Pożyczki zaciągnięte przez internet.

Czy jeśli wzięłam pożyczki przez internet to mogę mieć komornika jeśli ich nie spłacę bo straciłam pracę i nie mam z czego i czy mężowi mogą wejść na pensje?
anonim cytuj
19-10-2023
Jeżeli wzięła ją Pani będąc już w związku małżeńskim i nie mają Państwo rozdzielności majątkowej to dług jest również męża. Ale w pierwszej kolejności wierzyciel musi pójść do sądu po nakaz zapłaty i dopiero wtedy może udać się do komornika z tym nakazem zapłaty.

anonim cytuj
19-10-2023
Czy jeśli wzięłam pożyczki przez internet to mogę mieć komornika jeśli ich nie spłacę bo straciłam pracę i nie mam z czego i czy mężowi mogą wejść na pensje?

Tak, jeśli nie spłacisz zaciągniętej przez internet pożyczki, wierzyciel może podjąć kroki prawne w celu odzyskania należności. Proces odzyskiwania długu zwykle wygląda następująco:

Najpierw wierzyciel może próbować odzyskać należność drogą polubowną, czyli np. poprzez monity, wezwania do zapłaty czy propozycje ugód.

Jeśli dług nie zostanie spłacony, wierzyciel może skierować sprawę do sądu w celu uzyskania tytułu wykonawczego, takiego jak nakaz zapłaty.

Jeśli sąd wyda nakaz zapłaty i dłużnik nie zapłaci w wyznaczonym terminie, wierzyciel może wystąpić z wnioskiem o wszczęcie egzekucji komorniczej na podstawie tego nakazu.

Jeśli chodzi o męża i jego pensję:

W przypadku, gdy małżonkowie nie mają rozdzielności majątkowej i jeden z małżonków zaciąga dług, wierzyciel może dochodzić swoich roszczeń zarówno od dłużnika, jak i od drugiego małżonka. Oznacza to, że w przypadku niespłaconej pożyczki, komornik może prowadzić egzekucję z wynagrodzenia obu małżonków.
Jeżeli wzięła ją Pani będąc już w związku małżeńskim i nie mają Państwo rozdzielności majątkowej to dług jest również męża. Ale w pierwszej kolejności wierzyciel musi pójść do sądu po nakaz zapłaty i dopiero wtedy może udać się do komornika z tym nakazem zapłaty.

Dokładnie, procedura jest taka, jak opisano w powyższym cytacie. Pierwszym krokiem jest uzyskanie nakazu zapłaty przez sąd. Dopiero po uzyskaniu takiego nakazu wierzyciel może skierować sprawę do komornika w celu przeprowadzenia egzekucji.

anonim cytuj
21-10-2023

Sugerowane Tematy

ZUS chcę mnie wysłać na emeryturę
Przebywam na rencie inwalidzkiej. Jednocześnie pracuję na umowę o pracę. Za miesiąc osiągnę wiek emerytalny. ZUS chce mnie wysłać z automatu na emeryturę twierdząc ze takie są przepisy (renta do osiagnięcia wieku emerytalnego). Ja chciałabym jeszcze popracować, oczywiście bez renty. Jakie kroki muszę podjąć? ...
Obniżenie czynszu.
Od 3 lat wynajmuję mieszkanie na parterze w domu prywatnym. Oficjalna umowa najmu, w której mam zapis, że co roku mam zapewnić 2 tony węgla (bez określonego terminu zakupu) i drewno. Wywiązuję się z tego zapisu corocznie, jednak kupuję tonę, a potem kolejną po zakupie przez pozostałych mieszkańców (właściciel i jeszcze jeden lokator). Od początku co jesień wychodzi mi na ścianie grzyb. Walczę z nim, co roku używając preparatów grzybobójczych i m...
Wypowiedzenie umowy
Dzień dobry. Moje okresy zatrudnienia w obecnej pracy: 21.08.2021 - 30.09.2021 - umowa zlecenie 01.10.2021 - 31.12.2021 - umowa o pracę, okres próbny, pełny wymiar czasu pracy - 2 tygodniowy okres wypowiedzenia 31.12.2021 - obecnie - umowa o pracę, pełny wymiar pracy, czas nieokreślony - 2 tygodniowy okres wypowiedzenia Moje pytania: 1. Wg. umowy na papierze mój okres wypowiedzenia wynosi 2 tygodnie a wg. ustawy z tego co przeczytałam w...
Art 62 ust.2 Posiadanie znacznej ilości narkotykow
Dzień dobry, Sprawa karna dotyczy znalezienia 100g mdma w samochodzie (Art. 62 ust 2) , w mieszkaniu nic nie znaleziono, zastosowano poręczenie majątkowe wobec oskarżonego. Nigdy wcześniej nie karany na terenie Polski (3 lata temu w Niemczech za spowodowanie uszczerbku na zdrowiu) Jaką najlepiej obrać linie obrony sadzie? Przewóz środków odurzających jako kurier czy może jako konsument substancji? Brak dowodów na handel oraz oskarżony nie ...

Wyszukiwarka