Rejestr karny.

Dostałam wyrok, kara grzywny wyrok uprawomocnił się 28 października 2022 r. Czy to oznacza że do tego dnia będę w w rejestrze karanych, kiedy będę mogła wziąć zaświadczenie o niekaralności?
anonim cytuj
19-10-2023
Rok od spłaty grzywny. Są inne środki w wyroku?
nie tylko kara grzywny

Rok po spłacie grzywny.

anonim cytuj
19-10-2023
Kara grzywny jest jednym z rodzajów kar przewidzianych w polskim prawie karnym. Jeśli chodzi o pojęcie „zaświadczenie o niekaralności”, to odnosi się do wydawania zaświadczeń z Krajowego Rejestru Karnego (KRK). Informacje te są ważne dla pracodawców, instytucji lub innych podmiotów, które chcą potwierdzić status prawny osoby.

Kiedy kara zostanie wykonana lub odbyta, osoba skazana nie jest uważana za osobę karaloną, ale informacje o skazaniu i karze nadal pozostają w KRK przez pewien okres.

Zgodnie z art. 10 ustawy o Krajowym Rejestrze Karnym:

Informacje o skazaniu osoby fizycznej za przestępstwo ścigane z oskarżenia publicznego są usuwane z rejestru po upływie:
3 lat – jeżeli osoba ta była skazana na karę grzywny, ograniczenia wolności, pozbawienia wolności do lat 2 włącznie, a także jeżeli była skazana na karę pozbawienia wolności powyżej 2 lat, lecz jej wykonanie w całości zostało warunkowo zawieszone;
(...)
Biorąc pod uwagę powyższe, informacje o karze grzywny będą przechowywane w KRK przez 3 lata od dnia wykonania kary. Dlatego kluczowe jest ustalenie, kiedy kara grzywny została faktycznie spłacona. Po tym okresie możesz ubiegać się o zaświadczenie o niekaralności.

W odpowiedzi na post drugi, jeśli nie było innych środków karnych wymierzonych w wyroku, to informacje o karze będą przechowywane przez trzy lata od dnia jej spłaty. Jeśli były inne środki karnych, mogą one wpłynąć na czas przechowywania informacji w KRK.

anonim cytuj
21-10-2023

Sugerowane Tematy

Czy pozbawienie władzy rodzicielskiej to też brak widzeń i wszelkich kontaktów z dzieckiem?
Czy ojciec 10 letniego syna pozbawiony władzy rodzicielskiej może założyć sprawę o widzenia z dzieckiem? Z tego co mi wiadomo to pozbawienie władzy rodzicielskiej to niemożność decydowania o sprawach dziecka. Czy pozbawienie władzy rodzicielskiej to też brak widzeń i wszelkich kontaktów z dzieckiem? Czy mimo pozbawienia praw rodzicielskich jest sens o starania się przed sądem o widzenia z synem?...
Odrzucenie spadku po rodzicach.
Wczoraj mąż się dowiedział o śmierci swojej matki Matka mojego męża go nie wychowywała, natomiast miała zasądzone alimenty, które spłacała do samej śmierci. Mąż się zastanawia czy musi się zrzec spadku po zmarłej matce skoro wychowywany był przez ojca od 16 roku życia i nie utrzymywał z matką kontaktu. Nie wie czy miała jakieś długi prócz długu alimentacyjnego. Mamy 3 letnie dziecko i czy w jego imieniu też musimy się zrzec ? Jak to prawnie w...
Umowa kupna sprzedaży na odległość.
Prowadzę działalność gospodarczą i skupuje elektronikę na OLX. Z oczywistych względów wszystko dzieje się na odległość. Zawsze dzwonię zawczasu do sprzedającego. Do każdego zakupu sporządzam umowę kupna sprzedaży gdzie kupujący musi podać: 1) Imię i Nazwisko 2) Adres (miejscowość, ulicę nr domu) 3) Nr dowodu 4) na końcu musi się czytelnie podpisać W umowie wyszczególniona jest nazwa przedmiotu, jej stan techniczny i cena za jaką kupuję. Dod...
Czy musze zgodzic sie na test Covid
Mój syn i cała jego klasa zostali objęci kwarantanną, ponieważ ktoś tam w szkole miał dodatni wynik testu. Otrzymałam telefon z sanepidu, że zapraszają na test na Covid. Dopytałam czy jest to zaproszenie czy wymóg, pani odpowiedziała, że bardzo zachęcają. Ok, za zaproszenie podziękowałam. Dzisiaj dostałam drugi telefon z sanepidu, z informacją, że u kogoś następnego wyszedł pozytywny wynik testu, w związku z czym kwarantanna zostaje przedłużona,...

Wyszukiwarka