Odpowiedź zależy od wieku dzieci. Jeśli są dorosłe, t o potrzeby rodzica np. mieszkaniowe są tak samo istotne jak i dzieci. Inaczej mówiąc jeśli rodzic może wyjść z długów i szybko upłynie spadek to nie będzie brany pod uwagę.
Inaczej może się mieć sytuacja jeśli dzieci są nieletnie. W takim przypadku istotne jest czy alimenty, które uznawane otrzymują zabezpieczają ich uzasadnione potrzeby, jeśli tak to spadek nie ma wpływu na ich zmianę. Jeśli natomiast nie były podnoszone od kilku lat i zmieniły się to będzie to dobry moment bo sąd uznał te pieniądze jako majątek, który rodzic może zainwestować w dziecko. Tyle, że też nie powinno być to setki zlotach tylko kilkadziesiąt złotych, bo kwota tego spadku powinna wystarczyć na cały okres alimentacji, pomijam naturalnie możliwości zobowiązane, które też mogły się przez lata zmienić i one też będą miały wpływ na wysokość alimentów i tutaj może być to już w setki.
Dzień dobry.
chciałabym zapytać czy publiczne udostępnienie rozmowy dwóch osób (nie byłam członkiem tej rozmowy), jest prawnie legalne?
Czy wystarczy zasłonić dane w konwersacji żeby udostępnić taką rozmowę, natomiast w dodatkowym opisie wskazać członków?
...
Witam serdecznie. Mam pytanie odnośnie przepisania domu. Jestem w tym momencie na etapie składnia papierów o przebudowę. Mam już warunki zabudowy i czekam na pozwolenie. Wszystko robione w imieniu taty bo to on jest właścicielem. Czy po otrzymaniu pozwolenia na budowę może wtedy przepisach mi część domu i pozwolenia będą ważne?...
Mam problem z ustaleniem kwot za alimenty. Złożyłam w sierpniu 2021 pozew o podniesienie alimentów z zabezpieczeniem. Dostałam zabezpieczenie w październiku na kwotę 700 zł płatne od. dnia złożenia. Wyliczyłam i dostałam po jakimś czasie to wyrównanie.
W listopadzie sąd przyznał mi 1000 zł na takich samych zasadach jak poprzednio: płatne od dnia złożenia pozwu. Wyliczyłam na listopad i nie dostałam tego wyrównania.
Dłużnik się odwołał i sąd zmn...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: