Pozbawienie praw rodzicielskich.

Mam pytanie odnośnie pozbawienia władzy rodzicielskiej co w wypadku jeśli kilka lat temu miałem sprawę o pozbawienie władzy rodzicielskiej, ponieważ miałem konflikt z prawem - 6 miesięcy w areszcie , oczywiście dziecko wtedy wróciło do mnie a teraz po raz drugi trafiłem do więzienia i znów będę miał sprawę o pozbawienie władzy ?
Dziecko jest z rodzina ale sąd lub kuratorzy nie chcą aby dziecko wróciło do mnie ponieważ musze jeszcze odsiedzieć około 2 lata . Czy z uwagi na fakt ze miałem konflikt z prawem mogą mnie pozbawić całkowicie władzy?
Jestem samotnie wychowujący dziecko ponieważ żona zmarła rok po urodzeniu trochę sobie nie radziłem sam z dzieckiem i oczywiście żałuję ale nie wiem co dalej.
anonim cytuj
07-11-2023
Pod czyją opieką i gdzie przebywa teraz dziecko? W jakim jest wieku? Masz ograniczoną władzę rodzicielską? Byłeś pod nadzorem kuratora?

anonim cytuj
07-11-2023
Syn jest pod opieką swojej siostry przyrodniej tj. Córki mojej żony z poprzedniego małżeństwa. Ma prawie 7 lat , miałem kuratora bo poprzednio sad nakazał mi odbyć warsztaty wychowawcze . Mam ograniczona bo zaraz po zamknięciu moja pasierbica złożyła wniosek o odebranie władzy rodzicielskiej bo myślała chyba że na dłużej mnie nie będzie . Tego cofnąć się nie da bo sprawa już jest z urzędu.

anonim cytuj
07-11-2023
Zgodnie z art. 111 § 1 Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego, sąd może pozbawić rodzica władzy rodzicielskiej, jeżeli ze względu na swoje zachowanie nie jest on godny tej władzy. Powtórne naruszenie prawa i ponowny pobyt w zakładzie karnym mogą być uznane za przesłanki świadczące o braku odpowiednich warunków do wychowania dziecka.

Co do drugiego pytania, z art. 109 § 1 pkt 3 Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego wynika, że sąd może także pozbawić rodzica władzy rodzicielskiej, jeśli w sposób rażący zaniedbuje on swoje obowiązki wobec dziecka. Skoro dziecko już raz zostało oddane pod opiekę innej osoby z powodu Twojego konfliktu z prawem, a obecnie jesteś po raz kolejny pozbawiony wolności na dłuższy czas, może to stanowić podstawę do pozbawienia Cię władzy rodzicielskiej.

Jeśli chodzi o możliwość cofnięcia procesu pozbawienia władzy rodzicielskiej, to zgodnie z art. 113 § 1 Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego, jeżeli doszło do zmiany okoliczności, można wystąpić z wnioskiem o przywrócenie władzy rodzicielskiej. Jednak skoro sprawa jest już z urzędu, proces prawny musi toczyć się dalej i tylko finalna decyzja sądu, uwzględniająca aktualne okoliczności, może określić dalsze losy Twojej władzy rodzicielskiej.

Każda sprawa jest oceniana indywidualnie, a sąd podejmuje decyzję na podstawie dobra dziecka, biorąc pod uwagę wszystkie aspekty jego życia i potrzeby. W takich sprawach istotną rolę odgrywają opinie kuratora sądowego oraz innych specjalistów, którzy oceniają sytuację dziecka i możliwości rodzica w kontekście jego wychowania.

anonim cytuj
07-11-2023

Sugerowane Tematy

Likwidacja stanowiska pracy.
Pracuję w pewnej firmie 9 miesięcy. W połowie sierpnia otrzymałem od pracodawcy wypowiedzenie umowy o pracę z 3 miesięcznym okresem wypowiedzenia zgodnie z umową o pracę. Powód zwolnienia > likwidacja stanowiska pracy podyktowana spadkiem obrotów w firmie. Wypowiedzenie zostało podpisane przez obie strony. To jednak nie koniec. Dwa dni temu otrzymałem kolejne pismo od pracodawcy > wypowiedzenie warunków umowy o pracę. Szczegóły dotyczyły ...
Wskazanie lokalu socjalnego.
Chciałbym się zapytać czy nie doszło do złamania prawa jeżeli chodzi o wskazanie lokalu socjalnego, który nie spełnia kryteriów i warunków pomieszczenia tymczasowego ( z mamą byliśmy eksmitowani w 2015 roku 20 kwietnia ), do sutereny, pomieszczenia piwnicznego, bez poziomu przy ziemi, z zawilgoconą przegrodą budowlaną wewnętrzną ( punkt 4 mówi o tym że przegrody budowlane nie mogą być zawilgocone ), budynek ma ponad 100 lat, do tego dochodzi zła ...
Testament.
Hej, mam dziecko z byłą żoną. Teraz jestem w nowym związku, nie mamy dzieci. Jeśli zapisze w testamencie połowę na dziecko, połowę na moją partnerkę, czy pomimo to dziecko może kiedyś podważyć mój testament? Chodzi o to, że partnerka dużo wniosła w moje życia, nie chcemy ślubu, ale też nie chce żeby po mojej śmierci została bez niczego, bo dokładała się do remont, do samochodu itp... Chcę ich podzielić na pół, jak to będzie wyglądać?...
Umowa dożywocia
Chciałam zapytać czy dobrze rozumiem jedną rzecz. Mniej więcej nakreślę sytuacje- mój brat zmarł, jednak ma córkę (nieletnią) która w zeszłym roku w spadku nabyła część mojego rodzinnego domu z części mojego ojca, w skrócie ja i ona mamy po 1/6 domu moja mama ma 4/6. Jej matka jest złą kobietą i chce abyśmy my we dwie miały po połowie (strasznie się sądziła z nami po śmierci brata, podła baba, nie chcemy do tego dopuścić, zwłaszcza że ja nie mam ...

Wyszukiwarka