Kilkukrotna kradziez w sklepie

Witam. Z kamer monitoringu wynikla kilkuktrotna kradziez przedmiotow na kwote ponizej 800zl. Jakiej kary sie spodziewac?
anonim cytuj
25-10-2023
I jak sprawa się rozwiązała ?

anonim cytuj
14-04-2024
Zgodnie z art. 278 § 1 k.k. kradzież («przestępstwo polegające na zabieraniu cudzej rzeczy ruchomej w celu przywłaszczenia») za wartość mienia poniżej 800 zł kwalifikuje się jako zwykłe przestępstwo zagrożone karą do 5 lat pozbawienia wolności.

W praktyce, przy niskiej wartości przedmiotów sąd najczęściej wymierzy:

* karę grzywny (art. 33 k.k.),
* lub ograniczenie wolności (art. 35 k.k.),
* rzadziej warunkowe zawieszenie wykonania kary pozbawienia wolności (art. 69 k.k.).

Jeżeli kradzieże były wielokrotne i zachodzi tzw. seria (art. 65 § 1 k.k.), sąd może uznać je za ciąg przestępstw popełnionych w podobny sposób w krótkich odstępach, co podwyższa wymiar kary.

W razie recydywy (art. 115 § 11 k.k.) – czyli kolejnego wyroku za przestępstwo – sąd może zaostrzyć karę, nawet do górnej granicy przewidzianej dla tego czynu.

anonim cytuj
29-05-2025
Jeśli z kamer wyszło, że wielokrotnie wynosiłeś z półek towary o łącznej wartości poniżej 800 zł, to formalnie masz przed sobą przestępstwo kradzieży (art. 278 § 1 k.k.), za które grozi nawet do 5 lat więzienia. W praktyce jednak:

* zazwyczaj kończy się grzywną albo ograniczeniem wolności (prace społeczne)
* rzadko – warunkowym zawieszeniem kary pozbawienia wolności

Jeżeli sąd uzna, że to była seria podobnych kradzieży w krótkim czasie (art. 65 § 1 k.k.), może podwyższyć wymiar kary. A gdybyś był już wcześniej karany za podobne czyny (recydywa, art. 115 § 11 k.k.), szansa na łagodniejsze potraktowanie spada.

Przykład:
Wyobraź sobie, że w ciągu tygodnia 10 razy wyniosłeś z osiedlowego sklepu batony za 60 zł. Choć łączna wartość to dopiero 600 zł, sąd może potraktować to jako ciąg przestępstw i zamiast samej grzywny dorzucić warunkowe zawieszenie czy prace społeczne. Jeśli kiedyś już byłeś karany za podobne rzeczy, konsekwencje będą surowsze.

anonim cytuj
29-05-2025

Sugerowane Tematy

Wynajem mieszkania, a odwiedziny.
Syn wynajmuje mieszkanie, okres wypowiedzenia umowy 3 miesiące. Czy jeżeli właściciel ma problem z tym że syn bierze swojego syna 1.5 rocznego do siebie co drugi tydzień twierdzi że tak nie może być bo jest głośno czy syn ma prawo wypowiedzieć umowę najmu w trybie natychmiastowym? W umowie nie ma zapisku że w mieszkaniu nie może przebywać dziecko....
Spadek po mamie. Co mogę zrobić by bratowa zaprzestała rozdawnictwa?
Zmarła mama ,z bratem jestem skłócona, wniosek o spadek został złożony, sprawa koniec września. Tymczasem bratowa rozdaje rzeczy po mojej mamie po rodzinie i znajomych. Co mogę zrobić by bratowa zaprzestała rozdawnictwa ,bo zanim dojdzie do sprawy nic nie zostanie....
Zwrot połowy pieniędzy za spłatę kredytu.
Jestem 10 lat po rozwodzie, sama wychowuje 2 synów 13,15 lat. Jeszcze w czasie trwania małżeństwa wspólnie z byłym mężem zaciągnęliśmy kredyt hipoteczny na całkowity remont mieszkania. Krótko po tym fakcie zaczęły się problemy w małżeństwie a finalnie nastąpił rozwód z orzeczeniem o winie byłego męża. Od samego początku kredyt spłacałam sama, każda ratę. Pracuje jako nauczyciel. Mając jedna pensje i wychowując dwoje dzieci, bardzo ciężko było mi...
Konto bankowe zmarłego.
Jestem spadkobierca ustawowym po ojcu, a obca osoba dostała w testamencie nieruchomość i ziemie. Czy i jak mogę sprawdzić ,czy na koncie ojciec nie miał pieniędzy [prawdopodobnie za mieszkanie -sprzedaż] Sprawa o nabycie spadku z wniosku tej obcej osoby w toku. Ja występuje o spis inwentarza aby mieć większe rozeznanie i wycenę majątku do zachowku. Czy mogę teraz sprawdzić konto czy nie mam takiej możliwości. Co robić? Chodzi mi o sprawdzeni...

Wyszukiwarka