Pozbawienie praw rodzicielskich.

Mam pytanie odnośnie pozbawienia władzy rodzicielskiej co w wypadku jeśli kilka lat temu miałem sprawę o pozbawienie władzy rodzicielskiej, ponieważ miałem konflikt z prawem - 6 miesięcy w areszcie , oczywiście dziecko wtedy wróciło do mnie a teraz po raz drugi trafiłem do więzienia i znów będę miał sprawę o pozbawienie władzy ?
Dziecko jest z rodzina ale sąd lub kuratorzy nie chcą aby dziecko wróciło do mnie ponieważ musze jeszcze odsiedzieć około 2 lata . Czy z uwagi na fakt ze miałem konflikt z prawem mogą mnie pozbawić całkowicie władzy?
Jestem samotnie wychowujący dziecko ponieważ żona zmarła rok po urodzeniu trochę sobie nie radziłem sam z dzieckiem i oczywiście żałuję ale nie wiem co dalej.
anonim cytuj
07-11-2023
Pod czyją opieką i gdzie przebywa teraz dziecko? W jakim jest wieku? Masz ograniczoną władzę rodzicielską? Byłeś pod nadzorem kuratora?

anonim cytuj
07-11-2023
Syn jest pod opieką swojej siostry przyrodniej tj. Córki mojej żony z poprzedniego małżeństwa. Ma prawie 7 lat , miałem kuratora bo poprzednio sad nakazał mi odbyć warsztaty wychowawcze . Mam ograniczona bo zaraz po zamknięciu moja pasierbica złożyła wniosek o odebranie władzy rodzicielskiej bo myślała chyba że na dłużej mnie nie będzie . Tego cofnąć się nie da bo sprawa już jest z urzędu.

anonim cytuj
07-11-2023
Zgodnie z art. 111 § 1 Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego, sąd może pozbawić rodzica władzy rodzicielskiej, jeżeli ze względu na swoje zachowanie nie jest on godny tej władzy. Powtórne naruszenie prawa i ponowny pobyt w zakładzie karnym mogą być uznane za przesłanki świadczące o braku odpowiednich warunków do wychowania dziecka.

Co do drugiego pytania, z art. 109 § 1 pkt 3 Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego wynika, że sąd może także pozbawić rodzica władzy rodzicielskiej, jeśli w sposób rażący zaniedbuje on swoje obowiązki wobec dziecka. Skoro dziecko już raz zostało oddane pod opiekę innej osoby z powodu Twojego konfliktu z prawem, a obecnie jesteś po raz kolejny pozbawiony wolności na dłuższy czas, może to stanowić podstawę do pozbawienia Cię władzy rodzicielskiej.

Jeśli chodzi o możliwość cofnięcia procesu pozbawienia władzy rodzicielskiej, to zgodnie z art. 113 § 1 Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego, jeżeli doszło do zmiany okoliczności, można wystąpić z wnioskiem o przywrócenie władzy rodzicielskiej. Jednak skoro sprawa jest już z urzędu, proces prawny musi toczyć się dalej i tylko finalna decyzja sądu, uwzględniająca aktualne okoliczności, może określić dalsze losy Twojej władzy rodzicielskiej.

Każda sprawa jest oceniana indywidualnie, a sąd podejmuje decyzję na podstawie dobra dziecka, biorąc pod uwagę wszystkie aspekty jego życia i potrzeby. W takich sprawach istotną rolę odgrywają opinie kuratora sądowego oraz innych specjalistów, którzy oceniają sytuację dziecka i możliwości rodzica w kontekście jego wychowania.

anonim cytuj
07-11-2023

Sugerowane Tematy

Poczta Polska.
Mam nietypową sytuację i według jednego prawnika nie ma sensu się w to bawić, bo tylko wydam pieniądze na adwokata. Otóż pani listonosz przez pomyłkę wydała list polecony z naszego starostwa powiatowego zaadresowany do mojej żony, zupełnie innej pani zamieszkałej pod innym adresem. Pani która ten list odebrała, stwierdziła że skoro nie jest do niej, to go wyrzuciła. Jak pani listonosz zauważyła pomyłkę chciała odzyskać ten list, ale został wyrzu...
Przekazanie mieszkania do wynajmu. Co powinno się spisać w protokole?
Dzień dobry, czy w momencie przekazania mieszkania do wynajmu w protokole zdawczo- odbiorczym muszą być spisane wszystkie usterki/zniszczenia? Czy jeżeli nie zostanie to zawarte w protokole sprzed wynajmu, wynajmujący może obarczyć najemcę i w rezultacie np. nie oddać kaucji? Czy można jakoś dowieść braku wyrządzenia szkód przez najemcę?...
Umowa na czas określony.
Do końca mojej umowy został jeszcze rok (umowa na dwa lata) ostatnio się dowiedziałam, że na moje stanowisko została przyjęta nowa osoba, a pracy nie ma aż tyle żeby starczyło dla nas dwie. Boje się że jak nowa osoba się wdroży to ja wylecę. Czy pracodawca może mi złożyć wypowiedzenie przed terminem? Znalazłam w necie że takie umowy można wypowiedzieć tylko za porozumieniem stron lub dopiero po upływie terminu. Zależy mi na tym aby pracować tam ...
Zwolnienie natychmiastowe pomimo okresu wypowiedzenia.
No więc mam zapis w umowie zlecenie : "każda ze stron może niniejszą umowę wypowiedzieć za dwutygodniowym okresem wypowiedzenia." Pracodawca przyszedł i mnie zwolnił natychmiastowo, przyprowadził od razu osobę na moje miejsce i kazał iść do domu. Zapytałam co z okresem wypowiedzenia? Odpowiedział że jest jednostronny. Natomiast zapis w umowie jest jak powyżej. Zadzwoniłam jeszcze tego samego dnia do niego przypominając o tym zapisie, m...

Wyszukiwarka