Kupiłam mieszkanie, wykończyłam je i teraz sprzedałam. Jakiej wysokości podatek zapłacę?

Kupiłam mieszkanie od dewelopera w 2020 roku za 388 500zl. Materiały plus meble pozwalające na wykończenie mieszkania pod klucz wyniosły 50 000 zł. Sprzedałam dzisiaj mieszkanie za 500 000 zł. Jakiej wysokości podatek zapłacę?
anonim cytuj
27-07-2022
Płacisz podatek od dochodu tj. cena sprzedaży minus cena zakupu minus poniesione, udokumentowane nakłady.

anonim cytuj
27-07-2022
Kupiłam mieszkanie od dewelopera w 2020 roku za 388 500zl. Materiały plus meble pozwalające na wykończenie mieszkania pod klucz wyniosły 50 000 zł. Sprzedałam dzisiaj mieszkanie za 500 000 zł.

Po pierwsze, aby określić wysokość dochodu ze sprzedaży nieruchomości, należy od ceny sprzedaży odjąć cenę zakupu oraz udokumentowane nakłady na nieruchomość.

Dochód = Cena sprzedaży - Cena zakupu - Nakłady na nieruchomość
Dochód = 500 000 zł - 388 500 zł - 50 000 zł
Dochód = 61 500 zł

Następnie, w Polsce, zgodnie z ustawą o podatku dochodowym od osób fizycznych, dochód ze sprzedaży nieruchomości podlega opodatkowaniu 19% podatkiem liniowym, jeśli sprzedaż nastąpiła przed upływem 5 lat od daty zakupu (jeśli nieruchomość nie była używana na cele mieszkalne przez okres 2 lat).

Podatek = 19% x Dochód
Podatek = 19% x 61 500 zł
Podatek = 11 685 zł

Zatem, jeśli sprzedajesz mieszkanie przed upływem 5 lat od daty zakupu i nie korzystałaś z niego na cele mieszkalne przez okres co najmniej 2 lat, będziesz musiała zapłacić podatek w wysokości 11 685 zł. Jeśli spełnione są wymienione warunki zwolnienia z podatku, podatek nie będzie naliczany.

anonim cytuj
09-08-2023

Sugerowane Tematy

Sprzedaż samochodu.
Witam nie wiem czy w odpowiednim miejscu ale próbuję. Mam takie pytanie ponad rok temu sprzedałem samochód na polskich tablicach w Niemczech i dwa tygodnie temu dostałem pismo z Policji że ktoś spowodował kolizję drogową tym samochodem a ja widnieje w Polsce jako ostatni właściciel. Mam umowę sprzedaży(co prawda w tym momencie mam wątpliwości co do prawdziwości danych kupującego).Mam wszystkie dokumenty potwierdzające wyrejestrowanie samochodu. A...
Uciążliwy hałas z sąsiedniej działki.
W odległości ok. 1km od mojego domu osoba prywatna kupiła działkę i urządza tam całonocne, plenerowe, komercyjne dyskoteki. Mimo, że jest to spora odległość w nocy słychać dudnienie i hałas. Dodatkowo działka położona jest w lesie i z pewnością negatywnie wpływa na mieszkające tam zwierzęta. Czy jest jakiś sposób, aby ograniczyć taką uciążliwą działalność?...
Sprawa o podział majątku.
Witam mam pytanie ,jestem po rozwodzie już 1,5 roku i toczy się sprawa o podział majątku ,chodzi o dom którego jesteśmy współwłaścicielami, kupiony przez ślubem .W domu mieszkam ja razem z dziećmi . Były mąż żąda takiej kwoty żeby go spłacić na którą mnie nie stać . Dom był wystawiony przez jakiś czas ale odezwała się jedna osoba i kwota taka śmieszna że jak się podzielimy to nie starczy nawet na kawalerkę do remontu. Czy były mąż może wyrzucić m...
Zwrot towaru a działalność nierejestrowana.
Witam, prowadzę działalność nierejestrowaną w postaci sprzedaży produktów na allegro. Jestem świadom, że nie mogę przekroczyć miesięcznego progu minimalnej krajowej (w przeciwnym wypadku muszę założyć działalność). Pytanie - co w sytuacji gdy sprzedam towar, dotrze do klienta, a ten mi go zwróci w ciągu 14 dni? Czy jak mu zwracam pieniądze za zwrócony towar, to to co wcześniej mi zapłacił muszę wliczyć do miesięcznego przychodu, czy nie?...

Wyszukiwarka