Renta

Renta dla dziecka
Witam, proszę o pomoc. Jestem w ciąży i dziecko zaraz przyjdzie na świat. Mój partner popełnił samobójstwo w Holandii. Chodzi o ustalenie ojcostwa i przyznanie dziecku renty. Sekcja zwłok oraz próbki DNA zostały pobrane przez holenderska policję.
Natomiast później został przewieziony do Polski i skremowany, pochowano go w Polsce.

1.Czy holenderska policja wyda próbki DNA aby móc ustalić ojcostwo ?
2. Co robić jeżeli nie wydadzą? Kontakt z rodziny mam z bratem i siostra .
3. Czy w Polsce zgłosić to do sądu o ustalenie ojcostwa i przyznanie renty dla dziecka ?
4. Czy jest możliwość pokrycia kosztów przez Państwo takich badań ?
anonim cytuj
19-10-2023
1.Czy holenderska policja wyda próbki DNA aby móc ustalić ojcostwo ?

Po pierwsze, w kwestii wydania próbek DNA przez holenderską policję, kwestia ta podlega przepisom prawa holenderskiego. Zaleca się skonsultowanie się z przedstawicielem prawnym w Holandii w tej sprawie. Niemniej jednak, jeśli próbki byłyby niezbędne do ustalenia ojcostwa w Polsce, można próbować uzyskać je drogą sądową.

2. Co robić jeżeli nie wydadzą? Kontakt z rodziny mam z bratem i siostra.

Po drugie, jeśli holenderska policja odmówi wydania próbek DNA, można spróbować ustalić ojcostwo na podstawie innych dowodów, np. za pomocą badań DNA z pobranych próbek od krewnych zmarłego (brata i siostry). Polskie prawo przewiduje możliwość ustalenia pokrewieństwa na podstawie badań genetycznych.

3. Czy w Polsce zgłosić to do sądu o ustalenie ojcostwa i przyznanie renty dla dziecka ?

Po trzecie, jeśli chodzi o ustalenie ojcostwa i ubieganie się o rentę dla dziecka w Polsce, możesz złożyć pozew do sądu rodzinnego o ustalenie ojcostwa. Ustalenie ojcostwa jest warunkiem ubiegania się o rentę rodziną po zmarłym ojcu na podstawie przepisów ustawy o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych.

4. Czy jest możliwość pokrycia kosztów przez Państwo takich badań ?

Po czwarte, jeśli chodzi o pokrycie kosztów badań genetycznych, koszty te mogą być pokrywane przez Państwo w sytuacji, gdy badanie zostało zarządzone przez sąd w ramach postępowania sądowego dotyczącego ustalenia ojcostwa. Jeśli jednak samodzielnie zdecydujesz się na przeprowadzenie badań, koszty te będziesz musiała ponieść sama.

anonim cytuj
21-10-2023

Sugerowane Tematy

Drzewo sąsiada podczas wichury złamało się i przewróciło na naszą działkę. Kto powinien ponieść koszt usunięcia drzewa? I z jakiego przepisu to wynika?
Dzień dobry, drzewo sąsiada podczas wichury złamało się i przewróciło na naszą działkę. Z tego co wiem, to sąsiad nie odpowiada za zniszczenie płotu bo to siła wyższa. Ale kto powinien ponieść koszt usunięcia drzewa? I z jakiego przepisu to wynika? Dodam, że to bardzo duży orzech....
Eksmisje
Dostałem eksmisje z mieszkania w kturym nadal mieszka moja curka ktura nie dostała eksmisji czy moge ją odwiedzać i wnuki zgodnie z prawem ...
Czy faktycznie nie można z danym pracownikiem podpisywać nowej umowy co 3msc?
Witam, słyszałem opinie o tym jakoby umowę zlecenie można byłoby podpisać z jednym pracownikiem tylko na jakiś okres czasu, że w czasie roku potrzeba zrobić przerwę w umowie łącznie 3msc aby nie było kolejności przekształcania tego w umowę o pracę. Jak to wygląda? Czy faktycznie nie można z danym pracownikiem podpisywać nowej umowy co 3msc? Trzeba robic przerwy?...
Dwie umowy o pracę a zajęcie komornicze.
Poproszę o poradę ponieważ nie mogę znaleźć odpowiedzi. Mam komornika, w jednej firmie pracuję na 20% etatu. Od sierpnia zatrudniam się na cały etat w innej firmie za najniższą krajową, wypłata wypłacana do ręki. Jak do tego podejdzie komornik? Będzie zabierał z dwóch firm? Dziękuję bardzo za odpowiedź....

Wyszukiwarka