Pojazd z wadą prawną.

Witam zakupiliśmy pojazd osobowy używamy go już 1.5 tygodniu jutro miną 2 tygodnie okazało się że pojazd podczas rejestracji ma wadę prawną i nie da się go zarejestrować a dokładniej mówiąc nie zgadza się pierwsza umowa gdzie 1 właściciel zmarł w 2020 roku (bez możliwości naprawienia umowy ) . A poprzedni właściciel nie chce przyjąć nam zwrotu samochodu bo twierdzi że już go wyrejestrował co możemy zrobić z tym teraz
anonim cytuj
08-11-2023
A jak poprzedni właściciel mógł go wyrejestrować ,skoro go nie zarejestrował?

anonim cytuj
08-11-2023
Wnieść pozew o Sadowne ustalenie własności pojazdu. Sąd ustali na podstawie umów i wpisów z cepik właściciela pojazdu czyli aktualnie was. Z wyrokiem do wydziału komunikacji zarejestrować auto a następnie obciążyć kosztami postępowania sprzedającego. W ten oto sposób wy macie auto a sprzedający ani auta ani kasy. Też kupiłem auto z wadą prawną.

anonim cytuj
08-11-2023
Ale teraz zgłaszasz tylko nabycie pojazdu. Nie musisz go przerejestrowywać. Przerabiałam to miesiąc temu i pani w urzędzie mi powiedziała że nie muszę go przejestrowywać ale mam dwa tygodnie na zgłoszenie nabycia pojazdu oraz opłatę skarbowa. Nie ma obowiązku przerejestrowania pojazdu.

anonim cytuj
08-11-2023
Od każdej umowy można odstąpić bądź unieważnić jeśli sprzedawca zataił istotne informacje. Niestety jeśli sprzedający się nie zgadza na zwrot pieniędzy i zabranie pojazdu, należy pisemnie wezwać go do "współpracy " i najlepiej wysłać poleconym aby później mieć dowód w sądzie co do terminu kiedy chciało się od umowy odstąpić.
Umowa kupna sprzedaży auta jest umową cywilnoprawną więc można dochodzić swoich praw w sądzie.

anonim cytuj
08-11-2023

Sugerowane Tematy

Jak przejść na emeryturę?
Witam Mam takie pytanko i proszę o poważne potraktowanie, pytam jak to wygląda od strony pracownika. 1. W 4 kwartale roku pracownik uzyskuje prawo do emerytury, jak wygląda ten proces bo pracodawca nalega by rozwiązać umowę o prace z 3 miesięcznym wypowiedzeniem i za porozumieniem stron, księgowy trochę nie jasno odpowiada. 2. Pracownik jak napisze "wypowiedzenie" za porozumieniem stron z powodu odejścia na emeryturę, nie zostanie po...
Wezwanie na Komendę Policji w charakterze świadka.
Witam, Dostałam dzisiaj pocztą wezwanie na Komendę Policji wezwanie w charakterze świadka w sprawie z art.286 kk. Nic więc nie jest napisane. Czy przed stawieniem się na komendzie mogę się dowiedzieć jakoś więcej szczegółów? Czy mogę poprosić o "przesłuchanie" przez telefon (mam małe dziecko)? Z góry dziękuję za pomoc....
Czy coś mi się należy po stracie ojca?
Mój ojciec mieszkał w mieszkaniu ze swoimi rodzicami(mieszkanie własne) mój ojciec zmarł w tym roku, a jego ojciec rok wcześniej, została w mieszkaniu jego matka. Czy mi jako córce się coś należy?...
Rozwód a podział majątku.
Mam 2 samochody na siebie niestety kupione po ślubie teraz czekam.na sprawę rozwodową. I chciała bym sprzedać drugi samochód bo nie są mi potrzebne 2. Ale "jeszcze" mąż nie chce oddać mi ani samochodu ani dowodu rejestracyjnego żebym mogła auto na siebie przerejestrować. Dodam ze auto stoi na mnie ubezpieczenie także. Policjant kiedyś mi powiedział, że jeśli auto jest na mnie i ubezpieczenie tez to ja decyduje kto jeździ samochodem, al...

Wyszukiwarka