Prawo Ubezpieczeń 09-11-2023 1 odpowiedź

L4 po ustaniu zatrudnienia

#L4
Pytanie użytkownika
Witam.
Rozwiązałam umowę o pracę z pracodawcą.
5 dni po ustaniu zatrudnienia złapałam przeziębienie i miałam L4 przez 10 dni. Po tym czasie poszłam do psychiatry, który wystawił mi zwolnienie na trzy tygodnie tj 21 dni
Zwolnienia czasowo się zazębily.Czy w tej sytuacji przyznany zostanie mi zasiłek?
dokument związane z zasiłkiem, ale zastanawiam się (bo nie znalazłam żadnego zapisu w ustawach), czy zwolnienie musi dotyczyć tej samej jednostki chorobowej, czy może różnych. Będę wdzięczna za podpowiedź w postaci jakiegoś konkretnego zapisu w ustawie na ten temat.
Pozdrawiam
1 odpowiedź
Odpowiedź
12 dni temu
Tak, przy różnych jednostkach chorobowych zasiłek może przysługiwać. Ustawa nie wymaga, żeby po ustaniu zatrudnienia całe L4 było wystawione z tej samej przyczyny chorobowej.
Kluczowy jest ciągły okres niezdolności do pracy, a nie ta sama diagnoza.
Podstawowy przepis to art. 7 ustawy zasiłkowej. Zasiłek chorobowy po ustaniu zatrudnienia przysługuje, jeżeli niezdolność do pracy powstała po ustaniu tytułu ubezpieczenia chorobowego, ale nie później niż w ciągu 14 dni od ustania zatrudnienia, i trwała bez przerwy co najmniej 30 dni.
5 dni po ustaniu zatrudnienia złapałam przeziębienie i miałam L4 przez 10 dni. Po tym czasie poszłam do psychiatry, który wystawił mi zwolnienie na trzy tygodnie tj 21 dni. Zwolnienia czasowo się zazębily.

Jeżeli pierwsze L4 zaczęło się 5 dni po ustaniu zatrudnienia, to mieści się w terminie 14 dni. Jeżeli drugie zwolnienie zazębia się z pierwszym albo zaczyna się bez przerwy po pierwszym, to łącznie wychodzi ponad 30 dni nieprzerwanej niezdolności do pracy. W takim układzie warunek z art. 7 ustawy zasiłkowej może być spełniony.
Nie ma przepisu, który mówi, że zwolnienie po ustaniu zatrudnienia musi dotyczyć tej samej choroby. Gdyby ustawodawca chciał takiego warunku, byłby on wpisany wprost. Przepis mówi o „niezdolności do pracy”, a nie o „tej samej jednostce chorobowej”.
Trzeba tylko uważać na przesłanki negatywne z art. 13 ustawy zasiłkowej. Zasiłek po ustaniu zatrudnienia nie przysługuje m.in. wtedy, gdy po ustaniu umowy ktoś podejmuje albo kontynuuje działalność zarobkową, ma prawo do emerytury/renty, zasiłku dla bezrobotnych albo podlega ubezpieczeniu chorobowemu z innego tytułu.
Dodatkowo po ustaniu zatrudnienia zasiłek chorobowy co do zasady przysługuje maksymalnie za 91 dni niezdolności do pracy — art. 8 ustawy zasiłkowej, z wyjątkami przewidzianymi w tym przepisie.
Czyli odpowiedź: różne choroby nie przekreślają zasiłku. Decyduje to, czy pierwsza niezdolność powstała w ciągu 14 dni od końca zatrudnienia, czy całość trwała nieprzerwanie minimum 30 dni oraz czy nie zachodzi któraś z przesłanek wyłączających z art. 13 ustawy zasiłkowej.

Twoja odpowiedź

Dodaj odpowiedź do wątku

Przeglądaj forum

Podobne pytania

Wątki z tej samej kategorii

Prawo ubezpieczeń 6 dni temu
L4 na wypowiedzeniu umowy o prace.

Jestem na L4 od psychiatry. 30 kwietnia kończ mi się okres wypowiedzenia. Jednak ze względu na stan zdrowia L4 będzie trwać. Czy m...

18 odpowiedzi 01-07-2026
Prawo ubezpieczeń 6 dni temu
L4 po ustaniu zatrudnienia.

Co w wypadku gdy po ustaniu zatrudnienia poszedłem na l4 na 14 dni. W takim wypadku kiedy kończy mi się prawo do świadczenia NFZ?

6 odpowiedzi 01-07-2026