Czy mam prawo odmówić wykonywania dodatkowych obowiązków np obsługi gotówki skoro nie mam tego obecnie w zakresie obowiązków i nikt mi nie zapłaci dodatkowo?

Od przyszłego miesiąca zatrudnia mnie i koleżanki nowa firma (rejestracja medyczna) dochodzi obowiązków w tym pobieranie płatności u nas.Pracodawca ustalił że płatność będzie u nas na rejestracji po wizytach.Nie wyobrażam sobie sytuacji gdzie musze gonić Pacjenta żeby zapłacił lub dokładać ze swojej kieszeni jeśli ktoś nie zapłaci a są to duże pieniądze.Czy jeśli Pracodawca chce abyśmy my w razie takiej sytuacji składały się na 'braki' to powinien wypłacać dodatkowe pieniądze, wpisać to w umowie lub jaka jest podstawa prawna aby nie być w takiej sytuacji obciążonym finansowo i nie uganiać się za Pacjentem który po prostu ucieknie?Dodatkowo nowa firma chce abyśmy nowe obowiązki wykonywały od przyszłego tygodnia a zatrudnia nas od listopada czy należy nam się zwiększenie gratyfikacji u obecnego pracodawcy?Czy mam prawo odmówić wykonywania dodatkowych obowiązków np obsługi gotówki skoro nie mam tego obecnie w zakresie obowiązków i nikt mi nie zapłaci dodatkowo?
anonim cytuj
07-10-2021
Pobieranie opłat od pacjentów i pokrywanie "braków" z własnej kieszeni:
Zgodnie z Kodeksem pracy (art. 221 § 1), pracodawca powinien wynagradzać pracownika za pracę zgodnie z jego kwalifikacjami i rodzajem wykonywanej pracy. W żadnym przypadku nie powinniście być zobligowani do pokrywania braków finansowych ze swojej kieszeni. Takie sytuacje mogą być uznane za naruszenie prawa pracy.

Jeśli pracodawca chce, abyście wykonywali nowe obowiązki związane z pobieraniem opłat, powinien zmienić warunki umowy o pracę, aby odzwierciedlić te nowe obowiązki (Kodeks pracy, art. 23 § 1). Zmiany te powinny obejmować również ewentualne zwiększenie wynagrodzenia związane z nowymi obowiązkami.

Wykonywanie nowych obowiązków przed zatrudnieniem w nowej firmie:
Jeśli obecny pracodawca chce, abyście wykonywali nowe obowiązki związane z obsługą gotówki przed rozpoczęciem pracy w nowej firmie, powinniście negocjować z nim warunki, takie jak zwiększenie wynagrodzenia. Zmiana zakresu obowiązków powinna zostać zawarta w umowie o pracę (Kodeks pracy, art. 23 § 1). Jeżeli nie ma zgody na zmianę warunków pracy, macie prawo odmówić wykonywania dodatkowych obowiązków.

Odmowa wykonywania dodatkowych obowiązków bez dodatkowego wynagrodzenia:
Zgodnie z Kodeksem pracy (art. 22 § 1), pracownik może odmówić wykonywania obowiązków, które nie są objęte umową o pracę, jeśli nie otrzymuje dodatkowego wynagrodzenia. Jeśli pracodawca nalega na wykonywanie tych obowiązków, powinniście być w stanie negocjować nowe warunki pracy, które będą uwzględniać dodatkowe obowiązki i związane z nimi wynagrodzenie (Kodeks pracy, art. 23 § 1).

anonim cytuj
16-04-2023

Sugerowane Tematy

Czy kwarantanna obowiązuje przed wyniakami testu na Covid
Dzien dobry.Mam pytanie .Bylam dzis u lekarza z kaszlem juz na wstepie nawet prrzed badanien uskyszalam ze trzeba zrobic testy covidowe ,po zbadaniu okazalo sie ze zapalenie oskrzeli i dostalam antybiotyk.Na testy mam isc jutro w sobote miedzy 14a 16 i Pani doktor powiedziala ,ze do jutra mam miec kwarantanne a w poniedzialek beda dzwonic z wynikami .i teraz pytania 1 czy musze robic ten test obowiazkowo? 2 czy wszyscy domownicy maja kwaranta...
Pozew o immisję.
Sprawa wygląda tak: Jestem członkiem niewielkiej wspólnoty liczącej 6 lokali. W piwnicy pod moim lokalem została zainstalowana pompa do wody z ujęcia ziemnego dla 4 lokali. Pozostałe 2 w tym mój mają osobne ujęcia. Z tych 6 lokali obecnie dwa są zamieszkałe na stałe a jeden w wynajmie zamieszkiwany okazjonalnie. 3 są niezamieszkała ale posiadają właścicieli. Wspólnota w praktyce nie funkcjonuje, na ma zarządu, zebrań, niczego. Właściciele są zda...
Który sąd decyduje o wstrzymaniu kary ?
Witam mam pytanie, który sąd jest odpowiedzialny za wstrzymanie kary ? Mój obrońca składał wniosek o sde i wstrzymanie kary do sde do sądu I instancji, pomiary i kurator już był, oraz sąd I instancji zdecydował o wstrzymaniu wykonania kary, a dziś otrzymałem list z sądu okręgowego, że mój wniosek o wstrzymanie kary został odrzucony, dodam że do tego sądu nie był składany żaden wniosek....
Moje dziecko często choruje, czy częste zwolnienia L4 są powodem do zwolnienia z pracy?
Witam, mam 4 letnie dziecko, które chodzi do przedszkola,ale jest strasznie chorowita (brak pomocy zewnątrz) i rzadko do niego uczęszcza. Podejmując pracę o umowę o pracę i częste zwolnienia L4 są powodem do zwolnienia zgodne z kodeksem pracy?...

Wyszukiwarka