Pożyczki zaciągnięte przez internet.

Czy jeśli wzięłam pożyczki przez internet to mogę mieć komornika jeśli ich nie spłacę bo straciłam pracę i nie mam z czego i czy mężowi mogą wejść na pensje?
anonim cytuj
19-10-2023
Jeżeli wzięła ją Pani będąc już w związku małżeńskim i nie mają Państwo rozdzielności majątkowej to dług jest również męża. Ale w pierwszej kolejności wierzyciel musi pójść do sądu po nakaz zapłaty i dopiero wtedy może udać się do komornika z tym nakazem zapłaty.

anonim cytuj
19-10-2023
Czy jeśli wzięłam pożyczki przez internet to mogę mieć komornika jeśli ich nie spłacę bo straciłam pracę i nie mam z czego i czy mężowi mogą wejść na pensje?

Tak, jeśli nie spłacisz zaciągniętej przez internet pożyczki, wierzyciel może podjąć kroki prawne w celu odzyskania należności. Proces odzyskiwania długu zwykle wygląda następująco:

Najpierw wierzyciel może próbować odzyskać należność drogą polubowną, czyli np. poprzez monity, wezwania do zapłaty czy propozycje ugód.

Jeśli dług nie zostanie spłacony, wierzyciel może skierować sprawę do sądu w celu uzyskania tytułu wykonawczego, takiego jak nakaz zapłaty.

Jeśli sąd wyda nakaz zapłaty i dłużnik nie zapłaci w wyznaczonym terminie, wierzyciel może wystąpić z wnioskiem o wszczęcie egzekucji komorniczej na podstawie tego nakazu.

Jeśli chodzi o męża i jego pensję:

W przypadku, gdy małżonkowie nie mają rozdzielności majątkowej i jeden z małżonków zaciąga dług, wierzyciel może dochodzić swoich roszczeń zarówno od dłużnika, jak i od drugiego małżonka. Oznacza to, że w przypadku niespłaconej pożyczki, komornik może prowadzić egzekucję z wynagrodzenia obu małżonków.
Jeżeli wzięła ją Pani będąc już w związku małżeńskim i nie mają Państwo rozdzielności majątkowej to dług jest również męża. Ale w pierwszej kolejności wierzyciel musi pójść do sądu po nakaz zapłaty i dopiero wtedy może udać się do komornika z tym nakazem zapłaty.

Dokładnie, procedura jest taka, jak opisano w powyższym cytacie. Pierwszym krokiem jest uzyskanie nakazu zapłaty przez sąd. Dopiero po uzyskaniu takiego nakazu wierzyciel może skierować sprawę do komornika w celu przeprowadzenia egzekucji.

anonim cytuj
21-10-2023

Sugerowane Tematy

Czy można wypowiedzieć umowę zlecenie bez zachowania okresu wypowiedzenia?
Czy można wypowiedzieć umowę zlecenie bez zachowania okresu wypowiedzenia? W umowie jest zapis, że każda ze stron może rozwiązać umowę, zachowując tygodniowy okres wypowiedzenia. Można to jakoś obejść i się zwolnić z dnia na dzień? Mam dość mobbingu, arogancji, chamstwa i osób, które są tam "za karę". W takiej atmosferze nie da się normalnie funkcjonować....
Przekazanie spadku po zmarłym.
Witam, odziedziczyłem po babci część spadku w testamencie. Z uwagi na to, że aktualnie nie jest mi ten spadek do niczego potrzebny, a tą nieruchomością zarządzają moi rodzice to chciałbym, aby ten spadek przeszedł na ich własność. Są już właścicielami pozostałej części. W jaki sposób to zrobić najbardziej efektywnie i najtaniej patrząc na koszty u notariusza? Ważne jest, aby owa czynność nie skutkowała w przyszłości (po śmierci rodziców) brakie...
Umorzenie grzywny.
Sąd na podstawie art. 25 pkt 1 kw zamienił mi grzywnę 500 zł na 40 godzin pracy społecznej w wymiarze 1 miesiąca. Czy mogę liczyć na umorzenie tej grzywny powołując się na fakt, że ten sam sąd 25 lat temu umieszczał mnie trzy razy na interwencji sądowo psychiatrycznej z powodu schizofrenii paranoidalnej?...
Jaka umowa jest korzystniejsza dla właściciela mieszkania ?
Umowa wynajmu: -okazjonalnego -na część mieszkania Która umowa korzystniejsza dla właściciela mieszkania? O czym nie zapomnieć w umowie? Na pewno chcę mieć jedno miesięczny czas wypowiedzenia bez podania przyczyny. Zastanawiam się nad zapiskiem, żebyśmy jakoś właściciele mogli na mieszkanie wejść w każdej chwili. Oczywiście nikomu nie zamierzam wchodzić, ale jakby nagle osoba przestała płacić, to chciałbym mieć taką możliwość. Oraz dokoopto...

Wyszukiwarka