Witam zakupiliśmy pojazd osobowy używamy go już 1.5 tygodniu jutro miną 2 tygodnie okazało się że pojazd podczas rejestracji ma wadę prawną i nie da się go zarejestrować a dokładniej mówiąc nie zgadza się pierwsza umowa gdzie 1 właściciel zmarł w 2020 roku (bez możliwości naprawienia umowy ) . A poprzedni właściciel nie chce przyjąć nam zwrotu samochodu bo twierdzi że już go wyrejestrował co możemy zrobić z tym teraz
A jak poprzedni właściciel mógł go wyrejestrować ,skoro go nie zarejestrował?
anonim cytuj
08-11-2023
Wnieść pozew o Sadowne ustalenie własności pojazdu. Sąd ustali na podstawie umów i wpisów z cepik właściciela pojazdu czyli aktualnie was. Z wyrokiem do wydziału komunikacji zarejestrować auto a następnie obciążyć kosztami postępowania sprzedającego. W ten oto sposób wy macie auto a sprzedający ani auta ani kasy. Też kupiłem auto z wadą prawną.
anonim cytuj
08-11-2023
Ale teraz zgłaszasz tylko nabycie pojazdu. Nie musisz go przerejestrowywać. Przerabiałam to miesiąc temu i pani w urzędzie mi powiedziała że nie muszę go przejestrowywać ale mam dwa tygodnie na zgłoszenie nabycia pojazdu oraz opłatę skarbowa. Nie ma obowiązku przerejestrowania pojazdu.
anonim cytuj
08-11-2023
Od każdej umowy można odstąpić bądź unieważnić jeśli sprzedawca zataił istotne informacje. Niestety jeśli sprzedający się nie zgadza na zwrot pieniędzy i zabranie pojazdu, należy pisemnie wezwać go do "współpracy " i najlepiej wysłać poleconym aby później mieć dowód w sądzie co do terminu kiedy chciało się od umowy odstąpić.
Umowa kupna sprzedaży auta jest umową cywilnoprawną więc można dochodzić swoich praw w sądzie.
Potrzebuję porady, bo nie wiem co powinienem w tej sytuacji zrobić. Mam 19 lat, uczęszczam do technikum więc aktualnie nie pracuję na umowę. Nie mam ubezpieczenia zdrowotnego, za każdą wizytę muszę płacić, a nie ukrywajmy że nie są to tanie rzeczy. Moja mama aktualnie nie pracuje na umowę ze względu na komornika. Mój ojciec jest na rencie i nie utrzymuje ze mną kontaktu, do tego stopnia że postanowiłem zmienić nazwisko na mamy panieńskie....
Jeżeli babcia zmarła i nie pozostawiła testamentu. Miała syna i córkę. Syn odrzucił spadek. Kto dziedziczy po synu najpierw? Siostra czy dzieci syna?...
Pozwany nie odbiera z sądu pisma - wniosku o podwyższenie alimentów.
Minął ponad miesiąc odkąd złożyłam pozew i nie mam żadnej informacji z sądu.
Dowiedziałam się że Pozwany świadomie nie odbiera awizo.
Co w takiej sytuacji można zrobić?...
Czy pracodawca ma obowiązek wysłać pracownika na badanie okresowe po dłuższej nieobecności w pracy z powodu choroby? Obecnie pracownik przebywa na świadczeniu rehabilitacyjnym. Pracownik ma do wykorzystania urlop wypoczynkowy i pracodawca chce go udzielić zaraz po ustaniu świadczenia i wysyła go na badania okresowe przed dniem udzielenia urlopu. Czy jest to obowiązkowe? Czy badania okresowe można wykonać po wykorzystaniu urlopu?...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: