Czy będąc na L4 od 08.10 i nadal jestem. Z Informacji od Pani z ZUS wiem, że z moim pracodawcą ustał stosunek pracy z dniem 4.11, a ja nadal nie mam świadectwa pracy dodam, że wcześniej sprawa była zgłoszona do PIP z powodu niewypłacenia wynagrodzenia za miesiąc wrzesień i październik oraz nie dostałam ekwiwalentu za niewykorzystany urlop. Moje pytanie brzmi czy pracodawca może wysłać owe świadectwo pracy listownie ?? A jeżeli tak to czy w ogóle powinnam je odebrać? (Mi wydaje się ,że powinni zrobić to osobiście ponieważ chcę widzieć co podpisuje i co zawarte jest na świadectwie)
Mogą wysłać pocztą.
"ponieważ chcę widzieć co podpisuje i co zawarte jest na świadectwie)" - przecież ty nie podpisujesz zgody, że świadectwo jest OK - tylko jego odbiór.
Teraz podpiszesz listonoszowi - a jak ci coś nie pasuje w świadectwie pracy możesz wystąpić o sprostowanie.
anonim cytuj
22-11-2023
Ja to doskonale rozumiem, ale to są nieuchwytni ludzie. Wypłaty nie wypłacili, składek nie odprowadzali, do ZUS nas nie zgłosili po 33 dniach. Dosłownie nic. Na SMS nie odpisują, telefonów nie odbierają. I boje się ,że jak już odbiorę to świadectwo pracy to będzie wyjście w jedną stronę. Bo wiem , że później nie będę miała do kogo się udać aby "coś" w nim ew. Zmienić . (A jak na razie robią tylko same donosy)
anonim cytuj
22-11-2023
Tak właśnie chce zrobić. Czekam do 30.11 bo PIP wysłała mi pismo, żeby poczekać do tego 30.11, a później już składam pozew. Tylko pytanie czy jeżeli do tego czasu dostanę listownie świadectwo pracy czy je odebrać? Bo mam obawy ze strony pracodawcy, że zrobi mi pod górkę.
anonim cytuj
22-11-2023
Odebrać , jak coś to możesz wystąpić o sprostowanie.
Dzień dobry. Sprawa dość skomplikowana. W posesji na której mieszkam stoją dwa domy i niestety ja i moja rodzina jesteśmy skonfliktowani z mieszkańcami domu w podwórku. Wcześniej były wyzwiska i prowokacyjne zachowania z ich strony pod moim adresem które mam nagrane. Wyjmowałem telefon i nagrywałem gdy byli w pobliżu ponieważ wcześniej mi się odgrażali, że ,,mnie zniszczą'' i się obawiałem . Teraz boję się, że posądzą mnie o naruszanie prywatnośc...
Partner zamówił łóżko na stronie internetowej . Minęły już 3 tygodnie ,firma raz opowiedziała że mają jeszcze czas po czym nie ma z nimi żadnego kontaktu . Nie odbierają telefonów i nie odpisują na maile . Łóżko zostało w całości opłacone. Po głębszym przeszukaniu okazuje się ,że niektórzy dostają zamówienia a większość jednak ani łóżka ani pieniędzy. Czy możemy jakoś odzyskać pieniądze?...
Witam. Pytanie znajomego.
Dostał nakaz zapłaty (którego jeszcze nie odebrał, ale sprawdził w e-sadzie) kwota nie duża bo około 700 zł. Nie stać go na spłatę całości od razu. Czy może wpłacić połowę tej kwoty i zaskarżyć nakaz tak aby wierzyciel nie mógł z nim iść do komornika? On resztę chce spłacić w kolejnym miesiącu. Proszę o poradę....
Potrzebuję pomocy, jestem osobą dorosłą, studentką, ojciec pozwał mnie o zmniejszenie alimentów, które na mnie płaci. Właśnie piszę odpowiedź dla sądu, uwzględniającą moje koszta miesięczne, potrzeby etc.
Wynajmuję mieszkanie z partnerką, jesteśmy oby dwie uwzględnione na umowie najmu. Sąd może zapytać z kim wynajmuje mieszkanie, jesteśmy w związku homoseksualnym, boję się, że może to wpłynąć jakkolwiek na stronniczość i ogólnie na moją niekorzy...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: