Tak, przy różnych jednostkach chorobowych zasiłek może przysługiwać. Ustawa nie wymaga, żeby po ustaniu zatrudnienia całe L4 było wystawione z tej samej przyczyny chorobowej.
Kluczowy jest [b]ciągły okres niezdolności do pracy[/b], a nie ta sama diagnoza.
Podstawowy przepis to [prawo=7uzp]art. 7 ustawy zasiłkowej[/prawo]. Zasiłek chorobowy po ustaniu zatrudnienia przysługuje, jeżeli niezdolność do pracy powstała po ustaniu tytułu ubezpieczenia chorobowego, ale nie później niż w ciągu 14 dni od ustania zatrudnienia, i trwała bez przerwy co najmniej 30 dni.
[quote]5 dni po ustaniu zatrudnienia złapałam przeziębienie i miałam L4 przez 10 dni. Po tym czasie poszłam do psychiatry, który wystawił mi zwolnienie na trzy tygodnie tj 21 dni. Zwolnienia czasowo się zazębily.[/quote]
Jeżeli pierwsze L4 zaczęło się 5 dni po ustaniu zatrudnienia, to mieści się w terminie 14 dni. Jeżeli drugie zwolnienie zazębia się z pierwszym albo zaczyna się bez przerwy po pierwszym, to łącznie wychodzi ponad 30 dni nieprzerwanej niezdolności do pracy. W takim układzie warunek z [prawo=7uzp]art. 7 ustawy zasiłkowej[/prawo] może być spełniony.
Nie ma przepisu, który mówi, że zwolnienie po ustaniu zatrudnienia musi dotyczyć tej samej choroby. Gdyby ustawodawca chciał takiego warunku, byłby on wpisany wprost. Przepis mówi o „niezdolności do pracy”, a nie o „tej samej jednostce chorobowej”.
Trzeba tylko uważać na przesłanki negatywne z [prawo=13uzp]art. 13 ustawy zasiłkowej[/prawo]. Zasiłek po ustaniu zatrudnienia nie przysługuje m.in. wtedy, gdy po ustaniu umowy ktoś podejmuje albo kontynuuje działalność zarobkową, ma prawo do emerytury/renty, zasiłku dla bezrobotnych albo podlega ubezpieczeniu chorobowemu z innego tytułu.
Dodatkowo po ustaniu zatrudnienia zasiłek chorobowy co do zasady przysługuje maksymalnie za 91 dni niezdolności do pracy — [prawo=8uzp]art. 8 ustawy zasiłkowej[/prawo], z wyjątkami przewidzianymi w tym przepisie.
Czyli odpowiedź: różne choroby nie przekreślają zasiłku. Decyduje to, czy pierwsza niezdolność powstała w ciągu 14 dni od końca zatrudnienia, czy całość trwała nieprzerwanie minimum 30 dni oraz czy nie zachodzi któraś z przesłanek wyłączających z [prawo=13uzp]art. 13 ustawy zasiłkowej[/prawo].

Potwiedź że nie jesteś botem