Witam,
odziedziczyłam po moim ojcu dużo długów z dobrodziejstwem inwentarza.
Otrzymałam właśnie spis inwentarza i mam kilka pytań.
Odziedziczony majątek to 10.000 zł.
Długów jest powyżej 100.000 zł i największa część (70.000) przypada ZUS, jest też część dla Skarbu Państwa (1.000) i Funduszu Pracy i Funduszu Gwarantowanych Świadczeń Pracowniczych (3.500) a reszta przypada kilku bankom.
Czytałam na ten temat dużo, chciałabym rozwiać wątpliwości i mam kilka pytań:
1. Skarb Państwa w jednej sprawie oraz jeden bank jest w trakcie egzekucji. Czy powinnam z odziedziczonego majątku najpierw spłacić te koszty egzekucyjne a potem z tego co pozostanie resztę wierzycieli?
2. Wysokość kosztów egzekucyjnych do spłaty liczy się na dzień dzisiejszy czy na dzień otwarcia spadku (2 lata temu)?
3. Zgodnie z poprawną kolejnością, po spłacie kosztów egzekucyjnych powinnam spłacić długi wobec Państwa (ZUS, Skarb Państwa, Fundusz Pracy) a dopiero z tego co zostanie długi wobec banków?
4. Muszę spłacić powyższe długi proporcjonalnie do udziałów poszczególnych spadkobierców w długach, czy istnieje jakieś pierwszeństwo?
5. Rozumiem, że po tym jak pospłacam wierzycieli to nie będą mogli wobec mnie wszczynać egzekucji?
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: