Rejestr karny.

Dostałam wyrok, kara grzywny wyrok uprawomocnił się 28 października 2022 r. Czy to oznacza że do tego dnia będę w w rejestrze karanych, kiedy będę mogła wziąć zaświadczenie o niekaralności?
anonim cytuj
19-10-2023
Rok od spłaty grzywny. Są inne środki w wyroku?
nie tylko kara grzywny

Rok po spłacie grzywny.

anonim cytuj
19-10-2023
Kara grzywny jest jednym z rodzajów kar przewidzianych w polskim prawie karnym. Jeśli chodzi o pojęcie „zaświadczenie o niekaralności”, to odnosi się do wydawania zaświadczeń z Krajowego Rejestru Karnego (KRK). Informacje te są ważne dla pracodawców, instytucji lub innych podmiotów, które chcą potwierdzić status prawny osoby.

Kiedy kara zostanie wykonana lub odbyta, osoba skazana nie jest uważana za osobę karaloną, ale informacje o skazaniu i karze nadal pozostają w KRK przez pewien okres.

Zgodnie z art. 10 ustawy o Krajowym Rejestrze Karnym:

Informacje o skazaniu osoby fizycznej za przestępstwo ścigane z oskarżenia publicznego są usuwane z rejestru po upływie:
3 lat – jeżeli osoba ta była skazana na karę grzywny, ograniczenia wolności, pozbawienia wolności do lat 2 włącznie, a także jeżeli była skazana na karę pozbawienia wolności powyżej 2 lat, lecz jej wykonanie w całości zostało warunkowo zawieszone;
(...)
Biorąc pod uwagę powyższe, informacje o karze grzywny będą przechowywane w KRK przez 3 lata od dnia wykonania kary. Dlatego kluczowe jest ustalenie, kiedy kara grzywny została faktycznie spłacona. Po tym okresie możesz ubiegać się o zaświadczenie o niekaralności.

W odpowiedzi na post drugi, jeśli nie było innych środków karnych wymierzonych w wyroku, to informacje o karze będą przechowywane przez trzy lata od dnia jej spłaty. Jeśli były inne środki karnych, mogą one wpłynąć na czas przechowywania informacji w KRK.

anonim cytuj
21-10-2023

Sugerowane Tematy

Prawo jazdy.
Robiłam kurs na prawo jazdy w 2011 roku. Zdawałam w OSK egzamin praktyczny, do teorii nie przystąpiłam wtedy, dopiero w tym roku. Teraz chciałabym sprawę dokończyć. Od OSK nie otrzymałam kart jazd, tylko umowę i rachunek. Oni karty jazdy zniszczyli. Nie chcą wystawić żadnego zaświadczenia o ukończeniu kursu, namawiają do ponownego wykupienia kursu. Teoretycznie kurs jest dożywotni, no ale bez ukończonych obydwu egzaminów wtedy nie uznają go jako ...
Zwolnienie z opłaty za DPS.
Dzień dobry. Chciałbym się dowiedzieć co zrobić aby uniknąć płacenia za pobyt w DPS wyrodnego rodzica. Ojciec lata temu odszedł od nas i przez wiele lat nie płacił alimentów na mnie i dwójkę rodzeństwa. Ma w najbliższym czasie ma zostać umieszczony w placówce że względu na ciężki stan zdrowia (wieloletnie nadużywanie alkoholu). Siedział również jakiś czas w więzieniu za zaległości alimentacyjne. Czy mogę złożyć jakieś wnioski do sądu i komornika ...
Odszkodowanie po potrąceniu
Hej mam pytanie wczoraj na pasach starszy pan potrącił moja bratowa bo jak stwierdził zagapił się gdyby nie kierowca który jechał za nim by uciekł ale wezwali policję i karetkę. Dziś się okazuje że na mocne stłuczenie barku i naderwane coś tam.... Zwolnienie na 18 dni z pracy. Co dalej odszkodowanie z starszego pana OC??? A jakieś zadość uczynienie za ból i wypadek się należy i gdzie z tym się udać. Proszę o pomoc...
Pozew o zachowek.
Złożyłem pozew o zachowek. Została nadana sygnatura akt. Zostałem wezwany do uzupełnienia braków w pozwie, nie zdążę zrobić tego w terminie, bo nie wiem jak się za to zabrać. Zapewne pozew zostanie odrzucony. Czy będę miał szansę złożyć pozew jeszcze raz w komplecie czy zostanie oddalony?...

Wyszukiwarka