Renta

Renta dla dziecka
Witam, proszę o pomoc. Jestem w ciąży i dziecko zaraz przyjdzie na świat. Mój partner popełnił samobójstwo w Holandii. Chodzi o ustalenie ojcostwa i przyznanie dziecku renty. Sekcja zwłok oraz próbki DNA zostały pobrane przez holenderska policję.
Natomiast później został przewieziony do Polski i skremowany, pochowano go w Polsce.

1.Czy holenderska policja wyda próbki DNA aby móc ustalić ojcostwo ?
2. Co robić jeżeli nie wydadzą? Kontakt z rodziny mam z bratem i siostra .
3. Czy w Polsce zgłosić to do sądu o ustalenie ojcostwa i przyznanie renty dla dziecka ?
4. Czy jest możliwość pokrycia kosztów przez Państwo takich badań ?
anonim cytuj
19-10-2023
1.Czy holenderska policja wyda próbki DNA aby móc ustalić ojcostwo ?

Po pierwsze, w kwestii wydania próbek DNA przez holenderską policję, kwestia ta podlega przepisom prawa holenderskiego. Zaleca się skonsultowanie się z przedstawicielem prawnym w Holandii w tej sprawie. Niemniej jednak, jeśli próbki byłyby niezbędne do ustalenia ojcostwa w Polsce, można próbować uzyskać je drogą sądową.

2. Co robić jeżeli nie wydadzą? Kontakt z rodziny mam z bratem i siostra.

Po drugie, jeśli holenderska policja odmówi wydania próbek DNA, można spróbować ustalić ojcostwo na podstawie innych dowodów, np. za pomocą badań DNA z pobranych próbek od krewnych zmarłego (brata i siostry). Polskie prawo przewiduje możliwość ustalenia pokrewieństwa na podstawie badań genetycznych.

3. Czy w Polsce zgłosić to do sądu o ustalenie ojcostwa i przyznanie renty dla dziecka ?

Po trzecie, jeśli chodzi o ustalenie ojcostwa i ubieganie się o rentę dla dziecka w Polsce, możesz złożyć pozew do sądu rodzinnego o ustalenie ojcostwa. Ustalenie ojcostwa jest warunkiem ubiegania się o rentę rodziną po zmarłym ojcu na podstawie przepisów ustawy o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych.

4. Czy jest możliwość pokrycia kosztów przez Państwo takich badań ?

Po czwarte, jeśli chodzi o pokrycie kosztów badań genetycznych, koszty te mogą być pokrywane przez Państwo w sytuacji, gdy badanie zostało zarządzone przez sąd w ramach postępowania sądowego dotyczącego ustalenia ojcostwa. Jeśli jednak samodzielnie zdecydujesz się na przeprowadzenie badań, koszty te będziesz musiała ponieść sama.

anonim cytuj
21-10-2023

Sugerowane Tematy

W jakiej sytuacji sąd w przypadku rozwodu z orzeczeniem o winie może zasądzić alimenty na korzyść pozywającego?
Mam pytanie w jakiej sytuacji sąd w przypadku rozwodu z orzeczeniem o winie może zasądzić alimenty na korzyść pozywającego? Na jakiej podstawie sąd orzeka o winie? Nie mam żadnych dowodów na sytuację, które miały miejsce w małżeństwie - totalny brak współżycia, ignorowanie, chamstwo, traktowanie domu jak hotelu, nałogowe granie w gry komputerowe. Trwam w tym związku ze względów finansowych, mąż podejrzewam również bo nie łączą nas kompletnie ża...
Problem z apartamentem wynajętym na wakacje
Dzień dobry, piszę z zapytaniem. Wynajęliśmy apartament na wakacje, bardzo ważnym elementem był basen dlatego, że jedzie z nami sporo dzieci. W ogłoszeniu była informacja ''darmowy dostęp do strefy SPA (basen, siłownia i sauna)'' Pobyt został opłacony natomiast po przyjeździe okazało się, że kto pierwszy ten lepszy.. Na basen mogło wejść max 20 osób z całego apartamentowca.. Cena apartamentu była wiele wyższa niż ceny innych apartamentów, ale...
Komornik za alimenty.
Witam mam takie pytanie. Mam około 100 tyś. Zaległego długu za alimenty, a moje dzieci mają już po 30 lat. Więc jak pójdę do pracy na umowę o prace to komornik będzie mi zajmował 60% wypłaty za zaległe alimenty, czy tylko do najniższej krajowej, a tamten dług będzie rósł? I czy sam wtedy mógłbym z najniższej krajowej wpłacać?...
Czy wyrok w zawieszeniu wpływa na karalność osoby skazanej?
Witam, Mój przyjaciel niedawno otrzymał wyrok w zawieszeniu za drobne przestępstwo. Zastanawiam się, czy taki wyrok wpływa na jego "karalność"? Czy taki wyrok jest zapisywany w rejestrze karnym, tak jak wyroki, które skutkują bezpośrednim odbyciem kary? Czy taki wyrok może wpłynąć na jego przyszłe życie, na przykład utrudniając znalezienie pracy czy otrzymanie wizy do innego kraju? Będę wdzięczny za wszelkie informacje na ten t...

Wyszukiwarka