Kupiłam mieszkanie, wykończyłam je i teraz sprzedałam. Jakiej wysokości podatek zapłacę?

Kupiłam mieszkanie od dewelopera w 2020 roku za 388 500zl. Materiały plus meble pozwalające na wykończenie mieszkania pod klucz wyniosły 50 000 zł. Sprzedałam dzisiaj mieszkanie za 500 000 zł. Jakiej wysokości podatek zapłacę?
anonim cytuj
27-07-2022
Płacisz podatek od dochodu tj. cena sprzedaży minus cena zakupu minus poniesione, udokumentowane nakłady.

anonim cytuj
27-07-2022
Kupiłam mieszkanie od dewelopera w 2020 roku za 388 500zl. Materiały plus meble pozwalające na wykończenie mieszkania pod klucz wyniosły 50 000 zł. Sprzedałam dzisiaj mieszkanie za 500 000 zł.

Po pierwsze, aby określić wysokość dochodu ze sprzedaży nieruchomości, należy od ceny sprzedaży odjąć cenę zakupu oraz udokumentowane nakłady na nieruchomość.

Dochód = Cena sprzedaży - Cena zakupu - Nakłady na nieruchomość
Dochód = 500 000 zł - 388 500 zł - 50 000 zł
Dochód = 61 500 zł

Następnie, w Polsce, zgodnie z ustawą o podatku dochodowym od osób fizycznych, dochód ze sprzedaży nieruchomości podlega opodatkowaniu 19% podatkiem liniowym, jeśli sprzedaż nastąpiła przed upływem 5 lat od daty zakupu (jeśli nieruchomość nie była używana na cele mieszkalne przez okres 2 lat).

Podatek = 19% x Dochód
Podatek = 19% x 61 500 zł
Podatek = 11 685 zł

Zatem, jeśli sprzedajesz mieszkanie przed upływem 5 lat od daty zakupu i nie korzystałaś z niego na cele mieszkalne przez okres co najmniej 2 lat, będziesz musiała zapłacić podatek w wysokości 11 685 zł. Jeśli spełnione są wymienione warunki zwolnienia z podatku, podatek nie będzie naliczany.

anonim cytuj
09-08-2023

Sugerowane Tematy

Ubezpieczenie PZU.
Dzień dobry, mam dodatkowe ubezpieczenie PZU grupowe, które opłacam w pracy. Jest tam zawarty wariant odszkodowania w wypadku śmierci bliskich. Czy należy mi się odszkodowanie z tytułu śmierci teścia - zmarł w XI 2022 r., gdy jestem po rozwodzie z jego synem już od 15 lat? Z teściem utrzymywałam przyjazne kontakty. Proszę o odpowiedź...
błąd w sztuce lekarskiej
Moja córka na skutek błędu w sztuce lekarskiej (czynności okołoporodowe) utraciła wzrok w jednym oczku, na drugie widzi słabo. Corka ma 3 latka. Od trzeciego miesiąca życia zauważyliśmy, że lewe oczko zezuje, i od tego czasu błąkamy się po okulistach. Okuliści już na początku mówili, że będzie na to oczko słabo widzieć. Trzy tygodnie temu powiedziała mi, że na to oczko nie widzi w ogóle. Mój świat rozsypał się na milion kawałków... Chcę aby le...
Odszkodowanie za błąd medyczny.
Witam w 2018 żona rozcięła sobie palec 5 lewej ręki pojechała do szpitala gdzie została przyjęta przez lekarza chirurga, lekarz zszył jej ranę bez żadnego zdjęcia RTG wywiadu lub odesłaniu do placówki która może zrobić takie zdjęcie itd. Po tygodniu okazało się że nie może ruszać palcem bo lekarz nie zszył ścięgien tylko ranę powierzchownie . Obecnie w palec wszczepiona jest rurka żeby palec nie obumarł i można było wszczepić ścięgno, jego sprawn...
Czas pracy w systemie 12h.
Witam, Miesiąc temu przyjąłem się do pewnej firmy w której większość to Ukraińscy pracownicy. Pracujemy po 12h razem z weekendami. W tym miesiącu przepracowałem 290h. Jak to wygląda prawnie? Jaka jest ilość godzin, która nie może zostać przekroczona? Ukraińcy sami sobie ustalili taki system pracy po 12h na dwie zmiany. Od 7 do 19 oraz od 19 do 7....

Wyszukiwarka