Dobrowolna suma na kapitał emerytalny.

Czy pracując kilkanaście lat zagranicą, w razie powrotu do kraju mogę wpłacić dobrowolna sumę na kapitał emerytalny w ZUS i czy to podwyższy moja emeryturę w przyszłości? I czy to się w ogóle opłaca.
anonim cytuj
15-03-2024
A nie przysługuje Ci emerytura za granicą? Tam się opłaca wpłacić. W Polsce nadpłacać ZUS, to chyba jakieś szaleństwo.

anonim cytuj
15-03-2024
Pracuję 11lat za granicą, jestem młoda mam 32lata i w tym roku wracam do Polski. Kolejne kilkadziesiąt lat będę pracować w Polsce i myślę, że lepiej będzie wypłacić składki zagranica, a w Polsce może je wpłacić do ZUS-u jeśli to możliwe.

anonim cytuj
15-03-2024
To z racji wieku ma Pani czas na wypracowanie sobie emerytury. Proszę też dowiedzieć się ile będzie się Pani tam należało w ramach świadczeń i czy można pobierać dwie emerytury. Zaoszczędzone pieniądze można ulokować w jakąś nieruchomość w PL i wyjdzie Pani na tym znacznie lepiej niż na wpłaceniu tego do tej studni bez dna, która chyli się ku upadkowi.

anonim cytuj
15-03-2024

Sugerowane Tematy

Przekazanie spadku po zmarłym.
Witam, odziedziczyłem po babci część spadku w testamencie. Z uwagi na to, że aktualnie nie jest mi ten spadek do niczego potrzebny, a tą nieruchomością zarządzają moi rodzice to chciałbym, aby ten spadek przeszedł na ich własność. Są już właścicielami pozostałej części. W jaki sposób to zrobić najbardziej efektywnie i najtaniej patrząc na koszty u notariusza? Ważne jest, aby owa czynność nie skutkowała w przyszłości (po śmierci rodziców) brakie...
Zmiana danych osobowych.
Witam, narzeczona po urodzeniu została zostawiona przez biologiczną mamę, bo zabrali jej prawa. Po 2 tygodniach została wzięta do rodziny zastępczej gdzie zmieniono jej imię i nazwisko, w późniejszym terminie została zaadoptowana przez te same osoby co ją wzięły pod rodzinę zastępczą. Czy w tym momencie, gdy narzeczona ma już 22 lata będzie mogła powrócić do starego imienia i nazwiska, czy będzie z tym problem?...
Sprawa o zaprzeczenie ojcostwa.
Małżeństwo z 2 dzieci. Żona zdradza męża, zachodzi w ciążę z obecnym partnerem. Rodzi dziecko nowego partnera jeszcze w trakcie trwania sprawy rozwodowej. Doszło do sprawy o zaprzeczenie ojcostwa gdyż według prawa dziecko poczęte w trakcie trwania związku małżeńskiego jest dzieckiem męża. Sprawa rozwodowa odbyła się kilka tygodni temu. Sąd orzekł rozwód ale jeszcze nie został do małżonków doręczony prawomocny wyrok rozwodowy z sądu. Teraz mąż d...
Dopłata za wodę.
Mam problem ponieważ wynajmuje mieszkanie z chłopakiem od 01.07.2023 roku. W dniu dzisiejszym właściciel poinformował nas że musimy zapłacić dopłatę za wodę ponad 530zl. Zaliczka na wodę jest w czynszu spółdzielni. Przed wynajmem prosiłam właściciela by zgłosił 2 osoby zamieszkałe w tym mieszkaniu ponieważ wcześniej mieszkała w nim tylko jego córka. Nie rozumiem tej kwoty dopłaty ponieważ w pisemnej informacji z rozliczenia jest adnotacja że w zw...

Wyszukiwarka