Wyprowadzka bez zachowania okresu wypowiedzenia

Moi drodzy. Potrzebuje porady. Razem z narzeczonym wynajmujemy mieszkanie. W mieszkaniu mamy stara instalację wodną, która przecieka. Trzech fachowców stwierdziło, że musi być ona cała wymieniona. Właściciele latają dziury zamiast ją wymienić. Codziennie zakręcamy wodę, aby nic się nie wydarzyło. Czy w związku z tą sytuacją możemy wyprowadzić się bez zachowania okresu wypowiedzenia? Mamy dość zastanawiania się, czy noc będzie spokojna, czy przyjdą sąsiedzi z informacją, że cieknie.
anonim cytuj
17-11-2020
Gdzie ta woda przecieka?

anonim cytuj
17-11-2020
Rury w WC, które należą do mieszkania.

anonim cytuj
17-11-2020
Jeśli umowa nic nie mówi o naprawach to ja bym stał na stanowisku, że za naprawę rury odpływowej odpowiada najemca (art 6b ust 2 pkt 8 ustawy o ochronie praw lokatorów).

anonim cytuj
17-11-2020
A jak długo tam mieszkacie? Umowa na czas oznaczony?

anonim cytuj
17-11-2020
Mieszkamy około 3 lata, ale umowę mamy do końca marca 2021.

anonim cytuj
17-11-2020
No to tak jak wskazał ktoś wyżej jeżeli nic innego nie wynika z umowy najmu to Was obciąża naprawa i konserwacja przewodów odpływowych urządzeń sanitarnych aż do pionów zbiorczych, w tym niezwłoczne usuwanie ich niedrożności. Natomiast jeżeli fachowcy orzekli, że niezbędna jest wymiana instalacji, to powinien to zrobić wynajmujący.
Dalej polecam lekturę art. 663 i 664 k.c. Ja niestety możliwości wypowiedzenia nie widzę bo rzecz nie jest nieprzydatna do celu umówionego tylko ma pewne mankamenty.

anonim cytuj
17-11-2020

Sugerowane Tematy

Co dalej z egzekucją?
Dowiedziałem się, że mój dłużnik zmarł. Ostatnia egzekucja komornicza była bezskuteczna ok. 2 lata temu. Oprócz mnie miał jeszcze długi u innych osób. Dłużnik miał intercyzę z żoną i nie był ściągalny. Miał dwoje dzieci pełnoletnich. Nie wiem czy zostawił testament, czy dzieci były świadome długów ojca. Czy mogę coś w tej sprawie nadal zrobić aby odzyskać swoje pieniądze?...
Co jeśli ktoś weźmie na mnie pożyczkę?
Witam potrzebuje pomocy. Dostałam wezwanie na policję . Okazało się że ktoś wziął na mnie pożyczkę w X ( czy jakoś tak) na 4000 złoty. Dodatkowo pożyczka wzięta za granicą, z innego numeru telefonu. Przypomniałam sobie, że kiedyś robiłam aplikacje bankowe za 50 złoty blika i podałam tam właśnie login do tego banku, oczywiście mam prawnika , ale czy jest szansa że znajdą złodzieja ?...
Budowa domu na wspólnej działce.
Bardzo proszę o jakieś podpowiedzi, bo już nie wiem za co mam się zabrać w pierwszej kolejności... Mój mąż jest współwłaścicielem działki gruntowej, chcieliśmy wybudować na niej dom, czy jest jakiś inny sposób oprócz wzniesienia własności, czy podziału działki ażeby wybudowany przez Nas dom był tylko NASZ? Dom budowany na wspólnej działce, będzie prawnie należał również do drugiego właściciela działki... W K/W są części ułamkowe działek, ale tak...
Nadpłata czynszu.
Kupione mieszkanie spółdzielcze. Poprzedni właściciel nadpłacił czynsz i domaga się jego zwrotu od nowego właściciela mieszkania. Czy ma takie prawo?...

Wyszukiwarka