dowód zakupu

Nie otrzymałam żadnego dowodu zakupu przy zapłacie GOTÓWKĄ za naprawę serwisową.
Zgłosiłam to do Urzędu Skarbowego i otrzymałam odpowiedź, że nie mają żadnej możliwości zmuszenia sprzedawcy do wydania takiego dowodu/kopii.
Wysłałam również pismo do sprzedawcy - otrzymałam odmowę. Tłumaczy się tym, że posiada KASĘ ONLINE i nie może z niej wydrukować kopii. Nie posiada też rolki paragonów, z których mógłby taką kopię wykonać.
Zwróciłam się do Rzecznika Konsumentów - sprzedawca odpowiedział im to samo.
Co jeszcze mogę zrobić, aby otrzymać dowód zakupu albo jego kopię?
anonim cytuj
06-10-2020
Należało zażądać wystawienia faktury.

anonim cytuj
06-10-2020
Teraz?

anonim cytuj
06-10-2020
Jeśli nie minęły 3 m-ce od końca m- ca w którym wykonano usługę, to sprzedawca jest zobowiązany do wystawienia jej konsumentowi na jego zadanie. Urząd Skarbowy, ani RK nie poinformowali o tym?

anonim cytuj
06-10-2020
Nie, twierdzą że nie mają na to żadnego sposobu. Jaka jest podstawa prawna pozwalająca im na postawienie takiego żądania?

anonim cytuj
06-10-2020
art 106b ust 3 ustawy o VAT.

anonim cytuj
06-10-2020
Dziękuję. Tylko gdzie jest napisane, że to US może od niego żądać takiej faktury dla mnie, skoro mnie jako nabywcę towaru olał?

anonim cytuj
06-10-2020
wbrew obowiązkowi nie wystawia faktury lub rachunku za wykonanie świadczenia (...), podlega karze grzywny do 180 stawek dziennych. Tak brzmi art. 62 § 1 Kodeksu karnego skarbowego (ustawa z 10 września 1999 r.

anonim cytuj
06-10-2020
Proszę wysłać zadanie wystawienia faktury listem poleconym z potwierdzeniem odbioru. Może w nim Pani powołać się na podany przez mnie przepis ustawy o VAT, jak i przepis kks.

anonim cytuj
06-10-2020
Ale pismo z potwierdzeniem odbioru już do niego wysłałam dawno temu. Teraz minęło już 3 miesiące.

anonim cytuj
06-10-2020

Sugerowane Tematy

Zatrzymane prawo jazdy i brak zgłoszenia w urzędzie odblokowania w systemie po odbytej karze. (Kolejne zatrzymanie przez policję)
Dzień dobry. Przy zatrzymaniu przez policję okazało się że nie mam uprawnień do prowadzenia pojazdu. Miałam je zatrzymane półtora roku wcześniej na 3 miesiące. Kare odbyłam (3 miesiące nie wsiadałam za kółko). Nie byłam świadoma że muszę pojechać do urzędu żeby mnie odblokowali w systemie. Prawo jazdy fizycznie miałam (kartę) wiec myślałam że wszystko dzieje się automatycznie. Nie przyszło mi nawet do głowy żeby się upewnić czy mogę już prowadzić...
Pożyczka bez umowy dla znajomego.
Hej, na wstępie chciałem się przywitać. Mam pewien problem, pożyczyłem pieniądze osobie bez umowy (400 zł). Z tego co czytałem pożyczki do 500 zł umowy nie potrzebują. Dowód na pożyczkę mam w postaci korespondencji elektronicznej oraz przelewu. Niestety od pół roku nie mogę doprosić się o zwrot pożyczonych pieniędzy, co chwilę jestem zbywany. Co mogę w takiej sytuacji zrobić? Próbowałem polubownie załatwić sprawę, niestety osoba, która pożyczyła ...
Nakaz zapłaty.
Chciałbym się od was dowiedzieć, co się będzie dziać, jeśli pozwany dostanie nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym, a nie złoży sprzeciwu, ani nie podejmie żadnych działań by uregulować należność? Czy powód ma dalej działać w tej sprawie kontaktując się z sądem, czy sąd sam będzie działał?...
Nadpłata czynszu.
Kupione mieszkanie spółdzielcze. Poprzedni właściciel nadpłacił czynsz i domaga się jego zwrotu od nowego właściciela mieszkania. Czy ma takie prawo?...

Wyszukiwarka