Eksmisja i brak lokalu socjalnego.

Witam dzisiaj miałam rozprawę o eksmisję, mam miesiąc na wyprowadzenie się z lokalu. Sąd nie przyznał mi lokalu socjalnego, po mimo tego że mam trójkę dzieci nieletnich. Proszę mnie nie osądzać bo, wiem że to moja wina że tak się stało ale każdy popełnia błędy. Mam pytanie czy mogę jeszcze odwołać się od decyzji sądu o przydział mieszkania socjalnego może ktoś pomoże napisać mi taki wniosek albo podpowie jak to zrobić. Nie jesteśmy żadna patologiczna rodzina nie pijemy alkoholu po prostu tak życie nam się ułożyło .
anonim cytuj
19-10-2023
To gmina przydziela mieszkanie socjalne na podstawie wniosku zainteresowanych, niestety eksmisja jest nieunikniona ,nikt nie będzie Was utrzymywał, dostaniecie może jakiś pokój w hostelu od gminy ,ale to tylko na jakiś miesiąc. Może rodzina pomoże?!

anonim cytuj
19-10-2023
Złożyć wniosek do gminy, są też ośrodki dla bezdomnych lub samotnych matek.

anonim cytuj
19-10-2023
Witam dzisiaj miałam rozprawę o eksmisję, mam miesiąc na wyprowadzenie się z lokalu. Sąd nie przyznał mi lokalu socjalnego, po mimo tego że mam trójkę dzieci nieletnich. Mam pytanie czy mogę jeszcze odwołać się od decyzji sądu o przydział mieszkania socjalnego może ktoś pomoże napisać mi taki wniosek albo podpowie jak to zrobić.

Decyzja o nieprzyznaniu lokalu socjalnego nie jest wydawana przez sąd, ale przez gminę. Od decyzji gminy przysługuje odwołanie do samorządowego kolegium odwoławczego. Wskazane jest, aby w odwołaniu wskazać wszystkie okoliczności, które, Państwa zdaniem, powinny zostać uwzględnione przy rozpatrywaniu wniosku, takie jak sytuacja rodzinna, liczba nieletnich dzieci czy innych ważnych okoliczności związanych z sytuacją życiową. Odwołanie powinno zostać złożone w terminie 14 dni od dnia doręczenia decyzji.

To gmina przydziela mieszkanie socjalne na podstawie wniosku zainteresowanych, niestety eksmisja jest nieunikniona

To prawda, że to gmina decyduje o przydziale mieszkania socjalnego. Jeśli jednak decyzja sądu o eksmisji stała się prawomocna, eksmisja jest nieunikniona. Warto zwrócić uwagę na art. 8 ustawy o ochronie praw lokatora oraz o zmianie Kodeksu cywilnego, który stanowi, że eksmitowany z mieszkania lokator, który nie otrzymał innego lokalu, może być tymczasowo zakwaterowany w noclegowni, schronisku dla osób bezdomnych lub innym miejscu o podobnym standardzie. Jeżeli eksmitowany jest rodzina z niepełnoletnimi dziećmi, to powinno zostać jej wskazane lokum zastępcze.

W przypadku Państwa sytuacji, najważniejszym krokiem jest złożenie odwołania od decyzji gminy o nieprzyznaniu lokalu socjalnego. W dodatku, warto zwrócić się do lokalnych ośrodków pomocy społecznej oraz organizacji pozarządowych, które mogą pomóc w znalezieniu tymczasowego zakwaterowania lub innych form wsparcia.

anonim cytuj
21-10-2023

Sugerowane Tematy

Odebranie dziecka
Witam. Mam pytanie. Czy jest prawdopodobne odebranie dziecka w wieku 16 lat, ze względu na pracę rodziców. Chodzi o to że kurator zrobił wywiad i powiedział że złoży wniosek do sądu o odebranie córki i umieszczenie w jakieś pieczy zastępczej. Z córką nie ma żadnego problem, chodzi do liceum, tylko została tam przyłapana z klientem....
Podział majątku po rozwodzie.
Mieszkanie kupione w połowie z darowizny, którą otrzymałam od rodziców. Na drugą połowę mieszkania wzięliśmy z mężem wspólny kredyt hipoteczny. Niestety doszło do rozwodu. Jak sąd może do tego podejść? Czy dobrze rozumiem że ex należy się 1/4 wartości mieszkania?...
Wypadek w pracy - odszkodowanie
Witam proszę o poradę chodzi o to że 5.09 miałam wypadek w pracy podczas ujęcia złodzieja. Od tego czasu byłam na zwolnieniu. 18.09 było ono przedłużone do dnia 25.09 (tego dnia miała być wizyta u chirurga ortopedy). Lecz została ona przełożona na dzisiaj. Lekarz uzupełnił druk OL-9. Wstawił datę zakończenia leczenia jako dzisiejsza tj. 23 września. I tu moje pytanie czy nie stracę możliwości odszkodowania skoro leczenie kończy się wcześniej o dw...
Wezwanie do zapłaty przez komornika.
Wezwanie do zapłaty od komornika. Zapłacone osobiście w kancelarii 3 dni później. Mimo tego i tak komornik ściągnął kwotę z mojego konta bankowego 2 dni po tym jak zapłaciłem w kancelarii . W kancelarii próba wyjaśnienia sprawy. Rzeczywiście doszło do pomyłki. Ale pieniądze nie zostały zwrócone na moje konto. Pani w kancelarii pokazuje potwierdzenie przelewu na moje nazwisko (niby, że pieniądze zostały zwrócone) ale zupełnie inny nr konta, któr...

Wyszukiwarka