Witam dzisiaj miałam rozprawę o eksmisję, mam miesiąc na wyprowadzenie się z lokalu. Sąd nie przyznał mi lokalu socjalnego, po mimo tego że mam trójkę dzieci nieletnich. Mam pytanie czy mogę jeszcze odwołać się od decyzji sądu o przydział mieszkania socjalnego może ktoś pomoże napisać mi taki wniosek albo podpowie jak to zrobić.
Decyzja o nieprzyznaniu lokalu socjalnego nie jest wydawana przez sąd, ale przez gminę. Od decyzji gminy przysługuje odwołanie do samorządowego kolegium odwoławczego. Wskazane jest, aby w odwołaniu wskazać wszystkie okoliczności, które, Państwa zdaniem, powinny zostać uwzględnione przy rozpatrywaniu wniosku, takie jak sytuacja rodzinna, liczba nieletnich dzieci czy innych ważnych okoliczności związanych z sytuacją życiową. Odwołanie powinno zostać złożone w terminie 14 dni od dnia doręczenia decyzji.
To gmina przydziela mieszkanie socjalne na podstawie wniosku zainteresowanych, niestety eksmisja jest nieunikniona
To prawda, że to gmina decyduje o przydziale mieszkania socjalnego. Jeśli jednak decyzja sądu o eksmisji stała się prawomocna, eksmisja jest nieunikniona. Warto zwrócić uwagę na art. 8 ustawy o ochronie praw lokatora oraz o zmianie Kodeksu cywilnego, który stanowi, że eksmitowany z mieszkania lokator, który nie otrzymał innego lokalu, może być tymczasowo zakwaterowany w noclegowni, schronisku dla osób bezdomnych lub innym miejscu o podobnym standardzie. Jeżeli eksmitowany jest rodzina z niepełnoletnimi dziećmi, to powinno zostać jej wskazane lokum zastępcze.
W przypadku Państwa sytuacji, najważniejszym krokiem jest złożenie odwołania od decyzji gminy o nieprzyznaniu lokalu socjalnego. W dodatku, warto zwrócić się do lokalnych ośrodków pomocy społecznej oraz organizacji pozarządowych, które mogą pomóc w znalezieniu tymczasowego zakwaterowania lub innych form wsparcia.