Który sąd decyduje o wstrzymaniu kary ?

Witam mam pytanie, który sąd jest odpowiedzialny za wstrzymanie kary ? Mój obrońca składał wniosek o sde i wstrzymanie kary do sde do sądu I instancji, pomiary i kurator już był, oraz sąd I instancji zdecydował o wstrzymaniu wykonania kary, a dziś otrzymałem list z sądu okręgowego, że mój wniosek o wstrzymanie kary został odrzucony, dodam że do tego sądu nie był składany żaden wniosek.
anonim cytuj
14-01-2024
Obrońca złożył wniosek o sde do Sądu I instancji?
Generalnie powinien decydować Sąd, odpowiedzialny za wprowadzenie kary do wykonania - czyli w tym przypadku sąd, który orzekał w I instancji.
Ale znam przynajmniej jeden okręg, gdzie w tym temacie wypowiada się Sąd Okręgowy rozpatrując wniosek o sde. Wygląda to tak, że jeżeli wniosek o wstrzymanie kary wpływa do rejonu a jednocześnie skazany stara się o sde, to rejon przekazuje wniosek do okręgu.

anonim cytuj
14-01-2024
To które pismo może być wiarygodne? Bo tak jak pisałem sad rejonowy wstrzymał wykonanie kary, a 20dni później przychodzi pismo że sąd okręgowy odrzucił wniosek.

anonim cytuj
14-01-2024
A obrońca nie wie dlaczego tak wyszło ? Czy nie jest przypadkiem tak, że prokurator złożył sprzeciw od orzeczenia sądu I instancji a sąd okręgowy to przyklepał ?

anonim cytuj
14-01-2024

Sugerowane Tematy

Ustalenie ojcostwa po osiągnięciu pełnoletności przez dziecko.
Czy ojciec po ukończeniu pełnoletności dziecka może wnieść do sądu o testy dna? Wypisuje do mnie ojciec po 22 latach, że mam jechać z nim na dobrowolne testy dna, a wolałabym żeby to on sam wniósł i żebym dostała pismo z sądu. A stale mi tłumaczy, że on tego nie może zrobić, że mam z nim jechać, a jak nie to mam napisać pismo do komornika o umorzenie zaległych alimentów....
Umowa przedwstępna z deweloperem 07.2024
Dzień dobry, Mały deweloper (sp. z o.o.) wymaga ode mnie podpisania umowy "rezerwacyjnej" na bliźniak z opłatą rezerwacyjną 12% nieruchomości. Jego tłumaczenie opiera się na tym, że musi ponieść ryzyko kupna działki i rozpoczęcia budowy i chce mieć pewność, że się nie wycofamy. Po uzyskaniu pozwolenia na budowę, podpiszemy umowę deweloperską i wpłaci te pieniądze na rachunek powierniczy. Trochę to śliskie ale facet sprawdzony u kilku o...
Palenie gałęzi na swojej posesji, czy jest to legalne?
Pytanie, czy jest ktos w stanie podac podstawe prawna, ze nie wolno sobie spalac galezi, drewna itd na swój posesji? Sąsiedzi na za duzo i zbyt czesto sobie pozwalaja na frywolne palenie resztek po porzadkach w ogródkach i przestaje mi sie to podobac ? smrod i dym nie do zniesienia ? prosze tylko o podstawe prawna....
Cofnięcie darowizny mieszkania.
Mąż przepisał na syna 4 lata temu mieszkanie w darowiźnie na syna z poprzedniego małżeństwa (2020 r.) W 2022 r. wzięliśmy ślub nic o tym przepisaniu nie wiedziałam, aż przypadkiem odnalazłam dokument. Syn przestał się ojcem interesować poblokował telefon, wszystkie kontakty zerwał i mąż jest teraz w kropce, pytanie brzmi czy można to cofnąć? Wspólnych dzieci nie mamy.....

Wyszukiwarka