Kupiłam mieszkanie, wykończyłam je i teraz sprzedałam. Jakiej wysokości podatek zapłacę?

Kupiłam mieszkanie od dewelopera w 2020 roku za 388 500zl. Materiały plus meble pozwalające na wykończenie mieszkania pod klucz wyniosły 50 000 zł. Sprzedałam dzisiaj mieszkanie za 500 000 zł. Jakiej wysokości podatek zapłacę?
anonim cytuj
27-07-2022
Płacisz podatek od dochodu tj. cena sprzedaży minus cena zakupu minus poniesione, udokumentowane nakłady.

anonim cytuj
27-07-2022
Kupiłam mieszkanie od dewelopera w 2020 roku za 388 500zl. Materiały plus meble pozwalające na wykończenie mieszkania pod klucz wyniosły 50 000 zł. Sprzedałam dzisiaj mieszkanie za 500 000 zł.

Po pierwsze, aby określić wysokość dochodu ze sprzedaży nieruchomości, należy od ceny sprzedaży odjąć cenę zakupu oraz udokumentowane nakłady na nieruchomość.

Dochód = Cena sprzedaży - Cena zakupu - Nakłady na nieruchomość
Dochód = 500 000 zł - 388 500 zł - 50 000 zł
Dochód = 61 500 zł

Następnie, w Polsce, zgodnie z ustawą o podatku dochodowym od osób fizycznych, dochód ze sprzedaży nieruchomości podlega opodatkowaniu 19% podatkiem liniowym, jeśli sprzedaż nastąpiła przed upływem 5 lat od daty zakupu (jeśli nieruchomość nie była używana na cele mieszkalne przez okres 2 lat).

Podatek = 19% x Dochód
Podatek = 19% x 61 500 zł
Podatek = 11 685 zł

Zatem, jeśli sprzedajesz mieszkanie przed upływem 5 lat od daty zakupu i nie korzystałaś z niego na cele mieszkalne przez okres co najmniej 2 lat, będziesz musiała zapłacić podatek w wysokości 11 685 zł. Jeśli spełnione są wymienione warunki zwolnienia z podatku, podatek nie będzie naliczany.

anonim cytuj
09-08-2023

Sugerowane Tematy

Nakaz zapłaty.
Chciałbym się od was dowiedzieć, co się będzie dziać, jeśli pozwany dostanie nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym, a nie złoży sprzeciwu, ani nie podejmie żadnych działań by uregulować należność? Czy powód ma dalej działać w tej sprawie kontaktując się z sądem, czy sąd sam będzie działał?...
18 tysięcy przychodu rocznego. Czy mam obowiązek opłacać ryczałt do urzędu skarbowego?
Wynajmuje mieszkanie. Mój roczny przychód to 18 tys zł, 1500 zł miesięcznie. Czy mam obowiązek opłacać ryczałt do urzędu skarbowego?...
Czy jest szansa na spotkania ojca z dzieckiem jeśli dziecko nie chce kontaktu z ojcem.
Czy jest szansa na spotkania ojca z dzieckiem jeśli dziecko nie chce kontaktu z ojcem. Dziecko ma 15 lat więc ma już ograniczoną zdolność do czynności prawnych. Czy jeśli ojciec dziecka zlozy wniosek o kontakty z dzieckiem z tym dzieckiem ma szansę je uzyskać? Czy gdy dziecko nie chce spotkań z ojcem to sąd odmówi ojcu tych spotkań? Jeśli to istotne to ojciec dziecka ma odebrane prawa rodzicielskiej....
Niezgodność liczby pomieszczeń w KW ze stanem faktycznym.
Cześć, W najbliższych dniach będę podpisywał akt notarialny zakupu mieszkania. Notariusz sporządził projekt aktu, gdzie w opisie nieruchomości posłużył się liczbą pomieszczeń wskazanych w KW. W rzeczywistości, liczba pomieszczeń jest inna - sprzedający robił remont mieszkania, zmieniał układ pomieszczeń, wydzielono także nowe pomieszczenia. Mam w związku z tym pytanie - czy ma to w ogóle jakiekolwiek znaczenie w kontekście aktu notarialnego? Cz...

Wyszukiwarka