Ustanie stosunku pracy.

Czy będąc na L4 od 08.10 i nadal jestem. Z Informacji od Pani z ZUS wiem, że z moim pracodawcą ustał stosunek pracy z dniem 4.11, a ja nadal nie mam świadectwa pracy dodam, że wcześniej sprawa była zgłoszona do PIP z powodu niewypłacenia wynagrodzenia za miesiąc wrzesień i październik oraz nie dostałam ekwiwalentu za niewykorzystany urlop. Moje pytanie brzmi czy pracodawca może wysłać owe świadectwo pracy listownie ?? A jeżeli tak to czy w ogóle powinnam je odebrać? (Mi wydaje się ,że powinni zrobić to osobiście ponieważ chcę widzieć co podpisuje i co zawarte jest na świadectwie)
anonim cytuj
22-11-2023
Mogą wysłać pocztą.
"ponieważ chcę widzieć co podpisuje i co zawarte jest na świadectwie)" - przecież ty nie podpisujesz zgody, że świadectwo jest OK - tylko jego odbiór.
Teraz podpiszesz listonoszowi - a jak ci coś nie pasuje w świadectwie pracy możesz wystąpić o sprostowanie.

anonim cytuj
22-11-2023
Ja to doskonale rozumiem, ale to są nieuchwytni ludzie. Wypłaty nie wypłacili, składek nie odprowadzali, do ZUS nas nie zgłosili po 33 dniach. Dosłownie nic. Na SMS nie odpisują, telefonów nie odbierają. I boje się ,że jak już odbiorę to świadectwo pracy to będzie wyjście w jedną stronę. Bo wiem , że później nie będę miała do kogo się udać aby "coś" w nim ew. Zmienić . (A jak na razie robią tylko same donosy)

anonim cytuj
22-11-2023
Tak właśnie chce zrobić. Czekam do 30.11 bo PIP wysłała mi pismo, żeby poczekać do tego 30.11, a później już składam pozew. Tylko pytanie czy jeżeli do tego czasu dostanę listownie świadectwo pracy czy je odebrać? Bo mam obawy ze strony pracodawcy, że zrobi mi pod górkę.

anonim cytuj
22-11-2023
Odebrać , jak coś to możesz wystąpić o sprostowanie.

anonim cytuj
22-11-2023

Sugerowane Tematy

Zmiana pracy a urlop
Dzień dobry. Chciałabym się dowiedzieć jak wygląda sprawa urlopu przy zmianie pracy. W dotychczasowej jestem zatrudniona na podstawie umowy o pracę od ośmiu lat. Normalnie przysluguje mi 20 dni urlopu na rok. Z obecnej pracy planuje odejść z ostatnim dniem lutego, by nową rozpocząć dokładnie 1 Marca. Chce się dowiedzieć, czy dotychczasowy pracodawca powinien mi udzielic czterech dni urlopu lub za tyle zaplacić ? Chcialabym tez wiedziec jak w tak...
Komornik za alimenty.
Witam mam takie pytanie. Mam około 100 tyś. Zaległego długu za alimenty, a moje dzieci mają już po 30 lat. Więc jak pójdę do pracy na umowę o prace to komornik będzie mi zajmował 60% wypłaty za zaległe alimenty, czy tylko do najniższej krajowej, a tamten dług będzie rósł? I czy sam wtedy mógłbym z najniższej krajowej wpłacać?...
wyrok za nieodrobienie godzin
Prawomocny wyrok 180 dni wiezienia, za nieodrobienie godzin. Osoba nie wiedziała, ze toczy sie postepowanie karne, zmieniała miejsce zamieszkanka 3 razy. Zatrzymanie na ulicy. Proszę mi powiedzieć, czy jest jakaś szansa na dozor elektroniczny? Czy jest szansa na zaskarżenie wyroku? Dodam jeszcze, ze jeden adwokat twierdzi, ze tak, drugi, ze nie ma sensu sie w to bawic. Co mozna zrobic?...
Rozwód a alimenty na dzieci.
Otóż byłam do ubiegłej soboty w szczęśliwym 13 letnim małżeństwie z którego mamy 2 dzieci (4 i 10 lat). Mąż pod koniec sierpnia poszedł na szkolenie miesięczne do wojska . Po powrocie widziałam że coś jest nie tak i zgadzało się. Stwierdził że poznał tam kobietę w której się zakochał. W ciągu tygodnia kazałam mu się wyprowadzić z domu a on nagle stwierdził że przestał mnie kochać. Chciałam dogadać się z nim w kwestiach finansowych , do 10 oboj...

Wyszukiwarka