Kilkukrotna kradziez w sklepie

Witam. Z kamer monitoringu wynikla kilkuktrotna kradziez przedmiotow na kwote ponizej 800zl. Jakiej kary sie spodziewac?
anonim cytuj
25-10-2023
I jak sprawa się rozwiązała ?

anonim cytuj
14-04-2024
Zgodnie z art. 278 § 1 k.k. kradzież («przestępstwo polegające na zabieraniu cudzej rzeczy ruchomej w celu przywłaszczenia») za wartość mienia poniżej 800 zł kwalifikuje się jako zwykłe przestępstwo zagrożone karą do 5 lat pozbawienia wolności.

W praktyce, przy niskiej wartości przedmiotów sąd najczęściej wymierzy:

* karę grzywny (art. 33 k.k.),
* lub ograniczenie wolności (art. 35 k.k.),
* rzadziej warunkowe zawieszenie wykonania kary pozbawienia wolności (art. 69 k.k.).

Jeżeli kradzieże były wielokrotne i zachodzi tzw. seria (art. 65 § 1 k.k.), sąd może uznać je za ciąg przestępstw popełnionych w podobny sposób w krótkich odstępach, co podwyższa wymiar kary.

W razie recydywy (art. 115 § 11 k.k.) – czyli kolejnego wyroku za przestępstwo – sąd może zaostrzyć karę, nawet do górnej granicy przewidzianej dla tego czynu.

anonim cytuj
29-05-2025
Jeśli z kamer wyszło, że wielokrotnie wynosiłeś z półek towary o łącznej wartości poniżej 800 zł, to formalnie masz przed sobą przestępstwo kradzieży (art. 278 § 1 k.k.), za które grozi nawet do 5 lat więzienia. W praktyce jednak:

* zazwyczaj kończy się grzywną albo ograniczeniem wolności (prace społeczne)
* rzadko – warunkowym zawieszeniem kary pozbawienia wolności

Jeżeli sąd uzna, że to była seria podobnych kradzieży w krótkim czasie (art. 65 § 1 k.k.), może podwyższyć wymiar kary. A gdybyś był już wcześniej karany za podobne czyny (recydywa, art. 115 § 11 k.k.), szansa na łagodniejsze potraktowanie spada.

Przykład:
Wyobraź sobie, że w ciągu tygodnia 10 razy wyniosłeś z osiedlowego sklepu batony za 60 zł. Choć łączna wartość to dopiero 600 zł, sąd może potraktować to jako ciąg przestępstw i zamiast samej grzywny dorzucić warunkowe zawieszenie czy prace społeczne. Jeśli kiedyś już byłeś karany za podobne rzeczy, konsekwencje będą surowsze.

anonim cytuj
29-05-2025

Sugerowane Tematy

Odszkodowanie
Kilka lat temu doszło do wypadku drogowego z moim udziałem. Zostałam zobowiązana do wypłacenia odszkodowania. Po dokonaniu przelewu, został on do mnie zwrócony ponieważ kobieta której miałam wypłacić odszkodowanie, zmarła. Co powinnam zrobić w takiej sytuacji?...
Zwrot indywidualnego zamówienia.
Witam, kupiłem koszulkę na allegro. Po zakupie zadzwonił sprzedawca i poinformował ,że nie ma takiej jak zamówiłem ale może przysłać podobną i mi ją opisał. Zgodziłem się. Koszulka przyszła ale wbrew zapewnienia sprzedawcy ,że to zwykła polówka przyszła tzw siatka, więc poprosiłem adres do zwrotu i odesłałem ją. Problem zaczął się później gdyż sprzedający stwierdził, że koszulka była na indywidualne zamówienie i odmówił zwroty pieniędzy. Nie...
Wyrok laczny kar zastepczych pozbawienia wolnosci
Witam mam dwie kary zastępcze pozbawienia wolności. kara podstawowa to 3 miesiące ograniczenia wolności 20 godzin w stosunku miesięcznym oraz 10% z wynagrodzenia zamieniona na 40 dni pozbawienia wolności oraz druga kara ograniczenia wolności w wymiarze 8 miesięcy ograniczenia w wymiarze 30 godzin w stosunku miesięcznym zamieniona na 120 dni pozbawienia wolności. chciałbym złożyc wniosek o wyrok łączny w tych sprawach a co za tym idzie powrócić d...
Ograniczenie władzy rodzicielskiej - pytania do biegłych sądowych
Dzień dobry, mam następujący problem. W lutym 2023 złożyłam wniosek o ograniczenie władzy rodzicielskiej ojcu dziecka. Głównie chodzi o to, iż ojciec nie wyraża zgody na diagnozstykę i leczenie (terapię) dziecka pod kątem spektrum, aspergera, adhd, nie wyraża zgody na szczepienia. Nie wyraża też zgody na wyjazd za granicę, ale najważniejsze jest to leczenie. Dodatkowo dziecko jest uzależnione od grania na telefonie (telefon jest od ojca, do gru...

Wyszukiwarka