Nie otrzymałam żadnego dowodu zakupu przy zapłacie GOTÓWKĄ za naprawę serwisową.
Zgłosiłam to do Urzędu Skarbowego i otrzymałam odpowiedź, że nie mają żadnej możliwości zmuszenia sprzedawcy do wydania takiego dowodu/kopii.
Wysłałam również pismo do sprzedawcy - otrzymałam odmowę. Tłumaczy się tym, że posiada KASĘ ONLINE i nie może z niej wydrukować kopii. Nie posiada też rolki paragonów, z których mógłby taką kopię wykonać.
Zwróciłam się do Rzecznika Konsumentów - sprzedawca odpowiedział im to samo.
Co jeszcze mogę zrobić, aby otrzymać dowód zakupu albo jego kopię?
Jeśli nie minęły 3 m-ce od końca m- ca w którym wykonano usługę, to sprzedawca jest zobowiązany do wystawienia jej konsumentowi na jego zadanie. Urząd Skarbowy, ani RK nie poinformowali o tym?
anonim cytuj
06-10-2020
Nie, twierdzą że nie mają na to żadnego sposobu. Jaka jest podstawa prawna pozwalająca im na postawienie takiego żądania?
anonim cytuj
06-10-2020
art 106b ust 3 ustawy o VAT.
anonim cytuj
06-10-2020
Dziękuję. Tylko gdzie jest napisane, że to US może od niego żądać takiej faktury dla mnie, skoro mnie jako nabywcę towaru olał?
anonim cytuj
06-10-2020
wbrew obowiązkowi nie wystawia faktury lub rachunku za wykonanie świadczenia (...), podlega karze grzywny do 180 stawek dziennych. Tak brzmi art. 62 § 1 Kodeksu karnego skarbowego (ustawa z 10 września 1999 r.
anonim cytuj
06-10-2020
Proszę wysłać zadanie wystawienia faktury listem poleconym z potwierdzeniem odbioru. Może w nim Pani powołać się na podany przez mnie przepis ustawy o VAT, jak i przepis kks.
anonim cytuj
06-10-2020
Ale pismo z potwierdzeniem odbioru już do niego wysłałam dawno temu. Teraz minęło już 3 miesiące.
Moja matka mieszka na wsi w domu jednorodzinnym, który jest jej własnością. Z racji, że jest alkoholiczką i nie radzi sobie z odpowiednim utrzymaniem nieruchomości, muszę wziąć kredyt na kawalerke, żeby ją przenieść do miasta. Dom chcemy sprzedać i spłącić ów kawalerke. Dodatkowym problem jest zadłużenie rodzicielki w postaci kredytów gotówkowych na kwote 190 000. Z raccji podeszłego wieku do kredytów było wysokie ubezieczenie lecz bank nie chce ...
Siostra chce w przyszłym roku ode mnie i męża kupić mieszkanie. Mieszkanie na ten moment warte ok 370 tys. Jednak na chwilę obecną ma 200 tys. Resztę zadeklarowała się, że może zapłacić za kilka lat. (Kredytu nie dostanie)
My budujemy się, siostra może już nam dać te 200 tys. Jednakże my jeszcze musimy w tym mieszkaniu mieszkać do czasu wykończenia domu. Ona wyraża na to zgodę. Jak to udokumentować aby było zgodne z prawem ? I pytanie czy już w...
2 lata temu dowiedziałem się, że żona mnie zdradza. Bardzo szybko uzgodniliśmy kwestie rozwodu. 2 dzieci, syn 6 lat i córka 10 lat zostają ze mną. Mieszkanie także, było kupione na mnie.
Problem jest z alimentami na dzieci. Ze względu na charakter pracy mojej żony jej zarobki są bardzo zmienne. Jak mogę ustalić realną kwotę alimentów na dzieci?...
Sytuacja wygląda tak, partner wpłaca alimenty przez komornika na 18 letnia córkę. Ona zrzekła się egzekucji komorniczej alimentów, wczoraj do niego zadzwoniła że od lutego do września nie chce alimentów bo przerwała edukację. Ale od września chce je ponownie.. co zrobić żeby odbyło się to z godnie z prawem?...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: