Kupiłam mieszkanie, wykończyłam je i teraz sprzedałam. Jakiej wysokości podatek zapłacę?

Kupiłam mieszkanie od dewelopera w 2020 roku za 388 500zl. Materiały plus meble pozwalające na wykończenie mieszkania pod klucz wyniosły 50 000 zł. Sprzedałam dzisiaj mieszkanie za 500 000 zł. Jakiej wysokości podatek zapłacę?
anonim cytuj
27-07-2022
Płacisz podatek od dochodu tj. cena sprzedaży minus cena zakupu minus poniesione, udokumentowane nakłady.

anonim cytuj
27-07-2022
Kupiłam mieszkanie od dewelopera w 2020 roku za 388 500zl. Materiały plus meble pozwalające na wykończenie mieszkania pod klucz wyniosły 50 000 zł. Sprzedałam dzisiaj mieszkanie za 500 000 zł.

Po pierwsze, aby określić wysokość dochodu ze sprzedaży nieruchomości, należy od ceny sprzedaży odjąć cenę zakupu oraz udokumentowane nakłady na nieruchomość.

Dochód = Cena sprzedaży - Cena zakupu - Nakłady na nieruchomość
Dochód = 500 000 zł - 388 500 zł - 50 000 zł
Dochód = 61 500 zł

Następnie, w Polsce, zgodnie z ustawą o podatku dochodowym od osób fizycznych, dochód ze sprzedaży nieruchomości podlega opodatkowaniu 19% podatkiem liniowym, jeśli sprzedaż nastąpiła przed upływem 5 lat od daty zakupu (jeśli nieruchomość nie była używana na cele mieszkalne przez okres 2 lat).

Podatek = 19% x Dochód
Podatek = 19% x 61 500 zł
Podatek = 11 685 zł

Zatem, jeśli sprzedajesz mieszkanie przed upływem 5 lat od daty zakupu i nie korzystałaś z niego na cele mieszkalne przez okres co najmniej 2 lat, będziesz musiała zapłacić podatek w wysokości 11 685 zł. Jeśli spełnione są wymienione warunki zwolnienia z podatku, podatek nie będzie naliczany.

anonim cytuj
09-08-2023

Sugerowane Tematy

Policjany naruszył moją prywatnosć.
Zostałam dziś zatrzymana przez policję do rutynowej kontroli. Nie miałam zapiętych pasów(posiadam ważne zaświadczenie lekarskie o przeciwwskazaniu). Pokazałam zaświadczenie, policjant oświadczył mi że ciąża nie jest przeciwwskazaniem. Odpowiedziałam (zgodnie z prawdą) że nie jestem w ciąży a zaświadczenie jest wydane z innego powodu. Zaczął się dopytywać z jakiego. Więc powiedziałam że mam stomię. Na co pan policjant kazał mi pokazać brzuch żebym...
Sfałszowane CV.
Dzień dobry. Co grozi za sfałszowane CV? W latach 2019-2022 pracowałem w biurze. W ostatnim roku, niestety na produkcji, a chciałbym powrócić do pracy w biurze i boję się, że nie przyjmą mnie przez to, że w ostatnim roku pracowałem na produkcji....
Właściciel domu - nie mogę przepisać umowy na gaz po zgonie.
Jestem właścicielem mieszkania, a umowa na gaz była na osobę zamieszkałą, która umarła. Po śmierci tej osoby chciałem przepisać na siebie tę umowę, ale gazownia twierdzi, że nie ma takiej możliwości. Wg nich może to zrobić tylko spadkobierca. Nie interesuje ich, że to ja jestem właścicielem mieszkania, a osoba z umowy gazowej nie żyje. (mam akt zgonu tej osoby i prawo własności). Co mogę zrobić? Spadkobierca nie jest zainteresowany ani zostan...
Licytacja nieruchomości a lokal zastępczy.
Witam. Wierzyciel skierował pismo do komornika o wycenę i zlicytowanie nieruchomości, w której przebywam jako samotna matka z 2 dzieci. Czy ktoś jest zobowiązany dać mi jakiś lokal zastępczy czy mnie zlicytują i z 2 dzieci zostanę na bruku? Jak to wszystko wygląda wg przepisów?...

Wyszukiwarka