Który sąd decyduje o wstrzymaniu kary ?

Witam mam pytanie, który sąd jest odpowiedzialny za wstrzymanie kary ? Mój obrońca składał wniosek o sde i wstrzymanie kary do sde do sądu I instancji, pomiary i kurator już był, oraz sąd I instancji zdecydował o wstrzymaniu wykonania kary, a dziś otrzymałem list z sądu okręgowego, że mój wniosek o wstrzymanie kary został odrzucony, dodam że do tego sądu nie był składany żaden wniosek.
anonim cytuj
14-01-2024
Obrońca złożył wniosek o sde do Sądu I instancji?
Generalnie powinien decydować Sąd, odpowiedzialny za wprowadzenie kary do wykonania - czyli w tym przypadku sąd, który orzekał w I instancji.
Ale znam przynajmniej jeden okręg, gdzie w tym temacie wypowiada się Sąd Okręgowy rozpatrując wniosek o sde. Wygląda to tak, że jeżeli wniosek o wstrzymanie kary wpływa do rejonu a jednocześnie skazany stara się o sde, to rejon przekazuje wniosek do okręgu.

anonim cytuj
14-01-2024
To które pismo może być wiarygodne? Bo tak jak pisałem sad rejonowy wstrzymał wykonanie kary, a 20dni później przychodzi pismo że sąd okręgowy odrzucił wniosek.

anonim cytuj
14-01-2024
A obrońca nie wie dlaczego tak wyszło ? Czy nie jest przypadkiem tak, że prokurator złożył sprzeciw od orzeczenia sądu I instancji a sąd okręgowy to przyklepał ?

anonim cytuj
14-01-2024

Sugerowane Tematy

Co z długiem po odrzuceniu spadku?
Dzień dobry. Umarł mój wujek zostawiając w spadku część domu oraz nie znane zadłużenie (z przejrzanych dokumentów to duża kwota). Moja mama, jako spadkobierca, chce odrzucić spadek po bracie bo nie jest w stanie ustalić zadłużenia i boi się tej sumy. 1 Czy jeśli zadłużenie jest wyższe niż wartość nieruchomości to ja - syn będę musiał spłacić różnicę jeśli przyjmę spadek. 2 Co zrobić żeby spadek został zrealizowany na korzyść wierzyciela do wys...
Śmierć współwłaściciela pojazdu.
Jakiś czas temu odszedł główny właściciel pojazdu, którego ja jestem współwłaścicielką (stosunek rodzinny: dziadek-wnuczka). Zagwozdka polega na tym, czy w takiej sytuacji automatycznie stałam się główną właścicielką pojazdu czy też teraz współdzielę pojazd z żoną głównego właściciela, w następnej kolejności z jego dziećmi? Nikt się w rodzinie nie wykłóca, ale chcielibyśmy załatwić prawne sprawy do porządku tak, aby samochód był już wyłącznie moj...
Czy to oszustwo?
Hej, jakiś czas temu moja mama poznała pewnego mężczyznę w internecie, nigdy się nie widzieli, a ich kontakt sprowadza się tylko do rozmów telefonicznych i pisania SMSów. Okazało się, ze ten mężczyzna wysłał mojej mamie przekazem pocztowym 700zł(pieniądze dotarły dzisiaj) i teraz chce wysyłać 2000zł miesięcznie. Jest to dla mnie bardzo podejrzane, dlatego pisze post na grupie i proszę o rady. Czy w ten sposób moja mama może paść ofiarą jakiegoś o...
List intencyjny.
Mam pytanko, jeżeli podpiszę list intencyjny, w którym zadeklaruję się, że za jakiś czas zacznę pracę w danej firmie, a tego nie uczynię ponieważ np. dostałem lepszą ofertę z innej firmy to ponoszę jakieś konsekwencję?...

Wyszukiwarka