Kolejność spłaty wierzycieli.

Witam,
odziedziczyłam po moim ojcu dużo długów z dobrodziejstwem inwentarza.
Otrzymałam właśnie spis inwentarza i mam kilka pytań.
Odziedziczony majątek to 10.000 zł.
Długów jest powyżej 100.000 zł i największa część (70.000) przypada ZUS, jest też część dla Skarbu Państwa (1.000) i Funduszu Pracy i Funduszu Gwarantowanych Świadczeń Pracowniczych (3.500) a reszta przypada kilku bankom.
Czytałam na ten temat dużo, chciałabym rozwiać wątpliwości i mam kilka pytań:
1. Skarb Państwa w jednej sprawie oraz jeden bank jest w trakcie egzekucji. Czy powinnam z odziedziczonego majątku najpierw spłacić te koszty egzekucyjne a potem z tego co pozostanie resztę wierzycieli?
2. Wysokość kosztów egzekucyjnych do spłaty liczy się na dzień dzisiejszy czy na dzień otwarcia spadku (2 lata temu)?
3. Zgodnie z poprawną kolejnością, po spłacie kosztów egzekucyjnych powinnam spłacić długi wobec Państwa (ZUS, Skarb Państwa, Fundusz Pracy) a dopiero z tego co zostanie długi wobec banków?
4. Muszę spłacić powyższe długi proporcjonalnie do udziałów poszczególnych spadkobierców w długach, czy istnieje jakieś pierwszeństwo?
5. Rozumiem, że po tym jak pospłacam wierzycieli to nie będą mogli wobec mnie wszczynać egzekucji?
anonim cytuj
18-10-2023
Witam,
odziedziczyłam spadek z długami.
Wśród wierzycieli są ZUS, Skarb Państwa, Fundusz Pracy i banki.
Wiem, że najpierw muszę spłacić koszty egzekucyjne, a potem wierzycieli państwowych i podatkowych proporcjonalnie.
Czy komornik może mi udostępnić szczegółowy wykaz albo korespondencję od wierzycieli, którą otrzymał robiąc spis, czy to ja muszę pisać do każdego wierzyciela osobno z pytaniem czy są jakieś koszty egzekucyjne w sprawie. Wiem tylko o jednej egzekucji, a wierzycieli jest 8.
Czy koszty egzekucji jaki muszę spłacić liczą się na dzień śmierci spadkodawcy, na dzień otwarcia spadku czy na dzień sporządzenia spisu?

anonim cytuj
18-10-2023
Dzień śmierci spadkodawcy jest jednocześnie dniem otwarcia spadku, i na ten dzień (do tego dnia) zadłużenie jest wymagalne.
Wszystkie dane o wysokości zadłużenia komornik Ci udostępni w treści spisu. Musi oddzielnie wskazać aktywa (majątek) i pasywa (długi).

anonim cytuj
18-10-2023
Miałam wgląd w protokół spisu inwentarza, natomiast są tam kwoty całkowite dla danego wierzyciela, a nie ma tam podziału na należność główną i koszty egzekucji, a zgodnie z art. 1025 K.p.c najpierw muszę spłacić koszty egzekucyjne.
Czy dobrze rozumuję, że jeżeli np. toczyło się 5 egzekucji (np. z wniosku banku, zusu itp.), których koszty wynoszą łącznie 500 zł, to najpierw spłacam komornikowi te koszty, a dopiero z pozostałej kwoty przechodzę do spłaty kolejnej kategorii wierzycieli?

anonim cytuj
18-10-2023

Sugerowane Tematy

ubezpieczenie ZUS NFZ
Witam mam taki problem, w lutym znalazłam ofertę ubezpieczenia ZUS NFZ za kwotę 190zl msc, mogłam ubezpieczyć siebie i 2 dzieci za tą kwotę. Młodsza córka ma agenezje nerki i z tego powodu musi chodzić do specjalistów więc oferta wydawała się atrakcyjna. W zeszłym tygodniu byłam donieść do Mopsu brakujące dokumenty i Pani pracownica poinformowała mnie że w Zusie widnieje jako osoba pracująca od lutego. W ten sam dzień dzwonił Pan z ubezpieczenia ...
umozenie/zmniejszenie alimentow
Pisze w sprawie sasiada a mianowicie od 1996 ma zadadzone alimenty i od tego czasu nie placil na 5dzieci jest to 65 letni mezczyzna ktory jest chorowity utrzymuje sie jedynie z emerytury 1250zl .moje pytanir brzmi czy moze cos zrobic aby umozyli mu dlug badz aby placil 50% z swojej emerytury a nie 80%...
Czynsz spółdzielnia mieszkaniowa.
Witam mam takie pytanie czy spółdzielnia mieszkaniowa może tak podnosić czynsz za mieszkanie w wieżowcu 2 pokoje z kuchnia 47m wiec tak 01.01.2023 miałem czynsz 769zl w lutym już musiałem zapłacić 01.02.2023 894zl i teraz 01.09.2023 musze zapłacić 1190zl jest to mieszkanie własnościowe generalnie przez rok czynsz wzrósł 100%....
Wniesienie majątku osobistego do majątku wspólnego.
Czy jest możliwość, żeby majątek osobisty przenieść do wspólnego po zawarciu małżeństwa? Chodzi o nieruchomość, dom z działką. Chodzi o to żeby po śmierci jednego z współmałżonka odziedziczyła to druga osoba, a nie np. rodzice zmarłej/zmarłego....

Wyszukiwarka