Wycofanie się z umowy przedwstępnej.

Doszło do umowy przedwstępnej notarialnej sprzedaży nieruchomości. Sprzedający - ja (1/2 udziałów w lokalu) oraz druga osoba (partnerka, 1/2 udziałów). Kupujący - 1 osoba. Wpłacony zadatek przez kupującego po 25 tyś dla każdego z nas (na jedno konto). Pouczeni wszyscy o 389, 390, 394 KC w akcie.
Z przyczyn niezależnych od nas, musimy wycofać się ze sprzedaży (mieszkanie w którym mieliśmy zamieszkać, niestety nie jest dostępne i nie mamy gdzie pójść). Chcemy się dogadać z kupującym, na zwrot całości zadatku oczywiście + wszelkie koszty poniesione do tej pory. Niestety, nie jesteśmy w stanie oddać dwukrotności. Kupujący nie jest chętny do dogadywania się.
Pytania:
1. jak wygląda w praktyce egzekwowanie drugiej części zadatku (dwukrotności, kolejnych 50 tyś)? poddajemy się z mocy KC egzekucji z całego majątku, czy w Polsce rzeczywiście dochodzi do takich? czy przedawnia się większość (1 rok?)?
2. jeżeli jedno z nas (ja), będę w stanie oddać dodatkowe 25 tyś (oprócz całości zadatku oczywiście), wtedy sąd egzekwuje kolejne 25 tyś od nas obojga, czy od drugiej strony (partnerki)?
3. egzekwowanie zaczyna się od czego najpierw? ja - 1/2 udziałów w mieszkaniu sprzedawanym, JDG, spółka cywilna, ruchomości. partnerka - 1/2 udziałów w mieszkaniu sprzedawanym tylko.
anonim cytuj
18-10-2023
Generalnie macie z tego co rozumiem różne aktywa i egzekucja będzie banalnie prosta. Nikt normlany by nie odpuścił tych 25 tys. tym bardziej, ze jest nieruchomość.
Pozostaje się wywiązać z umowy i tyle bo nic tutaj nie wymyślicie.
A nawet jak jedno będzie w stanie oddać te 25 tys. to i tak te pozostałe 25 tys. tez będzie można od tej samej osoby egzekwować.
Odpowiadacie wspólnie za te 50tys i można wszystko ściągać od jednej osoby.

anonim cytuj
18-10-2023
Jeśli poddaliście się egzekucji w akcie notarialnym, to istnieje tytuł do wszczęcia egzekucji, wystarczy nadać mu klauzulę wykonalności.
Przed kupującym za zwrot zadatku w podwójnej wysokości odpowiadacie w sposób solidarny (wyszukaj w sieci co to odpowiedzialność solidarna dłużników). Tu nie ma odpowiedzialności tylko " za moją część". A że majątek posiadacie, to nie będzie problemów z wyegzekwowaniem środków.

anonim cytuj
18-10-2023

Sugerowane Tematy

Chcę odrzucić spadek - co powinnam zrobić?
Hej. Może ktoś wie co powinnam zrobić. Zmarł mój ojciec, z którym całe życie nie miałam kontaktu. Nic praktycznie o nim nie wiem, ale raczej pozostawił mi długi (nigdy np. nie spłacił mi alimentów), nie należał do osób majętnych (raczej wolał zajrzeć do butelki niż zainteresować się mną). Chcę odrzucić spadek - co powinnam zrobić? Nie wiem czy mam jakieś rodzeństwo, czy jakąkolwiek rodzinę z jego strony. Mam 3jkę dzieci....
Brak ubezpieczenia zdrowotnego.
Dzień dobry, Od jakiegoś czasu z różnych przyczyn (poszukiwanie pracy) nie posiadam ubezpieczenia NFZ. Jakiś czas temu moja mama była w przychodni w miejscowości, w której się wychowywałam i do której wciąż jestem zapisana. Tam Pani pielęgniarka poinformowała ją o tym, że tego ubezpieczenia nie posiadam. Moje pytanie brzmi - czy Pani pielęgniarka miała prawo informować o tym moich rodziców? Oraz czy jest możliwość wypisania się z tej przychodni?...
Użytkowanie wieczyste przedawnienie długu.
Witam, czy jeżeli mam mieszkanie po zmarłym ojcu i otwarcie spadku było w 2012 roku, a teraz w 2023 było dopiero stwierdzenie nabycia spadku to jak mieszkanie po ojcu było na umowie użytkowania wieczystego, to ten dług się przedawnił, czy nie, jeżeli dalej mam, to mieszkanie w posiadaniu i byłem dopiero wpisany w księdze wieczystej w 2023 ?...
Podział majątku po ślubie.
Po 13 latach wzięliśmy ślub w międzyczasie mąż kupił 3 mieszkania na kredyt (spłaca do dziś) Nie mamy rozdzielności. Czy w przypadku rozwodu będzie podział majątku? Mąż twierdzi, że tak. Jak to jest od strony prawnej?...

Wyszukiwarka