Renta

Renta dla dziecka
Witam, proszę o pomoc. Jestem w ciąży i dziecko zaraz przyjdzie na świat. Mój partner popełnił samobójstwo w Holandii. Chodzi o ustalenie ojcostwa i przyznanie dziecku renty. Sekcja zwłok oraz próbki DNA zostały pobrane przez holenderska policję.
Natomiast później został przewieziony do Polski i skremowany, pochowano go w Polsce.

1.Czy holenderska policja wyda próbki DNA aby móc ustalić ojcostwo ?
2. Co robić jeżeli nie wydadzą? Kontakt z rodziny mam z bratem i siostra .
3. Czy w Polsce zgłosić to do sądu o ustalenie ojcostwa i przyznanie renty dla dziecka ?
4. Czy jest możliwość pokrycia kosztów przez Państwo takich badań ?
anonim cytuj
19-10-2023
1.Czy holenderska policja wyda próbki DNA aby móc ustalić ojcostwo ?

Po pierwsze, w kwestii wydania próbek DNA przez holenderską policję, kwestia ta podlega przepisom prawa holenderskiego. Zaleca się skonsultowanie się z przedstawicielem prawnym w Holandii w tej sprawie. Niemniej jednak, jeśli próbki byłyby niezbędne do ustalenia ojcostwa w Polsce, można próbować uzyskać je drogą sądową.

2. Co robić jeżeli nie wydadzą? Kontakt z rodziny mam z bratem i siostra.

Po drugie, jeśli holenderska policja odmówi wydania próbek DNA, można spróbować ustalić ojcostwo na podstawie innych dowodów, np. za pomocą badań DNA z pobranych próbek od krewnych zmarłego (brata i siostry). Polskie prawo przewiduje możliwość ustalenia pokrewieństwa na podstawie badań genetycznych.

3. Czy w Polsce zgłosić to do sądu o ustalenie ojcostwa i przyznanie renty dla dziecka ?

Po trzecie, jeśli chodzi o ustalenie ojcostwa i ubieganie się o rentę dla dziecka w Polsce, możesz złożyć pozew do sądu rodzinnego o ustalenie ojcostwa. Ustalenie ojcostwa jest warunkiem ubiegania się o rentę rodziną po zmarłym ojcu na podstawie przepisów ustawy o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych.

4. Czy jest możliwość pokrycia kosztów przez Państwo takich badań ?

Po czwarte, jeśli chodzi o pokrycie kosztów badań genetycznych, koszty te mogą być pokrywane przez Państwo w sytuacji, gdy badanie zostało zarządzone przez sąd w ramach postępowania sądowego dotyczącego ustalenia ojcostwa. Jeśli jednak samodzielnie zdecydujesz się na przeprowadzenie badań, koszty te będziesz musiała ponieść sama.

anonim cytuj
21-10-2023

Sugerowane Tematy

Zwrot za rezerwację anulowaną bez podania przyczyny (bon turystyczny), co powinno zawierać ponaglenie do zwrotu zaliczki?
Dzień dobry, W zeszłym roku zrobiłam rezerwacje w ośrodku wczasowym płacąc bonem turystycznym ( 500zl). Z rezerwacji mogłam zrezygnować do końca lutego i liczyć na 100% zwrot zaliczki. Dzień przed końcem czasu, który regulaminowo kończył się na koniec lutego dostałam maile ze rezerwacja została anulowana bez podania przyczyny przez ośrodek. Mimo tygodniowych prób skontaktowania się z ośrodkiem mailowo i telefonicznie zmuszona byłam zrobić rezer...
Zasiłek dla bezrobotnych
Osoba planuje się zarejestrować w urzędzie pracy jako osoba bezrobotna z dniem 28 grudnia 2022 r. Z dniem 27 grudnia 2021 roku wyrejestrowała się z up ze względu na podjęcie zatrudniania ( prawo do zasiłku dla bezrobotnych). W okresie od 27 grudnia 2021 do 26 marca 2022 była zatrudniona na pełen etat, następnie była 91 dni na zasiłku chorobowym z ZUS i kolejno do 22 grudnia na świadczeniu rehabilitacyjnym. Licząc od dnia 28 grudnia 2022 wstecz 18...
Czy my jako firma musimy fakturę z vatem wystawić?
Witam Serdecznie . Pytanie do ekspertów . Jako firma sprzedajemy auto . Klient jest z Ukrainy ,czy my jako firma musimy fakturę z vatem wystawić? Czy w tym przypadku jest faktura 0 ? ...
Zepsuty sprzęt w momencie zakupu.
Dzień dobry, Wiem, że temat może nieco podobny do innych, ale jednak nieco inny, dlatego też piszę w osobnym poście. Pokrótce opiszę sam problem, natomiast mam prośbę o poradę w kontekście dochodzenia swoich praw. W zeszłym tygodniu kupiłem przez Internet telewizor "na raty". Sklep dostarczył do mnie telewizor w piątek .W trakcie pierwszego uruchomienia telewizor zaczął stwarzać problem. Obraz wyglądał jakby była uszkodzona matryca. S...

Wyszukiwarka