Który sąd decyduje o wstrzymaniu kary ?

Witam mam pytanie, który sąd jest odpowiedzialny za wstrzymanie kary ? Mój obrońca składał wniosek o sde i wstrzymanie kary do sde do sądu I instancji, pomiary i kurator już był, oraz sąd I instancji zdecydował o wstrzymaniu wykonania kary, a dziś otrzymałem list z sądu okręgowego, że mój wniosek o wstrzymanie kary został odrzucony, dodam że do tego sądu nie był składany żaden wniosek.
anonim cytuj
14-01-2024
Obrońca złożył wniosek o sde do Sądu I instancji?
Generalnie powinien decydować Sąd, odpowiedzialny za wprowadzenie kary do wykonania - czyli w tym przypadku sąd, który orzekał w I instancji.
Ale znam przynajmniej jeden okręg, gdzie w tym temacie wypowiada się Sąd Okręgowy rozpatrując wniosek o sde. Wygląda to tak, że jeżeli wniosek o wstrzymanie kary wpływa do rejonu a jednocześnie skazany stara się o sde, to rejon przekazuje wniosek do okręgu.

anonim cytuj
14-01-2024
To które pismo może być wiarygodne? Bo tak jak pisałem sad rejonowy wstrzymał wykonanie kary, a 20dni później przychodzi pismo że sąd okręgowy odrzucił wniosek.

anonim cytuj
14-01-2024
A obrońca nie wie dlaczego tak wyszło ? Czy nie jest przypadkiem tak, że prokurator złożył sprzeciw od orzeczenia sądu I instancji a sąd okręgowy to przyklepał ?

anonim cytuj
14-01-2024

Sugerowane Tematy

Urlop wychowawczy.
Dzień dobry. Jestem teraz na urlopie macierzyńskim, syn będzie miał rok pod koniec maja. Jestem zatrudniona w przedszkolu. Nie planuje wychodzić do pracy, ponieważ nie mogę oddać syna tak wcześnie do żłobka, za mały jest. Jak muszę postąpić dalej? Mogę na spokojnie przyjść i zwolnić się z pracy? Czy muszę coś odpracować za to, co teraz dostaje wypłatę? I kiedy muszę zrezygnować z pracy, czyli na przykład na następny dzień po roku syna? Dziękuję....
Czy można wypowiedzieć umowę najmu lokalu mieszkalnego mailem?
Wypowiedzenie umowy najmu lokalu mieszkalnego przez maila? Czy jest zgodne z prawem jeżeli nie posiadam adresu korespondencyjnego właściciela mieszkania, a w umowie najmu podany jest tylko adres e-mail? Właściciel mieszka za granicą...
Gdzie spisać dokument wskazujący obę do opieki na dzieckiem?
Cześć, chciałabym spisać dokument, w którym wskażę kto w przypadku śmierci obojga rodziców ma sprawować opiekę nad nieletnim dzieckiem. Czy ktoś mógłby mi podpowiedz jak taki dokument powinien wyglądać? Czy powinien być spisany u notariusza?...
Umowa przedwstępna a zadatek.
Witam, zawarłem z klientem umowę przedwstępną na zakup nieruchomości, klient dał zadatek. Klient miał 3 ponad miesiące na załatwienie kredytu i podpisanie aktu notarialnego i faktycznie go załatwił, tylko poinformował mnie o tym 12 dni przed upływem ostatecznego terminu podpisania aktu notarialnego. Klient zażądał ode mnie dokumentów z gminy, starostwa, których wymagał notariusz, bez których umowa nie mogła być zawarta. Ww. informacja została prz...

Wyszukiwarka