Spadek a wysokość alimentów.

Otrzymany przez zobowiązanego spadek może wpłynąć na wysokość alimentów?
anonim cytuj
20-11-2023
Odpowiedź zależy od wieku dzieci. Jeśli są dorosłe, t o potrzeby rodzica np. mieszkaniowe są tak samo istotne jak i dzieci. Inaczej mówiąc jeśli rodzic może wyjść z długów i szybko upłynie spadek to nie będzie brany pod uwagę.
Inaczej może się mieć sytuacja jeśli dzieci są nieletnie. W takim przypadku istotne jest czy alimenty, które uznawane otrzymują zabezpieczają ich uzasadnione potrzeby, jeśli tak to spadek nie ma wpływu na ich zmianę. Jeśli natomiast nie były podnoszone od kilku lat i zmieniły się to będzie to dobry moment bo sąd uznał te pieniądze jako majątek, który rodzic może zainwestować w dziecko. Tyle, że też nie powinno być to setki zlotach tylko kilkadziesiąt złotych, bo kwota tego spadku powinna wystarczyć na cały okres alimentacji, pomijam naturalnie możliwości zobowiązane, które też mogły się przez lata zmienić i one też będą miały wpływ na wysokość alimentów i tutaj może być to już w setki.

anonim cytuj
20-11-2023
Dziękuje za odpowiedź.

anonim cytuj
20-11-2023

Sugerowane Tematy

dom zakupiony na kredyt hipoteczny na jedna osobe
witam, dom zakupiony na kredyt hipoteczny na jedna osobe (posiadajaca dzieci), ale jest on splacany przez 2 osoby nie zwiazane ze soba w sposob prawny, obie mieszkaja w tym domu. w momencie kiedy wlasciciel kredytu umiera lub zwiazek sie rozpada, caly dom zostaje przepisany dzieciom? czy ta druga osoba moze sie jakos zabezpieczyc? czy pozostaje tylko testament lub malzenstwo?...
Alimenty od rodziców na dorosłe dziecko.
Moi rodzice są po rozwodzie. Jestem pełnoletni, więc tata będzie płacił alimenty do momentu zakończenia przeze mnie edukacji. 1.Jak to wygląda od strony matki gdy pójdę ja studia? 2.Czy będzie musiała mi przelewać tyle ile wynoszą alimenty taty? Rodzice szantażują mnie co do wyborów studiów mówiąc, że mam iść do Krakowa, bo tam będę miał mieszkanie które należy do taty. Matka mówi, że jeśli pójdę do Krakowa to wtedy będzie mi przelewać. Natomias...
Zwrot auta od kupującego.
Sprawa wygląda tak - od ok. miesiąca próbowałem sprzedać swoje auto. Było kilka klientów oglądali i na tym się skończyło. Wczoraj pewna osoba przyjechała, oglądała auto razem z synem i wnuczkiem i zdecydowała się kupić auto. Powiedziałem im wszystko o aucie co wiedziałem-a między innymi, że auto ściąga trochę na prawo, że kopci oraz są błędy w komputerze widoczne na desce rozdzielczej. Kupujący się zgodził na te warunki i podpisał umowę-w niej mi...
Zmiana miejsca pracy.
Witam! Pracodawca już któryś raz z kolei chce przymusić mnie do delegacji, ale między innymi z powodu sytuacji w domu jechać nie mogę. Czy mogę odmówić delegacji powołując się na art. 42 par 4? (jestem maszynista i na umowie mam wpisane "moja miejscowość", a oni chcą mnie do "innej miejscowości" oddelegować na to samo stanowisko)....

Wyszukiwarka