Rejestr karny.

Dostałam wyrok, kara grzywny wyrok uprawomocnił się 28 października 2022 r. Czy to oznacza że do tego dnia będę w w rejestrze karanych, kiedy będę mogła wziąć zaświadczenie o niekaralności?
anonim cytuj
19-10-2023
Rok od spłaty grzywny. Są inne środki w wyroku?
nie tylko kara grzywny

Rok po spłacie grzywny.

anonim cytuj
19-10-2023
Kara grzywny jest jednym z rodzajów kar przewidzianych w polskim prawie karnym. Jeśli chodzi o pojęcie „zaświadczenie o niekaralności”, to odnosi się do wydawania zaświadczeń z Krajowego Rejestru Karnego (KRK). Informacje te są ważne dla pracodawców, instytucji lub innych podmiotów, które chcą potwierdzić status prawny osoby.

Kiedy kara zostanie wykonana lub odbyta, osoba skazana nie jest uważana za osobę karaloną, ale informacje o skazaniu i karze nadal pozostają w KRK przez pewien okres.

Zgodnie z art. 10 ustawy o Krajowym Rejestrze Karnym:

Informacje o skazaniu osoby fizycznej za przestępstwo ścigane z oskarżenia publicznego są usuwane z rejestru po upływie:
3 lat – jeżeli osoba ta była skazana na karę grzywny, ograniczenia wolności, pozbawienia wolności do lat 2 włącznie, a także jeżeli była skazana na karę pozbawienia wolności powyżej 2 lat, lecz jej wykonanie w całości zostało warunkowo zawieszone;
(...)
Biorąc pod uwagę powyższe, informacje o karze grzywny będą przechowywane w KRK przez 3 lata od dnia wykonania kary. Dlatego kluczowe jest ustalenie, kiedy kara grzywny została faktycznie spłacona. Po tym okresie możesz ubiegać się o zaświadczenie o niekaralności.

W odpowiedzi na post drugi, jeśli nie było innych środków karnych wymierzonych w wyroku, to informacje o karze będą przechowywane przez trzy lata od dnia jej spłaty. Jeśli były inne środki karnych, mogą one wpłynąć na czas przechowywania informacji w KRK.

anonim cytuj
21-10-2023

Sugerowane Tematy

Ojciec dziecka od kilku lat nie płaci alimentów.
Ojciec dziecka od kilku lat nie płaci alimentów. Sprawa u komornika. Od roku pobieram alimenty z funduszu. Został skazany za nie płacenie alimentów. Odbyła się sprawa w sądzie i na następnej sprawie będzie on ze swoim adwokatem i żąda mediacji. Sprawy zakłada fundusz, ja chodzę jako świadek. Czy muszę zgodzić się na mediacje jak dług nie dotyczy tylko dziecka a też funduszu i komornika ?...
Umowa dożywocia, czyli mieszkanie w zamian za opiekę.
Witam mam takie pytanie opiekuję się osobą, która nie ma rodziny osoba ta chce mi przepisać swój dom w zamian za tą opiekę. Jak to najlepiej załatwić?...
Kara łączna.
Czy w sytuacji zbiegu różnych kar tzn. warunkowego i bezwzględnego oraz ograniczenia wolności sąd orzeka karę mieszaną czy może połączyć karę ograniczenia i zamienić ja na bezwzględne pozbawienie wolności?...
Umowa najmu okazjonalnego.
Chcę wynająć mieszkanie na podstawie umowy najmu okazjonalnego. Zgłaszają się głównie osoby z dziećmi i zwierzętami lub Ukraińcy. Prywatnie nie mam nic przeciwko temu, boję się jednak, że prawo nie stanie po mojej stronie w dwóch sytuacjach: 1. Gdy najemca nie będzie chciał opuścić mieszkania 2. Gdy najemca będzie zalegał z opłatami. Czy ktoś mógłby mi odpowiedzieć jak najlepiej się zabezpieczyć? Jak przebiegała procedura wyrzucenia takich...

Wyszukiwarka