Spadek a wysokość alimentów.

Otrzymany przez zobowiązanego spadek może wpłynąć na wysokość alimentów?
anonim cytuj
20-11-2023
Odpowiedź zależy od wieku dzieci. Jeśli są dorosłe, t o potrzeby rodzica np. mieszkaniowe są tak samo istotne jak i dzieci. Inaczej mówiąc jeśli rodzic może wyjść z długów i szybko upłynie spadek to nie będzie brany pod uwagę.
Inaczej może się mieć sytuacja jeśli dzieci są nieletnie. W takim przypadku istotne jest czy alimenty, które uznawane otrzymują zabezpieczają ich uzasadnione potrzeby, jeśli tak to spadek nie ma wpływu na ich zmianę. Jeśli natomiast nie były podnoszone od kilku lat i zmieniły się to będzie to dobry moment bo sąd uznał te pieniądze jako majątek, który rodzic może zainwestować w dziecko. Tyle, że też nie powinno być to setki zlotach tylko kilkadziesiąt złotych, bo kwota tego spadku powinna wystarczyć na cały okres alimentacji, pomijam naturalnie możliwości zobowiązane, które też mogły się przez lata zmienić i one też będą miały wpływ na wysokość alimentów i tutaj może być to już w setki.

anonim cytuj
20-11-2023
Dziękuje za odpowiedź.

anonim cytuj
20-11-2023

Sugerowane Tematy

Jakiś czas nie płacone alimenty. Jak spłacać aby było ok? (dług)
Znajomy jakiś czas nie płacił alimentów. Alimenty z FA, komornik. Teraz chce zacząć normalnie płacić alimenty, wysłał przekazem pocztowym na adres byłej żony. Ale ona go nie odebrała i napisała, że nie będzie odbierała, żeby kontaktował się z komornikiem i przez niego wysyłał pieniądze (żeby pierwsze spłacić dług). Czy to świadczy na jej niekorzyść? Jak znajomy ma dalej płacić aby było ok?...
wypadek w pracy przed podpisaniem umowy
Kochani mam kolejną prośbę o opinię. Syn po szkole 19 lat, zaczął pracę w jednym z wiodących marketów budowlanych. Nie miał rozmowy rekrutacyjnej, zapytano tylko czy chce pracować i polecono przyjść dnia następnego na stanowisko pracy- dział majsterkowanie i ogrodnictwo. Przez 2 tyg. syn nie otrzymywał umowy, choć go ,, cisnęłam,, aby się upomiał. We wtorek syn uległ wypadkowi w miejscu pracy, ma ucięty palec i paznokieć. Natychmiast udał się na ...
Czy mogę odzyskac niespłacone opłaty za wynajem mieszkania?
Proszę o pomoc. Kilka lat temu wynajmowałam mieszkanie, a najemca nie zapłacił mi na koniec opłat związanych z ywynajmem. Oddałam sprawę do sądu i mam prawomocny wyrok. Kilka razy komornikowi udało się uzyskać pewne kwoty. Jednakże ostatnio nie otrzymałam nic ponieważ dłużnik podobno ma umowa o pracę, gdzie widnieje najniższa krajowa i podobno nie otrzymuje żadnych dodatków ani premii. Co mogę zrobić w tej sytuacji? Bardzo proszę o pomoc....
Zostałam oszukana. Odkupiłam bon turystyczny. Czy coś w tej sprawie mogę jeszcze zrobić? Czy jest sens zgłaszać to na policję?
Witam, nieświadoma konsekwencji odkupiłam bon turystyczny od osoby, która zaoferowała mi sprzedaż po okazyjnej cenie. Niestety dałam się namówić... Zbyt spontanicznie podjęłam decyzję i przelałam pieniądze. Kiedy się zorientowałam , że tego bonu nie wykorzystam i to karalne napisałam do gościa o zwrot pieniędzy. Kontakt się urwał, okazało się, że to oszust, który wyłudził ode mnie pieniądze. Czy coś w tej sprawie mogę jeszcze zrobić? Czy jest se...

Wyszukiwarka