Spadek a wysokość alimentów.

Otrzymany przez zobowiązanego spadek może wpłynąć na wysokość alimentów?
anonim cytuj
20-11-2023
Odpowiedź zależy od wieku dzieci. Jeśli są dorosłe, t o potrzeby rodzica np. mieszkaniowe są tak samo istotne jak i dzieci. Inaczej mówiąc jeśli rodzic może wyjść z długów i szybko upłynie spadek to nie będzie brany pod uwagę.
Inaczej może się mieć sytuacja jeśli dzieci są nieletnie. W takim przypadku istotne jest czy alimenty, które uznawane otrzymują zabezpieczają ich uzasadnione potrzeby, jeśli tak to spadek nie ma wpływu na ich zmianę. Jeśli natomiast nie były podnoszone od kilku lat i zmieniły się to będzie to dobry moment bo sąd uznał te pieniądze jako majątek, który rodzic może zainwestować w dziecko. Tyle, że też nie powinno być to setki zlotach tylko kilkadziesiąt złotych, bo kwota tego spadku powinna wystarczyć na cały okres alimentacji, pomijam naturalnie możliwości zobowiązane, które też mogły się przez lata zmienić i one też będą miały wpływ na wysokość alimentów i tutaj może być to już w setki.

anonim cytuj
20-11-2023
Dziękuje za odpowiedź.

anonim cytuj
20-11-2023

Sugerowane Tematy

ponowny wniosek o dozór elektroniczny
wiem że złożenie ponownego wniosku o dozór elektroniczny przed upływem 3 miesięcy od wydania odmownej decyzji zostaje bez rozpatrzenia. Gdzieś jednak usłyszałam iż warto złożyć na dwa tygodnie przed upływem tych 3 miesięcy aby nadać bieg sprawie - czy to prawda?...
Sytuacja rodzinna- spadkowa.
Sytuacja rodzinna- spadkowa. Są 2 siostry i ciężko chorujący brat. Jedna z sióstr jest z wizyta u brata z początkiem września do 15 września, widzi ze sytuacja zdrowotna jest trudna…nie ma zbytnio kontaktu z bratem, aby chciał cokolwiek zakomunikować. Osoba z zewnątrz rodziny - konkubina 2 tyg po wizycie siostry zwołuje notariusza do domu i spisuje na siebie testament. W testamęcie zapisuje dom rodzinny na siebie. 6 października Brat um...
Zawieszenie postępowania komorniczego.
Jakiś czas temu spadł na mnie niespodziewany wyrok, na mocy którego miałam zapłacić pewnej spółce wysoką kwotę (to nie był mój dług). Wierzyciel szybko uzyskał dokumenty i skierował sprawę do komornika, po czym niezwłocznie doprowadziłam do podpisania ugody i w I miesiącu wpłaciłam na jego konto żądaną częściową kwotę. Złożył on wniosek do komornika o zawieszenie postępowania egzekucyjnego. Całkowita spłata została dokonana zgodnie z umową, trwał...
Nękanie pracownika na zwolnieniu chorobowym.
Od półtora tygodnia przybywam na L4 . Wydzwania do mnie przełożona z pytaniami na co jestem chora i czy zwolnienie będzie przedłużone . Ciągle powtarza jak to beze mnie sobie nie radzą . Czy jest to już nękanie pracownia ? Poszłam na L4 od psychiatry z tego tytułu , że zostałam obarczona nadmiernymi obowiązkami , cięgle niesłusznie słyszę pretensje w swoim kierunku , zmieniono mi godziny pracy ... Nie dość, że sama siebie mam doszkalać to jeszc...

Wyszukiwarka