Nie otrzymałam żadnego dowodu zakupu przy zapłacie GOTÓWKĄ za naprawę serwisową.
Zgłosiłam to do Urzędu Skarbowego i otrzymałam odpowiedź, że nie mają żadnej możliwości zmuszenia sprzedawcy do wydania takiego dowodu/kopii.
Wysłałam również pismo do sprzedawcy - otrzymałam odmowę. Tłumaczy się tym, że posiada KASĘ ONLINE i nie może z niej wydrukować kopii. Nie posiada też rolki paragonów, z których mógłby taką kopię wykonać.
Zwróciłam się do Rzecznika Konsumentów - sprzedawca odpowiedział im to samo.
Co jeszcze mogę zrobić, aby otrzymać dowód zakupu albo jego kopię?
Jeśli nie minęły 3 m-ce od końca m- ca w którym wykonano usługę, to sprzedawca jest zobowiązany do wystawienia jej konsumentowi na jego zadanie. Urząd Skarbowy, ani RK nie poinformowali o tym?
anonim cytuj
06-10-2020
Nie, twierdzą że nie mają na to żadnego sposobu. Jaka jest podstawa prawna pozwalająca im na postawienie takiego żądania?
anonim cytuj
06-10-2020
art 106b ust 3 ustawy o VAT.
anonim cytuj
06-10-2020
Dziękuję. Tylko gdzie jest napisane, że to US może od niego żądać takiej faktury dla mnie, skoro mnie jako nabywcę towaru olał?
anonim cytuj
06-10-2020
wbrew obowiązkowi nie wystawia faktury lub rachunku za wykonanie świadczenia (...), podlega karze grzywny do 180 stawek dziennych. Tak brzmi art. 62 § 1 Kodeksu karnego skarbowego (ustawa z 10 września 1999 r.
anonim cytuj
06-10-2020
Proszę wysłać zadanie wystawienia faktury listem poleconym z potwierdzeniem odbioru. Może w nim Pani powołać się na podany przez mnie przepis ustawy o VAT, jak i przepis kks.
anonim cytuj
06-10-2020
Ale pismo z potwierdzeniem odbioru już do niego wysłałam dawno temu. Teraz minęło już 3 miesiące.
Potrzebuje pomocy w pewnej sprawie. Wspólnota mieszkaniowa, która liczy dziewięciu członków dostała propozycje od inwestora. Sprzedaż strychu czyli części wspólnej w zamian za częściowe finansowanie remontu klatki schodowej. Nie zgadzają się na to tylko dwie osoby, które mieszkają na najwyższym piętrze i bezpośrednio sąsiadują ze strychem oraz stale z niego korzystają. Pytanie brzmi czy zgoda na sprzedaż części wspólnej wspólnoty mieszkaniowej mu...
Mam problem z ustaleniem kwot za alimenty. Złożyłam w sierpniu 2021 pozew o podniesienie alimentów z zabezpieczeniem. Dostałam zabezpieczenie w październiku na kwotę 700 zł płatne od. dnia złożenia. Wyliczyłam i dostałam po jakimś czasie to wyrównanie.
W listopadzie sąd przyznał mi 1000 zł na takich samych zasadach jak poprzednio: płatne od dnia złożenia pozwu. Wyliczyłam na listopad i nie dostałam tego wyrównania.
Dłużnik się odwołał i sąd zmn...
Mam dwie sprawy w e-sądzie.
Do obydwu wniosłem sprzeciw (sprawy sprzed kilku lat) bo nie było mnie w Polsce, co udokumentowałem. Sąd sprzeciwy przyjął, przysłał mi pisma o utracie mocy nakazu zapłaty w jednej i drugiej sprawie i przesłał sprawy do sądu rejonowego w moim mieście.
Tyle, że jeden komornik sprawę spokojnie przyjął i stwierdził, że skoro jest cofnięty nakaz zapłaty, to on umarza postępowanie i kończymy sprawę.
A drugi w innym mieśc...
Dobry wieczór,
Chciałbym poruszyć temat zasiedzenia nieruchomości.
Poniżej przedstawię mój, a właściwie przypadek teścia, który chce posiąść działkę, która sąsiaduje z jego.
Otóż w 1994 r. teściu rozpoczął budowę domu na części działki, która została mu darowana w 1997 roku. Pozostała część działki Jego rodziców została przez nich nabyta chyba w latach czterdziestych.
Już na etapie budowy wystąpiły problemy z właścicielem sąsiadującej działki...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: