Wycofanie się z umowy przedwstępnej.

Doszło do umowy przedwstępnej notarialnej sprzedaży nieruchomości. Sprzedający - ja (1/2 udziałów w lokalu) oraz druga osoba (partnerka, 1/2 udziałów). Kupujący - 1 osoba. Wpłacony zadatek przez kupującego po 25 tyś dla każdego z nas (na jedno konto). Pouczeni wszyscy o 389, 390, 394 KC w akcie.
Z przyczyn niezależnych od nas, musimy wycofać się ze sprzedaży (mieszkanie w którym mieliśmy zamieszkać, niestety nie jest dostępne i nie mamy gdzie pójść). Chcemy się dogadać z kupującym, na zwrot całości zadatku oczywiście + wszelkie koszty poniesione do tej pory. Niestety, nie jesteśmy w stanie oddać dwukrotności. Kupujący nie jest chętny do dogadywania się.
Pytania:
1. jak wygląda w praktyce egzekwowanie drugiej części zadatku (dwukrotności, kolejnych 50 tyś)? poddajemy się z mocy KC egzekucji z całego majątku, czy w Polsce rzeczywiście dochodzi do takich? czy przedawnia się większość (1 rok?)?
2. jeżeli jedno z nas (ja), będę w stanie oddać dodatkowe 25 tyś (oprócz całości zadatku oczywiście), wtedy sąd egzekwuje kolejne 25 tyś od nas obojga, czy od drugiej strony (partnerki)?
3. egzekwowanie zaczyna się od czego najpierw? ja - 1/2 udziałów w mieszkaniu sprzedawanym, JDG, spółka cywilna, ruchomości. partnerka - 1/2 udziałów w mieszkaniu sprzedawanym tylko.
anonim cytuj
18-10-2023
Generalnie macie z tego co rozumiem różne aktywa i egzekucja będzie banalnie prosta. Nikt normlany by nie odpuścił tych 25 tys. tym bardziej, ze jest nieruchomość.
Pozostaje się wywiązać z umowy i tyle bo nic tutaj nie wymyślicie.
A nawet jak jedno będzie w stanie oddać te 25 tys. to i tak te pozostałe 25 tys. tez będzie można od tej samej osoby egzekwować.
Odpowiadacie wspólnie za te 50tys i można wszystko ściągać od jednej osoby.

anonim cytuj
18-10-2023
Jeśli poddaliście się egzekucji w akcie notarialnym, to istnieje tytuł do wszczęcia egzekucji, wystarczy nadać mu klauzulę wykonalności.
Przed kupującym za zwrot zadatku w podwójnej wysokości odpowiadacie w sposób solidarny (wyszukaj w sieci co to odpowiedzialność solidarna dłużników). Tu nie ma odpowiedzialności tylko " za moją część". A że majątek posiadacie, to nie będzie problemów z wyegzekwowaniem środków.

anonim cytuj
18-10-2023

Sugerowane Tematy

Właściciel wyrzucił mnie z mieszkania podstępem.
Mieszkanie wynajęte na podstawie umowy najmu na rok czasu, w lutym tego roku. Właściciel przyszedł z niezapowiedziana wizyta, twierdząc, że chce zmienić w umowie, to o co prosiłam dwa tygodnie wcześniej tj. usunięcie z niej innego lokatora, który w tymże mieszkaniu już nie zamieszkuje. Nadmienię tylko, że wizyta odbyła się w sobotni poranek, we wczesnych godzinach, nazywając rzeczy po imieniu, wyciągnął mnie z łóżka. Dał mi do podpisania "...
Służebność drogi
Czy w przypadku wykupienia służebności drogi od sąsiada, ponowna opłata za służebność będzie pobrana od nowego właściela (jeśli sąsiad sprzeda działkę na której jest służebność)?...
Zabezpieczenie majątku córki (11lat)
Dzień dobry, jak mogę zabezpieczyć majątek mojej córki (11 lat) na wypadek mojej śmierci przed jej 18-tymi urodzinami ? Czy mogę jakoś prawnie zabezpieczyć (testamentem ??) żeby zarządcą jej spadku po mnie nie był jej ojciec?...
Kwarantanna a L4
Kwarantanna a L4. Mąż dostał skierowanie na wymaz pod kątem covid, co skutkowało automatycznym zwolnieniem lekarskim. Wynik był negatywny, więc został z kwarantanny zwolniony. Jednak zakład pracy już w momencie, gdy mąż został skierowany na test, dostał od sanepidu informację, że pracownik przebywa przez kolejne 10 dni na kwarantannie. O tym że została ona skrócona, pracodawca nie dostał żadnej informacji. Czy to oznacza, że przerwanie kwaranta...

Wyszukiwarka