Wyprowadzka bez zachowania okresu wypowiedzenia

Moi drodzy. Potrzebuje porady. Razem z narzeczonym wynajmujemy mieszkanie. W mieszkaniu mamy stara instalację wodną, która przecieka. Trzech fachowców stwierdziło, że musi być ona cała wymieniona. Właściciele latają dziury zamiast ją wymienić. Codziennie zakręcamy wodę, aby nic się nie wydarzyło. Czy w związku z tą sytuacją możemy wyprowadzić się bez zachowania okresu wypowiedzenia? Mamy dość zastanawiania się, czy noc będzie spokojna, czy przyjdą sąsiedzi z informacją, że cieknie.
anonim cytuj
17-11-2020
Gdzie ta woda przecieka?

anonim cytuj
17-11-2020
Rury w WC, które należą do mieszkania.

anonim cytuj
17-11-2020
Jeśli umowa nic nie mówi o naprawach to ja bym stał na stanowisku, że za naprawę rury odpływowej odpowiada najemca (art 6b ust 2 pkt 8 ustawy o ochronie praw lokatorów).

anonim cytuj
17-11-2020
A jak długo tam mieszkacie? Umowa na czas oznaczony?

anonim cytuj
17-11-2020
Mieszkamy około 3 lata, ale umowę mamy do końca marca 2021.

anonim cytuj
17-11-2020
No to tak jak wskazał ktoś wyżej jeżeli nic innego nie wynika z umowy najmu to Was obciąża naprawa i konserwacja przewodów odpływowych urządzeń sanitarnych aż do pionów zbiorczych, w tym niezwłoczne usuwanie ich niedrożności. Natomiast jeżeli fachowcy orzekli, że niezbędna jest wymiana instalacji, to powinien to zrobić wynajmujący.
Dalej polecam lekturę art. 663 i 664 k.c. Ja niestety możliwości wypowiedzenia nie widzę bo rzecz nie jest nieprzydatna do celu umówionego tylko ma pewne mankamenty.

anonim cytuj
17-11-2020

Sugerowane Tematy

Jak zakończyć płacenie alimentów na dziecko?
Mam 19 letnie dziecko, które mieszka z rodzicem. Nie chce się uczyć, ani pracować. Płacę alimenty, ale chciałbym uchylić się od obowiązku skoro dziecko nic nie robi i tylko żąda coraz więcej....
Wezwanie do sądu a miejsce zamieszkania świadka.
Przyjaciółka dostała wezwanie do sądu w Radomiu jako świadek. Miejsce zamieszkania na co dzień Warszawa. Jak ma uregulować kwestie nieobecności w pracy? Wystarczy, że dostarczy ksero wezwania i wtedy ma nieobecność usprawiedliwiona? Musi brać urlop? Czy jakieś zaświadczenie z sądu dodatkowe? Kadrowa na urlopie i nikt nic nie wie jak to rozwiązać?...
Dług na uczelni.
Witam w 2016 roku przyjąłem się na studia, na drugim roku zrezygnowałem z uczęszczania, niestety na moją nie korzyść nie złożyłem rezygnacji. W 2020 r. w październiku dostałem list z informacją o skreśleniu z listy studentów. Aktualnie chciałem odebrać swoje świadectwo dojrzałości, lecz dział finansowy poinformował mnie o zaległości w wysokości 11700 zł i że nie może podpisać "obiegówki" czy jest jakieś wyjście z tej sytuacji, czy dług ...
Czy moge być współwłaścicielem darowizny męża?
Mąż otrzymał w darowiźnie od swojej matki dom wraz z działką, na której ów dom stoi. Kilka lat później od ojca dostał w darowiźnie działkę rolną. Obie darowizny były mu darowane, gdy byliśmy już małżeństwem. Obecnie zastanawiamy się nad tym, bym stała się współwłaścicielką obu działek, w tym domu. Jak to prawnie ugryźć, oraz na jakie koszta musimy się nastawić, bo znajduję sprzeczne informacje?...

Wyszukiwarka