Pożyczki zaciągnięte przez internet.

Czy jeśli wzięłam pożyczki przez internet to mogę mieć komornika jeśli ich nie spłacę bo straciłam pracę i nie mam z czego i czy mężowi mogą wejść na pensje?
anonim cytuj
19-10-2023
Jeżeli wzięła ją Pani będąc już w związku małżeńskim i nie mają Państwo rozdzielności majątkowej to dług jest również męża. Ale w pierwszej kolejności wierzyciel musi pójść do sądu po nakaz zapłaty i dopiero wtedy może udać się do komornika z tym nakazem zapłaty.

anonim cytuj
19-10-2023
Czy jeśli wzięłam pożyczki przez internet to mogę mieć komornika jeśli ich nie spłacę bo straciłam pracę i nie mam z czego i czy mężowi mogą wejść na pensje?

Tak, jeśli nie spłacisz zaciągniętej przez internet pożyczki, wierzyciel może podjąć kroki prawne w celu odzyskania należności. Proces odzyskiwania długu zwykle wygląda następująco:

Najpierw wierzyciel może próbować odzyskać należność drogą polubowną, czyli np. poprzez monity, wezwania do zapłaty czy propozycje ugód.

Jeśli dług nie zostanie spłacony, wierzyciel może skierować sprawę do sądu w celu uzyskania tytułu wykonawczego, takiego jak nakaz zapłaty.

Jeśli sąd wyda nakaz zapłaty i dłużnik nie zapłaci w wyznaczonym terminie, wierzyciel może wystąpić z wnioskiem o wszczęcie egzekucji komorniczej na podstawie tego nakazu.

Jeśli chodzi o męża i jego pensję:

W przypadku, gdy małżonkowie nie mają rozdzielności majątkowej i jeden z małżonków zaciąga dług, wierzyciel może dochodzić swoich roszczeń zarówno od dłużnika, jak i od drugiego małżonka. Oznacza to, że w przypadku niespłaconej pożyczki, komornik może prowadzić egzekucję z wynagrodzenia obu małżonków.
Jeżeli wzięła ją Pani będąc już w związku małżeńskim i nie mają Państwo rozdzielności majątkowej to dług jest również męża. Ale w pierwszej kolejności wierzyciel musi pójść do sądu po nakaz zapłaty i dopiero wtedy może udać się do komornika z tym nakazem zapłaty.

Dokładnie, procedura jest taka, jak opisano w powyższym cytacie. Pierwszym krokiem jest uzyskanie nakazu zapłaty przez sąd. Dopiero po uzyskaniu takiego nakazu wierzyciel może skierować sprawę do komornika w celu przeprowadzenia egzekucji.

anonim cytuj
21-10-2023

Sugerowane Tematy

Czy jest realna szansa na zwrot kosztów adwokackich?
Szanowni, chciałbym się dowiedzieć, czy jest realna szansa na zwrot kosztów adwokackich. Siostra pół roku temu zawarła ugodę przed sądem co do kontaktów ojca z dzieckiem. W zasadzie zgodziła się na to o co wnioskował ojciec. Po dwóch m-cach od ugody, ojciec przestał realizować te kontakty, wybierał sobie czas w którym zabierze dziecko, jednocześnie nie informując matki, że w inne wyznaczone dni się nie pojawi. Dziecko było zawsze do spotkania prz...
Wykonawca ciągle mnie zbywa
Dzień dobry. Zamówiłam w lipcu wykonanie szafy i komody na wymiar. Zadanie trudne bo ściany skośne, ale wykonawca po oględzinach podjął się zadania. W związku nietypowym kształtem mieszkania duża ilość materiałów będzie odpadem, więc zgodziłam się na proponowaną przybliżoną dość wysoką cenę. Termin ustaliliśmy na połowę, ewentualnie koniec września. Wpłaciłam zaliczkę 1000 zł, na które dostałam pokwitowanie wpłaty, umowy nie podpisywaliśmy. Minęł...
Czy pracodawca może pytać pracownika o powód choroby?
Witam, jestem na zwolnieniu lekarskim tzw. L4 od 24.01. Od 05.02. jestem na zwolnieniu od psychiatry, póki co mam zwolnienie do 01.03. W dniu dzisiejszym mój przełożony zadzwonił do mnie o powód mojego zwolnienia lekarskiego. Spanikowałam i też wstydziłam się powiedzieć, że mam załamanie nerwowe i powiedziałam, że mam inne problemy ze zdrowiem. Czy mogę mieć za to jakieś konsekwencje? Nie chcę mówić o powodzie zwolnienia....
L4 po ustaniu zatrudnienia
Witam. Rozwiązałam umowę o pracę z pracodawcą. 5 dni po ustaniu zatrudnienia złapałam przeziębienie i miałam L4 przez 10 dni. Po tym czasie poszłam do psychiatry, który wystawił mi zwolnienie na trzy tygodnie tj 21 dni Zwolnienia czasowo się zazębily.Czy w tej sytuacji przyznany zostanie mi zasiłek? dokument związane z zasiłkiem, ale zastanawiam się (bo nie znalazłam żadnego zapisu w ustawach), czy zwolnienie musi dotyczyć tej samej jedn...

Wyszukiwarka