Czy mam prawo odmówić wykonywania dodatkowych obowiązków np obsługi gotówki skoro nie mam tego obecnie w zakresie obowiązków i nikt mi nie zapłaci dodatkowo?

Od przyszłego miesiąca zatrudnia mnie i koleżanki nowa firma (rejestracja medyczna) dochodzi obowiązków w tym pobieranie płatności u nas.Pracodawca ustalił że płatność będzie u nas na rejestracji po wizytach.Nie wyobrażam sobie sytuacji gdzie musze gonić Pacjenta żeby zapłacił lub dokładać ze swojej kieszeni jeśli ktoś nie zapłaci a są to duże pieniądze.Czy jeśli Pracodawca chce abyśmy my w razie takiej sytuacji składały się na 'braki' to powinien wypłacać dodatkowe pieniądze, wpisać to w umowie lub jaka jest podstawa prawna aby nie być w takiej sytuacji obciążonym finansowo i nie uganiać się za Pacjentem który po prostu ucieknie?Dodatkowo nowa firma chce abyśmy nowe obowiązki wykonywały od przyszłego tygodnia a zatrudnia nas od listopada czy należy nam się zwiększenie gratyfikacji u obecnego pracodawcy?Czy mam prawo odmówić wykonywania dodatkowych obowiązków np obsługi gotówki skoro nie mam tego obecnie w zakresie obowiązków i nikt mi nie zapłaci dodatkowo?
anonim cytuj
07-10-2021
Pobieranie opłat od pacjentów i pokrywanie "braków" z własnej kieszeni:
Zgodnie z Kodeksem pracy (art. 221 § 1), pracodawca powinien wynagradzać pracownika za pracę zgodnie z jego kwalifikacjami i rodzajem wykonywanej pracy. W żadnym przypadku nie powinniście być zobligowani do pokrywania braków finansowych ze swojej kieszeni. Takie sytuacje mogą być uznane za naruszenie prawa pracy.

Jeśli pracodawca chce, abyście wykonywali nowe obowiązki związane z pobieraniem opłat, powinien zmienić warunki umowy o pracę, aby odzwierciedlić te nowe obowiązki (Kodeks pracy, art. 23 § 1). Zmiany te powinny obejmować również ewentualne zwiększenie wynagrodzenia związane z nowymi obowiązkami.

Wykonywanie nowych obowiązków przed zatrudnieniem w nowej firmie:
Jeśli obecny pracodawca chce, abyście wykonywali nowe obowiązki związane z obsługą gotówki przed rozpoczęciem pracy w nowej firmie, powinniście negocjować z nim warunki, takie jak zwiększenie wynagrodzenia. Zmiana zakresu obowiązków powinna zostać zawarta w umowie o pracę (Kodeks pracy, art. 23 § 1). Jeżeli nie ma zgody na zmianę warunków pracy, macie prawo odmówić wykonywania dodatkowych obowiązków.

Odmowa wykonywania dodatkowych obowiązków bez dodatkowego wynagrodzenia:
Zgodnie z Kodeksem pracy (art. 22 § 1), pracownik może odmówić wykonywania obowiązków, które nie są objęte umową o pracę, jeśli nie otrzymuje dodatkowego wynagrodzenia. Jeśli pracodawca nalega na wykonywanie tych obowiązków, powinniście być w stanie negocjować nowe warunki pracy, które będą uwzględniać dodatkowe obowiązki i związane z nimi wynagrodzenie (Kodeks pracy, art. 23 § 1).

anonim cytuj
16-04-2023

Sugerowane Tematy

Rozstanie z partnerem a dziecko.
Dzień dobry. Proszę o informację w następującym temacie: para nie będąca małżeństwem rozstała się. Kwestie związane z dzieckiem mają uregulowane ustnie - dziecko jest u matki, ojciec zabiera dziecko w ustalone dni - podobnie jak przy rozwodach, przy czym oboje mają pełna władze rodzicielską. Pytanie czy trzeba to jakoś sformalizować? Czasami dochodzi do sporów w sensie matka wymusza określone zachowanie względem ojca (w sensie np. nie może zabier...
Podatek od kopert ślubnych, jak to wygląda?
Podatek ,,od kopert ślubnych" - otrzymaliśmy z małżonką w ramach prezentów ślubnych ok. 45 000 zł - grupa podatkowa 0. Jak to wygląda z podatkiem, wpłaceniem tego na konto, aby nie mieć przyjemności z fiskusem i nie odprowadzać podatku z tego tytułu....
Oferta pracy znaleziona samodzielnie a PUP.
Witam, Chciałem zapytać czy jeżeli sam znalazłbym ofertę pracy, która początkowo mi się podoba ale po zaproponowaniu rozmowy stwierdzę, że nie chciałbym pracować z jakiś powodów (nie taka stawka, kiepski dojazd itp.) w danej firmie to czy taka firma może to zgłosić do Urzędu pracy? a jeżeli tak to czy w takiej sytuacji teoretycznie Urząd może mnie wyrejestrować? czy może wyrejestrować tylko kiedy dostanie się skierowanie od Urzędu Pracy a samodz...
Wspólność ustawowa.
Posiadam wraz z żoną 250,000zł (ustawowa wspólność majątkowa od kilku lat, mamy też wspólne dziecko), obecnie nie mamy domu/mieszkania tylko te pieniądze. Od moich rodziców otrzymałem kilka dni temu w darowiźnie tylko ja jako ich dziecko 250,000zł (z zerowym podatkiem - zgłoszone w urzędzie skarbowym, a darowizna tylko na mnie na moje indywidualne konto, które nie jest wspólne). Pytanie - czy jeśli za powyższą łączną sumę 500,000zł kupię z żoną...

Wyszukiwarka