Kolejność spłaty wierzycieli.

Witam,
odziedziczyłam po moim ojcu dużo długów z dobrodziejstwem inwentarza.
Otrzymałam właśnie spis inwentarza i mam kilka pytań.
Odziedziczony majątek to 10.000 zł.
Długów jest powyżej 100.000 zł i największa część (70.000) przypada ZUS, jest też część dla Skarbu Państwa (1.000) i Funduszu Pracy i Funduszu Gwarantowanych Świadczeń Pracowniczych (3.500) a reszta przypada kilku bankom.
Czytałam na ten temat dużo, chciałabym rozwiać wątpliwości i mam kilka pytań:
1. Skarb Państwa w jednej sprawie oraz jeden bank jest w trakcie egzekucji. Czy powinnam z odziedziczonego majątku najpierw spłacić te koszty egzekucyjne a potem z tego co pozostanie resztę wierzycieli?
2. Wysokość kosztów egzekucyjnych do spłaty liczy się na dzień dzisiejszy czy na dzień otwarcia spadku (2 lata temu)?
3. Zgodnie z poprawną kolejnością, po spłacie kosztów egzekucyjnych powinnam spłacić długi wobec Państwa (ZUS, Skarb Państwa, Fundusz Pracy) a dopiero z tego co zostanie długi wobec banków?
4. Muszę spłacić powyższe długi proporcjonalnie do udziałów poszczególnych spadkobierców w długach, czy istnieje jakieś pierwszeństwo?
5. Rozumiem, że po tym jak pospłacam wierzycieli to nie będą mogli wobec mnie wszczynać egzekucji?
anonim cytuj
18-10-2023
Witam,
odziedziczyłam spadek z długami.
Wśród wierzycieli są ZUS, Skarb Państwa, Fundusz Pracy i banki.
Wiem, że najpierw muszę spłacić koszty egzekucyjne, a potem wierzycieli państwowych i podatkowych proporcjonalnie.
Czy komornik może mi udostępnić szczegółowy wykaz albo korespondencję od wierzycieli, którą otrzymał robiąc spis, czy to ja muszę pisać do każdego wierzyciela osobno z pytaniem czy są jakieś koszty egzekucyjne w sprawie. Wiem tylko o jednej egzekucji, a wierzycieli jest 8.
Czy koszty egzekucji jaki muszę spłacić liczą się na dzień śmierci spadkodawcy, na dzień otwarcia spadku czy na dzień sporządzenia spisu?

anonim cytuj
18-10-2023
Dzień śmierci spadkodawcy jest jednocześnie dniem otwarcia spadku, i na ten dzień (do tego dnia) zadłużenie jest wymagalne.
Wszystkie dane o wysokości zadłużenia komornik Ci udostępni w treści spisu. Musi oddzielnie wskazać aktywa (majątek) i pasywa (długi).

anonim cytuj
18-10-2023
Miałam wgląd w protokół spisu inwentarza, natomiast są tam kwoty całkowite dla danego wierzyciela, a nie ma tam podziału na należność główną i koszty egzekucji, a zgodnie z art. 1025 K.p.c najpierw muszę spłacić koszty egzekucyjne.
Czy dobrze rozumuję, że jeżeli np. toczyło się 5 egzekucji (np. z wniosku banku, zusu itp.), których koszty wynoszą łącznie 500 zł, to najpierw spłacam komornikowi te koszty, a dopiero z pozostałej kwoty przechodzę do spłaty kolejnej kategorii wierzycieli?

anonim cytuj
18-10-2023

Sugerowane Tematy

Zakup mieszkania spółdzielczego
Rozważam zakup mieszkania spółdzielczego własnościowego ....na co zwrócić przy zakupie, jakie dokumenty posprawdzac/ zarządać od sprzedającego, czy zakładać księgę wieczysta i jak to zrobić. I też nie rozumiem jednej kwestii żeby przekształcić spółdzielcze własnościowe prawo do lokalu w odrębną własność trzeba : ++Wykupić mieszkanie od spółdzielni, ++ Założyć księgę wieczysta I teraz to czego nie rozumiem...skoro dostałam info od sprzedającego...
Pytanie odnośnie zachowku
Dzień dobry, mam pytanie odnośnie zachowku. Czy o zachowek występuje rodzeństwo wspólnie czy każde z osobna?...
Alimenty na byłą żonę.
Dzień dobry, mój partner płaci alimenty na swoją byłą żonę, nie mają dzieci. Ta kobieta mieszka ze swoim partnerem i wychowują razem dwójkę swoich dzieci (bliźniaki lat 1). Co powinniśmy zrobić w tej sytuacji, aby uwolnić mojego partnera od płacenia alimentów na byłą żonę? Rozwód z orzeczeniem o jego winie, początkowo miało być bez orzekania o winie. A jego była żona jest niepełnosprawna i pobiera na siebie jakieś zasiłki....
scalenie działek
Witam serdecznie. Otrzymałem w darowiźnie działkę rolno-budowlaną, która niestety jest dość wąska. Właścicielem przyegajacej obok działki równie wąskiej jest mój brat. Mamy plan aby scalić je razem tak żeby można było coś sensownego wybudować lub sprzedać jako całość. Jeśli ja kupię od brata to współwłaścicielką będzie moja żona. Czy to nie będzie problem przy wniosku o scalenie działek? Może formą darowizny... Tylko jak to można zrobić w pros...

Wyszukiwarka