Ustanie stosunku pracy.

Czy będąc na L4 od 08.10 i nadal jestem. Z Informacji od Pani z ZUS wiem, że z moim pracodawcą ustał stosunek pracy z dniem 4.11, a ja nadal nie mam świadectwa pracy dodam, że wcześniej sprawa była zgłoszona do PIP z powodu niewypłacenia wynagrodzenia za miesiąc wrzesień i październik oraz nie dostałam ekwiwalentu za niewykorzystany urlop. Moje pytanie brzmi czy pracodawca może wysłać owe świadectwo pracy listownie ?? A jeżeli tak to czy w ogóle powinnam je odebrać? (Mi wydaje się ,że powinni zrobić to osobiście ponieważ chcę widzieć co podpisuje i co zawarte jest na świadectwie)
anonim cytuj
22-11-2023
Mogą wysłać pocztą.
"ponieważ chcę widzieć co podpisuje i co zawarte jest na świadectwie)" - przecież ty nie podpisujesz zgody, że świadectwo jest OK - tylko jego odbiór.
Teraz podpiszesz listonoszowi - a jak ci coś nie pasuje w świadectwie pracy możesz wystąpić o sprostowanie.

anonim cytuj
22-11-2023
Ja to doskonale rozumiem, ale to są nieuchwytni ludzie. Wypłaty nie wypłacili, składek nie odprowadzali, do ZUS nas nie zgłosili po 33 dniach. Dosłownie nic. Na SMS nie odpisują, telefonów nie odbierają. I boje się ,że jak już odbiorę to świadectwo pracy to będzie wyjście w jedną stronę. Bo wiem , że później nie będę miała do kogo się udać aby "coś" w nim ew. Zmienić . (A jak na razie robią tylko same donosy)

anonim cytuj
22-11-2023
Tak właśnie chce zrobić. Czekam do 30.11 bo PIP wysłała mi pismo, żeby poczekać do tego 30.11, a później już składam pozew. Tylko pytanie czy jeżeli do tego czasu dostanę listownie świadectwo pracy czy je odebrać? Bo mam obawy ze strony pracodawcy, że zrobi mi pod górkę.

anonim cytuj
22-11-2023
Odebrać , jak coś to możesz wystąpić o sprostowanie.

anonim cytuj
22-11-2023

Sugerowane Tematy

faktury 5 lat wstecz
Mam pytanie prokuratura chce ode mnie faktury za maj i czerwiec 2015 , z tego co pamiętam to dokumenty trzyma się 5 lat wiec to minęło w maju i czerwcu 2020 czy mogę tłumaczyć się ze nie mam tych faktur bo ten okres 5 letni minął czy nie ?...
Odsetki z alimentów a uszczerbek na zdrowiu.
Dzień dobry, Bardzo proszę o pomoc. Mąż spłaca odsetki z alimentów. W sierpniu przeszedł zawał i jest na L4. Jak wygląda teraz sprawa z ich płaceniem jeśli po 30-stu dniach przejmuje ZUS? Kto wtedy płaci, mąż na konto komornika? Nigdy nie był na tak długim L4 więc nie mamy już takiej wiedzy, a chciałby być na bieżąco z opłatami. Z góry dziękuję za odpowiedź....
Wadliwe postanowienie sądu - spadek testament - brak przyrostu
Dzień dobry, Ponad 2 lata temu odbyła się sprawa spadkowa po jednym z członków rodziny, który zostawił testament. W testamencie wskazał trzech spadkobierców. Jeden z nich nie dożył śmierci spadkodawcy. Zgodnie z przyrostem jego część spadku powinna przejść na dwóch pozostałych spadkobierców testamentowych. Mimo to sąd wydał błędne postanownie wskazując, zgodnie z testamentem, że nie żyjąca już osoba nabywa część spadku. Uczestnicy postępowania ...
Czy pracodawca w ciągu miesiąca może zmienić grafik bez zgody pracownika?
Czy pracodawca w ciągu miesiąca może zmienić grafik bez zgody pracownika? Dajmy taki przykład, że idę na zwolnienie lekarskie i przed zwolnieniem mam 7 dni pracy od pon. do ndz, dwa dni wolne w innym tygodniu. Po przyjściu ze zwolnienia grafik zmieniony tak, żeby pracodawca był jak najmniej stratny, czyli zamiast 7 dni pracy wstawia jak najwięcej wolnego podczas choroby. Czy można tak robić, czy nie?...

Wyszukiwarka