Kilkukrotna kradziez w sklepie

Witam. Z kamer monitoringu wynikla kilkuktrotna kradziez przedmiotow na kwote ponizej 800zl. Jakiej kary sie spodziewac?
anonim cytuj
25-10-2023
I jak sprawa się rozwiązała ?

anonim cytuj
14-04-2024
Zgodnie z art. 278 § 1 k.k. kradzież («przestępstwo polegające na zabieraniu cudzej rzeczy ruchomej w celu przywłaszczenia») za wartość mienia poniżej 800 zł kwalifikuje się jako zwykłe przestępstwo zagrożone karą do 5 lat pozbawienia wolności.

W praktyce, przy niskiej wartości przedmiotów sąd najczęściej wymierzy:

* karę grzywny (art. 33 k.k.),
* lub ograniczenie wolności (art. 35 k.k.),
* rzadziej warunkowe zawieszenie wykonania kary pozbawienia wolności (art. 69 k.k.).

Jeżeli kradzieże były wielokrotne i zachodzi tzw. seria (art. 65 § 1 k.k.), sąd może uznać je za ciąg przestępstw popełnionych w podobny sposób w krótkich odstępach, co podwyższa wymiar kary.

W razie recydywy (art. 115 § 11 k.k.) – czyli kolejnego wyroku za przestępstwo – sąd może zaostrzyć karę, nawet do górnej granicy przewidzianej dla tego czynu.

anonim cytuj
29-05-2025
Jeśli z kamer wyszło, że wielokrotnie wynosiłeś z półek towary o łącznej wartości poniżej 800 zł, to formalnie masz przed sobą przestępstwo kradzieży (art. 278 § 1 k.k.), za które grozi nawet do 5 lat więzienia. W praktyce jednak:

* zazwyczaj kończy się grzywną albo ograniczeniem wolności (prace społeczne)
* rzadko – warunkowym zawieszeniem kary pozbawienia wolności

Jeżeli sąd uzna, że to była seria podobnych kradzieży w krótkim czasie (art. 65 § 1 k.k.), może podwyższyć wymiar kary. A gdybyś był już wcześniej karany za podobne czyny (recydywa, art. 115 § 11 k.k.), szansa na łagodniejsze potraktowanie spada.

Przykład:
Wyobraź sobie, że w ciągu tygodnia 10 razy wyniosłeś z osiedlowego sklepu batony za 60 zł. Choć łączna wartość to dopiero 600 zł, sąd może potraktować to jako ciąg przestępstw i zamiast samej grzywny dorzucić warunkowe zawieszenie czy prace społeczne. Jeśli kiedyś już byłeś karany za podobne rzeczy, konsekwencje będą surowsze.

anonim cytuj
29-05-2025

Sugerowane Tematy

Zostałam oskarżona przez pacjenta o kradzież niewielkiej sumy pieniędzy.
Witam pracuje w szpitalu i zostałam oskarżona przez pacjenta o kradzież niewielkiej sumy pieniędzy. Ja tego nie zrobiłam. W jakiej sytuacji jestem i jak się bronić....
Kredyt hipoteczny dla siostry.
Dzień dobry. Mój mąż chciałby pomóc swojej siostrze. Ona chce kupić dom, niestety ona musi się wstrzymać z kredytem na kilka miesięcy, więc wpadli na pomysł, że to my moglibyśmy wziąć kredyt, a ona za kilka miesięcy mogła by ten dom od nas odkupić lub zrobić przeniesienie kredytu. Co więcej, chce sprzedać dotychczasowe mieszkanie i kwotę że sprzedaży dać jako wkład własny. Ja nie jestem przekonana, ale oni twierdzą, że być może można zawrzeć u no...
Czas trwania delegacji
Dzień Dobry, Czy jest przepis regulujący czas trwania delegacji? Czy pracodawca może ogłosić, że pracownicy wyjeżdżają na delegację i nie podać terminu zakończenia delegacji? Czy czas trwania delegacji nie powinien być ustalony z pracownikiem? Lub też zapisany w umowie? Pracownik został zabrany na delegacje bez podania czasu jej trwania i przebywa teraz poza miejscem zamieszkania od 5 miesięcy. Wraca do domu w piątek wieczorem i jest zabierany ...
Skarga pauliańska.
Witam, mam pytanie, odnośnie wyroku sądu, który uznał za bezskuteczną umowę darowizny, ponieważ udowodniono, że mój tato specjalnie przepisał na mnie nieruchomość, by uciec od zajęcia komorniczego domu (ma długi). Czy uznanie umowy darowizny za bezskuteczną oznacza unieważnienie tej umowy i ja nigdy tak naprawdę nie miałam na siebie tego domu, czyli nigdy nie byłam właścicielem?...

Wyszukiwarka