Czy jest realna szansa na zwrot kosztów adwokackich?

Szanowni, chciałbym się dowiedzieć, czy jest realna szansa na zwrot kosztów adwokackich. Siostra pół roku temu zawarła ugodę przed sądem co do kontaktów ojca z dzieckiem. W zasadzie zgodziła się na to o co wnioskował ojciec. Po dwóch m-cach od ugody, ojciec przestał realizować te kontakty, wybierał sobie czas w którym zabierze dziecko, jednocześnie nie informując matki, że w inne wyznaczone dni się nie pojawi. Dziecko było zawsze do spotkania przygotowane. Obecnie siostra dostała pismo z sądu, że ojciec wnioskuje o inne kontakty. Nie będę się rozpisywał jak te kontakty wyglądają a jak miały by wyglądać. Chodzi mi jedynie o odpowiedź czy jeśli siostra weźmie adwokata to może zawnioskować o zwrot kosztów, które bedzie musiała ponieść na opłacenie go. Wiem, że to 50/50 ale czy w Państwa praktyce zdazały się przypadki, że sąd zatwierdził taki zwrot od drugiej strony.
anonim cytuj
20-07-2022
Nikt tutaj nie jest w stanie ocenić szans takiego orzeczenia. Sprawy są indywidualnie rozpatrywane.

anonim cytuj
20-07-2022
Dziękuję za odpowiedź.

anonim cytuj
20-07-2022
Szanowni, chciałbym się dowiedzieć, czy jest realna szansa na zwrot kosztów adwokackich.

W polskim prawie możliwość dochodzenia zwrotu kosztów adwokackich jest uregulowana, choć oczywiście wynik takiego postępowania zależy od konkretnej sytuacji i dowodów przedstawionych sądowi. Oto kluczowe kwestie, które warto wiedzieć na ten temat:

Regulacja prawna: Kodeks postępowania cywilnego w art. 100 i kolejnych przewiduje, że sąd może orzec o obciążeniu którejś ze stron kosztami procesu. Obejmuje to także koszty zastępstwa procesowego, czyli wynagrodzenie adwokata.

Uwzględnienie postawy strony: Sąd przy ocenie, kto ma ponieść koszty postępowania, bierze pod uwagę postawę stron w procesie. Jeżeli np. ojciec nie przestrzegał uprzednio zawartej ugody, co można udowodnić, może to wpłynąć na decyzję sądu w kwestii kosztów.

Zasada zwycięzca nie płaci: W polskim prawie obowiązuje zasada, że strona przegrywająca sprawę ponosi koszty procesu. Oczywiście, nie jest to reguła bez wyjątków i sąd ma pewne swobody w tym zakresie, jednak jeżeli siostra wygra sprawę, istnieje duża szansa na to, że ojciec zostanie obciążony kosztami adwokackimi.

Zmiana wcześniejszych ustaleń: Fakt, że ojciec wnosi o zmianę kontaków, które były już wcześniej uregulowane w sądowej ugodzie, może być argumentem na korzyść siostry. Jeżeli bowiem nie ma uzasadnionych powodów do wniesienia nowego wniosku (a np. ojciec wcześniej nie przestrzegał ugody), sąd może uznać, że postępowanie było nieuzasadnione i obciążyć ojca kosztami.

Ostateczna decyzja należy do sądu, ale w świetle przedstawionych okoliczności istnieje pewne prawdopodobieństwo uzyskania zwrotu kosztów adwokackich przez siostrę. Ważne jest odpowiednie udokumentowanie wszystkich okoliczności i zachowań ojca w stosunku do dziecka po zawarciu wcześniejszej ugody.

anonim cytuj
28-08-2023

Sugerowane Tematy

scalenie działek
Witam serdecznie. Otrzymałem w darowiźnie działkę rolno-budowlaną, która niestety jest dość wąska. Właścicielem przyegajacej obok działki równie wąskiej jest mój brat. Mamy plan aby scalić je razem tak żeby można było coś sensownego wybudować lub sprzedać jako całość. Jeśli ja kupię od brata to współwłaścicielką będzie moja żona. Czy to nie będzie problem przy wniosku o scalenie działek? Może formą darowizny... Tylko jak to można zrobić w pros...
Alimenty do rąk własnych.
Nie mogę znaleźć informacji, jak to jest z płaceniem alimentów. Mam wyrok na córkę na 700 zł. . W wyroku jest napisane, że płatne do rąk własnych matki. Córka w lutym tego roku skończyła 18 lat, idzie na studia i chcę przelewać pieniądze na jej konto. Czy muszę to załatwiać przez sąd. Czy po prostu poinformować drugiego rodzica, że płacę już na jej konto? Nie chcę mieć żadnych problemów z komornikiem, jakby mi nie daj Boże konto zajął. Czy brać...
Czy można starać się o zwrócenie kosztów przejazdu na rozprawę do sądu?
Witam. Dostałem pismo z sądu aby stawić się na rozprawę w charakterze świadka. Czy można starać się o zwrócenie kosztów przejazdu dodam że do sądu mam 50 km w jedną stronę. I czy jest coś takiego jak uzasadnienie nie obecności w pracy z tego powodu ?...
Alimenty na nie swoje dzieci.
Witam mam pytanie, płacę alimenty na nie swoje dzieci i mam to udokumentowane, ale niestety wszystkie sprawy przegrałem i muszę płacić. Ale gdy skończy mi się obowiązek płacenia alimentów czy mogę się starać o zniesienie zadłużenia? Dodam tylko, że alimenty pobiera komornik z mojej wypłaty.....

Wyszukiwarka