Jak wycofać zawiadomienie na policji.

Witam, złożyłam zawiadomienie na policji z art. 157kk na swojego męża. W tej chwili nie mieszkamy razem, ale bardzo się stara to naprawić, wiem, że zgłosił się na terapię. W jaki sposób mogę wycofać/zatrzymać postępowanie żeby nie ponosił konsekwencji swojego zachowania? Nie miałam również świadomości, że będzie z automatu założona niebieska karta, która tak naprawdę w żaden sposób nie ułatwia mi życia bo nawet nie są w stanie przyspieszyć konsultacji psychologa dla mojego syna, jedyne co robią to dzwonią czy wszystko jest ok. Czy mogę jakoś z niej zrezygnować? Z góry bardzo dziękuję za odpowiedzi.
anonim cytuj
19-10-2023
I po co? Skoro efekty są dopiero po jej założeniu tzn. że działa, jak się kiedyś faktycznie ogarnie to zdejmiesz a póki co nie utrudniaj sobie bez sensu życia, bo za chwilę wrócisz do punktu wyjścia.
tu się nie zgodzę bo dotarło do niego to od razu po mojej wyprowadzce jak nie miał pojęcia ani o tym, że byłam na policji ani, że jest założona niebieska karta.

Być może masz rację jednak nie koniecznie. Ludzie nie zmieniają się z dnia na dzień.
I tu niestety Ty masz rację, dlatego ani go definitywnie nie przekreślam ani nie wierzę na ten moment, że to się nigdy więcej nie powtórzy.

na szczęście nk trwa pół roku a potem jeszcze 9 miesięcy doglądają i nikt jej nie może zdjąć do tego czasu. Większość ofiar się wycofuje a oprawców nagle zmienia na chwilę. Miał pojęcie o niebieskiej karcie, bo każdy sprawca przemocy jest o tym informowany przez dzielnicowego więc nie pisz ze nie miał

anonim cytuj
19-10-2023
Witam, złożyłam zawiadomienie na policji z art. 157kk na swojego męża. W tej chwili nie mieszkamy razem, ale bardzo się stara to naprawić, wiem, że zgłosił się na terapię. W jaki sposób mogę wycofać/zatrzymać postępowanie żeby nie ponosił konsekwencji swojego zachowania? Nie miałam również świadomości, że będzie z automatu założona niebieska karta, która tak naprawdę w żaden sposób nie ułatwia mi życia bo nawet nie są w stanie przyspieszyć konsultacji psychologa dla mojego syna, jedyne co robią to dzwonią czy wszystko jest ok. Czy mogę jakoś z niej zrezygnować? Z góry bardzo dziękuję za odpowiedzi.

Jeżeli chodzi o wycofanie zawiadomienia na policji:

Po złożeniu zawiadomienia na policji i wszczęciu postępowania, nie można formalnie "wycofać" zawiadomienia. Możesz jednak poinformować policję i prokuraturę o swojej zmienionej woli i okolicznościach, które wpłynęły na tę decyzję. Należy jednak pamiętać, że to prokurator podejmuje decyzję o ewentualnym umorzeniu postępowania lub kontynuowaniu śledztwa, nawet jeżeli pokrzywdzony wyraził wolę nieścigania sprawcy.
Jeśli chodzi o niebieską kartę:

Niebieska karta to dokument, który jest wypełniany przez policjanta w sytuacji, gdy stwierdza on znamiona przemocy w rodzinie. Jej celem jest udokumentowanie interwencji oraz zabezpieczenie ofiary przemocy. Niestety, decyzji o założeniu niebieskiej karty nie można odwołać ani z niej zrezygnować. Jej obecność ma na celu ochronę ofiary oraz monitorowanie sytuacji. Procedury związane z niebieską kartą zostały określone w ustawie o przeciwdziałaniu przemocy w rodzinie.
Co do wypowiedzi dotyczących świadomości męża o niebieskiej karcie:

Jeżeli przemoc w rodzinie została stwierdzona przez funkcjonariusza, to oprawca jest informowany o wszczęciu postępowania w związku z niebieską kartą przez odpowiednie służby. W związku z tym mąż mógł być poinformowany o tej karcie przez dzielnicowego lub inny organ właściwy w danej sprawie.

anonim cytuj
21-10-2023

Sugerowane Tematy

Rozliczenie kosztów zużycia wody.
Mam pytanie bo dostałem ostatnio rozliczenie kosztów zużycia wody w bloku. Spółdzielnia mieszkaniowa poinformowała mnie ze "zgodnie z obowiązującym Regulaminem" (szczerze nikt chyba nie wie jaki jest regulamin) dokonała rozliczenia kosztów zużycia wody w oparciu wodomierzy, i po raz pierwszy oprócz wskazań wodomierzy indywidualnych w mieszkaniach dodano korektę do wskazań wodomierza zbiorczego, nie wiem o co chodzi jakim prawem oni nac...
Wyprowadzka bez zachowania okresu wypowiedzenia
Moi drodzy. Potrzebuje porady. Razem z narzeczonym wynajmujemy mieszkanie. W mieszkaniu mamy stara instalację wodną, która przecieka. Trzech fachowców stwierdziło, że musi być ona cała wymieniona. Właściciele latają dziury zamiast ją wymienić. Codziennie zakręcamy wodę, aby nic się nie wydarzyło. Czy w związku z tą sytuacją możemy wyprowadzić się bez zachowania okresu wypowiedzenia? Mamy dość zastanawiania się, czy noc będzie spokojna, czy przyjd...
Odmowa rejestracji samochodu.
Mam problem z rejestracją samochodu zakupionego w Niemczech, jest to import prywatny. Wydział Komunikacji odmawia rejestracji twierdząc że posiadam kserokopię umowy, a nie jej oryginał. Co jest zabawne bo przecież byłem obecny podczas jej spisywania i obie kartki były odręcznie wypełniane. Z tym, że długopisem z czarnym tuszem. Czy urzędnik może właściwie "na oko" stwierdzić czy dokument jest oryginałem czy kopią? No bo jeśli tak to na...
Zwolnienie lekarskie po ustaniu zatrudnienia jest możliwe?
Umowę mam do końca kwietnia, jeżeli pójdę na zwolnienie lekarskie od 1 marca to umowa wygasa ? Będąc dalej na zwolnieniu ? Czy mogę chorować 6 miesięcy mimo umowy do końca kwietnia?...

Wyszukiwarka