Syn jest pod opieką swojej siostry przyrodniej tj. Córki mojej żony z poprzedniego małżeństwa. Ma prawie 7 lat , miałem kuratora bo poprzednio sad nakazał mi odbyć warsztaty wychowawcze . Mam ograniczona bo zaraz po zamknięciu moja pasierbica złożyła wniosek o odebranie władzy rodzicielskiej bo myślała chyba że na dłużej mnie nie będzie . Tego cofnąć się nie da bo sprawa już jest z urzędu.
Zgodnie z art. 111 § 1 Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego, sąd może pozbawić rodzica władzy rodzicielskiej, jeżeli ze względu na swoje zachowanie nie jest on godny tej władzy. Powtórne naruszenie prawa i ponowny pobyt w zakładzie karnym mogą być uznane za przesłanki świadczące o braku odpowiednich warunków do wychowania dziecka.
Co do drugiego pytania, z art. 109 § 1 pkt 3 Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego wynika, że sąd może także pozbawić rodzica władzy rodzicielskiej, jeśli w sposób rażący zaniedbuje on swoje obowiązki wobec dziecka. Skoro dziecko już raz zostało oddane pod opiekę innej osoby z powodu Twojego konfliktu z prawem, a obecnie jesteś po raz kolejny pozbawiony wolności na dłuższy czas, może to stanowić podstawę do pozbawienia Cię władzy rodzicielskiej.
Jeśli chodzi o możliwość cofnięcia procesu pozbawienia władzy rodzicielskiej, to zgodnie z art. 113 § 1 Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego, jeżeli doszło do zmiany okoliczności, można wystąpić z wnioskiem o przywrócenie władzy rodzicielskiej. Jednak skoro sprawa jest już z urzędu, proces prawny musi toczyć się dalej i tylko finalna decyzja sądu, uwzględniająca aktualne okoliczności, może określić dalsze losy Twojej władzy rodzicielskiej.
Każda sprawa jest oceniana indywidualnie, a sąd podejmuje decyzję na podstawie dobra dziecka, biorąc pod uwagę wszystkie aspekty jego życia i potrzeby. W takich sprawach istotną rolę odgrywają opinie kuratora sądowego oraz innych specjalistów, którzy oceniają sytuację dziecka i możliwości rodzica w kontekście jego wychowania.