Kilkukrotna kradziez w sklepie

Witam. Z kamer monitoringu wynikla kilkuktrotna kradziez przedmiotow na kwote ponizej 800zl. Jakiej kary sie spodziewac?
anonim cytuj
25-10-2023
I jak sprawa się rozwiązała ?

anonim cytuj
14-04-2024
Zgodnie z art. 278 § 1 k.k. kradzież («przestępstwo polegające na zabieraniu cudzej rzeczy ruchomej w celu przywłaszczenia») za wartość mienia poniżej 800 zł kwalifikuje się jako zwykłe przestępstwo zagrożone karą do 5 lat pozbawienia wolności.

W praktyce, przy niskiej wartości przedmiotów sąd najczęściej wymierzy:

* karę grzywny (art. 33 k.k.),
* lub ograniczenie wolności (art. 35 k.k.),
* rzadziej warunkowe zawieszenie wykonania kary pozbawienia wolności (art. 69 k.k.).

Jeżeli kradzieże były wielokrotne i zachodzi tzw. seria (art. 65 § 1 k.k.), sąd może uznać je za ciąg przestępstw popełnionych w podobny sposób w krótkich odstępach, co podwyższa wymiar kary.

W razie recydywy (art. 115 § 11 k.k.) – czyli kolejnego wyroku za przestępstwo – sąd może zaostrzyć karę, nawet do górnej granicy przewidzianej dla tego czynu.

anonim cytuj
29-05-2025
Jeśli z kamer wyszło, że wielokrotnie wynosiłeś z półek towary o łącznej wartości poniżej 800 zł, to formalnie masz przed sobą przestępstwo kradzieży (art. 278 § 1 k.k.), za które grozi nawet do 5 lat więzienia. W praktyce jednak:

* zazwyczaj kończy się grzywną albo ograniczeniem wolności (prace społeczne)
* rzadko – warunkowym zawieszeniem kary pozbawienia wolności

Jeżeli sąd uzna, że to była seria podobnych kradzieży w krótkim czasie (art. 65 § 1 k.k.), może podwyższyć wymiar kary. A gdybyś był już wcześniej karany za podobne czyny (recydywa, art. 115 § 11 k.k.), szansa na łagodniejsze potraktowanie spada.

Przykład:
Wyobraź sobie, że w ciągu tygodnia 10 razy wyniosłeś z osiedlowego sklepu batony za 60 zł. Choć łączna wartość to dopiero 600 zł, sąd może potraktować to jako ciąg przestępstw i zamiast samej grzywny dorzucić warunkowe zawieszenie czy prace społeczne. Jeśli kiedyś już byłeś karany za podobne rzeczy, konsekwencje będą surowsze.

anonim cytuj
29-05-2025

Sugerowane Tematy

Czy powinnam zerwać umowę z PGE
Witam. Po śmierci mamy wzięłam na siebie prąd w PGE gdzie umowa jest do 2023 r aby tata i jak reszta domowników miała prąd. Od wiosny już tam nie mieszkam. Czy związku z tym mogę zerwać z nimi umowę? Albo prąd przepisać na siostrę? Siostra nie pali aby oplacac rachunki a mnie nie stać aby dwa razy rachunki na światło opłacać. Dziękuję...
dług alimentacyjny
Witam! Mam 23 lata, nie uczę się, pracuje w sklepie spożywczym, gdzie nie zarabiam zbyt wiele. Mój ojciec dalej płaci na mnie alimenty, ponieważ ma dług alimentacyjny który wynosi ponad 100 tyś zł. Alimenty zaczął płacić późno, miał chyba około 8/9 lat, a powinien od mojego urodzenia, a do tego nie zawsze regularnie. Ma zasądzone płacić 250 zł miesięcznie. Ale skoro mam 23 lata a do tego się nie uczę, to ma prawo przestać na mnie płacić mimo że a...
Kto może odmówic składania zeznań?
Pan X ma sprawę w sądzie przeciwko Panu Y. Pan X wezwał na świadka swojego brata i jego żonę. Brat pana X nie chce zaznawać i ma prawo odmówić składania zeznań, bo jest to stopień pokrewieństwa. Pytanie czy żona brata, (bratowa pana X) może odmówić składania zeznań? Czy według prawa to jest rodzina dla Pana X i również ma prawo odmówić zeznań? Sytuacja jest dosyć dziwna, bo brat z żoną Pana X niezbyt mają ze sobą kontakt, nie znają sytuacji i...
na kogo przechodzi prawo do działki ROD po śmierci właściciela?
Mam pytanie o dobre wyjście z trudnej sytuacji. Rodzice nabyli działkę ROD ponad 30 lat temu. Działka była należycie pielęgnowana. Sądziłam z rodzicami drzewka...kwiaty... Miała dyplomy itp. Matka zmarła 10 lat temu. Więc ojciec sam został i pomagałam mu jak zawsze wcześniej. Rok później tata się ożenił z kobietą ze wsi .Nie interesowała się zbytnio działką ale z przymusu chodzila. Natomiast mi i bratowej zabraniała oskarżając nas że jesteśmy je...

Wyszukiwarka