Ubezpieczenie mieszkania.

Po odsunięciu szafki w pokoju zauważyliśmy, że na obszarze ok 2 metrów kwadratowych zeszła farba wraz z tynkiem ze ściany. Sąsiad ma po 2 stronie łazienkę i podejrzewamy, że jest to ich wina. Niestety sąsiedzi to ludzie z którymi nie da się nic załatwić. Na próbę rozmowy na ten temat trzasnęli mi drzewami przed nosem. Nie wiem nawet czy mają ubezpieczenie.
Czy można to załatwić jakoś inaczej? Np. zgłosić to do mojego ubezpieczyciela żeby to oni się z nimi kontaktowali?
anonim cytuj
21-09-2023
Tak. Możesz tak zrobić.
Jesteś w stanie mi powiedzieć czy będzie się coś takiego wiązało że wzrostem składki ubezpieczeniowej u mnie?

Ostatnio miałam identyczną sytuację ale udało mi się uzyskać numer polisy sąsiadki. U mnie w ubezpieczalni powiedziano mi że mogą się tym zająć ale póki nie ściągną należności z sąsiadki to szkoda będzie widniała na mojej polisie i będę miała wyższą składkę. Na szczęście udało mi się dostać ten numer polisy i po odwołaniu wypłacili mi tyle ile powinni. Rozmawiałeś ze swoim ubezpieczycielem?

anonim cytuj
21-09-2023
Jeżeli sąsiedzi odmawiają współpracy i negocjacji, masz prawo zgłosić sprawę swojemu ubezpieczycielowi. Ubezpieczyciel może postanowić zainicjować postępowanie wobec sąsiada w celu odzyskania poniesionych kosztów.

Możesz również rozważyć skierowanie sprawy na drogę sądową, choćby poprzez wystąpienie z powództwem cywilnym wobec sąsiada. Wskazane może być zgromadzenie dowodów na to, że szkoda powstała z winy sąsiada, na przykład poprzez zlecenie ekspertyzy budowlanej.

Post 2:
Co do obaw dotyczących wzrostu składki ubezpieczeniowej, jest to możliwe w sytuacji, gdy ubezpieczyciel będzie musiał pokryć koszty naprawy, a nie będzie mógł odzyskać tych środków od strony, która spowodowała szkodę.
Jesteś w stanie mi powiedzieć czy będzie się coś takiego wiązało że wzrostem składki ubezpieczeniowej u mnie?

Tak, w praktyce często, gdy ubezpieczyciel wypłaca odszkodowanie, składka ubezpieczeniowa może wzrosnąć. Jeśli jednak uda się odzyskać środki od sprawcy szkody, to wzrost składki może nie nastąpić, choć zależy to od indywidualnej polityki ubezpieczyciela.

Rozmowa z ubezpieczycielem może pomóc w uzyskaniu odpowiedzi na wszelkie pytania dotyczące kwestii ubezpieczenia oraz składki, jak również potencjalnego odzyskania kosztów od sprawcy szkody.

anonim cytuj
23-09-2023

Sugerowane Tematy

Zasiłek chorobowy.
Ile wynosi zasiłek chorobowy za pobyt w szpitalu? Byłam 56 dni w szpitalu psychiatrycznym, miałam l4....
problem z deweloperem
Witam Mam problem z deweloperem . Zakupiłam nowe mieszkanie na osiedlu, na którym po dwóch latach założyli szlaban. Pilot otrzymali tylko Ci mieszkańcy co mają wykupione miejsca postojowe pod blokiem. Uniemożliwili mi tym wjazd pod mój bezpośrednio blok, gdzie nie chce korzystać z miejsc parkingowych Ale podjechać np pod klatkę z zakupami i małym dzieckiem. Miejsc do wykupienia już nie ma pod blokiem, deweloper zaproponował wykup miejsca dla ...
Kara za brak OC
Witam, zakupiłam auto sprowadzane z zagranicy od polskiego komisu w dniu 01.02.2021 r. Firma ta wykupiła OC w dniu sprzedaży, więc ubezpieczenie od razu przeszło na mnie. Za radą wielu osób wypowiedziałam to ubezpieczenie (04.02.2021), gdyż byłam informowana, że pojazd niezarejestrowany w Polsce nieposiadający jeszcze właściciela w kraju ma obowiązek posiadać OC najpóźniej z dniem pierwszej rejestracji w kraju, która miała miejsce 15.02.2021 r....
Czy musze rozliczać się na umowie o pracę?
Witam Mam 23 lata Dostałam ofertę pracy na -umowe zlecenie . Czy będę musiała się jakoś rozliczać? Nie jestem w tym temacie obeznana i nie chciałabym zrobić sobie problemów z niewiedzy . Nie jestem studentką. Proszę o pomoc . Z góry dziękuję....

Wyszukiwarka