Który sąd decyduje o wstrzymaniu kary ?

Witam mam pytanie, który sąd jest odpowiedzialny za wstrzymanie kary ? Mój obrońca składał wniosek o sde i wstrzymanie kary do sde do sądu I instancji, pomiary i kurator już był, oraz sąd I instancji zdecydował o wstrzymaniu wykonania kary, a dziś otrzymałem list z sądu okręgowego, że mój wniosek o wstrzymanie kary został odrzucony, dodam że do tego sądu nie był składany żaden wniosek.
anonim cytuj
14-01-2024
Obrońca złożył wniosek o sde do Sądu I instancji?
Generalnie powinien decydować Sąd, odpowiedzialny za wprowadzenie kary do wykonania - czyli w tym przypadku sąd, który orzekał w I instancji.
Ale znam przynajmniej jeden okręg, gdzie w tym temacie wypowiada się Sąd Okręgowy rozpatrując wniosek o sde. Wygląda to tak, że jeżeli wniosek o wstrzymanie kary wpływa do rejonu a jednocześnie skazany stara się o sde, to rejon przekazuje wniosek do okręgu.

anonim cytuj
14-01-2024
To które pismo może być wiarygodne? Bo tak jak pisałem sad rejonowy wstrzymał wykonanie kary, a 20dni później przychodzi pismo że sąd okręgowy odrzucił wniosek.

anonim cytuj
14-01-2024
A obrońca nie wie dlaczego tak wyszło ? Czy nie jest przypadkiem tak, że prokurator złożył sprzeciw od orzeczenia sądu I instancji a sąd okręgowy to przyklepał ?

anonim cytuj
14-01-2024

Sugerowane Tematy

Obniżenie alimentów.
Ojciec dziecka wystąpił o obniżenie alimentów aż o połowę kwoty, argumenty to umowa na najniższej krajowej i że mu się urodziło dziecko. Naszym synem się nie interesuje od urodzenia, prawie 3 lata. Kiedyś powiedział że zacznie się interesować jak będzie duży. Czy ma szansę na takie obniżenie?...
Zaniżenie wartości nieruchomości.
Jeśli osoba w pozwie o przeniesienie własności nieruchomości wycenia nieruchomość na 10 tysięcy, a ona jest warta ponad 100 tysięcy to poniesie jakieś konsekwencje w sądzie? W tym przypadku opłata od pozwu wyniosła 500 złotych, a powinna dużo więcej....
Kopia informacji o dochodach.
Mam pytanie, dziesięć lat temu prowadziłam działalność. Niestety wszystkie dokumenty potwierdzające to, zostały u byłego i nie zamierza mi ich wydać. W związku z tym gdzie mogę się zwrócić by uzyskać informacje o dochodach, o firmie ?...
Co z tym długiem jeśli ojciec dzieci przebywa w zakładzie karnym ?
Witam mam pytanie dług alimentacyjny u komornika jest około 20 tys teraz będę przechodzić na fundusz alimentacyjny. Co z tym długiem jeśli ojciec dzieci przebywa w zakładzie karnym ? Czy jak podejmie się pracy to wtedy dług będzie ściągany ? Czy będę musiała na nowo chodzić po sądach czy komornikach ?...

Wyszukiwarka