Koszty komornicze.

Witam, mam komornika, który odciąga mi dług z pensji. Dziś przyszła informacja, że komornik oprócz długu potrąci sobie dodatkowe 200zł za pismo, które wysłał. Czy to normalne i zgodne z prawem? Czy komornik może zażądać sobie aż takiej kwoty za list? Pierwszy raz spotykam się z czymś takim.
Proszę o odpowiedź i pozdrawiam.
anonim cytuj
11-08-2023
Pismo zostało u pracodawcy, kierownik tylko wydał mi je na chwile do zapoznania się, bo podobno taka korespondencja zostaje w firmie.

anonim cytuj
11-08-2023
Pismo zostało u pracodawcy, kierownik tylko wydał mi je na chwile do zapoznania się, bo podobno taka korespondencja zostaje w firmie.

Powinieneś dostać odpis tego pisma. Pracodawca dostał, żeby zwiększyć potrącenia, ale komornicy odpis każdego postanowienia/dokumentu również wysyłają do dłużników.

anonim cytuj
11-08-2023
Za pismo nic, ale za to że przejął sprawę ściągnięcia długu.

anonim cytuj
11-08-2023

Dług tak, ale wyraźnie było napisane ze to jest opłata za wysyłkę pisma.

anonim cytuj
11-08-2023
Witam, mam komornika, który odciąga mi dług z pensji. Dziś przyszła informacja, że komornik oprócz długu potrąci sobie dodatkowe 200zł za pismo, które wysłał. Czy to normalne i zgodne z prawem? Czy komornik może zażądać sobie aż takiej kwoty za list? Pierwszy raz spotykam się z czymś takim.

Zgodnie z prawem polskim, komornik może pobierać opłaty za czynności, które wykonuje w ramach postępowania egzekucyjnego. Niemniej jednak, wartości takich opłat są określone w Rozporządzeniu Ministra Sprawiedliwości z dnia 28 września 2002 r. w sprawie opłat komorniczych od czynności komorniczych (Dz. U. z 2016 r. poz. 1335 z późn. zm.). Kwota 200zł za samo pismo wydaje się być zbyt wysoka, chyba że dotyczyło to czynności specyficznych, które nie zostały wskazane w twojej wypowiedzi.

Jeżeli pismo od komornika dotyczy potrąceń z pensji, pracodawca faktycznie otrzymuje oryginał takiego pisma w celu dokonania stosownych potrąceń. Niemniej jednak, dłużnikowi przysługuje prawo do otrzymania kopii każdego dokumentu dotyczącego egzekucji. To prawo jest zgodne z art. 763 Kodeksu postępowania cywilnego, który mówi, że dłużnik powinien zostać poinformowany o wszelkich czynnościach egzekucyjnych.

Jeśli chodzi o opłatę za przejęcie sprawy ściągnięcia długu, komornik może pobierać opłatę za wszczęcie postępowania egzekucyjnego. Kwotę takiej opłaty określa wcześniej wspomniane rozporządzenie. Warto dokładnie sprawdzić, czy kwota 200zł dotyczyła właśnie tej opłaty czy innej czynności komorniczej.

Dług tak, ale wyraźnie było napisane ze to jest opłata za wysyłkę pisma.

Jeżeli w pismie wyraźnie zostało zaznaczone, że opłata dotyczy wysyłki pisma, warto skonsultować się z treścią wspomnianego rozporządzenia, aby ustalić, czy tak wysoka opłata jest zgodna z przepisami. Jeżeli okaże się, że jest niezgodna, można podjąć odpowiednie kroki w celu jej kwestionowania.

anonim cytuj
11-08-2023

Sugerowane Tematy

Alimenty na dorosłe rodzeństwo męża.
Dzień dobry. Mój mąż ma dwie niepracujące siostry. Jedna posiada opiekuna prawnego z powodu wady wzroku ale funkcjonuje normalnie. Poza tym prawdopodobnie ma (na razie nieudokumentowany) zespół Aspergera. Druga siostra ma problemy natury psychicznej, poza tym w jednej ręce posiada śrubę po wypadku. Również funkcjonuje samodzielnie. Nie mają żadnych dochodów. Mieszkają w starym domku jednorodzinnym wraz z ojcem (opiekunem tej pierwszej). Moje pyta...
Czy pracodawca może przeszukać moją szafkę w pracy?
Witam. Od kilku dni pracuję w nowej firmie. Jest to niemiecka sieć sklepów. Na podpisywaniu umowy wszystko było idealnie. Jednak wczoraj kierowniczka powiedziala mi,że zarówno ona jak i kierownik regionalny i kierownik główny mają prawo w każdym momencie pracy zażądać ode mnie otworzenia szafki i pokazania im zawartości torebki, zawartości portfela i dać do wglądu telefon żeby mogli sprawdzić czy w czasie pracy nie korzystałam beż pozwolenia...
Co w sytuacji, jeżeli pracodawca nie będzie chciał rozwiązać umowy?
Aktualnie kończę długie zwolnienie lekarskie, prowadzone w poradni zdrowia psychicznego. Nie chcę wracać do obecnego pracodawcy. Wysłałam informacje mailową i z informacją o dacie zakończenia leczenia i chęci wypowiedzenia umowy o pracę na mocy porozumienia stron z dniem następnym. Otrzymałam odpowiedź od pracodawcy o nie wyrażeniu zgody jednej ze stron na takie rozwiązanie umowy. Jak mogę rozwiązać umowę szybko. Nie chcę pracodawcy robić pod gór...
Pożyczka od znajomego
Witam. Pisze ten post, ze względu na koleżankę, która ma problem i szukamy... " Odpowiedzi " . Otóż, dwa lata temu pewien facet dawał jej pieniędze. Przelewem na konto. Mówił jej ciągle, że jak będzie miała to odda. Później okazało się, że facet liczył na coś więcej, a gdy ona go porzuciła, mówiąc mu kategoryczne " NIE" Facet powiedział, że ma oddać jej wszystkie pieniądze. No i nadszedł czas, straszeniem sądem, że pójdzie zał...

Wyszukiwarka