Pracodawca wzywa mnie do siebie na zwolnieniu lekarskim.
Mam problem odnoście pracodawcy. Umowa do maja 2024 aktualnie przebywam na l4. Jestem w zagrożonej ciąży kilka razy w miesiącu ląduje na oddziale patologii ciąży. W chwilach gdy jestem w domu mam za zadanie się oszczędzać. Od jakiegoś czasu pracodawca meczy mnie bym osobiście wstawiła się w miejscu pracy zdać ubrania służbowe. Nie byłoby problemem gdyby nie to ze ja za bardzo nie mogę chodzić co rusz zaczynam krwawić i ląduje na sorze jak tylko się mocniej choćby pospaceruje. Czy pracodawca ma prawo wzywać mnie się odliczenia ciuchów na zwolnieniu lekarskim ? Czy jeśli nadal będę olewać telefony i nie przychodzić mi coś grozi?
Na zwolnieniu lekarskim nie masz obowiązku a nawet prawa pojawiać się w miejscu pracy . A pracodawca nie może nękać się telefonami . Pewnie chce Cię ściągnąć a później zgłosić że niewłaściwie wykorzystujesz zwolnienie lekarskie. Wyślij te ubrania pocztą/kurierem.
anonim cytuj
15-11-2023
Czyli mąż jak najbardziej może zostawić na portierni ? Tak jak powiedziałam przez telefon ?
anonim cytuj
15-11-2023
Ja bym tak zrobiła, ale z dokładną listą zdawanych rzeczy i potwierdzeniem na niej odbioru. Jeśli czujesz, że tak trzeba, to opisz również stan, w jakim je oddajesz, dołącz zdjęcia. Nie jestem pewna, czy odbiór przez portiera (to tez często firmy zewnętrzne) będzie wiążący.
Mam dość. Od ponad roku ktoś wykorzystuje moje dane osobowe w celach majątkowych. W zeszłym roku wzięto na mnie kredyt online w banku (sprawa się toczy w prokuraturze), a miesiąc temu sprowadzono na moje dane samochód osobowy z Austrii, a co za tym idzie urząd obciążył mnie podatkiem akcyzowym. Toczy się postępowanie w trzech urzędach - tym, który wystawił tytuł, ten, w którym ktoś złożył taka deklarację w moim imieniu oraz moim, tym, który ściąg...
Proszę o pomoc.
Wypowiedzenie umowy najmu z prawem do lokalu zamiennego (wynajmujący niby chce zamieszkać w wynajmowanym lokalu).
Wypowiedzenie z terminem 6 miesięcy, ze skutkiem na dzień 30.09.2021. Wynajmujący do tej daty nie wydał lokalu zamiennego, nawet go nie okazał, a wystąpił do Sądu o eksmisję i zapłatę za bezumowne korzystanie z lokalu. Co robić? Jak się bronić? Lokal zamienny został pierwszy raz okazany 29.01.2022, a więc już dużo po...
Szukam pomocy z takimi problemem. Niedawno kupiliśmy dom z rynku wtórnego. Przed zakupem bank i notariusz sprawdzali nieruchomość, mieliśmy wgląd w księgę, mapkę itp., z których jednoznacznie wynikało, że nasz adres to dajmy na to Biedronki 1.
Po przeprowadzce okazało się, że sąsiedzi którzy mają dom na rogu ulicy Biedronki i Lidla używają naszego adresu. Nawet wg google maps ich dom to Lidla 30, a nasz Biedronki 1 ale oni sobie napisali na domu...
Mam pytanie dotyczące darowizny od rodziców do majątku osobistego. Czy powinna być przez notariusza? Czy wystarczy jak przelew ze wspólnego konta rodziców będzie zatytułowany: "darowizna od rodziców dla córki do majątku osobistego"
Czy w takim brzmieniu wystarczy aby mąż nie miał nic do tego w razie ewentualnego rozwodu? Rozumiem też, że wtedy ja zgłaszam w US darowiznę.
Nie rozumiem różnicy pomiędzy zwykłym przelewem, a darowaniem u...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: