Pożyczki zaciągnięte przez internet.

Czy jeśli wzięłam pożyczki przez internet to mogę mieć komornika jeśli ich nie spłacę bo straciłam pracę i nie mam z czego i czy mężowi mogą wejść na pensje?
anonim cytuj
19-10-2023
Jeżeli wzięła ją Pani będąc już w związku małżeńskim i nie mają Państwo rozdzielności majątkowej to dług jest również męża. Ale w pierwszej kolejności wierzyciel musi pójść do sądu po nakaz zapłaty i dopiero wtedy może udać się do komornika z tym nakazem zapłaty.

anonim cytuj
19-10-2023
Czy jeśli wzięłam pożyczki przez internet to mogę mieć komornika jeśli ich nie spłacę bo straciłam pracę i nie mam z czego i czy mężowi mogą wejść na pensje?

Tak, jeśli nie spłacisz zaciągniętej przez internet pożyczki, wierzyciel może podjąć kroki prawne w celu odzyskania należności. Proces odzyskiwania długu zwykle wygląda następująco:

Najpierw wierzyciel może próbować odzyskać należność drogą polubowną, czyli np. poprzez monity, wezwania do zapłaty czy propozycje ugód.

Jeśli dług nie zostanie spłacony, wierzyciel może skierować sprawę do sądu w celu uzyskania tytułu wykonawczego, takiego jak nakaz zapłaty.

Jeśli sąd wyda nakaz zapłaty i dłużnik nie zapłaci w wyznaczonym terminie, wierzyciel może wystąpić z wnioskiem o wszczęcie egzekucji komorniczej na podstawie tego nakazu.

Jeśli chodzi o męża i jego pensję:

W przypadku, gdy małżonkowie nie mają rozdzielności majątkowej i jeden z małżonków zaciąga dług, wierzyciel może dochodzić swoich roszczeń zarówno od dłużnika, jak i od drugiego małżonka. Oznacza to, że w przypadku niespłaconej pożyczki, komornik może prowadzić egzekucję z wynagrodzenia obu małżonków.
Jeżeli wzięła ją Pani będąc już w związku małżeńskim i nie mają Państwo rozdzielności majątkowej to dług jest również męża. Ale w pierwszej kolejności wierzyciel musi pójść do sądu po nakaz zapłaty i dopiero wtedy może udać się do komornika z tym nakazem zapłaty.

Dokładnie, procedura jest taka, jak opisano w powyższym cytacie. Pierwszym krokiem jest uzyskanie nakazu zapłaty przez sąd. Dopiero po uzyskaniu takiego nakazu wierzyciel może skierować sprawę do komornika w celu przeprowadzenia egzekucji.

anonim cytuj
21-10-2023

Sugerowane Tematy

Jak uniknąć spłaty długów?
Mój ojciec ma bardzo dużo kredytów, które płaci regularnie. Jego obecny stan zdrowa się pogarsza. Kontakt z ojcem mam, poprawny ( gdy on tego chce). Słyszałam o możliwości zrobienia " czegoś" że za życia ojca ja nie będę odpowiadała za jego długi gdyby on nie był w stanie już ich spłacać. Nasza sytuacja prawna wygląda następująco: Dostałam w darowiźnie od ojca mieszkanie, jest to mieszkanie kupione od miasta z kredytem. Kredyt na ...
Odejście a inwentura.
Dzień dobry. Gdy byłem zatrudniany (salon meblowy) na moje przyjście została zrobiona inwentura, na której się podpisałem z innymi pracownikami. Natomiast od 2 miesięcy działam na innym salonie, z innym zespołem, a w pierwotnym salonie jest ktoś inny na moje miejsce. Przy tej zmianie nie była robiona inwentaryzacja. Odchodzę z końcem miesiąca, i dowiedziałem się, że ma być zrobiona inwentaryzacja w obecnym salonie. Pytanie, czy będę odpowiedzialn...
Rozdzielność majątkowa.
Mam pytanie o rozdzielność majątkową. Razem z mężem mamy wspólnotę majątkową, ale przeżywamy obecnie kryzys i nie wiem co będzie dalej. Chciałabym się zorientować jak to wygląda od strony prawnej jeśli jednak byśmy zostali razem ale mąż chciałby rozdzielności majątkowej. Czy może mnie do tego zmusić? Między nami jest bardzo duża różnica zarobków. On 45 tys. Miesięcznie a ja 4500 netto. Kupiliśmy w tamtym roku dom. Teraz chciałby mnie pozbawić do ...
Produkt niezgodny z opisem.
Witam serdecznie, Mam takie pytanie, bo co prawda wiem, że zawsze jest prawo do zwrotu do 14 dni, ale tutaj sytuacja jest trochę inna. A więc kupiłem gryf do gitary, od lutnika znalezionego na olx. Za gryf zapłaciłem 2 tysiące i umówiliśmy się na poszczególne parametry. Gdy przyszedł gryf, odebrałem go osobiście, okazało się, że nie ma on dokładnie takich parametrów jakie chciałem, mimo wcześniejszych ustaleń. Początkowo towar przyjąłem, bo pom...

Wyszukiwarka