Czy dzieci mają obowiązek płacić alimenty dla ojca z ograniczonymi prawami?

Proszę o poradę.
Ojciec dzieci ma ograniczone prawa.
Nie płacił alimentów, dostawałam z Funduszu Alimentacyjnego.
Ma duże zaległości do dziś.
Dzieci są już pełnoletnie i mają swoje rodziny.
Czy dzieci mają obowiązek płacić dla niego alimenty?
anonim cytuj
18-08-2023
Tak w skrajnych przypadkach sąd zasądza alimenty na rzecz rodzica ale składa się na to kilka czynników.
Zdolnosci finansowa dzieci, niezdolnosc do pracy zarobkowej rodzica, brak majatku emerytury i tp.
Odebrane prawa nie maja z tym nic wspólnego w dorosłym życiu dzieci.

anonim cytuj
18-08-2023
Proszę o poradę.
Ojciec dzieci ma ograniczone prawa.
Nie płacił alimentów, dostawałam z Funduszu Alimentacyjnego.
Ma duże zaległości do dziś.
Dzieci są już pełnoletnie i mają swoje rodziny.
Czy dzieci mają obowiązek płacić dla niego alimenty?

W razie pozwu od ojca, dzieci mogą w swojej obronie wnieść iż płacenie alimentów na ojca, który nie wykonywał swoich obowiązków jako rodzic, jest sprzeczne z zasadami współżycia społecznego. Przydatne będą wszelkie dowody na brak zainteresowania ojca i fakt nie płacenia alimentów.

anonim cytuj
18-08-2023

Sugerowane Tematy

Mieszkanie komunalne.
Od stycznia jest możliwość złożenia wniosku o mieszkanie komunalne bądź socjalne w tym problem że mam tytuł prawny bo wynajmuje.. Jestem rodzina 6osobowa nie stać mnie na kredyt na mieszkanie.. Czy da się to jakoś ugryź żeby dostać chociaż komunalne? Od 2 lat płynnie przelewam 2.500tys za mieszkanie czy nie ma jakiegoś programu dla rodzin wielodzietnych ? Myślę na przyszłość żeby nie bać się o to że któregoś dnia właściciel nam podziękuje i nie b...
Urlop wychowawczy.
Dzień dobry. Jestem teraz na urlopie macierzyńskim, syn będzie miał rok pod koniec maja. Jestem zatrudniona w przedszkolu. Nie planuje wychodzić do pracy, ponieważ nie mogę oddać syna tak wcześnie do żłobka, za mały jest. Jak muszę postąpić dalej? Mogę na spokojnie przyjść i zwolnić się z pracy? Czy muszę coś odpracować za to, co teraz dostaje wypłatę? I kiedy muszę zrezygnować z pracy, czyli na przykład na następny dzień po roku syna? Dziękuję....
Gdzie udzielą mi informacji na temat sprawy spadkowej.
W 2020 roku umiera moja babcia (mama taty), która mieszkała razem ze mną i mamą. W 2021 roku mama zostaje wezwana na świadka w sprawie ustalenia spadku po babci z zapytaniem, czy babcia zostawiła po sobie jakiś testament. Potem zostaje wezwana drugi raz, już na ogłoszenie, gdzie zostaje poinformowana, że mój tata (syn babci) ma w ciągu 1,5 roku spłacić mnie i mojego brata (podobno rozchodzi się o równowartość jednej z działek rolnych). To są sł...
Błąd sprzedawcy. była zła cena podana i anulował zamówienie, czy może tak zrobić? co w takiej sytuacji?
Dzień dobry, bardzo proszę o poradę. Mój brat z przyszłą bratową chcieli zamówić zaproszenia ślubne. weszli na stronę internetową która ich interesowała i wybrali sobie zaproszenia . Na stronie głównej zaproszenie kosztowało 14 zł, ale po tym jak kliknęło się w dane zaproszenie pokazała się cena około 7 zł lub 7 zł z groszami. Moja bratowa postanowiła zamówić, ponieważ była to duża różnica cenowa i doszła do wniosku, że może jest jakaś Promoc...

Wyszukiwarka