Dobrowolna suma na kapitał emerytalny.

Czy pracując kilkanaście lat zagranicą, w razie powrotu do kraju mogę wpłacić dobrowolna sumę na kapitał emerytalny w ZUS i czy to podwyższy moja emeryturę w przyszłości? I czy to się w ogóle opłaca.
anonim cytuj
15-03-2024
A nie przysługuje Ci emerytura za granicą? Tam się opłaca wpłacić. W Polsce nadpłacać ZUS, to chyba jakieś szaleństwo.

anonim cytuj
15-03-2024
Pracuję 11lat za granicą, jestem młoda mam 32lata i w tym roku wracam do Polski. Kolejne kilkadziesiąt lat będę pracować w Polsce i myślę, że lepiej będzie wypłacić składki zagranica, a w Polsce może je wpłacić do ZUS-u jeśli to możliwe.

anonim cytuj
15-03-2024
To z racji wieku ma Pani czas na wypracowanie sobie emerytury. Proszę też dowiedzieć się ile będzie się Pani tam należało w ramach świadczeń i czy można pobierać dwie emerytury. Zaoszczędzone pieniądze można ulokować w jakąś nieruchomość w PL i wyjdzie Pani na tym znacznie lepiej niż na wpłaceniu tego do tej studni bez dna, która chyli się ku upadkowi.

anonim cytuj
15-03-2024

Sugerowane Tematy

Czy można sprzedać same udziały do działki rolnej?
Hello, czy jest na sali notariusz? Moja rodzina ma w posiadaniu dwie działki rolne. Pochodzą one ze spadku i obecnie są podzielone pomiędzy cztery osoby w udziałach wielkości 21/24,1/24, 1/24, 1/24. Co istotne - żaden z posiadaczy nie jest rolnikiem. Całość ma 10400 m2 (1,04ha), natomiast ta mniejsza część w całości 0,13 ha. Co istotne, obecnie obie działki stanowią współwłasność i nie są wytyczone. Moje pytania brzmią: 1. Czy posiadacze mniejs...
wynajałem swoje rzeczy firmie
Witam, podpisalem umowe na wynajem swoich prywatnych rzeczy firmie. podpisalismy umowę najmu, napisalem ile chce za te rzeczy miesiecznie dostawac pieniedzy, pieniadze dostalem, wszystko jest w porzadku, ale teraz kwestia podatkowa, rozumiem, ze z tego powodu ze zarabiam na podstawie tej umowy to musze sie teraz rozliczyc? tylko teraz moje pytanie jak? co to jest za podatek, jak go obliczyc i jak go oplacic? czy da sie to zrobic przez internet...
Wezwanie do sądu a miejsce zamieszkania świadka.
Przyjaciółka dostała wezwanie do sądu w Radomiu jako świadek. Miejsce zamieszkania na co dzień Warszawa. Jak ma uregulować kwestie nieobecności w pracy? Wystarczy, że dostarczy ksero wezwania i wtedy ma nieobecność usprawiedliwiona? Musi brać urlop? Czy jakieś zaświadczenie z sądu dodatkowe? Kadrowa na urlopie i nikt nic nie wie jak to rozwiązać?...
zakończenie współpracy
Witam. Koleżanka ma pewien problem. Pracuje w pewnej firmie prywatnej. Ma miesiąc do końca umowy. Wczoraj dostała lepiej płatną ofertę pracy, pod warunkiem że zacznie od poniedziałku. I tutaj jej pytanie. Czy jest możliwość zakończenia współpracy bez okresu wypowiedzenia? Tak jakby w trybie natychmiastowym? Szefowa nie chce się z nią dogadać wręcz grozi jej jakims odszkodowaniem......

Wyszukiwarka