Moje dziecko często choruje, czy częste zwolnienia L4 są powodem do zwolnienia z pracy?

Witam, mam 4 letnie dziecko, które chodzi do przedszkola,ale jest strasznie chorowita (brak pomocy zewnątrz) i rzadko do niego uczęszcza. Podejmując pracę o umowę o pracę i częste zwolnienia L4 są powodem do zwolnienia zgodne z kodeksem pracy?
anonim cytuj
25-11-2022
Częste nieobecności pracownika mogą być powodem wypowiedzenia umowy, jeśli dezorganizują tym samym pracę firmy. A jeśli umowa jest na czas określony to w ogóle nie potrzeba podawać powodu wypowiedzenia.

anonim cytuj
25-11-2022
Częste nieobecności pracownika spowodowane chorobą same w sobie nie stanowią bezpośredniego powodu do wypowiedzenia umowy o pracę. Jednakże, jak słusznie zauważył użytkownik w Post 2, jeżeli te nieobecności dezorganizują działanie przedsiębiorstwa, pracodawca może uznać to za uzasadniony powód wypowiedzenia.

Częste nieobecności pracownika mogą być powodem wypowiedzenia umowy, jeśli dezorganizują tym samym pracę firmy.

Zgodnie z art. 30 § 1 pkt 1 Kodeksu pracy, pracodawca może rozwiązać umowę o pracę z przyczyn dotyczących pracownika jeśli:

Pracownik nienależycie wywiązuje się z obowiązków pracowniczych.
Pracownik nie posiada kwalifikacji niezbędnych do wykonywania pracy na zajmowanym stanowisku.
Pracownik zachowuje się w sposób godzący w godność, dobre imię lub interesy pracodawcy.
W praktyce, to oznacza, że pracodawca musiałby wykazać, że częste nieobecności pracownika w sposób istotny utrudniają działanie przedsiębiorstwa, aby miał uzasadniony powód wypowiedzenia.

Jeśli chodzi o umowy na czas określony:
Zgodnie z art. 33 § 1 Kodeksu pracy, do 22 lutego 2016 roku pracodawca mógł wypowiedzieć umowę o pracę na czas określony bez podania przyczyny. Od tej daty, nowelizacja Kodeksu pracy wprowadziła zmiany, które ograniczają możliwość zawierania kolejnych umów na czas określony oraz wprowadza obowiązek podania przyczyny wypowiedzenia takiej umowy po zawarciu trzeciej kolejnej umowy lub po upływie 33 miesięcy łącznego trwania umów.

Podsumowując, samo częste korzystanie z L4 z powodu choroby dziecka nie jest automatycznym powodem do wypowiedzenia umowy o pracę. Kluczowe jest, czy te nieobecności faktycznie dezorganizują pracę w firmie. Pracodawca musi mieć konkretne argumenty i dowody, by uzasadnić decyzję o wypowiedzeniu umowy z tego powodu.

anonim cytuj
12-08-2023
Skoro moje nieobecności w pracy wynikają z opieki nad chorym dzieckiem, to czy mogę liczyć na jakąś ochronę prawna lub wsparcie w takiej sytuacji? Może istnieją jakieś przepisy związane z opieką nad chorym dzieckiem, które chronią przed wypowiedzeniem umowy o pracę?

anonim cytuj
12-08-2023
Skoro moje nieobecności w pracy wynikają z opieki nad chorym dzieckiem, to czy mogę liczyć na jakąś ochronę prawna lub wsparcie w takiej sytuacji?

Zgodnie z polskim prawem, rodzice mają prawo do urlopu związanego z opieką nad chorym dzieckiem. Kodeks pracy w art. 188 § 1 określa, że pracownikowi przysługuje urlop opiekuńczy w celu sprawowania osobistej opieki nad chorym członkiem najbliższej rodziny, w tym nad chorym dzieckiem. W związku z tym, pracodawca nie ma prawa wypowiadać umowy o pracę pracownikowi wyłącznie z powodu korzystania z przysługującego mu prawa do urlopu opiekuńczego.

Warto też zwrócić uwagę na art. 42 Kodeksu pracy, który chroni pracowników przed dyskryminacją w zatrudnieniu, w tym również z powodu korzystania z przysługujących praw rodzicielskich czy opiekuńczych.

Niemniej jednak, jak już było wcześniej wspomniane, kluczowe jest, czy nieobecności pracownika powodują dezorganizację w działaniu przedsiębiorstwa. Jeśli pracodawca jest w stanie udowodnić, że tak jest, może to stanowić podstawę do wypowiedzenia umowy.

anonim cytuj
12-08-2023

Sugerowane Tematy

Spłata długu po licytacji/przetargu.
Dokonałem spłaty długu już po przetargu/licytacji, komornik oświadczył, że niestety wiąże go art. 781 kpc i mógł umorzyć egzekucję gdybym okazał potwierdzenie wpłaty zaksięgowane do czasu zakończenia licytacji, a czas na spłatę miałem do końca przetargu. Mimo wszystko po około tygodniu skontaktowałem się z wierzycielami (3 wierzycieli) i wpłaciłem im wszystko to co z nakazów i odsetki (bez kosztów komorniczych) z prośbą o cofnięcie wniosków o egz...
Czy jest możliwość wstrzymania płatności alimentów ?
Płacę od 2 lat alimenty na dwójkę dzieci, nigdy nie było opóźnienia. Niestety wylądowałem w szpitalu, będę tu jeszcze długo i po przebytej chorobie przez długi czas nie będę zdolny do pracy. Nie mam płatnego chorobowego. Zdiagnozowano u mnie gruźlicę a moje płuca były w dużym niedotlenieniu. Czy jest możliwość wstrzymania płatności alimentów ?...
Certyfikat covidowy
Dzień dobry mam pytanie ostatnio zaszczepiłem się posiadam ten certyfikat itd. Wczoraj poszedłem na basen Pani poprosiła mnie o ten certyfikat pokazałem a ona zeskanowała kod nie mówiąc mi w jakim celu to robi czy miała do tego prawo? Koniec końców w tym są zawarte przecież moje dane osobowe. Dlatego zastanawiam się czy mam obowiązek pokazywania tego dokumentu oraz czy maja prawo do skanowania go nie informując mnie w jakim celu to robią? (Pani p...
Środki z przestępstwa.
Witam mam takie pytanie. Mój znajomy około 10 lat temu został skazany za oszustwo, dzisiaj już sprawa jest zamknięta, poszkodowani spłaceni i znajomy jest osoba oficjalnie nie karana (zatarcie wyroku) Po 10 latach otrzymał wiadomość od banku, że posiada u nich kont, które kiedyś zajęła mu prokuratura wraz z środkami. Myślał, że to konto jest zamknięte, ale nie jest. Poszedł do banku aby zamknąć konto, a okazało się, że są tam jeszcze środki z os...

Wyszukiwarka