Wycofanie się z umowy przedwstępnej.

Doszło do umowy przedwstępnej notarialnej sprzedaży nieruchomości. Sprzedający - ja (1/2 udziałów w lokalu) oraz druga osoba (partnerka, 1/2 udziałów). Kupujący - 1 osoba. Wpłacony zadatek przez kupującego po 25 tyś dla każdego z nas (na jedno konto). Pouczeni wszyscy o 389, 390, 394 KC w akcie.
Z przyczyn niezależnych od nas, musimy wycofać się ze sprzedaży (mieszkanie w którym mieliśmy zamieszkać, niestety nie jest dostępne i nie mamy gdzie pójść). Chcemy się dogadać z kupującym, na zwrot całości zadatku oczywiście + wszelkie koszty poniesione do tej pory. Niestety, nie jesteśmy w stanie oddać dwukrotności. Kupujący nie jest chętny do dogadywania się.
Pytania:
1. jak wygląda w praktyce egzekwowanie drugiej części zadatku (dwukrotności, kolejnych 50 tyś)? poddajemy się z mocy KC egzekucji z całego majątku, czy w Polsce rzeczywiście dochodzi do takich? czy przedawnia się większość (1 rok?)?
2. jeżeli jedno z nas (ja), będę w stanie oddać dodatkowe 25 tyś (oprócz całości zadatku oczywiście), wtedy sąd egzekwuje kolejne 25 tyś od nas obojga, czy od drugiej strony (partnerki)?
3. egzekwowanie zaczyna się od czego najpierw? ja - 1/2 udziałów w mieszkaniu sprzedawanym, JDG, spółka cywilna, ruchomości. partnerka - 1/2 udziałów w mieszkaniu sprzedawanym tylko.
anonim cytuj
18-10-2023
Generalnie macie z tego co rozumiem różne aktywa i egzekucja będzie banalnie prosta. Nikt normlany by nie odpuścił tych 25 tys. tym bardziej, ze jest nieruchomość.
Pozostaje się wywiązać z umowy i tyle bo nic tutaj nie wymyślicie.
A nawet jak jedno będzie w stanie oddać te 25 tys. to i tak te pozostałe 25 tys. tez będzie można od tej samej osoby egzekwować.
Odpowiadacie wspólnie za te 50tys i można wszystko ściągać od jednej osoby.

anonim cytuj
18-10-2023
Jeśli poddaliście się egzekucji w akcie notarialnym, to istnieje tytuł do wszczęcia egzekucji, wystarczy nadać mu klauzulę wykonalności.
Przed kupującym za zwrot zadatku w podwójnej wysokości odpowiadacie w sposób solidarny (wyszukaj w sieci co to odpowiedzialność solidarna dłużników). Tu nie ma odpowiedzialności tylko " za moją część". A że majątek posiadacie, to nie będzie problemów z wyegzekwowaniem środków.

anonim cytuj
18-10-2023

Sugerowane Tematy

prawo do odstąpienia od umowy zawartej na odległość.
Sprzedawca nie zwrócił pieniędzy w ciągu ustawowych 14 dni od daty odebrania przesyłki. Co mogę w takiej sytuacji zrobić? Chodzi o prawo do odstąpienia od umowy zawartej na odległość....
Sprzedaż mieszkania spadkowego, bez zgody współwłaścicieli.
Mieszkanie ma 3 współwłaścicieli (mieszkanie spadkowe) Jeden ze współwłaścicieli chce je sprzedać, na co pozostałe dwie osoby się na to nie godzą. Co możemy zrobić z mężem, aby je sprzedać? Nie wchodzi w grę spłacenie przez pozostałych. Kontakt z pozostałymi i dojście do porozumienia nie istnieje. Czy są jakiekolwiek szanse na to, aby mąż mógł sprzedać mieszkanie, mimo iż pozostali się na to nie zgadzają? Jakie możemy podjąć kroki i działani...
podatek dochodowy
Sprzedaż nieruchomości na poczet remontu domu. Jakie koszty mogę ponieść aby nie płacić podatku dochodowego od sprzazy(nie minęło 5 lat od jej nabycia) Czy jest gdzieś dokładnie sprecyzowane co mogę kupić a czego nie? Czy faktura wystawiona przez ekipę remontowa również podlega pod koszty poniesione związane z remontem?...
Czy zwolnienie chorobowe anuluje urlop?
Obecnie przebywam na L4 i mam urlop. Czy ten urlop można wykorzystać w późniejszym czasie? Jestem na 3-miesięcznym okresie wypowiedzenia. Pracodawca sam wyznaczył mi urlop +- 1 dzień. Proszę o informację i podstawę prawną. ...

Wyszukiwarka