej, żeby wszystko było zgodne z prawem? (chcemy sprzedać cześć nieruchomości które zostały przepisane).
Pozdrawiam
anonim cytuj
27-11-2020
Art 945 kc § 1. Testament jest nieważny, jeżeli został sporządzony:
1) w stanie wyłączającym świadome albo swobodne powzięcie decyzji i wyrażenie woli;
2) pod wpływem błędu uzasadniającego przypuszczenie, że gdyby spadkodawca nie działał pod wpływem błędu, nie sporządziłby testamentu tej treści;
3) pod wpływem groźby.
§ 2. Na nieważność testamentu z powyższych przyczyn nie można się powołać po upływie lat trzech od dnia, w którym osoba mająca w tym interes dowiedziała się o przyczynie nieważności, a w każdym razie po upływie lat dziesięciu od otwarcia spadku.

anonim cytuj
27-11-2020
Jak to się ma do sprawy? Babcia świadomie u notariusza sporządziła testament na długo przed śmiercią.

anonim cytuj
27-11-2020
Jeśli nie istnieje żadna z przesłanek wskazana w przepisie zacytowanym powyżej, to testament jest ważny i nie ma podstaw by go w sądzie podważać. Sprawy związane z nieważnością testamentu rozstrzyga sąd na wniosek potencjalnych spadkobierców w postępowaniu spadkowym, natomiast kwestie zasadności wydziedziczenia rozstrzyga sąd w powództwie o zachowek.

anonim cytuj
27-11-2020

Sugerowane Tematy

PIT-11 od byłego pracodawcy.
Proszę o informację co w sytuacji gdy moja mama otrzymała PIT-11 od pracodawcy u którego nie pracuje od 2 lat. Jest to pracodawca prowadzący działalność gastronomiczną. Mama na wiosnę 2020 przeszła na emeryturę, po czym podpisała z tym pracodawcą kolejną umowę, tym razem na 1/4 etatu z terminem obowiązywania do czerwca 2021. W momencie gdy wybuchła pandemia na wiosnę 2020 mama dostała informację, żeby już nie przychodziła do pracy bo obiekt gastr...
Problem na myjni bezdotykowej pistolet uszkodził karoserie.
Witam Podjechałem na myjnie bezdotykowa w celu umycia auta. W czasie mycia zabrakło środków odłożyłem pistolet na miejsce ,do terminala wrzuciłem pieniądze wybrałem program w celu kontynuowania mycia auta a w tym samym czasie pistolet wystrzelił z pochwy gdzie jest jego miejsce uszkadzając karoserie. Czy jest jakieś na to rozwiązanie? Właściciel myjni zarzuca mi nie przestrzeganie regulaminu. Proszę o pomoc....
Opłata za studia zaoczne.
W czasie pierwszego semestru zrezygnowałam ze studiów, jednak naliczyli już opłatę 1400 zł. Napisałam wniosek o zmniejszenie lub umorzenie długu ze względu na problemy rodzinne i finansowe, na który nie dostałam odpowiedzi, lecz wezwanie do zapłaty w ciągu 14 dni albo sprawa trafi na drogę sądową. Czy jest możliwość zmniejszenia tego lub umorzenia? Jakakolwiek? W trakcie studiów wykładowcy wielokrotnie nie pojawiali się na zajęciach, czy można o...
Gdzie mogę się ubezpieczyć jeśli nie pracuje?
Wróciłam z dziećmi zza granicy. Byłam tam ubezpieczona jako osoba pracująca ale po zwolnieniu sią ubezpieczenie wygasło. Mąż ma firmę w Czechach i tam się ubezpiecza. A ja co powinnam zrobić? Pracy póki co nie planuje zaczynać. Mąż nas niby dopisał do swojego ubezpieczenia ale od poł roku nie mamy potwierdzenia że ten proces się powiódł. Poza tym i tak się nie będę leczyć za granica skoro mieszkam w Polsce. Póki co chodzę prywatnie gdy coś trzeba...

Wyszukiwarka