Kupiłam mieszkanie, wykończyłam je i teraz sprzedałam. Jakiej wysokości podatek zapłacę?

Kupiłam mieszkanie od dewelopera w 2020 roku za 388 500zl. Materiały plus meble pozwalające na wykończenie mieszkania pod klucz wyniosły 50 000 zł. Sprzedałam dzisiaj mieszkanie za 500 000 zł. Jakiej wysokości podatek zapłacę?
anonim cytuj
27-07-2022
Płacisz podatek od dochodu tj. cena sprzedaży minus cena zakupu minus poniesione, udokumentowane nakłady.

anonim cytuj
27-07-2022
Kupiłam mieszkanie od dewelopera w 2020 roku za 388 500zl. Materiały plus meble pozwalające na wykończenie mieszkania pod klucz wyniosły 50 000 zł. Sprzedałam dzisiaj mieszkanie za 500 000 zł.

Po pierwsze, aby określić wysokość dochodu ze sprzedaży nieruchomości, należy od ceny sprzedaży odjąć cenę zakupu oraz udokumentowane nakłady na nieruchomość.

Dochód = Cena sprzedaży - Cena zakupu - Nakłady na nieruchomość
Dochód = 500 000 zł - 388 500 zł - 50 000 zł
Dochód = 61 500 zł

Następnie, w Polsce, zgodnie z ustawą o podatku dochodowym od osób fizycznych, dochód ze sprzedaży nieruchomości podlega opodatkowaniu 19% podatkiem liniowym, jeśli sprzedaż nastąpiła przed upływem 5 lat od daty zakupu (jeśli nieruchomość nie była używana na cele mieszkalne przez okres 2 lat).

Podatek = 19% x Dochód
Podatek = 19% x 61 500 zł
Podatek = 11 685 zł

Zatem, jeśli sprzedajesz mieszkanie przed upływem 5 lat od daty zakupu i nie korzystałaś z niego na cele mieszkalne przez okres co najmniej 2 lat, będziesz musiała zapłacić podatek w wysokości 11 685 zł. Jeśli spełnione są wymienione warunki zwolnienia z podatku, podatek nie będzie naliczany.

anonim cytuj
09-08-2023

Sugerowane Tematy

Czy osoba która podczas interwencji policji była pod wpływem alkoholu i napadła na funkcjonariusza policji może zostać na izbie wytrzeźwień dłużej.
Czy osoba która podczas interwencji policji była pod wpływem alkoholu i napadła na funkcjonariusza policji może zostać na izbie wytrzeźwień dłużej. Jakie są konsekwencje...
Dyscyplinowanie pracownika.
Mam problem z pracownicą. Ma więcej zwolnień lekarskich niż dni w pracy. Nie informuje mnie, kiedy wraca ze zwolnienia. Spóźnia się. Nie przypominam sobie nawet dnia, kiedy przyszła o czasie. Zamiast wykonywać obowiązki ogląda telewizor. Zwracam uwagę, że ma nieuprzątnięte stanowisko pracy, odpowiada, że ma czysto. Aneksowałam umowę, zmniejszając etat- poszła na zwolnienie. Nie jest medykiem, udziela porad medycznych. Regularnie ją dyscyplinuję,...
Potencjalna próba przejęcia mieszkania.
Mam trochę nietypowy, ale dość poważny problem. Mam babcię, która ma już 90 lat. Z racji wieku nie funkcjonuje już w pełni sprawnie intelektualnie; ma już pierwsze objawy demencji starczej. I jest mały problem: w bloku, w którym mieszka moja babcia mieszka jedna kobieta, która w ostatnim czasie bardzo zbliżyła się do babci, zaczęła nagle udawać jej wielka przyjaciółkę, wyprowadzać jej pieska na spacer itp. Nie byłoby w tym może nic złego gdyby...
Ktoś wykorzystuje moje dane osobowe w celach majątkowych.
Mam dość. Od ponad roku ktoś wykorzystuje moje dane osobowe w celach majątkowych. W zeszłym roku wzięto na mnie kredyt online w banku (sprawa się toczy w prokuraturze), a miesiąc temu sprowadzono na moje dane samochód osobowy z Austrii, a co za tym idzie urząd obciążył mnie podatkiem akcyzowym. Toczy się postępowanie w trzech urzędach - tym, który wystawił tytuł, ten, w którym ktoś złożył taka deklarację w moim imieniu oraz moim, tym, który ściąg...

Wyszukiwarka