Pożyczki zaciągnięte przez internet.

Czy jeśli wzięłam pożyczki przez internet to mogę mieć komornika jeśli ich nie spłacę bo straciłam pracę i nie mam z czego i czy mężowi mogą wejść na pensje?
anonim cytuj
19-10-2023
Jeżeli wzięła ją Pani będąc już w związku małżeńskim i nie mają Państwo rozdzielności majątkowej to dług jest również męża. Ale w pierwszej kolejności wierzyciel musi pójść do sądu po nakaz zapłaty i dopiero wtedy może udać się do komornika z tym nakazem zapłaty.

anonim cytuj
19-10-2023
Czy jeśli wzięłam pożyczki przez internet to mogę mieć komornika jeśli ich nie spłacę bo straciłam pracę i nie mam z czego i czy mężowi mogą wejść na pensje?

Tak, jeśli nie spłacisz zaciągniętej przez internet pożyczki, wierzyciel może podjąć kroki prawne w celu odzyskania należności. Proces odzyskiwania długu zwykle wygląda następująco:

Najpierw wierzyciel może próbować odzyskać należność drogą polubowną, czyli np. poprzez monity, wezwania do zapłaty czy propozycje ugód.

Jeśli dług nie zostanie spłacony, wierzyciel może skierować sprawę do sądu w celu uzyskania tytułu wykonawczego, takiego jak nakaz zapłaty.

Jeśli sąd wyda nakaz zapłaty i dłużnik nie zapłaci w wyznaczonym terminie, wierzyciel może wystąpić z wnioskiem o wszczęcie egzekucji komorniczej na podstawie tego nakazu.

Jeśli chodzi o męża i jego pensję:

W przypadku, gdy małżonkowie nie mają rozdzielności majątkowej i jeden z małżonków zaciąga dług, wierzyciel może dochodzić swoich roszczeń zarówno od dłużnika, jak i od drugiego małżonka. Oznacza to, że w przypadku niespłaconej pożyczki, komornik może prowadzić egzekucję z wynagrodzenia obu małżonków.
Jeżeli wzięła ją Pani będąc już w związku małżeńskim i nie mają Państwo rozdzielności majątkowej to dług jest również męża. Ale w pierwszej kolejności wierzyciel musi pójść do sądu po nakaz zapłaty i dopiero wtedy może udać się do komornika z tym nakazem zapłaty.

Dokładnie, procedura jest taka, jak opisano w powyższym cytacie. Pierwszym krokiem jest uzyskanie nakazu zapłaty przez sąd. Dopiero po uzyskaniu takiego nakazu wierzyciel może skierować sprawę do komornika w celu przeprowadzenia egzekucji.

anonim cytuj
21-10-2023

Sugerowane Tematy

Przelew od rodzica 30k
Witam, Jako, że często kupuje coś za swoje pieniądze rodzicom, a następnie oni mi oddają chciałbym zapytać jak wygląda to z zgłaszaniem do US. Czy takie przelewy 500zł/1k liczą się do darowizny? Druga sprawa, że potrzebuję od rodziców 30k, które oddam w ciągu 3m. Jako, że limit darowizny wynosi ponad 30k czy muszę to podpisać jako darowizna, czy np można z tytułem - mieszkanie/życie i przejdzie? Dodam że już kiedyś pożyczałem od nich 15k(rok te...
Wypowiedzenie umowy najmu na czas określony.
Cześć, wczoraj napisała do nas właścicielka mieszkania, że w dniu dzisiejszym o 18 przyjedzie wręczyć nam wypowiedzenie najmu, z tego powodu, że chcę sprzedać to mieszkanie w którym mieszkamy i jej się śpieszy. Czy musimy to podpisywać? Z tego co wiem to sprzedaż mieszkania nie jest powodem wypowiedzenia najmu okazjonalnego. Nie uszkodziliśmy nic w mieszku, nigdy nie zalegaliśmy z kasą i nie podejmowaliśmy nikomu. Umowę mamy do 1.06.2024 r....
Pracodawca nie zatwierdził urlopu.
Żona ma problem z pracodawcą. Do 30.11.23 przebywa na urlopie wypoczynkowym bezpośrednio po macierzyńskim. Dzisiaj chciała złożyć wniosek o urlop wychowawczy 1.12.23-31.12.23. Pracodawca nie zapoznał się z wnioskiem, powiedział że go ani nie przyjmie ani tym bardziej nie podpisze żeby miała w razie w kopię że dostarczono. Kazał się kontaktować z księgowym. Księgowy nie odbiera telefonu. Kto jest uprawniony do odbioru takich dokumentów i przede ...
Czy szkoła zaoczna zwalnia z jakiś składek w umowie zlecenie?
Dzień dobry, Chciałbym pójść do liceum bądź technikum zaocznie do szkoły prywatnej. Obecnie pracuje na umowę zlecenie. Czy w takim wypadku zostałbym zwolniony z jakiś składek, które opłacam pracując na zleceniówce? Czy rodzaj szkoły ma w tym przypadku znaczenie? Publiczna nie publiczna itd. Pozdrawiam serdecznie....

Wyszukiwarka