Który sąd decyduje o wstrzymaniu kary ?

Witam mam pytanie, który sąd jest odpowiedzialny za wstrzymanie kary ? Mój obrońca składał wniosek o sde i wstrzymanie kary do sde do sądu I instancji, pomiary i kurator już był, oraz sąd I instancji zdecydował o wstrzymaniu wykonania kary, a dziś otrzymałem list z sądu okręgowego, że mój wniosek o wstrzymanie kary został odrzucony, dodam że do tego sądu nie był składany żaden wniosek.
anonim cytuj
14-01-2024
Obrońca złożył wniosek o sde do Sądu I instancji?
Generalnie powinien decydować Sąd, odpowiedzialny za wprowadzenie kary do wykonania - czyli w tym przypadku sąd, który orzekał w I instancji.
Ale znam przynajmniej jeden okręg, gdzie w tym temacie wypowiada się Sąd Okręgowy rozpatrując wniosek o sde. Wygląda to tak, że jeżeli wniosek o wstrzymanie kary wpływa do rejonu a jednocześnie skazany stara się o sde, to rejon przekazuje wniosek do okręgu.

anonim cytuj
14-01-2024
To które pismo może być wiarygodne? Bo tak jak pisałem sad rejonowy wstrzymał wykonanie kary, a 20dni później przychodzi pismo że sąd okręgowy odrzucił wniosek.

anonim cytuj
14-01-2024
A obrońca nie wie dlaczego tak wyszło ? Czy nie jest przypadkiem tak, że prokurator złożył sprzeciw od orzeczenia sądu I instancji a sąd okręgowy to przyklepał ?

anonim cytuj
14-01-2024

Sugerowane Tematy

Po jakim czasie uprawomocni się nakaz zapłaty?
Złożyłem pozew o nakaz zapłaty do e-sądu. Nakaz został wydany i wysłany do powoda ale powód nie odebrał po 2 krotnym awizo, co jest już w aktach sprawy. W aktach widnieje: Tradycyjne Doręczenie zastępcze XXXXXX w dniu 2024-03-12. Minęło już więc 14 dni i powinno się uprawomocnić, jednak nie mam takiego statusu w e-sądzie. Czy coś muszę teraz zrobić? wystąpić z jakimś pismem albo wnioskiem? Jak to teraz wygląda i dlaczego nie ma statusu uprawomocn...
Czy ktoś jest w stanie pomóc zmniejszyć karę z UFG lub umorzyć?
Czy ktoś jest w stanie pomóc zmniejszyć karę z UFG lub umorzyć? Dodam ze to pierwszy raz i tylko i wyłącznie przez sytuacje jaką mamy od początku korona wirusa i samochód firmowy odkupiony z tąd nie zostało przedłużone OC...
Zadatek w usługach kosmetycznych.
Po raz pierwszy mam wpłacić zadatek pani kosmetyczce z salonu paznokci przed pierwszą moja wizytą. Jak to wygląda ze strony prawa? Co powinnam otrzymać PRZED lub PO wpłacie - by nie zostać oszukana? Zaznaczę, że nigdy u tej pani nie byłam a kontakt dostałam od innej jej klientki przez Internet. Sprawdziłam, że Pani na pewno posiada salon kosmetyczny....
Jaka będzie kwota wypłacana na L4 jeśli mam przepracowane 3 miesiące?
Pracuje na umowie zlecenie , 12 grudnia będzie 90 dni więc w teorii mogę iść już na L4 ciążowe , lekarz nalega ze względu na ciężka ciążę. Wiem że wysokość l4 jest wyliczana ze średniej z ostatnich 12 miesięcy , a co jeśli nie pracowałam wcześniej ? Jeśli było przepracowane tylko te 3 miesiące ? Z tych trzech miesięcy średnia będzie wyliczana ? W sensie wynagrodzenie z tych trzech miesięcy dzielone na 12 miesięcy ? I to będzie kwota wypłacana na ...

Wyszukiwarka