Dobrowolna suma na kapitał emerytalny.

Czy pracując kilkanaście lat zagranicą, w razie powrotu do kraju mogę wpłacić dobrowolna sumę na kapitał emerytalny w ZUS i czy to podwyższy moja emeryturę w przyszłości? I czy to się w ogóle opłaca.
anonim cytuj
15-03-2024
A nie przysługuje Ci emerytura za granicą? Tam się opłaca wpłacić. W Polsce nadpłacać ZUS, to chyba jakieś szaleństwo.

anonim cytuj
15-03-2024
Pracuję 11lat za granicą, jestem młoda mam 32lata i w tym roku wracam do Polski. Kolejne kilkadziesiąt lat będę pracować w Polsce i myślę, że lepiej będzie wypłacić składki zagranica, a w Polsce może je wpłacić do ZUS-u jeśli to możliwe.

anonim cytuj
15-03-2024
To z racji wieku ma Pani czas na wypracowanie sobie emerytury. Proszę też dowiedzieć się ile będzie się Pani tam należało w ramach świadczeń i czy można pobierać dwie emerytury. Zaoszczędzone pieniądze można ulokować w jakąś nieruchomość w PL i wyjdzie Pani na tym znacznie lepiej niż na wpłaceniu tego do tej studni bez dna, która chyli się ku upadkowi.

anonim cytuj
15-03-2024

Sugerowane Tematy

Kupno nieruchomości z zadłużoną hipoteką.
Dostałam pozytywną decyzję z banku Millenium odnośnie kredytu, przed uruchomieniem transzy bank wymaga niniejszego (sprzedający ma hipotekę na nieruchomości): Dostarczenie potwierdzenia złożenia we właściwym sądzie wieczystoksięgowym wniosku o wykreślenie z działu IV księgi wieczystej nieruchomości aktualnie występującej tam hipoteki wraz z dowodem wykreślenia stosownej opłaty sądowej z tytułu tego wniosku i zgoda wierzyciela na wykreślenie hip...
Wypowiedzenie notarialnej umowy użyczenia samochodu.
Dzień dobry, w jaki sposób można wypowiedzieć poświadczoną notarialnie umowę użyczenia samochodu? Czy wystarczy zwykłe (nienotarialne) wypowiedzenie umowy? Umowa zawarta jest na czas nieokreślony i nie ma określonego sposoby wypowiedzenia. Pojawia się jedynie informacja o zastosowaniu się do kodeksu cywilnego w przypadku regulacji kwestii nieujętych w umowie....
Doręczenie pisma.
Czy odmowa odbioru pisma (listu) wymaga pisemnego potwierdzenia -(chodzi o podpis), na zwrotnym dokumencie odbioru?...
Witam, czy mogę zgodnie z prawem mogę zabrać swoj samochód od mechanika?
Witam, czy mogę zgodnie z prawem mogę zabrać swój samochód od mechanika? Sytuacja wygląda tak że oddałem samochód do warsztatu, na serwis skrzyni biegów (rutynowa wymiana sprzęgła/olej/filtry) Podczas jazdy próbnej/ testowej pojawiły się problemy. Nie odebrałem wtedy auta i od 3 tygodni samochód stoi w krzakach a ja jestem zbywany. Kontakt został praktycznie znikomy Chce zabrać auto do innego serwisu. Jednak jak wygląda to z perspektywy prawne...

Wyszukiwarka