Renta

Renta dla dziecka
Witam, proszę o pomoc. Jestem w ciąży i dziecko zaraz przyjdzie na świat. Mój partner popełnił samobójstwo w Holandii. Chodzi o ustalenie ojcostwa i przyznanie dziecku renty. Sekcja zwłok oraz próbki DNA zostały pobrane przez holenderska policję.
Natomiast później został przewieziony do Polski i skremowany, pochowano go w Polsce.

1.Czy holenderska policja wyda próbki DNA aby móc ustalić ojcostwo ?
2. Co robić jeżeli nie wydadzą? Kontakt z rodziny mam z bratem i siostra .
3. Czy w Polsce zgłosić to do sądu o ustalenie ojcostwa i przyznanie renty dla dziecka ?
4. Czy jest możliwość pokrycia kosztów przez Państwo takich badań ?
anonim cytuj
19-10-2023
1.Czy holenderska policja wyda próbki DNA aby móc ustalić ojcostwo ?

Po pierwsze, w kwestii wydania próbek DNA przez holenderską policję, kwestia ta podlega przepisom prawa holenderskiego. Zaleca się skonsultowanie się z przedstawicielem prawnym w Holandii w tej sprawie. Niemniej jednak, jeśli próbki byłyby niezbędne do ustalenia ojcostwa w Polsce, można próbować uzyskać je drogą sądową.

2. Co robić jeżeli nie wydadzą? Kontakt z rodziny mam z bratem i siostra.

Po drugie, jeśli holenderska policja odmówi wydania próbek DNA, można spróbować ustalić ojcostwo na podstawie innych dowodów, np. za pomocą badań DNA z pobranych próbek od krewnych zmarłego (brata i siostry). Polskie prawo przewiduje możliwość ustalenia pokrewieństwa na podstawie badań genetycznych.

3. Czy w Polsce zgłosić to do sądu o ustalenie ojcostwa i przyznanie renty dla dziecka ?

Po trzecie, jeśli chodzi o ustalenie ojcostwa i ubieganie się o rentę dla dziecka w Polsce, możesz złożyć pozew do sądu rodzinnego o ustalenie ojcostwa. Ustalenie ojcostwa jest warunkiem ubiegania się o rentę rodziną po zmarłym ojcu na podstawie przepisów ustawy o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych.

4. Czy jest możliwość pokrycia kosztów przez Państwo takich badań ?

Po czwarte, jeśli chodzi o pokrycie kosztów badań genetycznych, koszty te mogą być pokrywane przez Państwo w sytuacji, gdy badanie zostało zarządzone przez sąd w ramach postępowania sądowego dotyczącego ustalenia ojcostwa. Jeśli jednak samodzielnie zdecydujesz się na przeprowadzenie badań, koszty te będziesz musiała ponieść sama.

anonim cytuj
21-10-2023

Sugerowane Tematy

zorganizowanie autobusu szkolnego
Witam Mam pytanie mój znajomy ssm wychowuje dziecko, które chodzi do szkoły podstawowej. Siedziba tej szkoły znajduje się e innej miejscowości niż mój znajomy. Ogolnie do tej szkoły dojezdza ponad 20 dzieci. Wójt się odrzucił pismo napisane przez rodziców dotyczące autobusu szkolnego. Gdzie rodzice mają się udać by wkoncu wójt zorganizował autobus szkolny....
Niezapłacony czynsz, wypowiedzenie najmu.
Witam, od 2 miesięcy zalegam z czynszem w prywatnej kamienicy dostałem pisemne wypowiedzenie najmu bez uprzedniego pisma o uregulowanie płatności w ciągu miesiąca i odłączono mi gaz czy tak można?...
zwrot zamówienia (pod wymiar)
Zakupiliśmy grzejnik z funkcja elektryczna na specjalne zamówienie (pod wymiar). Chcielibyśmy zwrócić produkt, natomiast producent nie chce przyjac go, ze względu na to, ze był pod zamówienie. Jeśli nie minelo 30 dni od daty zakupu rzeczywiście nie ma możliwości , aby go oddać?...
Zawartość spadku.
Witam Jestem spadkobierca ustawowym, a testamentowym jest kompletnie obca osoba. Cóż takie prawo. Spadkobierca ustawowy ma zapisana nieruchomość ale jego adwokat domaga się całości spadku. Skąd ja czy sad maja wiedzieć ze nieruchomość wyczerpuje całość spadku? Wiem ze na koncie jest spora suma ,ale to gdybanie. Co z meblami i samochodami itp. Sprawa spadkowa kończy się ostatecznie w następną środę....

Wyszukiwarka