Który sąd decyduje o wstrzymaniu kary ?

Witam mam pytanie, który sąd jest odpowiedzialny za wstrzymanie kary ? Mój obrońca składał wniosek o sde i wstrzymanie kary do sde do sądu I instancji, pomiary i kurator już był, oraz sąd I instancji zdecydował o wstrzymaniu wykonania kary, a dziś otrzymałem list z sądu okręgowego, że mój wniosek o wstrzymanie kary został odrzucony, dodam że do tego sądu nie był składany żaden wniosek.
anonim cytuj
14-01-2024
Obrońca złożył wniosek o sde do Sądu I instancji?
Generalnie powinien decydować Sąd, odpowiedzialny za wprowadzenie kary do wykonania - czyli w tym przypadku sąd, który orzekał w I instancji.
Ale znam przynajmniej jeden okręg, gdzie w tym temacie wypowiada się Sąd Okręgowy rozpatrując wniosek o sde. Wygląda to tak, że jeżeli wniosek o wstrzymanie kary wpływa do rejonu a jednocześnie skazany stara się o sde, to rejon przekazuje wniosek do okręgu.

anonim cytuj
14-01-2024
To które pismo może być wiarygodne? Bo tak jak pisałem sad rejonowy wstrzymał wykonanie kary, a 20dni później przychodzi pismo że sąd okręgowy odrzucił wniosek.

anonim cytuj
14-01-2024
A obrońca nie wie dlaczego tak wyszło ? Czy nie jest przypadkiem tak, że prokurator złożył sprzeciw od orzeczenia sądu I instancji a sąd okręgowy to przyklepał ?

anonim cytuj
14-01-2024

Sugerowane Tematy

Ujadający pies
Będzie długo.. Proszę o pomoc... Nasz pies cierpi na lek separacyjny, niestety... Robimy wszystko co jest zalecane w tej sytuacji i staramy się praktycznie w ogole nie zostawiać go samego... Niestety czasami są sytuacje gdy musi zostać sam np. Godzinę kazdej niedzieli lub jakieś szybkie zakupy w tygodniu... Niestety sasiedzi skarża się na ujdanie gdy wychodzimy - mamy kamerkę w domu i nie zawsze ujadają gdy sasiedzi to zgłaszają... Pies nigdy n...
Służebność drogi.
Witam Mam w księdze wieczystej jak jak i inni właściciele sąsiednich nieruchomości ,,bezpłatne użytkowanie, przejazd przechód przez działkę należącą do pana....(10 domów z służebnością drogi ). Mam kilka pytań 1. Co z służebnością w razie śmierci właściciela drogi? 2. Czy może właściciel nam zamknąć drogę? 3. Kto powinien zadbać o nową nawierzchnię na drodze i ewentualne naprawy? Właściciel drogi czy my jako służebnicy? 4. Kto w zimie ma dba...
Czy obecna żona może złożyć wniosek o podwyższenie alimentów?
Witam. Mam 2 dzieci, żona mnie zdradziła i jest w ciąży z obecnym partnerem. Mieszka z nim i z dziecmi. Ja mieszkam w domu rodzinnym z ojcem który utrzymuje z się tylko z emerytury i dwiema siostrami które pracują. Wniosek o rozwód za porozumieniem stron już jest złożony, zarówno został podany wniosek o alimenty w kwocie 600 zl na dziecko. Rozprawy zadnej jeszcze nie było. Zarabiam 4 tys/msc brutto. Do pracy dojeżdżam 5 dni w tygodniu 20 ...
Ustalenie ojcostwa
Czy to prawda, że uznanie ojcostwa przed kierownikiem USC może nastąpić tylko przez 6 miesięcy po narodzinach dziecka? Pózniej sprawa o ustalenie ojcostwa odbywa się w sądzie i pod nadzorem prokuratury?...

Wyszukiwarka