Wyprowadzka bez zachowania okresu wypowiedzenia

Moi drodzy. Potrzebuje porady. Razem z narzeczonym wynajmujemy mieszkanie. W mieszkaniu mamy stara instalację wodną, która przecieka. Trzech fachowców stwierdziło, że musi być ona cała wymieniona. Właściciele latają dziury zamiast ją wymienić. Codziennie zakręcamy wodę, aby nic się nie wydarzyło. Czy w związku z tą sytuacją możemy wyprowadzić się bez zachowania okresu wypowiedzenia? Mamy dość zastanawiania się, czy noc będzie spokojna, czy przyjdą sąsiedzi z informacją, że cieknie.
anonim cytuj
17-11-2020
Gdzie ta woda przecieka?

anonim cytuj
17-11-2020
Rury w WC, które należą do mieszkania.

anonim cytuj
17-11-2020
Jeśli umowa nic nie mówi o naprawach to ja bym stał na stanowisku, że za naprawę rury odpływowej odpowiada najemca (art 6b ust 2 pkt 8 ustawy o ochronie praw lokatorów).

anonim cytuj
17-11-2020
A jak długo tam mieszkacie? Umowa na czas oznaczony?

anonim cytuj
17-11-2020
Mieszkamy około 3 lata, ale umowę mamy do końca marca 2021.

anonim cytuj
17-11-2020
No to tak jak wskazał ktoś wyżej jeżeli nic innego nie wynika z umowy najmu to Was obciąża naprawa i konserwacja przewodów odpływowych urządzeń sanitarnych aż do pionów zbiorczych, w tym niezwłoczne usuwanie ich niedrożności. Natomiast jeżeli fachowcy orzekli, że niezbędna jest wymiana instalacji, to powinien to zrobić wynajmujący.
Dalej polecam lekturę art. 663 i 664 k.c. Ja niestety możliwości wypowiedzenia nie widzę bo rzecz nie jest nieprzydatna do celu umówionego tylko ma pewne mankamenty.

anonim cytuj
17-11-2020

Sugerowane Tematy

ojciec dziecka ma niebieską kartę
Witam mam pytanie jak wyjadę z dzieckiem do mamy maz ma niebieska kartę złożyłam o powierzenie praw do dziecka. Jak przyjedzie z policją owo mam obowiązek dać mu dziecko? Jeszcze toczy się sprawa w Rybniku o znęcanie się psychiczne i fizyczne....
Argumenty dotyczące ograniczenia praw rodzicielskich
Witajcie drodzy forumowicze, Ostatnio w moim otoczeniu pojawiła się sytuacja, która zmusiła mnie do refleksji na temat ograniczenia praw rodzicielskich. Chociaż nie jestem ekspertem w tej dziedzinie, starałem się zrozumieć argumenty, które mogą przemawiać za taką decyzją sądu. Chciałbym przedstawić kilka z nich poniżej i poprosić Was, zwłaszcza prawników i osoby, które miały doświadczenie w tej kwestii, o wsparcie i doradztwo. Nieodpowiedni...
Darowizna ze służebnością mieszkania - czy należy się zachowek?
Dzień dobry, czy należy mi się zachowek jeśli babcia przepisała mieszkanie na siostrę jako darowizna ze służebnością, babcia nie żyje, nasz ojciec jedyny syn też nie żyje. Jeśli tak to jak to można załatwić bez sądu?...
Dziedziczenie - wykazanie interesu prawnego.
Przypuszczam, że moja zmarła partnerka sporządziła testament u notariusza - nie byliśmy małżeństwem. Nie dysponuję aktem zgonu. Wiem, u którego notariusza mogło dojść do spisania testamentu. Jak rozumiem, mogę wystąpić do Urzędu Stanu Cywilnego z wnioskiem o wydanie aktu zgonu (wraz z uzasadnieniem istniejącego interesu prawnego). W jaki sposób powinienem udokumentować istnienie interesu prawnego - w moim przypadku domniemanie istnienia testament...

Wyszukiwarka