Renta

Renta dla dziecka
Witam, proszę o pomoc. Jestem w ciąży i dziecko zaraz przyjdzie na świat. Mój partner popełnił samobójstwo w Holandii. Chodzi o ustalenie ojcostwa i przyznanie dziecku renty. Sekcja zwłok oraz próbki DNA zostały pobrane przez holenderska policję.
Natomiast później został przewieziony do Polski i skremowany, pochowano go w Polsce.

1.Czy holenderska policja wyda próbki DNA aby móc ustalić ojcostwo ?
2. Co robić jeżeli nie wydadzą? Kontakt z rodziny mam z bratem i siostra .
3. Czy w Polsce zgłosić to do sądu o ustalenie ojcostwa i przyznanie renty dla dziecka ?
4. Czy jest możliwość pokrycia kosztów przez Państwo takich badań ?
anonim cytuj
19-10-2023
1.Czy holenderska policja wyda próbki DNA aby móc ustalić ojcostwo ?

Po pierwsze, w kwestii wydania próbek DNA przez holenderską policję, kwestia ta podlega przepisom prawa holenderskiego. Zaleca się skonsultowanie się z przedstawicielem prawnym w Holandii w tej sprawie. Niemniej jednak, jeśli próbki byłyby niezbędne do ustalenia ojcostwa w Polsce, można próbować uzyskać je drogą sądową.

2. Co robić jeżeli nie wydadzą? Kontakt z rodziny mam z bratem i siostra.

Po drugie, jeśli holenderska policja odmówi wydania próbek DNA, można spróbować ustalić ojcostwo na podstawie innych dowodów, np. za pomocą badań DNA z pobranych próbek od krewnych zmarłego (brata i siostry). Polskie prawo przewiduje możliwość ustalenia pokrewieństwa na podstawie badań genetycznych.

3. Czy w Polsce zgłosić to do sądu o ustalenie ojcostwa i przyznanie renty dla dziecka ?

Po trzecie, jeśli chodzi o ustalenie ojcostwa i ubieganie się o rentę dla dziecka w Polsce, możesz złożyć pozew do sądu rodzinnego o ustalenie ojcostwa. Ustalenie ojcostwa jest warunkiem ubiegania się o rentę rodziną po zmarłym ojcu na podstawie przepisów ustawy o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych.

4. Czy jest możliwość pokrycia kosztów przez Państwo takich badań ?

Po czwarte, jeśli chodzi o pokrycie kosztów badań genetycznych, koszty te mogą być pokrywane przez Państwo w sytuacji, gdy badanie zostało zarządzone przez sąd w ramach postępowania sądowego dotyczącego ustalenia ojcostwa. Jeśli jednak samodzielnie zdecydujesz się na przeprowadzenie badań, koszty te będziesz musiała ponieść sama.

anonim cytuj
21-10-2023

Sugerowane Tematy

Bezpodstawne wzywanie opieki społecznej.
Dzień dobry. Co można zrobić gdy jedna osoba z różnych kont e-mail zgłasza nas do mopsu bezpodstawnie ? Jest na to jakiś paragraf ?...
Czy w obecnej sytuacji mogę bezpiecznie kupić samochód od Ukraińca / albo uchodzcy ?
Kiedyś słyszałam że nie można żądać od nich pieniędzy za udzielanie pomocy więc może w innych sytuacjach podobnie? Czy jeśli kupie ten samochód to nie będę musiała go oddać że niby wykorzystałam trudna sytuację albo pozbawiłam narzędzia zarobku? I będę miała problem z odzyskaniem zapłaconej kwoty? Jest to normalna transakcja, ogłoszenie znalazłam na fb, samochód za 10 tyś....
stłuczka
Niecały miesiąc temu uczestniczyłam w stłuczce. Dziewczyna wjechała w tył mojego auta. Była policja, dostała mandat, podała mi swoje dane, polisę itp Próbowaliśmy zgłosić szkodę, ubezpieczyciel mówił, że wyglada jakby ona nie opłaciła raty i jest problem ale postara się coś zrobić i oddzwoni. Dziś wyszło, że jej polisa w ogóle nie jest ważna, a to co mi podała to jest propozycja polisy. zdzwoniliśmy się, jej facet zobowiązał się spłacić na...
Stypendium na studiach.
Czy jeżeli skorzystam ze stypendium na studiach dla osób niepełnosprawnych ale nie będę uczęszczać na zajęcia to po skreśleniu z listy studentów między 1 a 2 semestrem poniosę jakieś konsekwencje? Będzie należało zwrócić kwotę stypendium do uczelni bądź ponieść karę za to?...

Wyszukiwarka