Czy mam prawo odmówić wykonywania dodatkowych obowiązków np obsługi gotówki skoro nie mam tego obecnie w zakresie obowiązków i nikt mi nie zapłaci dodatkowo?

Od przyszłego miesiąca zatrudnia mnie i koleżanki nowa firma (rejestracja medyczna) dochodzi obowiązków w tym pobieranie płatności u nas.Pracodawca ustalił że płatność będzie u nas na rejestracji po wizytach.Nie wyobrażam sobie sytuacji gdzie musze gonić Pacjenta żeby zapłacił lub dokładać ze swojej kieszeni jeśli ktoś nie zapłaci a są to duże pieniądze.Czy jeśli Pracodawca chce abyśmy my w razie takiej sytuacji składały się na 'braki' to powinien wypłacać dodatkowe pieniądze, wpisać to w umowie lub jaka jest podstawa prawna aby nie być w takiej sytuacji obciążonym finansowo i nie uganiać się za Pacjentem który po prostu ucieknie?Dodatkowo nowa firma chce abyśmy nowe obowiązki wykonywały od przyszłego tygodnia a zatrudnia nas od listopada czy należy nam się zwiększenie gratyfikacji u obecnego pracodawcy?Czy mam prawo odmówić wykonywania dodatkowych obowiązków np obsługi gotówki skoro nie mam tego obecnie w zakresie obowiązków i nikt mi nie zapłaci dodatkowo?
anonim cytuj
07-10-2021
Pobieranie opłat od pacjentów i pokrywanie "braków" z własnej kieszeni:
Zgodnie z Kodeksem pracy (art. 221 § 1), pracodawca powinien wynagradzać pracownika za pracę zgodnie z jego kwalifikacjami i rodzajem wykonywanej pracy. W żadnym przypadku nie powinniście być zobligowani do pokrywania braków finansowych ze swojej kieszeni. Takie sytuacje mogą być uznane za naruszenie prawa pracy.

Jeśli pracodawca chce, abyście wykonywali nowe obowiązki związane z pobieraniem opłat, powinien zmienić warunki umowy o pracę, aby odzwierciedlić te nowe obowiązki (Kodeks pracy, art. 23 § 1). Zmiany te powinny obejmować również ewentualne zwiększenie wynagrodzenia związane z nowymi obowiązkami.

Wykonywanie nowych obowiązków przed zatrudnieniem w nowej firmie:
Jeśli obecny pracodawca chce, abyście wykonywali nowe obowiązki związane z obsługą gotówki przed rozpoczęciem pracy w nowej firmie, powinniście negocjować z nim warunki, takie jak zwiększenie wynagrodzenia. Zmiana zakresu obowiązków powinna zostać zawarta w umowie o pracę (Kodeks pracy, art. 23 § 1). Jeżeli nie ma zgody na zmianę warunków pracy, macie prawo odmówić wykonywania dodatkowych obowiązków.

Odmowa wykonywania dodatkowych obowiązków bez dodatkowego wynagrodzenia:
Zgodnie z Kodeksem pracy (art. 22 § 1), pracownik może odmówić wykonywania obowiązków, które nie są objęte umową o pracę, jeśli nie otrzymuje dodatkowego wynagrodzenia. Jeśli pracodawca nalega na wykonywanie tych obowiązków, powinniście być w stanie negocjować nowe warunki pracy, które będą uwzględniać dodatkowe obowiązki i związane z nimi wynagrodzenie (Kodeks pracy, art. 23 § 1).

anonim cytuj
16-04-2023

Sugerowane Tematy

Kiedy dziadkowie mogą przejąć opiekę prawną nad wnukiem?
Witam mam taki problem. W maju tego roku dostałam wyrok bezwzględny 6 miesięczny obecnie wyrok jest w apelacji ale nie liczę na cud. Zapewne będzie podtrzymany a ja mam 11 letnią córkę którą sama wychowuje chciałabym żeby opiekę nad nią przejęła jej babcia, która zresztą bardzo tego chce i ma warunki, pytanie tylko kiedy mamy zacząć działać żeby nie było za późno? Podobno żeby podjąć jakieś kroki prawne w sprawie opieki nad córka to najpierw m...
jak zabronic ojcu dziecka upubliczniać zdjecia dziecka
Witam. Kieruje się do Państwa z kilkoma Pytaniami. Odnośnie jestem w trakcie walki o odebranie władzy rodzicielskiej ojcu córki. Czy jeśli sąd odbierze już to władze rodzicielską ojciec będzie mógł w dalszym ciągu udostępniać zdjęcia córki na portalach społecznościowych? Dodam , że to nie mój sposób jakiejkolwiek zemsty na nim, a jedynie szukanie sposoby, by to zostało mu zabronienie, poprzez to że dopuszcza się licznych kradzieży w naszym mieści...
Rozstanie z partnerem a dziecko.
Dzień dobry. Proszę o informację w następującym temacie: para nie będąca małżeństwem rozstała się. Kwestie związane z dzieckiem mają uregulowane ustnie - dziecko jest u matki, ojciec zabiera dziecko w ustalone dni - podobnie jak przy rozwodach, przy czym oboje mają pełna władze rodzicielską. Pytanie czy trzeba to jakoś sformalizować? Czasami dochodzi do sporów w sensie matka wymusza określone zachowanie względem ojca (w sensie np. nie może zabier...
Czas pracy a dojazd do klienta
Dzień dobry. Mam pytanie dotyczące wliczenia dojazdu do klienta w ramach czasu pracy. Mieszkam w Poznaniu a na mojej umowie o pracę miejscem wykonywania pracy jest "Cała Polska". Czas pracy - 8 godzin dziennie. Firma zajmuje się obsługą i serwisem systemów bezpieczeństwa. Codziennie wraz z resztą kadry spotykamy się na jednym z obiektów, na których mamy stały kontrakt, gdzie wyznaczono nam magazyn oraz pomieszczenie socjalne (nie jest t...

Wyszukiwarka