Ulga mieszkaniowa

Dzień dobry
Mam możliwość skorzystania z ulgi mieszkaniowej. Spełniam warunki , ale niestety nie bardzo wiem co z czym :(
Pomożecie?
przychód 100494,8
kup 3600
zaliczka 6424
społeczne 7613
Mieszkanie sprzedane za 390tys., po sprzedaży został spłacony kredyt hipoteczny w wysokości 226835,85. Nowe mieszkanie kupione za 390800zł.
Po sprzedaży i spłacie kredytu zostało 163 tys., z którego 100 tys. przeznaczone zostało na wkład własny na nowe mieszkanie a 63 tys. poszło na wyposażenie i sprzęt.
Wiem, że wypełnić trzeba PIT 39.
Proszę o pomoc.
anonim cytuj
10-02-2024

Sugerowane Tematy

wynajałem swoje rzeczy firmie
Witam, podpisalem umowe na wynajem swoich prywatnych rzeczy firmie. podpisalismy umowę najmu, napisalem ile chce za te rzeczy miesiecznie dostawac pieniedzy, pieniadze dostalem, wszystko jest w porzadku, ale teraz kwestia podatkowa, rozumiem, ze z tego powodu ze zarabiam na podstawie tej umowy to musze sie teraz rozliczyc? tylko teraz moje pytanie jak? co to jest za podatek, jak go obliczyc i jak go oplacic? czy da sie to zrobic przez internet...
Darowizna a rozwód.
Razem z mężem kupiliśmy mieszkanie 1/2 własności, mamy rozdzielność majątkową. Pieniądze na wkład własny pochodziły z majątku męża. Tuż przed odbiorem mieszkania mąż zrezygnował z zakupu i postanowił wziąć sobie na kredyt samochód. Przy rozwiązaniu umowy deweloperskiej mąż w akcie notarialnym wyraził zgodę na przekazanie zwrotu tych pieniędzy na moje konto, ustnie ustaliliśmy, ze w ten sposób mąż pomoże mi kupić małe mieszkanie dla mnie. W chwili...
Zmiana imienia
Witam, jak wygląda sprawa zmiany imienia? Przeprowadziłam się do Holandii, gdzie planuje swoją przyszłość. Moim problemem jest to że nikt nie potrafi wypowiedzieć a co dopiero napisać Katarzyna Czy jest jakaś szansa że taki powód by wystarczył? W samej Holandii zmienić go nie mogę...
Koszty postępowania klauzulowego.
Witam, proszę o poradę co do następujących okoliczności. Powódka złożyła w maju 2022 pozew o nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym. Do nakazu został wniesiony skutecznie sprzeciw. Postępowanie przed Sądem Rejonowym trwało rok czasu, i zakończyło się wyrokiem 30 maja 2023r, umarzając postępowanie co do należności głównej w wysokości 3 tyś złotych, jednocześnie zasądzając od pozwanego na rzecz powódki kwotę 15 zł, słownie piętnaście złotych,...

Wyszukiwarka