Spadek a wysokość alimentów.

Otrzymany przez zobowiązanego spadek może wpłynąć na wysokość alimentów?
anonim cytuj
20-11-2023
Odpowiedź zależy od wieku dzieci. Jeśli są dorosłe, t o potrzeby rodzica np. mieszkaniowe są tak samo istotne jak i dzieci. Inaczej mówiąc jeśli rodzic może wyjść z długów i szybko upłynie spadek to nie będzie brany pod uwagę.
Inaczej może się mieć sytuacja jeśli dzieci są nieletnie. W takim przypadku istotne jest czy alimenty, które uznawane otrzymują zabezpieczają ich uzasadnione potrzeby, jeśli tak to spadek nie ma wpływu na ich zmianę. Jeśli natomiast nie były podnoszone od kilku lat i zmieniły się to będzie to dobry moment bo sąd uznał te pieniądze jako majątek, który rodzic może zainwestować w dziecko. Tyle, że też nie powinno być to setki zlotach tylko kilkadziesiąt złotych, bo kwota tego spadku powinna wystarczyć na cały okres alimentacji, pomijam naturalnie możliwości zobowiązane, które też mogły się przez lata zmienić i one też będą miały wpływ na wysokość alimentów i tutaj może być to już w setki.

anonim cytuj
20-11-2023
Dziękuje za odpowiedź.

anonim cytuj
20-11-2023

Sugerowane Tematy

Jak sprawdzić czy to darowizna?
Będę wdzięczna za udzielenie mi odpowiedzi na następujące pytanie: czy po około 42-44 latach można sprawdzić czy działkę w której posiadaniu jest mój wujek on sam nabył czy dostał od swojego ojca? Wujek oczywiście twierdzi że ją kupił, ale dziadek jeszcze dwóm swoim synom w akcie darowizny dał działki tylko ten jeden twierdzi że ją odkupił od ojca. Dziadek zmarł miesiąc temu, nie zostawił testamentu a z tego co czytałam to jest to różnica przy us...
Nadpłata w spółdzielni, a wynajem mieszkania.
Wynajmuje mieszkanie w bloku, osobno płaciłam do spółdzielni faktury ze swojego konta bankowego i osobno do właściciela mieszkania. Przez okres 3 lat za który okazało się że powinny być mniej naliczane stawki w spółdzielni, okazało się że muszą to podliczyć i zwrócić pieniądze. Nasza spółdzielnia musi zwrócić pieniądze (3090zl.) Właściciel mieszkania otrzymał list że mają wyliczone ile zwrotu pieniędzy i podać numer konta. No i podał swój numer k...
Ile przysługuje przerwy na 8h pracy przy komputerze?
Dzień dobry, interesuje mnie temat przerw w pracy (8 godzin przez ekranem komputera) - czy pracownikowi przysługuje wtedy jedynie 30 minut przerwy czy poza ustalonymi minutami należy mu się także 5 minut przerwy po każdej godzinie przed ekranem? W jaki sposób rozgranicza się pracowników zatrudnionych na podstawie UoP od tych na zleceniu?...
Zwolnienie dyscyplinarne.
Wpadłem w ciąg alkoholowy, po którym przyszedłem do pracy pod wpływem alkoholu. Pracodawca odesłał mnie do domu. Ja poinformowałem go że udaje się na leczenie odwykowe gdzie przebywam do dziś. Jednak w międzyczasie dostałem zwolnienie dyscyplinarne. Zdiagnozowano unie chorobę alkoholowa czy mogę odwołać się od decyzji pracodawcy? Zwłaszcza że go informowałem o fakcie tego że udaje się na leczenie....

Wyszukiwarka